Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Emulacja gier na Xboksa
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
sentinel
opisujcie tu swoje problemy i wrażenia związane z emulowaniem na 360-tce wybranych tytułów z xboxa - czy są widoczne jakieś usprawnienia w oprawie, jak z xbox live, czy są jakieś problemy, etc. poniżej macie moje spisane wrażenia z emulacji forzy.

sprawdziłem właśnie jak to w praktyce z tą kompatybilnością wsteczną xboxa 360. wniosek nasunął mi się jeden - kompatybilności, de facto, nie ma *żadnej*. :-) wszystko odbywa się na drodze programowej emulacji - owszem, niby tego mieliśmy się spodziewać, jednak do głowy mi nie przyszło, że będzie to aż w takim stopniu kwestią softu. po włożeniu płytki do napędu następuje rozpoznanie gry po czym 360 informuje o konieczności zassania update'u (właśnie tak - nie emulatora, nie patcha, lecz właśnie update'u :-)), lub tymczasowej niekompatybilności. aktualizacja trwa kilkanaście sekund (5mb, or sth), po czym gra zostaje uruchomiona. i tu niestety w przypadku kilku tytułów widać już, iż do czynienia mamy z software'ową emulacją - początkowe renderingi paskudnie przycinają, pojawiają się jakieś dziwne nieczystości obrazu, glitche, dźwięk nie zawsze się synchronizuje... pierwsze wrażenie wręcz odpychające. dalej jest już ok - menu, ustawienia, wszystko tak jak być powinno. jedynym zonkiem, ale za to poważnym, jest niekompatybilność save'ów - pomijając już kwestię braku obsługi kart pamięci. szybki wybór auta, jednej z trzech tras (sic), lądujemy na torze i... otwieramy szerzej oczka, bo o ile forza na xboxie wygląda już świetnie, o tyle na 360, w wyższej rozdzielczości oraz z załączonym aa, momentami wygląda obłędnie (jak na current-genowy) tytuł. zarówno fury, jak i otoczenie wyraźnie zyskały na prezencji, choć oczywiście efekty czy jakość tekstur pozostały bez zmian. bez zmian pozostała też niestety płynność animacji, zapomnijcie więc o forzie śmigającej w jednej ramce. co więcej, można odnieść wrażenie, iż miejscami animacja zwalnia - może mam jakieś problemy z oczami, niemniej wydaje mi się, że na xboxie podziwiać dane mi było stabilniejszy framerate. tak czy inaczej kwestia płynności animacji jest jedyną negatywną, reszta zdecydowanie na plus. również tryb online (xbox live) okazał się być w pełni funkcjonalny, choć przy pierwszej próbie połączenia gra kolejny raz ściąga update(y) (tym razem przeznaczone dla danego tytułu aktualizacje z xbl; podziwiać możemy wówczas nawet dizajn menu pierwszego xboxa :-)) - wszystko jest ok, od rankingów, po car cluby czy komunikację głosową. generalnie więc jest ok, tytuły z pierwszego xa prezentują się zdecydowanie ładniej (przynajmniej forza), martwi mnie jedynie kwestia płynności animacji (w najlepszym przypadku jest tak samo jak na pierwszym x'ie) i problem z odtwarzaniem renderingów.
Infinite
Ja tam sprawdzalem tylko Nnja Gaiden na XO, i nie rozumiem jak M$ mogl, w tym aspekcie tak dac du/py. Juz pomine fakt, ze FMV nie chodza plynnie, ale to co sie dzieje na ekranie, wola poporstu o pomste do nieba.
Czasem wyskoczy 2 przeciwnkow i momentalnie ma slow-motion, na 10 klatek, czasem wyskoczy 5 i gra chodzi normalnie, a czasem nic sie niedzieje i podczas biegu, animacja zwalnia na jakies 2-3 sekundy.
XBL porobowalem odpalic, ale po scignieciu update'a (w tym "Xboxowy" dashu), konsola sie zrebootowala, poczym zawiesila i to tak ze niebylo jak jej wylaczyc. Dopiero odlaczenie jej od gniazdka, poskutkowalo... Ofkoz darowalem sobie NG na 360'tce i po pozniej, juz nie probowalem laczyc sie z LIVEm.
Ale i tak faki leca do M$ za to ;\
PePeP
Ja grałem w Halo 2. Wszystko jest ok przy czym gra się strasznie długo ładuje (nie miałem nigdy xbox'a 1 wiec nie wiem czy to jest normalna cecha tej gry, czy też wada "emulacji"). Swoją drogą kusiło mnie by zagrać w Forza i chyba ją sobie faktycznie kupie. Mam jednak pytanko. Czy Forza na Xboxie 360 chodzi w 720p ?? Bo odpalenie niskiej rozdziałki 480p na monitorze 22" raczej by wyglądało niefajnie - WIELKIE PIKSELE itp. Jeśli gra obsługuje 720p to jaknajbardziej jestem gotów ją kupić.
RosTo
Wszystkie emulowane gry są automatycznie podciągnięte do 720p. Łykaj śmiało.
Frank Jaeger
Grałem w Crimson Skies: High Road to Revenge- zero kłopotów, wszystko działało dokładnie tak, jak na Xie pierwszym ;]
Diabeu
Max Payne 2
Manhunt
Red Dead Revolver

