QUOTE(wrog @ 20 02 2006, 19:02)

Mylisz się. Socom "pyta się" IP przypisanego konsoli, a nie tego od neostrady. Ja przypisałem konkretne IP do MACa PS2 i wrzuciłem je w DMZ. Do tego całkowicie wyłączyłem firewalla na routerze, bo przez niego miałem zły NAT na Xbox Live. Nie mam żadnych problemów, a komputery mają poinstalowane osobno firewalle...
Hmm..... a to nie jest przypadkiem tak jak w normalnym swiecie, adresy i te sprawy ? Jesli twoja konsola z numerem ip 192.168.0.25 (zalozmy) wysyla zapytanie do Socoma czy chce zagrac a Socom wysyla odpowiedz ze musi wpierw sprawdzic czy da sie wpasc do twojej konsoli "na impreze" to jak myslisz na jaki adres to wysle ? 192.168.0.25 ? No ok zostawmy to narazie. Ja wykmbinowalem ze tez chce sie pobawic z Socomem i tez zapytalem go o mozliwosc zagrania, pamietaj ze mam taki sam numer konsoli jak ty. Do kogo wiec Socom wysle zaproszenie, kto wpadnie na balange ?
Skoro uzywasz przypisania maca do ip (choc nie wiem po co, widocznie masz taki "hardware" i dhcp) to stosujesz swego rodzaju translacja adresow sieciowych (NAT czasem na to mowia) i jesli ogladniesz dowolny pakiet ktory wyslales z czegokolwiek za NATEem to uwierz mi jego naglowek bedzie mial ip nie konsolowe ale ip twego providera ISP. Inny temat ze w twoim interesie lezy przetlumaczenie tego gdzie ten adres trafi u ciebie w "sieci", czy to bedzie Socom czy xbox live. Serwer Socoma nie ma tu nic do gadania i on zawsze pyta o IP poprzez ktore laczysz sie ze swiatem. Gdyby bylo inaczej to wszelakie organizacje typu IANA nie mialy by sensu istnienia a granie online byloby niemozliwe. Listonosz nie wiedzialby komu zaniesc paczki z pakietami. Na 100 % gdzies w tym pakiecie jest informacja ze to ma isc do 192.168.0.25 ale to nie moze byc glowne kryterium odnalezienie danej konsoli w sieci.
I ostatni temat. Uslugi sieciowe w ps2. No zalozmy ze ktos ma problemy z "hardwarem" i ma ogarniczone mozliwosci manipulacji ustawieniami sieciowymi. Sony powinno nam isc na reke. Skoro ta firma "wymusila" na producentach oprogramowania ze napis Playstation 2 ma sie zjawiac na tyle i tyle sekund albo ze podczas zapisywania zawsze ma sie zjawiac Saving to Sony Playstation Memory ble ble ble ..., to czy tak ciezko jest naprzyklad wymusic pule portow stosowanych przez gry online. Zawsze to mniej zabawy dla userow przy konfiguracji.
W moim przypadku najsmieszniejsze jest to ze jakbym nie konfigurowal sieci ps2 (dhcp, statyczne ip, dmz, firewall, bez firewalla, forward portow, konsola wpieta bezposrednio itd., zmienianie ip) to zawsze udaje mi sie rozegrac jeden mecz, zawsze, i tylko jeden mecz. Czy to w Socoma czy to w Burnouta. Po skonczonej rozgrywce moge wejsc w "lobby" i zapomniec o kolejnym meczu. Moge potem zmienic o 180 stopni wszelakie ustawienia, albo ich nie ruszac, zrobic reset i znow zagram tylko jeden raz. Normalnie blokada rodzicielska jakas

A na powaznie ... to obwiniam swoj router, cos mi miesza.