Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Podlaczanie Xboxa 360 do netu
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360 > Online
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
slonik
Admin pytał mnie o adres sieciowy X-a , gdzie go moge znalezć ? ?
Qr.w.a ja (pipi).e już pomalutku trace cierpiliwość z tym j.eba.ny.m xbLive, podpinam centralnie osiedlowke do Xa i nihu.ja nie chce mi przejść nawet przez IP.
Zeratul
lol jaki adres sieciowy... jak na mnie, to masz serwer przyznajacy IP automatcznie (DHCP), a kazdy komp ma ustawione rozpoznanie na podstawie MACa karty sieciowej... dowiedz sie tego, bo jesli komp ci normalnie sie laczy i nie ma problemow, tzn ze najprawdopodobniej tak jest. Chociaz tez moze nie do konca, bo wtedy by ci tylko IP nie przyznawalo, a u ciebie pisze ze kabel sieciowy jest odlaczony... jest jeszcze opcja, ze cos ci sie u(pipi)alo w konsoli. Poszperaj tez w Network Settings konsoli, moze sprobuj recznie wpisac IP itd...
qazar
dalczego nieraz rozlacza mi polaczenie jak wlanczam xboxa ?

mam podpietego sieciowka i udestpenione poalczenei przez neo<livebox droga radiowa>

dodatkowo cholernie zwalnia jak sie nie rozlaczy :|

ba doszedlem do tego ze jak wpisze w karcie sieciwoej brame na 168.192.0.1 to mi blokuje poalczenei z siecia WTF %)
Wallerot
Witam. Mam pytanie. Mam neta podłączonego w jednym pokoju a x'a miałbym w drugim i mam pytanie czy jest jakiś przedłużacz czy coś takiego dzięki czemu podłącze kabel sieciowy do x'a bez odłączania kompa od neta??
teddy
QUOTE(Wallerot @ 27 01 2007, 11:16) *

Witam. Mam pytanie. Mam neta podłączonego w jednym pokoju a x'a miałbym w drugim i mam pytanie czy jest jakiś przedłużacz czy coś takiego dzięki czemu podłącze kabel sieciowy do x'a bez odłączania kompa od neta??

Potrzebujesz routera i długiego kabla sieciowego
Wallerot
A czy taki router: http://www.allegro.pl/item158385933_edimax..._gw24fv_ss.html wystarczy czy trzeba jakiś droższy kupić? A i ten kabel sieciowy to bym musiał podłączyć do routera i router do x'a czy jak , bo nie wiem??
toudi
Mam wielki problem, nie potrafie polaczyc sie klockiem z netem.

Opis problemu:
nie mam neostrady, tylko dslka podzielonego na kilka osob, ustawione jest dhcp i dodany mac karty sieciowej z x'a...
teraz robie test xboxlive'a i tak:

ip --> confirmed
dns --> confirmed
MTU --> failed

teraz wiem ze MTU to max. wielkosc transferu packow i kij w oko, ale nie potrafie tego rozgryzc, jesli ktos ma jakis pomysl to walic.... smile.gif)

z gory big thx

ps. chodzi o xboxa 360
wrog
MTU na routerze musi być ustawione na 1365 (lub więcej).
toudi
QUOTE(slonik @ 26 01 2007, 15:39) *

Admin pytał mnie o adres sieciowy X-a , gdzie go moge znalezć ? ?
Qr.w.a ja (pipi).e już pomalutku trace cierpiliwość z tym j.eba.ny.m xbLive, podpinam centralnie osiedlowke do Xa i nihu.ja nie chce mi przejść nawet przez IP.

adres sieciowy czyli o maca sie Ciebie pytal... to teraz tak wejdz w network settings --> edit settings --> additional settings --> kliknij tam gdzie masz advance settings --> na dole jest mac adress

Podaj ten adres adminowi, bo zapewne masz przypisane ip do maca, doda Twojego maca i powinno hulac...