śmigają po prostu, no i jeszcze grafa wyraźniejsza - jammi
Frank Jaeger
W Manhuncie podobno we właściwej grze są problemy z głosem reżysera(podczas scenek jest, podczas gry właściwej już nie).. prawda to?
Diabeu
huh.gif serio nie pamiętam - obadam
Maiden
Ninja Gaiden tez aczkolwiek Soul twierdzi ze przycina choc moje znoobiale oko tego nie wylapywalo. Aha no i jest duzo ladniejsza cool.gif
PePeP
A mówicie o ninja gaiden BLACK (bo do tego się przymierzam) czy zwykłym ?? Wie ktoś Czy dobrze działa CHAOS THEORY ?? Co prawda na razie nie mam kasy i musze przejść jeszcze HALO 2, ale warto się dowiedzieć na przyszłość, zwłaszcza że premierę SC:DA przesunięto o 5 miesięcy :|
Infinite
W emulacji NG i NGB roznicy nie ma.

Maiden - jak Twojego oko moglo nie wylapac, Hayabusy biegnacego 10 klatek na sekunde? ;p
Soul mowil, ze ladniej wyglada, ale na zwyklym TViku tej roznicy nie uswiadczysz...
Psychonaut
IMO wogle pomylka jest mowienie, ze wyzsza rozdzielczosc= lepsza grafa, albo chociaz porownywanie tego.

Po prostu obraz w podciagnietej rozdzielczosc na duzym ekranie jest wyrazniieeeejszy, ale grafika nie ulega zmianom... za przeproszeniem.

Jak sie ma kwestia loadingow? Jest jakas zmiana predkosci?
g_w_b_b_a
ja mam takie pytanie, o ilu znakow jest ograniczenie w nazeznistwie plikow na 360?? Bo z tego co pamietam kilka gierek np. THAW czy True Crime 2 i inne posiadalo kilka plikow z dluga nazwa i przy kopiowaniu na dysk starego Xboxa nazwa zostala ucieta [limit znakow] przez co gra nie dzialala i wymagala tzn Fixa czy MS zwiekszyl limit czy cos w tym rodzaju??
Maiden
Infinite. Na zwyklym tv nie wiem jak z Gaidenem ale z Halo 2 roznice widac.

BTW: Jak my gralismy, Ryo szybciej przebieral nóżkami ; D
IMO Pogralismy malutko pewno dalej jest tak jak mowisz...
Ryo-San
co do "emulacji" to jak narazie wylapalem problemy z trzema grami..
Manhunt - problem z glosem rezysera(w filmikach liczonych jest - podczas samej gry - cisza)
DOA3 - wszystko niby hula cacy jednak gra przylicza bardzo czesto zwisy - tak czesto ze skonczenie np story mode jest niewykonalne
Ninja Gaiden Black - klatki leca na leb na szyje;/
2razyjot
QUOTE(g_w_b_b_a @ 20 02 2006, 17:14) *

ja mam takie pytanie, o ilu znakow jest ograniczenie w nazeznistwie plikow na 360?? Bo z tego co pamietam kilka gierek np. THAW czy True Crime 2 i inne posiadalo kilka plikow z dluga nazwa i przy kopiowaniu na dysk starego Xboxa nazwa zostala ucieta [limit znakow] przez co gra nie dzialala i wymagala tzn Fixa czy MS zwiekszyl limit czy cos w tym rodzaju??

Jak swiat swiatem obcielo mi kilka nazw plikow w TC2 na poczciwego xboxa ale gra dzialala. Poza tym prosty sposob na to jest i mozna wyedytowac na dysku konsoli porownujac z zawartoscia plyty.

