Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Scena PSP, homebrew, etc
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
MaciejPŃ
www.skizo.org wejdź na forum, i w szarej strefie jest faq dla nubów;]
adrianfabianski
Co ja mam zrobic aby na swoim sofcie 3.02 miec dark alexa
pomózcie mi!!!
Trzcina
Najpierw, musisz sie go spytac o zgode. Potem musisz postawic cos na psp, zeby jak juz bedziesz mial dark alexa na swoim psp, nie popsul ci sie ekranik (w koncu dark alex swoje wazy i moze zniszczyc).

Potem zastanow sie czy dark alex na psp cos ci daje. Mozesz z nim pogadac, mozesz sie spytac czy mu wygodnie no i mozesz go pokarmic troche. Slyszalem ze dark alexy lubia cukier w kostkach...

A teraz na powaznie. Chcac uzyskac powazna odpowiedz, zadaj powazne pytanie... Z tego co przegladalem ten temat, nie ma jeszcze downgradera z 3.02, ale nie chce ci macic i cie smucic wiec powiem ze CHYBA NIE MA tongue.gif
Jakim
Ok. Mam już cw. 3.02.oe-b jednak się zdecydowałem.

Teraz kilka pytań. Ściagnąłem paczke ze skizo.org. Jest tam folderek popstation z plikiem .dll
Rozumiem że mam go skopiować do Windows\system right?

Następnie odpalam popstation a ISO gry z Psxa wędruje do folderu z popstation right?

Gra mi się konwertuje, następnie kopiuję to co wyszło.. gdzie?

To samo z HSG2 z psxa. Musze posiadac tego szpila do odpalania innych tak?

Czy to jest zagmatwane czy poprostu ja czegoś nie kumam?
Trzcina
U ciebie na mailu wink.gif
Jakim
dzięki trzcin:*

Teraz pomóż z resztąbiggrin.gif
Trzcina
Wszystko jest opisane w tej paczce, ale ze ja sam mialem pytania to ci odpowiem wink.gif

Najpierw trzeba zrobic DOBRE, dzialajace ISO. A wlasciwie to lepiej img, albo bin. Iso i nie dzialaly a biny tak. Sprawdz je uzywajac jakiegos emu od psx.
Nastepnie jak masz te paczke, to MUSISZ miec HSG2, gdyz program konwertujacy jest robiony pod te wlasnie gre. Gdy masz te gre, to zmieniasz eboot.pbp (z HSG2) na bodajze base.pbp i przegrywasz do katalogu z popstation, tak samo plik keys.bin.

Nastepnie wrzucasz do tego katalogu iso gry ktora chcesz przerobic i potem musisz z linii komend (start->uruchom-> i tutaj wpisujesz cmd) wejdz do katalogu z popsstation i wpisac komende popstation *.bin. Jak to zrobisz to chwile trwa nim zrobi sie nowy eboot.pbp ktory przegrywasz wraz z plikiem keys.bin do jakieogs katalogu, na MS (przypominam, ROOT/PSP/GAME, nie GAME150, ani jakis inny, tylko GAME). Jak to zrobisz to powinno dzialac.

Jezeli cos pominalem to niech ktos skrobnie, to nei mam przy sobie teraz pliku txt (nie siedze przy swoim kompie) i moge nie pamietac wszystkiego.

Aha, dodatkowo jesli mozliwosc podmienienia obrazka w tel jak i ikony gry. Dzieki temu nie bedzie widniala jako HSG2. Ale nie pamietam rozmarow plikow wiec nie bede pisal ;] Potem skrobne.
Hela
Aha, dodatkowo jesli mozliwosc podmienienia obrazka w tel jak i ikony gry. Dzieki temu nie bedzie widniala jako HSG2.
Najlepiej do tego uzywac tego:
http://www.maxconsole.net/?mode=news&newsid=13146

Mozna przy okazji zmienic ID, dzieki czemu kazda gierka bedzie miala osobne karty pamieci, a nie dzielone na wszystkie gry memorki HSG2.
Coati
nawiazujac do gier z psx'a na psp... jak wyglada sprawa z grami na np: 2cd? sa jakies problemy?? trzeba to jakos skompilowac w calosc?? sam nie mam psp, pytam z czystej ciekawosci smile.gif
Dante
można też dodawać muzyczki coby wszytsko wyglądało bardzo profesjonalnie.
od razu przypomne że są problemy z palowymi grami (błędy w grafice i przesunięcie ekranu)

z grami na 2 i więcej cedekach nie ma problemu trza tylko usatiać ro samo id w grach żeby korzystały z tej samej karty pamięci
YETI
Jezeli ktos ma jakies pytania dotyczace emulatora PSX tu jest wszytsko ładnie wyjsnione.
http://www.skizo.org/forum/index.php?showtopic=9951