QUOTE(wrog @ 27 01 2007, 21:28) *

MTU na routerze musi być ustawione na 1365 (lub więcej).

hmmm... a jak nie mam routera, poza tym z tego co wiem to standardowo jest 1500... w neo ogranicza o 8 do 1492...
w sensie takim ze kabel mam pociagniety bezposrednio ze switcha do konsolki...
Zeratul
czyli rozumiem, ze masz polaczenie serwer->switch->kloc?

http://support.microsoft.com/kb/908882

toudi
no tak serwer, pozniej leci przez kilka switchy na drodze do mnie i bezposrednio do konsolki...
teraz tak juz mnie to zaczyna irytowac po malu, gdyz standardowo modem i serwer jest ustawiony na 1500 czyli wg instrukcji powinno hulac a tu zonk, czy moze to miec zwiazek z tym ze jestem za natem i bez wlasnego zewn. ip nic nie zrobie z tym...?

juz myslalem zeby kupic sobie router i na routerze ustawic wysokosc MTU, no ale przeciez jak na serwie jest tak ustawione to chocby nie wiem co robil to wiecej nie dam niz ma serwer...
Zeratul
hmm strzelam... moze switche obnizaja liczbe pakietow. Skoro piszez, ze jest pare switchy do ciebie, to nie wykluczam, ze przy petlowaniu sygnalu tracisz pakiety. Ogolnie osiedlowki za dobre na Live to nie sa...
toudi
a czy brak wlasnego zewn. ip ma na to wplyw jakis?
Zeratul
wydaje mi sie, że bardzo duzy smile.gif
toudi
ehhh... no to moze byc duzy problem... chyba trzeba zmienic providera fuckin'
OsciBosci
koncze rejestracje na XBOX Live i mam wybrac XL Membeship, co wybrac, zeby miec Golda przez miesiac??
Owiec
Jesli jestes pierwszym wlascicielem ,to chyba sam powinien saie aktywowac ,na kilku pierwszych kontach.
wrog
CYTAT
koncze rejestracje na XBOX Live i mam wybrac XL Membeship, co wybrac, zeby miec Golda przez miesiac??

Silver
lch
Potrzebuje pomocy, mam radiówke 1 mega i wywala mnie na MTU a mój dostawca podłanczał chyba tylko kompy i jest w szoku. Z routera mam podłączone dwa kompy ,działają bdb i 360 tu lipa. Moje pytania to,jak mogę sprawdzić jaką mam wartość MTU i jak za niską to jak mogę ją podnieść, co mogę jeszcze zrobić żeby to live działało,nie chciał bym puszczać przez kompa. Jestem w temacie zielony prosze o jakieś konkretne porady,lektóra poprzednich stron nic mi nie dała zmiana operatora wykluczona. POMOCY.
El Loco Chocko
W ustawieniach routera mozesz sprawdzic wartosc MTU.