Co do kwestii za dlugiej nazwy - nie wierze, aby programisci nie uwazali na to ile znakow ma dany plik bo przeciez jest cos takiego jak beta test!
g_w_b_b_a
np. najnowsza TOCA 3 przy skopiowaniu na dysk nie dziala bo jest kilka pliczkow ma 2x dluzsza nazwe niz pozwala na to limit i jedynie mozna grac z plyty bo tam nie ma takiego ograniczenia nazw jak jest na xboxie, wg to jest takie zabezpieczenie
RSX
Widzę, że Microsoft-owi nie bardzo wychodzi ta emulacja, polecam im dać to w ręce tym, co się znają na rzeczy, np: piratom itp.

Aż dziw bierze, że tego nie dopracowali, a czy Microsoft piszę coś, że będą poprawiać to z biegiem czasu?
Psychonaut
Oficjalnie sie przyznaja, ze prace nad poprawianiem kompatybilnosci beda trwaly i trwaly. Mnie tez takie problemy zaskakuja i nie pocieszaja ;/. WTF? I mean WTF?! Skoro dla kazdej gierki jest oddzielny emu, to powinno to dzialac bez zadnego zajakniecia. W sumie nawet nie wiem po co sa wypuszczane te patche, jesli nie gwarantuja naprawde zadowalajacej kompatybilnosci confused.gif.
Boon
A ja mam taki problem:
x360 mam podłączonego pod panel LCD kablem VGA. Gdy próbuje odpalić Forze w innej rozdzielczości niż 640x480 to wyskakuje mi komunikat że ta gra nie obsługuje aktualnie ustawionej rozdzielczości. WTF? Czy na monitorze nie da się uruchomić gier z X w wyższej rozdziałce niż 640x480? Ktoś coś wie?
PePeP
Mam bardziej nietypowe pytanie. Otóż jako osoba nieposiadająca xbox'a (miałem ps2 i teraz kupiłem 360'ke) stwierdziłem że korzystając z wstecznej kompatybilności xboxa 360 przejde sobie najlepszą ponoć gre na xbox'a czyli Halo 2. Gram już od jakiegoś czasu i szczerze mówiąc nie wiem w czym problem, ale gierka mnie troche nudzi. Od razu zaznaczam że lubie FPP (na PC bardzo dużo tego przeszedłem, na konsolach też troche), ale heh samo strzelanie się w tej grze jakoś nie sprawia mi radości. Podobnie akcja na moście na Ziemi tak szumnie chwalona w recenzji w PSX wcale jakos mnie nie zachwyciła. Grafika też jest mocno średnia, a jak na moje oko gra wcale nie chodzi w 720p (mam monitor 22" i kabel VGA i widać że gra jest strasznie rozmyta, dużo bardziej niż np. PGR3). Czy ktoś też odniósł takie wrażenia ?? Bo teraz nie wiem czy ja po porstu jestem inny niż większość i ta gra mnie nie bawi, czy może po prostu jak się gra w niej na xboxie 360 wrażenia są gorsze z powodu grafiki itp. ??
Psychonaut
Spoko, ja Halo 2 tez konczylem dosc na sile. Doszedlem do pewnego miejsca, potem przestalo mnie jarac, ale zdecydowalem, ze zasiade i ukoncze.

Fajna gra, fajny uniwers, ciekawe bronie, swietne wykonanie techniczne, ale jak dla mnie nie ma w tym nic niesamowitego.

Co do rozdzielczosci - nie wiem czy na monitorze mozna uruchomic tak nietypowa rozdzielczosc jak 720p, prawdopodobnie Twoj XO smiga na innej rozdzialce i stad "nieprzystosowane Halo". Zobacz, ze Lukasz tez ma problem z rozdzielczoscia starych gier.
Ryo-San
PePeP to czy ci sie dany tytul podoba czy nie to przeciez tylko i wylacznie kwestia gustu..ja znam ludzi ktorych nie jara wogole Metroid Prime a dla mnie to BEZAPELACYJNIE najlepsza gra tej generacji konsol..wiec sam widzisz jak jest..gust gust przeplatany subiektywnymi odczuciami i na koncu jeszcze raz gust
PePeP
Spoko ale po raz pierwszy mi siezdarzyło (obok GTA) żeby tak chwalony tytuł do mnie nie przemówił. Poza tym jestem bardziej ciekaw czy też macie taki rozmyty obraz ??
Zeratul
odpalilem burnout revenge, wersja na xboxa i kazal mi zupdatowac, co tez uczynilem... po czym okazalo sie, ze gra i tak nie dziala. W sumie to nie dziwne, bo jest jej odpowiednik na 360.

