Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Fallout Tactics vs Fallout 1&2
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Faq
witam . założyłem ten temat ponieważ urzekła mnie odmienność ,,systemu,, rozgrywki jaki evolułował z fallout 2 na 3 a mianowicie walki.osobiście wole te z fallout Tactics(o ile pamiętam tam ,,system,, walk można było zmienić) czekam na wasze odpowiedzi odnośnie preferowanego ,,systemu,, walki
Yacek
FT byl bardziej strzelanka niz rpg'iem wiec tam system walki w czasie rzeczywistym bardziej pasowal i lepiej sie mi gralo. Turowo to 3 dni jedna misje sie przechodzilo.
-snejk-
to zupełnie inne gry a łączy je wspólne uniwersum, nie widzę sensu konfrontacji tych tytułów, identycznie jak w przypadku serii Front Mission i strzelanki 2d z wanzerami w roli głównej Gun hazard
Agent_Man
QUOTE(Yacek @ 22 02 2006, 18:11) *

FT byl bardziej strzelanka niz rpg'iem [...]

blink.gif Pierwsze slysze, zeby RTSa określić strzelanką.

Faq - FT nie jest Falloutem 3. Oficjalnie czy tez nie;) To tak jak Finale z numerkami i Final fantasy tactics (różne bajki totalnie).

Jak dla mnie jednak lepszy był fallout jako turówka. Mniejszy chaos i wiecej dawało dobre rozpalanowanie postaci.Tyle.

Greetz
Yacek
QUOTE(Agent_Man @ 23 02 2006, 00:08) *

FT byl bardziej strzelanka niz rpg'iem [...]

:blink: Pierwsze slysze, zeby RTSa określić strzelanką.

Faq - FT nie jest Falloutem 3. Oficjalnie czy tez nie;) To tak jak Finale z numerkami i Final fantasy tactics (różne bajki totalnie).

Jak dla mnie jednak lepszy był fallout jako turówka. Mniejszy chaos i wiecej dawało dobre rozpalanowanie postaci.Tyle.

Greetz

Zle napisalem, FT jest rts'em ale chodzilo mi o to, iz w FT akcja jest znacznie dynamiczniejsza niz w F1&2, i watek stricte rpg'woski jest tutaj zepchniety na dalszy plan. FT opiera sie glownie na strzelaniu.
Yano
tactics to nie rts tylko gra taktyczna tak jak jagged aliance 2, tylko ze FT jest kiepskie i jako fallout i jako gra taktyczna tongue.gif
fallout2 jest debesciak tongue.gif
Faq
dla mnie Fallout Tactics to bardziej skrzyżowanie RPG z RTS bo tam też były parametry postaci
Ölschmitz
Fallout Tactics to niewypał tak samo jak ten syf co wyszedl pozniej na konsole.

Fallout 2 to jest to (jedynka w sumie tez, ale dwojka posiada sporo ulepszen, wiec do jedynki coraz trudniej wrocic bez denerwowania sie na jej ograniczenia).
Diabeu

FT byl bardziej strzelanka niz rpg'iem wiec tam system walki w czasie rzeczywistym bardziej pasowal i lepiej sie mi gralo. Turowo to 3 dni jedna misje sie przechodzilo.

wot? zwlaszcza jak grasz w trybie turowym to na pewno strzelanka
konkterna gra taktyczna z falloutowym systemem rozwoju postaci - ja tam bawiłem się przednio
Yacek
QUOTE(_Diabeu_ @ 23 02 2006, 13:03) *

wot? zwlaszcza jak grasz w trybie turowym to na pewno strzelanka
konkterna gra taktyczna z falloutowym systemem rozwoju postaci - ja tam bawiłem się przednio

Nie chodzi mi o turowy system rozgrywki, i nie chodzi mi stricte o pojecie "strzelanki"... Tak, FT to rts, w porownaniu do F1 i 2 poprostu prawie cala gra opiera sie na akcji, w tym wypadku strzelaniu, oraz zbieraniu doswiadczenia i rozwijaniu postaci ;p Napisalbym od razu rts to nie byloby problemu.

