daniofb
14 02 2006, 17:53
siema
ostatnio mnie zastanowiły krzyżaki w padach do soniaka i nie wiem jaki jest lepszy klasyczny taki co jest w orginalnym padzie sony
http://allegro.pl/show_item.php?item=86916037 taki ze kazda strzałka jest oddzielona
czy np taki
http://allegro.pl/show_item.php?item=84451624 gdize strzałki sa polaczone
wydaje mi sie ze te drugie maja przewage nad tymi pierwszymi poniewaz latwiej mozna zrobic D/B. tak mi się wydaje chociaz nie wiem bo nigdy na takim nie gralem a chce sobie teraz kupić pada i się właśnie zastanawiam co wy o tym sądzicie ?? wypiszcie wady i zalety obydwu
pozdro
Err... Krzyzaki a nie krzyzyki. Tak sie przyjelo.
Najlepszy jest pad do PS2, dual shock. IMO stary szarak, sa tacy co wola ds2 jednak. Nie ma co tu specjalnie dywagowac.
Infinite
14 02 2006, 17:57
No te drugie sa bardzo fajne... Latwo zrobic na nich "D/B", ale latwo tez to zrobic kiedy sie tego nieche, naprzyklad wciskajac dwa razy przod. Wiec raczej sobie odpusc. "Zwykle" duale, sa najlepshe..
Wybierac to nalezy bardziej, miedzy szarymi/bialymi padami od PSX'a, a padami od PS2. Ale to juz zalezy jak komu pod palucha podchodzi... (czy woli twarde czy miekkie ;)
Mi się najbardziej podoba krzyżyk w Arcade Stickach.
Infinite
14 02 2006, 18:14
Di... To Ty nie wiesz?
Przeciez to jest kolko, nie krzyzyk...
Serio? OMG... no to Zero mnie chyba oszukał, bo sprzedał mi Sticka z krzyżykiem... ;(
dr_hakenbusz
14 02 2006, 20:07
Krzyżaki w orginalnych padach sony są najlepsze, ta jak cały pad. Nie ma dyskusji.
Racja sony sa najlepsze pady, a co do sticka w normalnych stickach sa krzyzaki, a w optycznych stickach jest kolo i dlatego sa lepsze chyba bo tak kiedys slyszalem ale to bylo dawno
QUOTE(ZET @ 14 02 2006, 20:30)

