Nie wiem dlaczego w poprzednim temacie sprawa została wyśmiana.
Gdy gram na PSP i popatrzę się z ok 1-2 metrów na monitor LCD (marki Sony, żeby nie było :-) hehe też mnie bolą oczy i praktycznie nie jestem w stanie zobaczyć co się dzieje na wyświetlaczu mojego 19" monitora.
Nie mam takich objawów gdy się bawię moim PDA.
Czy nie uważacie że to jest podejżane? Tymbardziej, że czasami męczę PSP czasami PSP i zawsze po zabawie z PSP mam problem z oczami mimo, że używam w podobnych warunkach.
Druga sprawe to bolące dłonie. PSP nie jest ergonomiczny co się da bardzo odczuć - przynajmniej mi.
Prosze nie zamykać tematu, nie dawać ostrzeżeń tylko podejść do tematu poważniej...
QUOTE(xyz222 @ 27 01 2006, 20:36)

Nie wiem dlaczego w poprzednim temacie sprawa została wyśmiana.
Gdy gram na PSP i popatrzę się z ok 1-2 metrów na monitor LCD (marki Sony, żeby nie było :-) hehe też mnie bolą oczy i praktycznie nie jestem w stanie zobaczyć co się dzieje na wyświetlaczu mojego 19" monitora.
Nie mam takich objawów gdy się bawię moim PDA.
Czy nie uważacie że to jest podejżane? Tymbardziej, że czasami męczę PSP czasami PSP i zawsze po zabawie z PSP mam problem z oczami mimo, że używam w podobnych warunkach.
Druga sprawe to bolące dłonie. PSP nie jest ergonomiczny co się da bardzo odczuć - przynajmniej mi.
Prosze nie zamykać tematu, nie dawać ostrzeżeń tylko podejść do tematu poważniej...
Wyswietlacz jest Sharpa

a poza tym jak mozesz patrzec z odleglosci 1-2 m ?

ja patrze z odleglosci ok 30-40cm
QUOTE(xyz222 @ 27 01 2006, 20:36)

nie mam co prawda PSP, ale sie wypowiem - IMO to normalna sprawa - po prostu jak zbyt długo skupiasz wzrok w jednym, niezbyt duzym punkcie to normalne, że jak gdzieś poźniej spojrzysz to oczy mają problem z akomodacją. Gdzieś kiedys wyczytałem, że zaleca się, aby podczas długotrwałego grania przynajmniej raz na pół godziny (albo godzine, nie pamietam) popatrzeć się w inne miejsce...
ja gram amietnie na komorce i problemow ze wzroekim nie mam

(inn sprawa ze nosze okulary ale to od urodzenia)
Tak tylko problem polega na tym, że przed monitorem i PDA mogę siedzieć i nie mam tych objawów dużej nieostrości.
Nie wiem co na to wpływa - może podświetlenie, może zastosowanie gładkiego plastiku jako osłone wyświetlacza, ale coś w tym jest...
A jeśli chodzi o 1-2 metry - po prostu raz na jakiś czas trzeba spojżeć na monitor - co się dzieje :-) A jak się dzieje, to się dopiero podbiega - po zabawie z PSP muszę zawsze podbiegać :-)
luck1985
30 01 2006, 00:49
Jezeli siadasz przy grze i patrzysz na PSP godzine nie odrywajac oczu i masz takie jazdy to jest ok . Jak bawisz sie PDA , to tez patrzysz w ten ekran 60 minut ?? Ale ciagle sie patrzysz . Jak ja gralem na micro to tez mnie oczy bolaly , ale jak bylo nudno na ekranie i lecial txt to patrzalem co sie dzieje za oknem i wtedy oczy nie bolaly . PDA cie tak nie wkreca jak PSP , wiec napewno czasami rzucisz okiem w inne miejsce otoczenia . A tutaj gra Cie pochlania i patrzysz tylko na ten ekranik .- Imo , mozesz sie leczyc , ale z gier
witam
to ja zaczalem ten temat. u mnie problem ze wzrokim polegal na tym ze po godzinie grania obraz zaczynal mi sie rozmywac a oczy bolec. nie uzywam zadnej foli na wyswietlacz ani nic takiego. pracowalem wtedy w chlodni(5'c przez 8h) i praca byla dosc ciezka. zle sie odzywialem. teraz jestem na urlopie i problem zniknal. nie mam zadnych problemow. ale i tak mam zamiar wybrac sie w najblizszym czasie do okulisty.
polecam granie na najwiekszej jasnosci wyswietlacza(oczy sie mniej mecza).
U mnie wzrok jest dobry tzn. i tak nosiłem okulary - 1,25 i -1,5 wiedz tak czy siak niema to znaczenia jedyne co moge powiedziec to że od ciągłego niekiedy grania kark mnie je.....ał i 4 litery od siedzenia ... ciągłego przy konsolce to tyle ... Początkowo tzn. gdy pierwszy raz zagrałem w gre na PSP trudno mi się było przyzwyczjic do mniejszego ekranu teraz no problem .
W sumie ja też miałem dziwne objway. Zdażyło mi się 2 razy. Po grze w WipeOut'a (to była 4 klasa i duży speed, szybko przesuwający się obraz) zacząłem oglądać skoki narciarskie. Ze zdziwieniem zauważyłem, że wszystko widzę podwójnie (w takim sensie, że miałem drugi obraz przesunięty o ok. pół centymetra do góry). Jako, że mam niewielką wadę wzroku na początku to olałem, ale czegoś takiego nigdy wcześniej nie zauważyłem i dopiero jak mi się to zdarzyło drugi raz to zrozumiałem, że to po WipeOucie. Dla ścisłości to telewizor odbierał całkowicie dobrze (jak patrzyłem z bliska to nie było "podwójnych" nart).
to moze ja teraz zadam pytanie. gralem dzisiaj u kumpla w szkole a n jego ngage. Czy czć roznice (wiskszy komfort) w graniu na duyzm ekraniku w psp w porownaniu z takim lauszkiem jakim jest n gage ?
Mizzrym
13 02 2006, 19:37
gienia mam ze wzrokiem taki sam problem ale tego nabawilem sie grajac na kompie a wczesniej na konsolach, niestety w przeciwienstwie do ciebie mnie to juz zostalo i teraz widze rzeczy wyraznie tylko do jakis 5m, potem obraz zaczyna sie "dwoic" tak jak mowisz, moim zdaniem jest to wina zbyt rozjasnionego monitora lub telewizora, najlepiej grac na niezaciemnym ale i niezajasnym ekranie
Po dwu-trzy godzinnej sesji z Wipeoutem tez mam lekkie zamglenie wzroku, cos w tym stylu jak bym sie dopiero obudzil i jeszcze dobrze nie przemyl oczu. Stan ten mija po godzinie max dwoch. Nosze okulary, gram w dobrze oswietlonym pomieszczeniu wiec to pewnie wina tego wipeouta (ten speeeeed

).
kulakila
9 03 2006, 21:44
zgadzam sie wipeout męczy okrutnie... siedziałem na kanapie ojciec eurosport oglądał a ja grałem sobie i jak lookłem na ekran tv to blur jakich mało... hehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.