Jako cala gra FT rowniez sprawil mi duzo radosci, misje byly ciekawe, jatka konkretna tylko to wracanie na pozycje wyjsciowe badz inne "zielone strefy" bylo troche irytujace jak trzeba bylo cala pierwsza misje wrocic. Niestety gralem w FT PL, nie bylo dane mi dorwac ang wersji.
Diabeu
dupa tam RTS, taktyczna gra jak Jagged Allience tylko z możliwością grania w realtime - sam osobiście ciachałem tylko i wyłącznie turowo bo rts'y to błąd ewolucji
Yacek
Fallout Tactics: Brotherhood of Steel
Genre:
Strategy>Real-Time>Sci-Fi

Jestes niereformowalny :p Poza tym RTSy to kozackie giery.
Diabeu
jestem:f

turówka lepsza bo można i blanta skopcić i na imprę pojechać - ludki poczekają ninja.gif
Dante
Jak dla mnie to Nokaut w pierwszej rundzie nie ma porównania Tacticsa do 1 a tym bardziej 2 (moja ulubiona gra ever). Turówka jest lepsza bo na pewno nie jest tak chaotyczna przez co Tactictis nie jest taktyczny (wiem że jest tryb turowy ale gdzie hexy???)
Yacek
Ja tez uwazam ze tych gier nie mozna porownywac bo to sa 2 odmienne gatunki ktore maja tylko kilka cech wspolnych no ale jak juz sie chlop uparl zeby porownywac to czemu nie ? :p
Faq
...,,Zgubienie lub zniszczenie broni będzie karane, spocznij żołnierzu...''
Diabeu
QUOTE(Dante @ 23 02 2006, 20:05) *

Jak dla mnie to Nokaut w pierwszej rundzie nie ma porównania Tacticsa do 1 a tym bardziej 2 (moja ulubiona gra ever). Turówka jest lepsza bo na pewno nie jest tak chaotyczna przez co Tactictis nie jest taktyczny (wiem że jest tryb turowy ale gdzie hexy???)

jak sobie włączysz w opcjach to będziesz miał
Mendrek
Klimatem nie dorownuje. 1 i 2 byla w sumie dosc powiazana. Biblia Fallouta o tym bodajze wspomina. FT byl juz luzno, i ogolnie klimacik nie ten. To samo uniwersum, ale fabula znacznie gorsza. Nie bylo tej wyrwy, po prostu nudne wykonywanie misji. A 1 i 2? Tam mogles spokojnie zyc sobie w tym swiecie przez sporo czasu jako normalny obywatel, byles bezimiennym w tym swiecie, miales za cel oczywiscie ocalic wioske. Inna sprawa ze ocaliles cos wiecej. I te smaczki, humor, brod, smrod, przestepczosc... FT jest daleko w tyle smile.gif Choc giera fajna i mozna w multi ciupnac.
Diabeu
jedynka była drętwa, ograniczenie czasowe było kompletnie absurdalne
Yacek
W dwojce tez bylo, ale bylo na tyle wydluzone ze gralo sie spokojnie. Ja po przejsciu 2 wlaczylem pierwsza czesc, zaczalem grac i nagle zdzi wko bo time's up - kompletna bzdura sobie pomyslalem, a bylem akurat w The Glow, a ze zrobilem jedynego save'a na mapce przed wejsciem zaraz i quicka juz w srodku to bylem usmazony ;) Dlugo nie chcialo mi sie od poczatku zaczynac.