Racja sony sa najlepsze pady, a co do sticka w normalnych stickach sa krzyzaki, a w optycznych stickach jest kolo i dlatego sa lepsze chyba bo tak kiedys slyszalem ale to bylo dawno
nie ma czegos takiego jak krzyzak w stickach;)
square - kwadrat na rotacji (głownie do fighterow 3d i platformowek)
round - okrag (fightery 2D)
octagonal - osmiokat (fightery 2D, shootery, platformowki)
jest jeszcze romb ale to do trybu 4 way (stare gierki np: puckman:P)
typ rotacja nadany od podstawki nie ma nic do tego czy joy jest optyczny czy nie. Flash miał square lub octagonal a Perfect360 ma zwyczajnie round. Optyki z tym sa lepsze ze sie nie zuzywaja jak te na mikrostykach i szybciej rejestruja ruch (switch musi odbic a dioda nie, wystarczy ze wyjdzie z zasiegu rejestracji). Łatwiej sie canceluje kombinacje na optykach i szybciej zmienia kierunki. Acha i optyk to jedyny joy na ktorym mozna uzyskac angaz teoretycznie nawet na 1 stopniu i przekatne powyzej 30 stopni na round. Mozna te parametry regulowac dowolnie - na switchowych tez sie da ale sa granice a na optycznych ich nie ma.
mi sie zawsze najbardziej podobval krzyzak w dualshoku , szczegolnie do fighterow 2d bo w nich najwiecej sie kreci
w innych grach uwazam ze nie ma wielkiego znaczenia ale i tak wole zeby guziki byly osobno ;p
NemoKOF
17 02 2006, 01:51
Powiem wam panowie ze mi najbardziej odpowiada krzyzak od padow od Saturna. Jest wersja tego pada do PS2. Nie boli palec (nie uzywam zadnych koszulek czy innych cudow), swietnie sie kreci na nim, dobrze sie uderza wszelkie kierunki. No i do streeta jest idealny, ma 6 przyciskow na przodzie. Polecam
Mi najbardziej odpawiada krzyżak od starego, szarego pada z psx-a. Nie dość, że ma najlepszy krzyżak, to jeszcze sam pad jest mega wytrzymały. Kumple sprawdzali po przegranych walkach, jak wysoko od podłogi może się odbić. Z żadnym dualem by ten numer nie wyszedł : )
Na drugim miejscu jest IMO Dual1. Ma niemal taki sam krzyżak, jak w starszym padzie, ale trochę gorzej się go trzyma.
Dual2 - osobiście nie lubie tego pada. Dla mnie jest za miękki i bardzo delikatny. No i trzeba głębiej wciskać przyciski, niż w starych padach. Niektórym jednak to odpowiada.
Osobiście w swoich dualach jedynkach wymieniłem krzyżak i wstawiłem więkksze kierunki całkowicie od siebie oddzielone. Wykorzystałem kierunki z innego, gorszego pada z tym patentem.
W ten sposób nie ma szans, by przypadkowo wcisnął się ukos. Dodadkowo przyciski wiska się miękko, ale nie głęboko - dla mnie niemal ideał, ale nie każdemu odpowiada. Połamanie jednak zwykłych kierunków, to bardzo zły pomysł - są za male i nie nadają się do tego.
Od pewnego czasu gram jednak na Sticku i sprawa krzyżaków już mnie nie trapi. Niedawno przerobiłem sticka z DC (pierwszy raz coś zlutowałem), a w niedługim czasie mam w planach budowę własnego, opartego o Sanwę (cześci stosowane np w automatach z tekkenem, soulem, czy virtuą).
QUOTE(NemoKOF @ 17 02 2006, 01:51)

Powiem wam panowie ze mi najbardziej odpowiada krzyzak od padow od Saturna. Jest wersja tego pada do PS2. Nie boli palec (nie uzywam zadnych koszulek czy innych cudow), swietnie sie kreci na nim, dobrze sie uderza wszelkie kierunki. No i do streeta jest idealny, ma 6 przyciskow na przodzie. Polecam
Myślałem kiedyś o zakupie tego pada. Za ile i gdzie można go dostać?
Widziałem takie pady na play-asia.
Mi osobiście jednak średnio sie podobają (kumpel miał saturna). Dla przeciętnego gracza lepiej sprawdzają się cztery trigery.
Sześć przycisków z przodu to fajna rzecz, ale tylko na stickach lub jeśli ktoś gra podobnie do swaya - bez użycia trigerów i kilkoma palcami na przyciskach (metoda taka jak przy sticku).
Pady saturnowe są fajne. Dla mnie jednak te od SNES-a bardziej odpowiadają. Generalnie jednak pady od psx-a są najlepsze. Ewentualnie coś logitecha.
Tylko ze w padzie od saturna o ile pamietam były mikrostyki lub cos podobngo bo lekko klikały. I niestety pady od pleya nie moga sie z nimi rownac. Pozatym nie ma bijatyk korzystajacych z wiecej jak 6 buttonow pod trigery dawano głownie marca ktore sa zyczajnym oszustwem i daja nieuczciwa przewage osobie ktora ich uzywa. Fakt ze na padzie zle wcisnac 2-3 buttony na raz ale przypisanie tego pod marco daje 100% pewnosc ze sie to wykona na sticku wiadomo ze łatwiej sie wciska 3 na raz ale nigdy nie masz 100% dokładnosci. Na turniejach macra pod trigerami powinny byc zabronione całkowicie. Nikt nikogo nie zmusza do grania na padzie wiec tłumaczenie sie ze pewnych rzeczy nie da sie na nim zrobic bez macr nie moze byc wymowka.
Czyli pad od Saturna ma macra? Tak normalnie? xD
Ostro
QUOTE(nemo)
koszulek czy innych cudow
Tylko w jednym miescie sie z tego korzysta, bo ktos pewnie kiedys gral po pijaku i zarzygal pada. Tak juz zostalo.
QUOTE(=PiT= @ 17 02 2006, 15:43)