Ciekawe co teraz dzieje sie w Sony wink.gif hahaha (sprzedaz gier poprzez PS Store)

Z drugiej strony sprzedaz PSP teraz znacznie skoczy.
STRETCH
ja na miejscu sony zalamalbym sie juz ccalkowicie. i wynajal hitman'a zeby sie dark_alex'em zajal bo ten czlowiek potrafi zalmac chyba kazde zabezpieczenie. swoja droga ciekawe jak wyglada i ile ma lat.
Trzcina
Wbrew pozorom to wcale nie jest takie zle dla sony... Nie mowie tutaj o potencjalnych zyskach z PS Store. Bo te i tak pewnie sa znikome, ale mowie o sporym wzroscie sprzedanych psp, gdy ta infomacja ujrzala swiatlo dzienne.

Nie wierze zeby az tak slabo zabezpieczyli swoje emu ;] No ale kto ich tam wie...

lechu
Fakt, mój kumpel który siedzi w Dublinie i sam konsoli nigdy w domu nie miał (chyba że pożyczoną odemnie), jak tylko dowiedział się że można na psp odpalać gierki z psxa, czym prędzej poleciał do sklepu.
Ale z drugiej strony, obawiam się że Sony na samych konsolach specjalnie nie zarobi. A fakt faktem że jeżeli ktoś ma odpowiedni soft i umie sobie przerobić iso z psxa na eboota dla psp, to najprawdopodobniej oryginałów na psp sam zbyt wiele nie kupi.
Berion
A wlasciwie to lepiej img, albo bin. Iso i nie dzialaly a biny tak.

Większość gier na PSXa, posiada dane subkanałowe czego specfikacja formatu *.iso nie przewiduje.

nawiazujac do gier z psx'a na psp... jak wyglada sprawa z grami na np: 2cd? sa jakies problemy?? trzeba to jakos skompilowac w calosc?? sam nie mam psp, pytam z czystej ciekawosci

Jeśli gra nie robi save'a na końcu pierwszej płyty, musisz scalić dwa obrazy (czyli zbudować nowy obraz od podstaw). Powtarzające się pliki (wagowo) zastąpić (jeśli pliki o tej samej nazwie róznia sie wagą trzeba zmienic im nazwy i zmienić odwołania do nich w exe'ku). Jeśli gry wykorzystują zewnętrzne pliki do rozpoznawania płyty (np. cnf-y) trzeba wyedytować ich zawartość, tak by zawsze pytały o pierwszą płytę -> 0).

ja na miejscu sony zalamalbym sie juz ccalkowicie. i wynajal hitman'a zeby sie dark_alex'em zajal bo ten czlowiek potrafi zalmac chyba kazde zabezpieczenie. swoja droga ciekawe jak wyglada i ile ma lat.

PSAR wykorzystany do kompresji obrazów nie został złamany (jeszcze). Między innymi dlatego nadal potrzeba HotShotsGolf2 do konwersji obrazów.
YETI
QUOTE(STRETCH @ 3 01 2007, 01:07) *

heheh, ja na ich miejscu bym go zatrudnił smile.gif
ShtaS
w ciągu najbliższych 24 godzin Dark Alex wypuści kolejny soft, tym razem będzie to wersja 3.03 OE - A. Poza tym co oferuje oficjalny 3.03, dostępna będzie możliwość kompresji gier z PSXa, a także (chyba) odpalania skompresowanych plików ISO (CSO).
lechu
Z tym ostatnim chyba coś pokręciłeś bo CSO można odpalać na 3.02oe-b. A fw o którym piszesz już jest.
Hela
Juz sie ukazal 3.03 OE-A2
http://dl.qj.net/Dark_AleX-s-3.03-OE-A-PSP...12135/catid/114
Verb
To da się jakoś rozróżnić TA-086 od TA-082 bez ingerencji w konsole? ;p
kazner
Da się, jeżeli masz dokładnie w tym miejscu i taki napis to masz TA-082( http://www.divineo.de/divineo_support/prod...082%20check.jpg ), po za tym TA-086 z tego co się orientuję występuje narazie tylko w PSP Pink(różowej wersji PSP). Z resztą przy robieniu downgradeu jest to już obojętne jaką masz płyte główną wink.gif .
lechu
Nie wiem czy takie znowu obojętne. Słyszałem (a raczej czytałem) że TA-086 jest bardziej kłopotliwe i łatwiej załapać brick'a niż z pozostałymi płytami. Jak narazie TA-086 jest bardzo rzadkie, zwłaszcza w Polsce i trzeba mieć naprawdę sporego pecha aby trafić na tą płytę. Sytuacja pewnie się zmieni wraz z premierami różnokolorowych PSPków.
freak.4
TA-086 z tego co się orientuję występuje narazie tylko w PSP Pink
lol skąd ty to wziąłeś? :| karta zdarza się też białych i czarnych konsolkach (z innymi nie miałem styczności)

narazie TA-086 jest bardzo rzadkie, zwłaszcza w Polsce i trzeba mieć naprawdę sporego pecha aby trafić na tą płytę.