Co do tacticsa: w dubbingu Miroslaw Baka jako lektor dawal rade, i na poczatku historia zapowiadala sie czekawie, niestety "suche" wykonywanie misji i luzna i skromna fabula pomiedzy nimi zawiodla wiekszosc graczy. A moglo byc dobrze.
Ölschmitz
no wlasnie, ograniczenie wody w jedynce to straszny niewypal, dlatego jak teraz gram to zawsze robie wszystko 'na pale' lece do necropolis, biore chipa i dopiero potem zaczynam grac na serio wink.gif dwojka jest natomiast fantastyczna, na bank jest w moim top 5 ever, wspanialy klimat, humor (!!!) i masa statystyki i ich wplyw na gre.

jak to powiedzial moj kumpel "warto zagrac w dwojke, bo to jedyna gra gdzie mozesz zostac wydymanym w du,pe przez mutanta" ;] cos w tym jest.
"if you lose, you'll be my gimp for tonight" - aluzja do pulp fiction?
Scope0
W FT jest typowo wojskowy nastrój. Daje ci ziomuś misje i je wykonujesz. A w Falloucie 1 i 2 masz po prostu przygody. Mroczny klimat i fajna akcja.Mnie wkurza fakt, że starają się na playstation zrobić podobną grę tylko bardziej w "zręcznościowym" stylu i dlatego to jest tylko strata czasu i pieniędzy. Jak chcecie zapamiętać fallouta jako dobrą grę. Radzę przejść tylko Fallouta 1 i 2.(Tactic na dopałkęsmile.gif) pozdrawiam
Gyziaq
FT traktuje odmiennie od dwoch pozostalych czesci. Klimat ma swoj wlasny/odmienny, lecz po jakims czasie pada on na pysk, tak samo jak misje.
"Zrob cos tam, idz gdzies tam, potem do bunkra x" i tak caly czas. Sam 'rdzen' wczesniejszych braci zostal oczywiscie, ale to inna para kaloszy. Za to na multi to gra wymiatala - i sadze, ze byla tworzona bardziej pod tym katem.

F1/2 sa pod wzgledem klimatu niedoscignione. Tego brudu swiata nie da sie odtworzyc nigdzie indziej. Fenomenalne dialogi polaczone z cudnownymi questami, wszechobecny czarny humor i ironia i ten KLIMAT! Grajac, czulo sie, ze to swiat po wojnie, prawdziwe pieklo.
Nie widze praktycznie wad w tych produkcjach cool.gif
Wielki Respect dla tworcow.

Jesli mialbym wybrac to padlo by oczywiscie na F1/2. Z ta buracka grafa icon_wink.gif
Nawet jesli seria nadal bedzie kontynuowana, to nie sadze aby jakas kolejna czesc powtorzyla sukces dwoch pierwszych.
Moralio
F1 i F2 to wspaniałe gry, które można przechodzić wielokrotnie i na wiele sposobów. Ot, na przykład raz zagrałem w F1 pacyfistą. Dla mnie to jest piękne w tej grze, że da się przejść ją w ten sposób(oddałem bodajrze jeden strzał, który i tak chybił). Albo jaką dla mnie traumą było schodzenie w czeluście Glow... albo jak się ostatnio dowiedziałem, o alternatywnym sposobie rozwiązania questa z Shady Sands(skorpiony). O F2 nie mówię, bo o tym można by co najmniej książkę napisać... przewspaniały klimat, świetna przygoda.

FT zaś to dla mnie... Jagged Alliance 2, z troche większym naciskiem na czynniki rolplejowe(więcej statystyk itp.). Gra nie jest zła, ale do dziś dziwie się dlaczego nie zrobiono po prostu F3. A przecież, nie wiemy np. co się stało z Europą, Azją. To dobre tematy na kolejne części. Ech..
Zgub4
QUOTE(Gyziaq @ 28 05 2006, 19:41) *

F1/2 sa pod wzgledem klimatu niedoscignione. Tego brudu swiata nie da sie odtworzyc nigdzie indziej. Fenomenalne dialogi polaczone z cudnownymi questami, wszechobecny czarny humor i ironia i ten KLIMAT! Grajac, czulo sie, ze to swiat po wojnie, prawdziwe pieklo.