Czyli pad od Saturna ma macra? Tak normalnie? xD
nie o to chodzi odniosłem sie tylko do nazekan ze ma tylko 2 trigery a nie 4 jak dualshock. na co komu 4 trigery? wiadomo ze na DS grajac w SF musisz miec cos pod trigerami bo w grze klawiszy jest 6 a na przodzie pada tylko 4. Tutaj masz 6 z przodu i trigery w bijatykach do szczescia ci nie sa wcale potrzebne a co dopiero 4. Nie oszukujmy sie wiekszosc ludzi nauczyła sie uzywac trigerow
do marc. Tak jak chocby do tekkena gdzie na przodzie maja normalne ciosy a pod trigerami multibuttony. To cheatowanie moze nie w takim sesie jak właczenie nismiertelnosci ale to daje takiej osobie przewage zwłaszcza na turniejach.
W Polsce jest to nie do pomyślenia, ale na świecie zdarzają się bany na mapowanie klawiszy.
Czasami nie można podpisywać multybuttonów, a czasami wcale config nie jest dozwolony.
Dla mnie osobiście to obojętne. Nikt przecież nie karze mi grać na Sticku.
Sway gra na dualu i wcale nie używa triggerów.
Polska to biedny kraja i ludzie nie stac na sticki. Graja na tym z czym kupili konsole. Ale prawidłowo powinny byc jedynie sticki dozwolone i bez zmian kofingu i ułoznie taki jak na automacie. Na turnieju powinien stac cab lub panel ktory nawiazuje do układu z caba. Zreszta w wielu grach uzycie kontrolera moze wpływac znacznie na jakosc gry. Najlepszy przykład UMK3. Na padzie nie da sie grac w mortale za to koles z klawiatura ma przewage nad tym ktory ma sticka przy tej grze. Na klawie 3x przod załadujesz 2x szybciej niz na sticku i mozna robic mase rzeczy ktorych na sticku sie nie da. Kucnac i załadowac sobie 3xprzod. Na sticku nie da sie kucac i wciskac przodu nie mozna wbijac 2 kierunkow rownoczesnie a na klawie da sie:D. Gosc jak klepnie 3x przod Sidel to na sticku chocby nie wiem jaki był szybki to sie poruszy zdradzajac gotowosc a na kalwiaturze walnie 3x przod w ułamku sekundy i nie zasygnalizuje tego.
Wszystko zalzy od gry i od postaci ktora wybieramy. Proste kierunki najlepiej wbija sie na sticku ale nigdy nie zrobi sie 2xQFC z taka predkoscia jak na padzie. To tylko 2 ruchy kciukiem na sticku nawet z krotkim rzutem to trwa dłuzej. Na padzie mozan pewne kombinacje mashowac tak jak na klaiaturze a sticku raczej nie przymaszujesz. Do sticka trzeba miec zdolnosci manualne a na padzie co najwyzej dopracowac timing.
Dragon punche z kalwiatury to wogole przegiecie jakiego manuala do tego trzeba to samo na padzie.
ilu mistrzow po kupnie sticka spowrotem wrociło do pada? Sporo a dlaczego bo zyczajnie wymiekli na manualu nawet połowy nie potrafili zrobic tego co na padzie. I dlatego na turniejach powinny byc tylko sticki tak jak na arcade.
NemoKOF
17 02 2006, 21:42
Di -> pady od satruna mozna dostac tylko za granica i raczej wylacznie w Azji. 2 sklepy z ktorych cos juz zamawialem je ma-> www.lik-sang.com i www.play-asia.com
Bede bral jednego dla siebie, jestes zainteresowany zakupem??
pad od Saturna był fajny paiętam jescze go ^^ tylko trochę za mały już by był... a tak to dual szok jest najlepszy
fanatyk-1995
20 02 2006, 18:20
ja gram na malutkim padzie od sony jedynki(wymienieam w nim kzyzaki w 2 minuty)wynika to z tego ze to wlasnie na nim uczylem sie grac (glownie tekken). CHODZI TU JUZ nie tylko o to ze krzyzak reaguje ~na twardo~ ale i oto ze miesci mi sie caly w lapie, bo niema tam galki(zaciskam go reka). ale wiem ze styki pozwalaja ci na wiele wiecej- do tego jednak musisz wyszkolic nadgarstek a nie tylko kciuka. do takich gier jak SFighter granie na padzie jest POINTLESS!!!
QUOTE(fanatyk-1995 @ 20 02 2006, 18:20)

