Gran Turismo 4 (3 nie oplaca sie .. poprostu ubozza wersja 4
Tekken Tag Tournament, Tekken 5, Soul Calibur 4 lub Virtua Fighter 4: Evolution - kwestia tego czy masz jakiegos znajomego grajacego w te gry (znajomych najnepiej

). Wszystkie 3 tytuly sa straszliwie wymagajace i jesli juz sie wciagniesz w jeden z nich to masz zabawe na conajmniej rok a jak "dobrze" pojdzie to i z pare lat zleci :> Mowiac inaczej sa to gry w ktore nie przestaje sie grac.
PES5 (czy tam inna czesc) - podobnie jak bijatyki wspomniane, ale ja niestety nie doswiadczylem tego.
Final Fantasy X i X-2 (wbrew pozorom X-2 to swietna gra) - wiadomo... final
Dragon Quest VIII - kolejny erpg, kolejne 100 albo i wiecje godzin z glowy..
GTA 3, GTA:VC, GTA:SA - wszystkie czesci sa swietne i warte zakupu oraz poswieconego im czasu.. poprostu genialna seria.
Resident Evil 4 - jeszcze nie przeszedlem ale za to ze jest taka genialna, polecam jak najbardziej

- nawet niech to bedzie 10 h gry ale WARTO!
God Of War - za swietne patenty i naprawde dobry gameplay (czas gry akurat nie jest imponujacy ale to jedna z tych gier co je trzeba zobaczyc

.
Frequency i Amplitude - hmm... trzeba libiec takie cos, gra muzyczna o bardzo wysokim poziomie trudnosci... jesli chce sie ja przejsc na 100% trzeba miec bardzo silne nerwy i zaciecie... ale uwierz, jak pozniej pokazesz kuplowi jak przechodzisz jakis kawalek na Insane to kopara na ziemi

- oczywiscie wczesniej dasz mu zagrac kilka razy zeby wiedzial co w tym takiego niesamowitego. Gry nie nudza sie szybko .. a nawet jak juz skonczysz to zasze mozna zylowac rekordy na kazdej piosence.
Hot Shot Golf 3 i 4 (dla mnie fajniejsza byla 3) - gierka moze nie jest przesadnie dluga ale jej przeznaczenie to przede wszystkim party games z znajomymi... dosyc prosta gierka ale dajaca naprawde wiele frajdy
Ace Combat 4 i 5 - swietna gierka, nie wiem jaka jest dluga , ale wiem ze nie nalezy do tych co sie je konczy w 6-10h..
Sing Star (Party, Pop, 80's) - gierki typu party, lubisz cos takiego, albo masz dziewczyne/kobiete, ktora lubi to jest to jak znalazl... polecam imprezki domoe dla 6-8 osob + umiarkowana ilosc alkoholu (tak zeby zlapac klimat a nie schlac sie) + singstar...
Buzz - jak wyzej z tym ze jeszcze nie przetestowalem na wiekszej imprezce, no i tu zgadujemy a nie spiewamy

- jednak mysle ze sukces gwarantowany
Fight Night Round 3 - kariera boxera - trenning itp itd. swietna gierka, lubisz klimat lykaj, tu dla odmiany (patrzac na inne bijatyki) nie trzeba grac z zywym przeciwnikiem, sam tryb kariry jest wystarczajaco ciekawy i dlugi... a do tego jesli bedziesz mial z kim sie zmierzyc no to juz gra w pelni cie usatysfakcjonuje.
Burnout Revenge - wyscigi troche inaczej, z masa dodatkowych atrakcji.. momentami piekielnie trudna, no i napewno nie jest to krotka gra ;D Z serii tych ktore nawet jak je skonczysz to nadal trzymaja.
Tony Hawk`s Pro Skater - tasiemiec ktory nie ma konca, ale jesli ktos lubi takie klimaty to napewno znajdzie mase swietnej zabawy na dlugi okres czasu.
DevilMyCry i DMC3 - 2 czesc omijaj szerokim lukiem

Gra nie poraza czasem ktry musisz poswiecic na jej przejscie, ale nie o to tu chodzi... poprostu ta gra zaczyna sie na wyzszym poziomie trudnosci... no i wtedy gra sie dluuugo :>
WipeOut Fusion - tez trzeba lubiec teakie klimaty... swietna gra z swietna muzyka

Na koniec
MGS 2 i 3 - gry nie sa bardzo dlugie, ale majac ps2 nie zagrac w mgs to tak jak majac pc nie zagrac w sapera

Oczywiscie jest jeszcze masa swietnych RPG, ktore zazwyczaj pochlaniaja conajmniej 30h, sa tez inne gierki zabierajace mniej czasu ale za to na swoj sposob wyjatkowe (Silent Hill 2,3,4 chocby), ale z czystym sumieniem polecam tylko to co mymienilem wyzej