Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Socom II online
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2 > Online
Mroczny
ps2 + socom 2 + neostrada 2mbit. W ubiegla sobote udalo mi sie zagrac pare meczy. Wieczorem jednak juz nie. Nie wiem o co chodzi, wlaczam gre, loguje sie online, wchodze na socom 2 online, moge zalozyc klan, czytac newsy, ogladac staty, wchodzic do briefing roomow itd. ale jak tylko chce dolaczyc do jakiejs konkretnej gry badz poprzez autoplay nastepuje ZAWSZE disconnect from game. Wlaze ponownie na socom online i jest wszsytko ok, ale chce wejsc do jakiejs gry i znow mnie wywala. Podobnie mialem w Bournout 3 (pewnie dalej tak jest ale nie gram w b3 online bo nikogo prawie tam nie ma). Nic nie zmieniam w configu, a diagnostyka z network disca przechodzi poprawnie. Co wiec moze przeszkadzac ?
wrog
Pewnie porciki poblokowane mamy. Udostępniasz przez kompa?
Mroczny
QUOTE(wrog @ 19 02 2006, 19:50) *

Pewnie porciki poblokowane mamy. Udostępniasz przez kompa?

A ktore odblokowac ?
wrog
Jak podłączasz PS2 do routera, to wrzuć ją w DMZ - wymagające bydle z niej i często coś jej się nie podoba. Jak udostępniasz przez kompa, to zrób od nowa całą konfiguracje albo wyłącz firewalla jeśli takiego posiadasz. Porty znajdziesz przykładowo tutaj.
Mroczny
QUOTE(wrog @ 19 02 2006, 20:25) *

Jak podłączasz PS2 do routera, to wrzuć ją w DMZ - wymagające bydle z niej i często coś jej się nie podoba. Jak udostępniasz przez kompa, to zrób od nowa całą konfiguracje albo wyłącz firewalla jeśli takiego posiadasz. Porty znajdziesz przykładowo tutaj.

Podpinam ja do routera. Zaraz podopisuje te porty. Wielkie dzieki smile.gif
Mroczny
DMZ pomoglo i nie. Dalej sie wywala ale chyba wiem czemu. Opisze problem, moze ktos kiedys skorzysta. DMZ to taka strefa gdzie ruch sieciowy idzie z pominieciem wszelakich NATow firewalli i regul sieciowych. Mowiac po "chlopsku" to ip ktore dodasz w DMZ bedzie w 100 % otwarte na/do zewnatrz (zero blokad portow i innych przeszkadzajek). Z tym ze ja mam Neo i dopisanie IP konsoli raczej nic nie daje. DNAS i inne uslugi sieciowe widza przeciez PS2 z adresem mojej neostrady, przyklad 83.125.123.23 a nie 192.168.0.25. Wpisanie wiec 192.168.0.25 nie zadziala. Taki Socom II pyta sie 83.125.123.23 o otwarte porty a nie 192.168.0.25. Rozwiazanie jest proste wpisac w DMZ ip 83.125.123.23, ale Neo ma zmienne IP i za kazdym razem trzeba wpisywac nowe aby wszystko dzialalo. Malo wygodne (pamietajmy ze neo zmienia ip nawet pare razy na dzien). 2 rowiazanie to forward portow na routerze. Ja mam akurat pecha i regul forwardowania moge wstawic raptem AZ/TYLKO 20 sad.gif (mam jakis stary roter Asmaxa). Jako ze mam forwardniete inne porty (bittorent, ident, www, ftp) to mam raczej maly problem. Urzadzenie nie oferuje tez dopisania ip w postaci zakresu ip i portow typu: 192.68.0.0/32 1:65535. Za kazdym razem trzeba wiec zmieniac reguly zeby pograc w S2 czy Killozone. Moj skaszaniony router nie ma tez mozliwosci zdefiniowania dafualtowego firewalla wiec odblokowanie icmp nie wchodzi w gre (a to tez moze byc wymagane przez dana gre). Opcja 3, calkowicie wywalic firewalla o ile sie da. W tym wypadku PeCet bedzie lekko "odsloniety" a tego nie chce. Moral: Do grania online na ps2 nie wystarczy sama konsola + giera ale i odpowiedni np. router. Nie wspominam o tym ze nie mam Pina a zostalo mi 39 dni na wpisanie. Jesli mi nie przysla NADa to tez kicha. Jak widac SONY musi jeszcze BARDZO DOBRZE pomyslec nad architektura sieciowa przy okazji ps3. W ps2 jest zalosna.
wrog
Mylisz się. Socom "pyta się" IP przypisanego konsoli, a nie tego od neostrady. Ja przypisałem konkretne IP do MACa PS2 i wrzuciłem je w DMZ. Do tego całkowicie wyłączyłem firewalla na routerze, bo przez niego miałem zły NAT na Xbox Live. Nie mam żadnych problemów, a komputery mają poinstalowane osobno firewalle...
Mroczny
QUOTE(wrog @ 20 02 2006, 19:02) *

Mylisz się. Socom "pyta się" IP przypisanego konsoli, a nie tego od neostrady. Ja przypisałem konkretne IP do MACa PS2 i wrzuciłem je w DMZ. Do tego całkowicie wyłączyłem firewalla na routerze, bo przez niego miałem zły NAT na Xbox Live. Nie mam żadnych problemów, a komputery mają poinstalowane osobno firewalle...