No nie wiem czy takie znowu rzadkie. Występuje tak samo często jak normalne karty (chociaż im starsze pudełko tym większa szansa na dobrą kartę, w nowszych częściej trafiają się TA)
Hela
3.03 Open Edition Revision B

* Patched the firmware to allow decrypted mp4-AVC videos to play at 480x272 resolution.
* pic0.png was not shown in psp isos. Fixed.
* The speed functions were not dummied after setting the speed. This could cause the few games that set the cpu speed not to run at the selected speed in the recovery menu.
* Changed the structure of the program to have more free ram in game mode.
* sysmemp.prx removed, systemctrl.prx splitted into systemctrl.prx and vshctrl.prx

http://dl.qj.net/index.php?pg=12&fid=12202
kazner
Płyta główna TA-086 jak narazie występuje tylko i wyłącznie w wersji PSP Pink .
Dragen
mam pytanie ,czy przed zmiana softu na 3.30A potem upr do B musze poza deflautacjąsmile.gif i formatem, przywrócić stare tapetki?czy to nie ma znaczenia? pytam bo szkoda konsolki, a flashowałem kiedys pare tapet , pomoże ktoś ogarnięty? pozdro
kissrabi
Ludziska jakie sa emulki na PSP. Mam nesa, ale bardzo chcial bym snesa, gba, lub cos w tym stylu. Powiedzcie jakie sa zebym wiedzial czego szukac chociaz ;] Z gory dzieki
Katana
wszystko znajdzies tutaj - dcemu.co.uk
Shinji-kun
QUOTE(Hela @ 10 01 2007, 23:04) *

3.03 Open Edition Revision B

* Patched the firmware to allow decrypted mp4-AVC videos to play at 480x272 resolution.
* pic0.png was not shown in psp isos. Fixed.
* The speed functions were not dummied after setting the speed. This could cause the few games that set the cpu speed not to run at the selected speed in the recovery menu.
* Changed the structure of the program to have more free ram in game mode.
* sysmemp.prx removed, systemctrl.prx splitted into systemctrl.prx and vshctrl.prx

http://dl.qj.net/index.php?pg=12&fid=12202

Wytlumaczcie mi jak zupdateowac do 3.03 OE-B. Mam soft 3.03 (bez zadnego OB, zwykle 3.03 z stronki Sony). Gry z PSX'a chodza juz na 3.03 OE-A3.02 OE-B o ile dobrze wyczytalem. Czy musze robic downgrade do 1.5, flash > 3.02 OE-B > 3.03 OE-B ?!
Saq

Wytlumaczcie mi jak zupdateowac do 3.03 OE-B. Mam soft 3.03 (bez zadnego OB, zwykle 3.03 z stronki Sony). Gry z PSX'a chodza juz na 3.03 OE-A3.02 OE-B o ile dobrze wyczytalem. Czy musze robic downgrade do 1.5, flash > 3.02 OE-B > 3.03 OE-B ?!

musisz mieć PSP w wersji 1,5 lub 2,71 SE i zrobic flasha do 3.03 OE-A (mozna od razu z 1,5 lub 2,71 SE) a z 3,03 OE-A zrobic jeszcze małego upa do 3,03 OE-B.

Ale z tego co się orientuje na razie masz kapę.
Ty masz oryginalny soft 3,03 z którego w tym momencie nie mozesz zejsć do 1,5 czy 2,71 SE więc... chyba musisz poczekać na downgradera z 3,03. W tym momencie chyba można maksymalnie zejść z 2,80.
Shinji-kun
QUOTE(Saq @ 16 01 2007, 23:42) *

musisz mieć PSP w wersji 1,5 lub 2,71 SE i zrobic flasha do 3.03 OE-A (mozna od razu z 1,5 lub 2,71 SE) a z 3,03 OE-A zrobic jeszcze małego upa do 3,03 OE-B.

Ale z tego co się orientuje na razie masz kapę.
Ty masz oryginalny soft 3,03 z którego w tym momencie nie mozesz zejsć do 1,5 czy 2,71 SE więc... chyba musisz poczekać na downgradera z 3,03. W tym momencie chyba można maksymalnie zejść z 2,80.