U mnie wyglada to tak: http://fotka.iplaneta.info/uploads2/4df7274054.jpg
Piechol_Jr
WTF?! Pierwszy raz podlaczylem jakakolwiek konsole do netu... obylo sie bez problemow, a tutaj maly zonk... Nie przeszly mi moje 2235 MS points! Chcialem sobie sciagnac Wormsy, a tutaj komunikat gloszacy ze nie mam takiej ilosci punktow... No wiec o co chodzi...? sad.gif Prosze o pomoc.
wrog
Nie pomyliłeś czasem Gamerscore z MS Points?
Piechol_Jr
no wlasnie po przejrzeniu stron informacyjnych w necie zauwazylem ze caly czas zylem w przekonaniu ze Gamerscore przeklada sie na MS points... nie wiem skad wzial sie ten blad w rozumowaniu... Ale i tak dzieki za odpowiedz. Pozdro.
dx36
a moze mi ktos powiedziec jak podlaczyc X360 do neta jesli mam liveboxa?? to trzeba Xbox`a pod wejscie ethernet w livebox`ie a liveboxa pod kompa prze USB czy jakos inaczej??
Zeratul
na onlincenter.pl masz poradnik, czytales?
dx36
nie czytałem ale własnie to robie smile.gif
Slupek88
Witam wszystkich, i od razu z góry przepraszam,, wiem ze ten temat, był już tu powielany, ale nigdzie nie moge znaleść, zadowolającej odpowiedzi, więc już tłumacze na czym polego mój problem, mianowice, zawsze miałem Plastatiion 1 i 2, a od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem Xbox 360, i tu zaczyna się mój problem a dokładnie z Xbox Live. Posiadam internet osiedlowy, i podłaczam go bezposrednio do X-360, to znaczy wyjmuje kabel z karty sieciowej z kompa i do X-a, i nie moge sie połaczyc z XL, gdy robie Test Xbox Live, przechodzi przez network, przez IP, przez DNS, ale zatrzymuje sie MTU, wystepuje failed, i NIE MAM POJĘCIA ZIELONEGO CO ZROBIĆ, naczytałem sie troche o tym na róźnych forach, ale przewznie kto miał taki problem to miał internet z Neo albo Chello, albo jeszcze skąd inąd, nawet zmieniłem MTU w kompie, ale to nic nie dało, tymbardziej ze w zaden sposób nie mam połączonego X- 360 z kompem, prosze o pomoc co mam zrobic, czy do admina sie zgłosic czy co, bede bardzo wdzieczny jak wam wygodniej to mozecie pisać na gg-6641077, z góry dziękuje.
c1n3k
musisz skontaktowac sie z twoim administratorem i poprosic aby ustawil MTU na conajmniej 1365
Slupek88
CYTAT(c1n3k @ 30 04 2007, 15:42) *
musisz skontaktowac sie z twoim administratorem i poprosic aby ustawil MTU na conajmniej 1365

wielkie dzieki

edit:
I teraz nie mam pojęcia, co zrobic, ,mój admin nie wie kompletnie co zrobić, co to MTU a już nie wspomne że XBOX myślał ze to jakiś laptop, mówi ze to cos w konsoli musze zrobić, kompletny dureń, nie wiem co robic, a takie pytanie czy jak zmienie swój pakiet osiedlowy z 256 kb na 512, czy to coś da? czy zmikszy się wtedy MTU?
c1n3k
MTU nie zalezy od predkosci lacza. o jakim laczu mowisz? neo? jezeli tak to na neo napewno nie bedziesz miec z tym problemow bo sam bedziesz mogl ustalic wielkosc MTU jezeli nie bedzie dzialac

btw - co to za admin sieci ktory nie wie co to MTU? o_O
Slupek88
CYTAT(c1n3k @ 30 04 2007, 20:00) *
MTU nie zalezy od predkosci lacza. o jakim laczu mowisz? neo? jezeli tak to na neo napewno nie bedziesz miec z tym problemow bo sam bedziesz mogl ustalic wielkosc MTU jezeli nie bedzie dzialac

Znaczy mówie o łaczu stałym, osiedlowym, a z adminem sobie dziś pogadałem, bo już mnie nerwica, zalewa że nie mojego XBoxika kochanego nie moge podłączyć, do sieci, w środe ma do mnie podejść i zobaczyć co i jak, a jeżeli nie to rezygnuje i tak jak mówisz, biore neo, skoro tam moźna zmieniać samemu, a swoją drogą miałem kiedyś neostrade, ehhhh hehe
Zeratul
pamietaj o tym, ze samo podlaczenie kloca do netu za duzo ci nie daje... jak masz neta osiedlowego, to stawiam, ze za duzego uploadu tam nie masz. Co to w ogole za lacze? Jak nie masz absolutnego minimum 256, to zapomnij o graniu.
matek_79
CYTAT(Slupek88 @ 30 04 2007, 20:40) *

Znaczy mówie o łaczu stałym, osiedlowym, a z adminem sobie dziś pogadałem, bo już mnie nerwica, zalewa że nie mojego XBoxika kochanego nie moge podłączyć, do sieci, w środe ma do mnie podejść i zobaczyć co i jak, a jeżeli nie to rezygnuje i tak jak mówisz, biore neo, skoro tam moźna zmieniać samemu, a swoją drogą miałem kiedyś neostrade, ehhhh hehe