Hmm..... a to nie jest przypadkiem tak jak w normalnym swiecie, adresy i te sprawy ? Jesli twoja konsola z numerem ip 192.168.0.25 (zalozmy) wysyla zapytanie do Socoma czy chce zagrac a Socom wysyla odpowiedz ze musi wpierw sprawdzic czy da sie wpasc do twojej konsoli "na impreze" to jak myslisz na jaki adres to wysle ? 192.168.0.25 ? No ok zostawmy to narazie. Ja wykmbinowalem ze tez chce sie pobawic z Socomem i tez zapytalem go o mozliwosc zagrania, pamietaj ze mam taki sam numer konsoli jak ty. Do kogo wiec Socom wysle zaproszenie, kto wpadnie na balange ?
Skoro uzywasz przypisania maca do ip (choc nie wiem po co, widocznie masz taki "hardware" i dhcp) to stosujesz swego rodzaju translacja adresow sieciowych (NAT czasem na to mowia) i jesli ogladniesz dowolny pakiet ktory wyslales z czegokolwiek za NATEem to uwierz mi jego naglowek bedzie mial ip nie konsolowe ale ip twego providera ISP. Inny temat ze w twoim interesie lezy przetlumaczenie tego gdzie ten adres trafi u ciebie w "sieci", czy to bedzie Socom czy xbox live. Serwer Socoma nie ma tu nic do gadania i on zawsze pyta o IP poprzez ktore laczysz sie ze swiatem. Gdyby bylo inaczej to wszelakie organizacje typu IANA nie mialy by sensu istnienia a granie online byloby niemozliwe. Listonosz nie wiedzialby komu zaniesc paczki z pakietami. Na 100 % gdzies w tym pakiecie jest informacja ze to ma isc do 192.168.0.25 ale to nie moze byc glowne kryterium odnalezienie danej konsoli w sieci.
I ostatni temat. Uslugi sieciowe w ps2. No zalozmy ze ktos ma problemy z "hardwarem" i ma ogarniczone mozliwosci manipulacji ustawieniami sieciowymi. Sony powinno nam isc na reke. Skoro ta firma "wymusila" na producentach oprogramowania ze napis Playstation 2 ma sie zjawiac na tyle i tyle sekund albo ze podczas zapisywania zawsze ma sie zjawiac Saving to Sony Playstation Memory ble ble ble ..., to czy tak ciezko jest naprzyklad wymusic pule portow stosowanych przez gry online. Zawsze to mniej zabawy dla userow przy konfiguracji.
W moim przypadku najsmieszniejsze jest to ze jakbym nie konfigurowal sieci ps2 (dhcp, statyczne ip, dmz, firewall, bez firewalla, forward portow, konsola wpieta bezposrednio itd., zmienianie ip) to zawsze udaje mi sie rozegrac jeden mecz, zawsze, i tylko jeden mecz. Czy to w Socoma czy to w Burnouta. Po skonczonej rozgrywce moge wejsc w "lobby" i zapomniec o kolejnym meczu. Moge potem zmienic o 180 stopni wszelakie ustawienia, albo ich nie ruszac, zrobic reset i znow zagram tylko jeden raz. Normalnie blokada rodzicielska jakas icon_wink.gif A na powaznie ... to obwiniam swoj router, cos mi miesza.
wrog
Na 100 % gdzies w tym pakiecie jest informacja ze to ma isc do 192.168.0.25 ale to nie moze byc glowne kryterium odnalezienie danej konsoli w sieci.

Oczywiście, że nie ale od tego zaczyna. Skoro używasz takiego fajnego routera, który nawet z wyłączonym firewallem nie daje Ci pograć, to nie dzwi się, że coś działa nie tak smile.gif

I ostatni temat. Uslugi sieciowe w ps2. No zalozmy ze ktos ma problemy z "hardwarem" i ma ogarniczone mozliwosci manipulacji ustawieniami sieciowymi. Sony powinno nam isc na reke. Skoro ta firma "wymusila" na producentach oprogramowania ze napis Playstation 2 ma sie zjawiac na tyle i tyle sekund albo ze podczas zapisywania zawsze ma sie zjawiac Saving to Sony Playstation Memory ble ble ble ..., to czy tak ciezko jest naprzyklad wymusic pule portow stosowanych przez gry online. Zawsze to mniej zabawy dla userow przy konfiguracji.

Gry CS używają tych samych portów. Reszta Sony wisi, bo na tym nic nie zyskują. Jak chcesz porządnej usługi sieciowej, to polecam Xbox Live.
koozyn
Niechę zaczynać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Od kilku dni próbuję stworzyć konto do Socoma2 Online, ale za każdym razem jak chcę się zarejestrować, wyskakuje mi, że próba się nie powiodła i automatycznie mnie wylogowuje. Wie ktoś może o co chodzi? blink.gif
Hosen
w socomie wpisujesz dane z rejestracji u Sony - czyli musisz miec PIN z NADu. jesli to masz, to moze serwery padly, teraz gro ludzi jest na S3 nie na 2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.