Zgadzam sie z przedmówcą....F2 przeszedlem na tyle roznych sposobow ze........ach lezka w oku sie krec wub.gif i...chyba zainstaluje sobie F2 na nowy....tym bardziej ze mam spolszczenie tylko dialogow wykonane przez fanow(sciagnolem kiedys dawno temu z jakiejs fanowskiej stronki)....Ta gra byla wielka....masa statystyk ktore wplywaja na rozgrywke masa sposobow na rozwiazanie questow i przejscia gry...po prostu dla mnie ta gra to nadal jest majstersztyk....a przede wszystkim ta gra miala klimat......baaa co ja mowie ona miala K-L-I-M-A-T....bardzo czulem ze ludzie w grze zyja po wojnie nuklearnej...praktycznie o wszystko trzeba bylo walczyc(mowie o losach mieszkancow i rodzin np w New Reno)...co ja tu bede pisal zmykam instalowac ta piekna gre wub.gif
bartiz
QUOTE(Zgub4 @ 3 06 2006, 11:35) *

QUOTE(Gyziaq @ 28 05 2006, 19:41) *

Zgadzam sie z przedmówcą....F2 przeszedlem na tyle roznych sposobow ze........ach lezka w oku sie krec wub.gif i...chyba zainstaluje sobie F2 na nowy....tym bardziej ze mam spolszczenie tylko dialogow wykonane przez fanow(sciagnolem kiedys dawno temu z jakiejs fanowskiej stronki)....Ta gra byla wielka....masa statystyk ktore wplywaja na rozgrywke masa sposobow na rozwiazanie questow i przejscia gry...po prostu dla mnie ta gra to nadal jest majstersztyk....a przede wszystkim ta gra miala klimat......baaa co ja mowie ona miala K-L-I-M-A-T....bardzo czulem ze ludzie w grze zyja po wojnie nuklearnej...praktycznie o wszystko trzeba bylo walczyc(mowie o losach mieszkancow i rodzin np w New Reno)...co ja tu bede pisal zmykam instalowac ta piekna gre wub.gif

Możesz to spolszczenie gdzieś wrzucic albo masz jakiegoś linka ?
Dante
Jak dobrze pamiętam to cd projekt wydał je po polsku i chyba można sciągnąć z ich stronki patcha. Pewny nie jestem bo juz dawno nie grałem w fallouta 2 po polsku
Zgub4
Bartiz daj mi @ to Ci wysle....chcialem PM ale jakos nie moge wysylac PeeMek sad.gif...emotek tez wstawiac nie moge huh.gif
tk
A co w tym fanowskim spolszczeniu specjalnego? Ja mam F1 i FT z Extra Klasyki - 19.99 i masz PL.
Zgub4
QUOTE(tekA @ 4 06 2006, 16:41) *

A co w tym fanowskim spolszczeniu specjalnego? Ja mam F1 i FT z Extra Klasyki - 19.99 i masz PL.

Extra jest to ze klimat sie nie ulotnil jak w przypadku spolszczen wielu innych gier..Nie gralem w F2 z Extra Klasyki ale jakos jestem negatywnie nastawiony do oficjalnych spolszczen gier...W niejednej sie klimat zatracil przez nie udolne spolszczenie censored2.gif
Gyziaq
W tym przypadku spolszczenie jest bardzo dobre. Napisy kinowe, a stary klimat pozostal niezmieniony.
tobik
Mam takie pytanko. słyszałem że na ps2 jest Fallout:BOH fajne to?
Agent_Man
QUOTE(tobik @ 20 06 2006, 18:05) *

Mam takie pytanko. słyszałem że na ps2 jest Fallout:BOH fajne to?

Primo - Fallout:BOS

Secundo - Zdecydowanie nie fajne to to jest. Jesli oczekujesz czegoś zayebistego (na miare F1/2) to lepiej sobie odpuść. Więcej ci da pujście na piwo niż granie w ten krap.
Dante
Gra jest średnia a w porównaniu z 1 czy 2 bardzo słaba. Jest tytułem w stylu baldurs gate dark alliance
Ölschmitz
agent - pamietam jak kiedys w temacie o falloucie gdzie byla ta trivia (btw nie ma go juz?) odradzales mi zakup bos'a na xboxa, ale cie nie posluchalem i potem zalowalem ;p

otoz ta gra jest tak chu.jowa jak to tylko mozliwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.