MTU- bieżąca maksymalna jednostka transmisji.
Czyli na jezyk polski i xboxsowski przekladajac (maksymalnie uproszczajac)- gdy xbox sprawdza polaczenie po wprowadzaniu wszystkich danych (IP, maski, dns te duperele) sprawdza tez jak sobie radzi konsola przy wysylanu/odbiorze danych (w czasie), jesli jest cos nie tak- nie przechodzi i wywala fail. Mialem poobne problemy dwa razy i zawsze byly wywolane tym samym- zbyt wolnym laczem do ktorego podlanczalem x-a. Zmiana lacza, ewentualnie ostra rozmowa z adminem (skoro masz 256 to powinnien ten test przejsc, pograsz co prawda tylko na dobrych hostach, ale test przejdzie) powinna pomoc.
Swoja droga, ten Twoj admin jest naprawde dziwny skoro nie wie co to jest MTU :|
Slupek88
CYTAT(matek_79 @ 3 05 2007, 23:50) *
CYTAT(Slupek88 @ 30 04 2007, 20:40) *

MTU- bieżąca maksymalna jednostka transmisji.
Czyli na jezyk polski i xboxsowski przekladajac (maksymalnie uproszczajac)- gdy xbox sprawdza polaczenie po wprowadzaniu wszystkich danych (IP, maski, dns te duperele) sprawdza tez jak sobie radzi konsola przy wysylanu/odbiorze danych (w czasie), jesli jest cos nie tak- nie przechodzi i wywala fail. Mialem poobne problemy dwa razy i zawsze byly wywolane tym samym- zbyt wolnym laczem do ktorego podlanczalem x-a. Zmiana lacza, ewentualnie ostra rozmowa z adminem (skoro masz 256 to powinnien ten test przejsc, pograsz co prawda tylko na dobrych hostach, ale test przejdzie) powinna pomoc.
Swoja droga, ten Twoj admin jest naprawde dziwny skoro nie wie co to jest MTU :|

i to jest fachowa odpowiedz wielkie dzieki
Slupek88
siema, ty odpisałes mi na forum, dobra odpowiedz w sprawie MTU, wiec zmieniałem swój pakiet w sieci internetowej, i teraz moje łacze ma 1024/1024 kb. , i teraz gdy robie test nie przechodzi mi przez DNS failed, łacze odpinam od kompa znaczy kabel , i bezposrednio podłączam go do X360, mógłbys mi pomóc? bo nie wiem w czym teraz tkwi problem???
Slupek88
JESTEM NAJSZESLIWSZYM CZŁOWIEKIEM NA SWIECIE, PO 2 TYGODNIACH, udało mi sie poąłczyc, z livem, wystarczyło do konsoli wpisac, mac i host swojej karty siecowej od kompa, wszytskim dzieki za pomoc
__bercik07
To ja tez zadam pytanie. Obecnie mam polaczonego x za pomoca kompa ( dwie sieciowki ) ostatnio jednak proboje podlaczyc nea bezposrednio do x360 ( bez pomocy kompa ). Internet mam w kablowce"ASTER" wszystko ustawiam, gdy dochodzi do testowania wywala sie na IP. Jak sobie z tym poradzic ?
c1n3k
byc moze musisz wpisac maca z peceta w alternative mac - kablowki czesto maja blokady
LegionPolski
witam, szybkie pytanie, pewnie gdzieś padło, ale się spieszę.

więc mam pieca i laptopa, połączone kablem - stacjonarny ma 2 karty sieciowe i udostępnia net przez siebie, żeby ten drugi łączył się do netu musze stosować proxy - jak kupie x360 i na miejsce laptopa wejdzie klocek, to jak to będzie wyglądało? wszystko automatycznie się rozpozna? będę musiał wpisywać na x'ie ip itp? czy w ogóle nic nie trza wpisywać?

ew. jaką mam alternatywę jeżeli nie jest takie coś możliwe.