Odpalilem Halo 2, updaty, sciaganie map, ogolnie wszystko ladnie poza tym ladowaniem.

Tyle poki co probowalem, ogolnie chyba nie ma sensu w ogole tego odpalac, skoro to tylko emulacja... mam dalej starego Xboxa, wiec jak mnie najdzie odpale gry na nim smile.gif
sentinel
mały update listy tytułów...

New games:

BLACK™
Star Wars Battlefront™ II
World Soccer Winning Eleven 9

Updated games:

Darkwatch™
Grand Theft Auto: San Andreas™
Half-Life® 2
Fable®
Fable®: The Lost Chapters™
Forza Motorsport™
Ninja Gaiden®
Ninja Gaiden® Black
SSX 3
Tom Clancy’s Splinter Cell® Chaos Theory™
kill.switch
World Series Baseball® 2K3
PePeP
Jak ktoś bedzie wiedział jak po update'cie dzialą Chaos theory i Ninja Gaiden (czy płynnie i bez problemów) to niech da znać !!
raulos
mam pytanko co byscie mi proponowali kupic pgr3 czy forze ? jak forza sprawuje sie na x360 ? EDIT: sory 1 post Sentiego ... no ale co lepiej kupic forze czy pgr3? http://sklepgekon.pl/advanced_search_resul...orsport&x=0&y=0
el ZAX
Jak lubisz prawdziwe ( i trudne) symulacje to tylko Forza...
raulos
gralem w forze na x1 jest swietna !!!!!! ale czy pgr3 nie jest lepszy ? Ale czy forza odpali sie na konsoli niepodlaczonej do neta ?
TomisH
raulos - albo przestaniesz spamować, albo się pożegnamy dość szybko.

Aha - zapomniałem o !!!!!!
Frank Jaeger
forze owszem, odpalisz na konsoli nie podlaczonej do netu.. ale najpierw musisz wypalic iso emulatora na plycie.. wbijasz na xbox.com i tam je znajdziesz..

a co do pgr vs forza- to sa zuuuupelnie inne gry.. jak lubisz symulatory bierz Forze, jesli natomiast chcesz od razu jezdzic Ferrarkami, Lambo, itd bez wczesniejszego 'meczenia' fur klasy Subaru Impreza to zdecydowanie PGR..
Śledziu
Skorzystałem z, heh uprzejmości MS i zapuściłem Halo 2 jakoś od razu po kupnie XO. Wyglądało to przepaskudnie na moim ślicznym telewizorku, dźwięk co rusz załamywał się, ginęła głębia, synchron leżał, ogólne odczucia jakbym słuchał muzy i dialogów, będąc zamkniętym w środku szklanej bańki. Pewnie MS poprawił od tego czasu to i owo, ale jakoś nie kręci mnie growa nekrofilia. Stare systemy pogrzebałem w świadomości w sylwestra.
<><
raulos
dzisiaj bede mial pes5 kupilem po to by pograc na x360 , da sie go moze jakos spatchowac lub podmienic option file ? (czy na 360 trzeba grac na "gołym" pesie)?
Yap
Słyszałem o nowym update'cie do 360ki dotyczącej emulacji NGB. Ponoć wcześniej zdziebko przycinała. Rozumiem, że aby gra chodziła cacy musze mieć ów update. Noszę się z zamiarem kupna nowego Xiaka lecz nie wyobrażam sobie braku powyższej gry (niechybnie pozbędę się current X-a).
raulos
pes5 chodzi idealnie wogole nieprzycina ani razu niezwolnilo,a i wyglada duzo lepiej skaluje do HD smile.gif ! super ! btw: moje pytanie nadal aktualne
ping
z moich wszystkich przetestowanych gier na xboxa (około 30) zdołalem odpalić tylko red dead revolver bo większość gier nie była jeszcze zemulowana albo nie śmigała pod monitorem (bo potrzebowała 50hz). Rażą mnie straszne przekłamania graficzne i rwąca animacja, lepiej trzymać starego xboxa bo ta emulacja średnio wygląda
Dabman
a jak sie ma emulacja do DoA Ultimate? dziala juz? i jak jest z ta gra? bo wiem ze chodzila w 50 i 60hz ( zalezy od konsoli !! ) i jak chdozi DoA XBV i DoA3?
ping
ponoć ultimate i XBV nie są obsługiwane (tak pisze na stronce microsoftu:/) tylko DOA3 którego niestety nie sprawdziłem bo nie posiadam
Aramis
DoA3 chodzi, ale nie idealnie. DoAU i DoAX nie działają - info by Smerec tongue.gif.
*-dka
wkurza mnie to ze nie dziala TOPSPIN 1
Diabeu
Thief: Deadly Shadows - każde źródło światło jest widoczne nawet jeśli jest za grubym murem, do tego część światłocieni ma tendencje do samoistnienia (np. w ciemnej piwnicy masz księżycowy poblask ciul wie skąd) - teoretycznie da się grać, praktycznie jest to męczące i irytujące