Thx za info
zajman
wczoraj zamontowałem tongue.gif 3.03 oeb jestem w pozytywnym szoku:) właśnie gram w starutkie i ukochane iss pro2 tongue.gif ehh te wrzutki i klepki tongue.gif ludziska podnośćie swoje softy do 3.03 oeb naprawde warto!!
lechu
Sęk w tym że nie każdy kto chce może. Ja np siedziałem z softem 2.80 kilka miesięcy. Ale warto było poczekać. Emu PSone to świetna sprawa. Tylko żal d... ściska że trzeba było czekać na odzew sceny bo Sony sobie w gumki poleciało. A wystarczyło otworzyć normalny sklep on-line z dwonloadem. Paradoksalnie teraz więszkość uzytkowników grających w tytuły z PSone na PSP to użytkownicy custom fw, a nie Ci którzy mają oficjalne softy.
Katana
Na początku jak wyszło FW 3.00 itd. to kilka gierek z oficjalnego sklepiku SONY znalazło sie na necie, a teraz same własoręczne robótki, bo nikt już nie chce wydawać kasy na ich gierki ;p

Chociaż przydałoby sie żeby ktoś wrzucił tego oryginalnego Metal Gear Solid, bo ciekawe jak oni rozwiązali problem zmiany płytek...
Do Parasite Eve koleś wymyślij Fix'a, który łączy obie płyty w jeden obraz i nie trzeba później sie martwić o grzebanie w Save'ach, ale przy MGSie już mu nie wychodzi...
ShtaS
przy odpaleniu mgsa pojawia i wcisnieciu przycisku home, pojawia się opcja disk change (shadow XIII na forum skizo pokazywal screena), niestety nie dzialajaca ;p
Katana
widziałem fotki na forum Maxconsole.

Niestety opcja nie działa przy naszych mniej legalnych gierkach ;p
Kamson
ale lipa robilem downa z 2.80 do 1.50 wedle instrukcji z psp-team i chyba cos poszlo nie tak przy odpalaniu xloadera i bricka zalapalem mad.gif mam cale szczescie na gwarancji i juz oddalem do serwisu ciekawe tylko czy naprawią oby excl.gif
kazner
a co do emulatorow na psp to jest ich troche m. i. emu gba, gbc, neo geo CD, N64.
nightmare212
no właśnie a co do emulatorów to czy jest jakiś dobry emu N64 na którym se pogram zelde:OOT albo Conkera??
lechu
Jest emu N64 który uruchamiał Zelde przy całkiem przyzwoitym klatkowaniu ale nie pamiętam jego nazwy confused.gif
kazner
Wejdź na www.pspoland.pl , wpisz czego szukasz(n64) i znajdziesz najnowszy emu który bardzo dobrze radzi sobie z większością gierek na tą platforme.
signap
powstal juz downgrader z 3.03
SzC
Dzięki wspaniałej grupie Noobz każdy posiadacz PSP ma możliwość zrobienia downgrade z 3.03 do 1.50. Więcej informacji na www.noobz.eu . Tak, to naprawdę działa, sam mam dzięki temu 1.50 cool.gif Jednak nadal jest cień szansy że dostaniecie bricka, więc jeśli ktoś bardzo boi się o konsolkę niech tego nie rusza. Wymieniajcie się doświadczeniami i opiniami.

HAIL NOOBZ
Pablo100
tylko powiedz czy mistruniu z tym softem mozna posiadac wyzsze wersje do nowych gier i demówek arrow.gif question.gif question.gif
emik
Pablo: jest takie cos jak custom firmware OE, a tak btw to ten temat chyba sie tyczy juz istniejacego: Scena... PSP.
signap
atak prosto w serce SONY
lechu
Jeżeli ktoś zastanawiał się ile czasu potrzeba Sony na sklecenie nowego softu, to już znamy odpowiedź... wystarcza 1 dzień. Nic więc dziwnego że kolejne softy tak szybko padają. Jak obstawiacie, kiedy światło dzienne ujrzy 3.10OE-A ?
Qp@
Ostatnio zastanawiałem się nad downgradem z 3.03 do 1.5 i mam pytanie:
Czy po skończeniu tego procesu będzie możliwy dalszy upload systemu (nawet pomimo stracenia możliwości uruchamiania aplikacji homebrew)?
Pytam bo jeśli wyjdzie soft który będzie miał jakieś naprawdę zaj.ebiste dodatki to chciałbym go mieć
mord00k
Upload? Chyba upgrade blink.gif tongue.gif Tak będzie możliwy nie bezpośrednio chyba ale tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.