śmieszne się pewnie wydaje, ale nie mam o tym zielonego pojęcia.

|
|
|
\/
o, to świetnie, dzięki!
Jędrek
Bedzie dzialac, autamatycznie.
Weedu
cyz ktos moze mi powiedziec co musze miec zeby podlaczyc Xksa do netu mam stalke neostrade
jan szabrownik
mam taki maly problem
podłaczylem x360 do netu (router dzieli u mnie na kompa i na x360), i jak daje test polaczenia to wszystko zalicza, tylko na xboxlive chce pobrac update i jak dam zeby sciagnelo wtedy wyskakuje failed i pisze zebym sprawdzil ustawienia sieciowe, a jak przy prosbie o update dam nie to tez wyskakuje failed:(
nie mam pojecia dlaczego tak sie robi, konsola jest nie przerobiona i nie byla podlaczana do live'a wczesniej, jak ktos by wiedzial o co chodzi, bylbym wdzieczny
Jędrek
CYTAT(Weedu @ 17 06 2007, 18:30) *
cyz ktos moze mi powiedziec co musze miec zeby podlaczyc Xksa do netu mam stalke neostrade

Jaki masz modem ? Chesz laczyc sie przez kompa czy bezposrednio do modemu, routera ?
Alexej
Komus udalo sie zmusic Sygate Personal Firewall do kooperacji z xboxem? Mimo wielu prob nie ma sily, zeby puszczal polaczenie konsoli przez komputer do xbox live. Owszem jak dam allow all to wszystko hula, ale tak samo hulac wtedy moga po moim komputerze przybysze z zewnatrz ;f
Zeratul
CYTAT(Alexej @ 19 06 2007, 17:13) *
Komus udalo sie zmusic Sygate Personal Firewall do kooperacji z xboxem? Mimo wielu prob nie ma sily, zeby puszczal polaczenie konsoli przez komputer do xbox live. Owszem jak dam allow all to wszystko hula, ale tak samo hulac wtedy moga po moim komputerze przybysze z zewnatrz ;f

to odblokuj odpowiednie porty... podawane byly juz w tym temacie
master_PL
To ja tez o coś zapytam. Mam neta, ale udostępniam przez kompa, czyli jak chce grać na Live, to musze mieć kompa włączonego. wink.gif A chciałbym żebym sobie grał bez PC'ta...Jak musze kupić router?? Poda ktoś mi jakąś marke, model??
Zeratul
tak potrzebujesz router.
Polecam ten, mam lapa polaczonego wireless i konsole kablem. Wszystko smiga bez problemu.
http://www.circuitcity.com/ssm/Linksys-Wir...roductDetail.do
Uriziel
1.Zamieżam kupić router z modemem do neozdrady tp dla x360, zastananawiam się nad D-link DSL 524T. Jeśli ktoś go posiada to proszę o opinnie.
2. W chwili obecnej net dla 360 udostępniam przez kompa i mam takie pytanko: jak już kupię ten router to czy będę mógł wykorzystać obecnie posiadany kabel RJ45 skrosowany( 25m), czy będę musiał kupić kolejne 25m nieskrosowanego kabla ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Hlipo
Sam korzystam z tego routera i już chodzi bez najmniejszego problemu kolejny miesiąc. Wystarczy, aby uporać się z konfiguracją i odblokować porty (polecam dla PC i xboxa przypisać stały ip). Jeśli chodzi o kabel to w przypadku routerów nie ma znaczenia czy jest skrosowany czy nie.
dx36
błagam odpiście szybko od kilku godzin jestem szczęścliwym posiadaczem 360-tki własnie probuje podlaczyc sie do netu wszystko wpisane itd ale mam blad z kodem pocztowym wpisywalem na wszystkie sposoby 78-100, 78100, 78_100 itd o co chodzi aha adres jak wpisywalem to bylo tak
Adress1:POLAND
Adres22:tu ulica
City:Kołobrzeg
i ten nieszczesny kod co robie żle pomozcie szybko plz

JUZ NIE TRZEBA smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.