GTA3 - potrafi się zwiesić przy zapisywaniu stanu gry, do tego włączone Trails w scenkach liczonych powodują massakryczne rozmycia - aż się ma wrażenie że na obiad to chyba były inne grzybki niż zazwyczaj

sprawdzałem na PAL60
kermit
Zapytanko małe - czemu Forza nie chodzi w emulacji na moiniotrze w 60Hz?
Chyba żeby mi na złość zrobic ;{
Mastah27
Kolejny update:

http://www.gamespot.com/news/6156666.html

Nowe tytuły:

Aggressive Inline
All-Star Baseball 2005
Aquaman: Battle of Atlantis
Burnout 3: Takedown
Catwoman
Counter-Strike
Dead to Rights
ESPN Major League Baseball
Fatal Frame 2: Crimson Butterfly Director's Cut
Freaky Flyers
Gauntlet: Seven Sorrows
Tom Clancy's Ghost Recon - Island Thunder
IndyCar Series 2005
The Legend of Spyro: A Beginning
Lego Star Wars II
Links 2004
Maximum Chase
MTX: Mototrax Featuring Travis Pastrana
MX vs. ATV Unleashed
Namco Museum 50th Anniversary Arcade Collection
Outlaw Tennis
Over the Hedge
Sid Meier's Pirates!
Richard Burns Rally
Rogue Trooper
Serious Sam
Shincho Mahjong
Smashing Drive
Spy Hunter: Nowhere to Run
The Suffering
Taz: Wanted
Torino 2006 Winter Olympics
Trigger Man
True Crime: Streets of LA
Vietcong: Purple Haze
Wrath Unleashed
X-Men II: Wolverine's Revenge

Poprawki dla:

All-Star Baseball 2003
Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
Crash Bandicoot: Nitro Kart
Digimon Rumble Arena 2
Ford vs. Chevy
Half-Life 2
The Incredibles: Rise of the Underminer
Kabuki Warrior
Magatama
Mortal Kombat: Deception
Sneakers

Tim Scharfer to się tego Pscyhonauts chyba nie doczeka rolleyes.gif.
kubson
fajnie moze sobie sprawie Gauntlet: Seven Sorrows brakuje mi takiego typu gier na x360 biggrin.gif
dyniel
ktos sie orientuje czy project zero 2 bedzie dzialal na 360-ce?? wiem ze ta gra nadzywa sie tez Fatal Frame 2: Crimson Butterfly Director's Cut
Mastah27
Według http://www.gamespot.com/games.html?type=bc...sc&sortdir=desc tak.
WeltyKiLy
Witam . Wiem by odpalic giery z X1 na X360 to tzreba emulatorek ... Nasuwa sie problem ... brak HDD ..... Słyszałem że można z płyty emulatorek odpalac smile.gif BArdzo bym chciał pokillowac w Forze a X1 już spzredałem smile.gif . Bardzo bym prosił o gotowy obraz któy wypalic Clonem na DVD i już smile.gif Z góry THX ! . Pozdrawiam
hacik
QUOTE(jablo @ 23 10 2006, 20:37) *

Witam . Wiem by odpalic giery z X1 na X360 to tzreba emulatorek ... Nasuwa sie problem ... brak HDD ..... Słyszałem że można z płyty emulatorek odpalac smile.gif BArdzo bym chciał pokillowac w Forze a X1 już spzredałem smile.gif . Bardzo bym prosił o gotowy obraz któy wypalic Clonem na DVD i już smile.gif Z góry THX ! . Pozdrawiam

Przykro mi ale bez HDD na X360 nie pograsz w gry z X'a pierwszego, poniewaz te tytuly WYMAGAJA dysku twardego do uruchomienia. Wszystkie gry na xboxa byly pisane z uwzglednieniem pracy z HDD to jak teraz to przeskoczyc? Musisz podlaczyc HaDeKa do X360.
*-dka
mam pytnie czy Halo 1 tez wam zwalnia ?? bo halo dwa chodzi bardzo plynnie ale 1-ka to jak przez wode ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.