do takich gier jak SFighter granie na padzie jest POINTLESS!!!
Taaa. Jaaasne.
Zagraj z kimś dobrym używając sticka lub cokolwiek i powtórz, że na padzie nie da sie grać.
QUOTE(NemoKOF @ 17 02 2006, 21:42)

Di -> pady od satruna mozna dostac tylko za granica i raczej wylacznie w Azji. 2 sklepy z ktorych cos juz zamawialem je ma-> www.lik-sang.com i www.play-asia.com
Bede bral jednego dla siebie, jestes zainteresowany zakupem??
Raczej nie, bo będę musiał zostawić sobie trochę pieniędzy na wakacje.
Tenshi:)
14 04 2006, 13:23
Ten pad edycja kolekcjonerska z Chun Lee jest właśnie podobny do tego od saturna? Interesuje mnie dobry krzyżyk i czułe przyciski.
Hmm, zastanawiam się czy możnaby było zmodyfikować pada od Saturna na potrzeby PS2.
Ile by kosztował pad do Saturna?
14 04 2006, 18:20
chcialabym wiedziec czy taki pad mozna przerobic na taki dzialajacy na ps2.... uciac kabel, dac koncowke od duala?
Ja sie zastanawiam ile osob z tych co mowia ze krzyzak z org duala jest najlepszy gralo kiedykolwiek na padzie z krzyzakiem "na wierzchu"... sam nie bede pisal bo nie testowalem innych padow.. ot poprostu duale mi leza (chociaz nie zawsze) wiec po co zmieniac cos co jest dobre

Ale w sumie to ciekawy jestem jak by sie sprawowal taki pad Logitecha przykladowo...
NemoKOF
19 04 2006, 01:15
Przerobic raczej nie mozna tak prosto, sa pady robione przez sege pod PS2 (takie same jak te stare od saturna, mam takie 2). Sa bardzo dobre, ten padzik SF tez jest bardzo fajny.
Ja sie zastanawiam ile osob z tych co mowia ze krzyzak z org duala jest najlepszy gralo kiedykolwiek na padzie z krzyzakiem "na wierzchu"
ja gralem (i gram czasem jeszcze) na padzie MANTA, wygladem przypomina duala od PS2 ale jest troche wiekszy i krzyzak ma na wierzchu. Bez porownania. Dual o niebo lepszy.
Co wiecej, kumpel kupil 2 duale (niby oryginalne sony) 1 na allegro, 2 w sklepie konsolowym. Wynik? Za te 2 pady wydal tyle ile by zaplacil za "normalnego" duala np z MM, a jakosc o wiele gorsza bo przyciski czasami wogole nie reaguja i trzeba je mocniej przydusic. Wiec szybkie wykonywanie np 3~4 moze sprawic, ze nasza postac nie zrobi nic

Wiec IMO jak pad to dual i tylko z pewnego zrodla.
To o czym piszesz, to i z oryginalnymi Dualami2 się dzieje.
Mi dwa oryginalne duale się psują. Jakieś części lataja wewnątrz. L1 się wciska.
Do tego te kierunki za głęboko się wciskąją. O wiele głebiej, niż w Dualu1 czy oryginalnym bez gałek padzie.
A im płycej się wciska, tym szybciej pad wysyła sygnał i szybciej przycisk odbija, by wcisnąć jeszcze raz to samo (dash).
Saturnowe pady są raczej do Streeta, gdzie wykorzystuje się 6 przycisków i kręci kółka.
Do Tekkena/soula jakoś szare sonowskie lepiej pasują. Ewentualnie stick.
Czarne duale to złom IMO.
NemoKOF
19 04 2006, 16:46
Oj nie wiem czy grales na padzie od saturna stary, popatrz na GG gdzie jest od groma dashy, IAD i tym podobnych technik. Wyknuje mi sie je REWELACYJNIE na saturnowym padziku. Moim zdaniem nadaje sie do kazdej bijatyki, a czerne duale nie nadaja sie nawet do Pro Evo

Zlomy straszne.
Grałem na tych starych, czarnych saturnowych i średnio mi podeszły.
Inna sprawa, że gralem w gry, które też mi się średnio podobały i niezbyt dużo. To nie była moja konsola, a sam byłem fanboyem Sony. Nie wiem też, jak te nowe się spisują. Osobiście jednak nie lubię połączonego krzyżaka. Nawet w swoim dualu1 przerobiłem krzyżaka, by całkowicie niezależne kierunki były. (Inna sprawa, że na stiku gram)
Ja jednak się upieram przy tym, że do tekkena szare pady sony są najlepsze. Zwłaszcza te bez gałek.
Grizzly
20 04 2006, 05:21
A ja uwazam, ze to jest juz kwestja indywidualnego upodobania. Mi np. nigdy na zadnym padzie nie gralo sie w bitki tak dobrze jak na oryginalnym dualu2. Poprostu wole miekkie pady i choc duzo wiecej gralem na szarym, to jednak dopiero teraz czuje, ze zawodnik na ekranie w wiekszosci sytuacji robi to co ja sobie wymyslilem
Ten czarny złom ma tą zaletę, że nie wciskają się przypadkowoe ukosy tak często, jak na szarych.
Coś za coś. Szare to czas reakcji, a czarne odrobinę lepsza precyzja.
Tyle, że w szarych można się przyzwyczaić i wyczuć pada, by ukosów przypadkowych nie było, a czasu reakcji pada się nie zmniejszy. Oczywiście to jest róznica minimalna i tylko teoretyczna, bo chyba nikt tego nie zmierzył dokładnie.
Są jednak osoby, które nie lubią iść na kompromisy i przerabiają krzyżaki z szaraków. Znajdują w innych padach im odpowadajace i podmieniają w sonowskim. Sam tak miałem, o czym już nie raz wspominałem. Można też mieć farta i trafić na dobrego szaraka, gdzie nie trzeba nic robić i domyślnie gra się świetnie.
Generalnie jednak i na złomach fajnie można pograć. Na Dualu2 również : )
michal000123
24 04 2006, 19:47
Mam pada od PSOne (białego) i pada od Play Station 2 (dual shock jakby ktoś nie iwedział

). Pad od "jedynki" wydaje mi się trwalszy, DS2 po jednej z wizyt mojego qmpla działa trochę kiepsko: x działa "miękcej", co znacznie utrudnia granie. Dlatego gram teraz tylko na "jedynce". Fakt, że trzeba było "trochę" spiłować krzyżak po bokach i na rogach, ale m.in. do tego służy pilnik, nie?

Nie narzekam.
PS. Niedługo mam zamiar kupić nowego pada, zgadnijcie jakiego...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tak jest, zgadliście: PSOne dual shock.
13 05 2006, 15:54
Hmm... osobiście gram na czarnym dualu i nieźle mi idzie... Mówicie że czas reakcji jest wydłużony?... a rzeczywiście coś mi się tak zdawało... ciekawe...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.