Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Scena PSP, homebrew, etc
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Reno
Ja mam takie pytanie:czy jest możliwośc przerobienia konsolki PSP Slim?? Bo tam gdzie chcę zakupic moj egzemplarz jest dostepna tylko taka wersja..Prosze o szybka odpowiedz i z góry dzięki.
neospiderman
Puki co nie ma takiej możliwości.
Coati
konsola niedawno weszla na rynek wiec prace nad zlamaniem dopiero sie rozpoczely smile.gif na chwile obecna zdekryptowano caly FW 3.60 nic wiecej... no i grupa M33 zapowiedziala CFW na bazie wlasnie tego FW.

the_m
IMO do konca tygodnia powinien sie pojawic CFW albo przynajmniej jego zapowiedz. Wkoncu FW3.6 zlamali w rekordowym czasie 24h wiec zrobienie CFW nie powinno M33 zajac wiecej czasu niz do konca tyg (jeszcze jest kwestia czy ten kto zlamal nowy FW udostepnul go M33 - cos mi sie obilo o uszy ze niezbyt do tego byl chetny wink.gif ).
Coati
i ciekawe jak to bedzie dzialac z grubaskiem, bo narazie oryginalny 3.60 dla niego jest tylko w planach.

co do zapowiedzi CWF 3.60 to jest na domowej stronie M33 wink.gif
the_m
Jak juz beda robic CFW to pewnie tak zeby dzialal na obu (w ten sposob wyprzedza nawet SONY tongue.gif )- taki zabieg wydaje mi sie logiczny.
No a jak Sony juz sie zdecyduje z nowym FW wejsc na grubaska i jezeli ten FW bedzie inny od tego z chudzielca to wypuszcza grubaskowa wersje hyh.gif Troche zagmatwalem ale lapiecie o co mi biega

CYTAT
co do zapowiedzi CWF 3.60 to jest na domowej stronie M33 wink.gif
dawno tam nie zagladalem tongue.gif

edit
8 minut przed napisaniem mojego postu pojawil sie CFW dla slima!!! biggrin.gif
http://pspoland.pl/news.php?readmore=1140
the_m
Pozwole sobie przytoczyc:
CYTAT(skizo.org)
Jak wgrac CFW na silimie
- Stwórz normalną baterię Pandora i Kartę Pamięci używając narzędzie od grupy C+D (tą samą, której sposób zrobienia pojawił się kilkanaści dni temu)
- Uruchom PSP Fat z tą "specjalną" kartą włożoną, ale normalną baterią (nie-Pandora)
- Skopiuj katalogi pandora_slim oraz pandora_slim% do PSP/GAME (lub PSP/GAME150).

- Ściągnij oficjalne firmware'y Sony: 3.40 oraz 3.50, a następnie wgraj je do katalogu pandora_slim z nazwami 340.PBP i 350.PBP.
- Uruchom program pandora_slim - zmodyfikuje on magiczną kartę do użytku z PSP Slim
- Włóż baterię Pandora oraz włąśnie zmodyfikowaną kartę pamięci w PSP Slim

- Następnie, ciekawostka, ekran POZOSTANIE CZARNY, ponieważ tryb kernel nie obsługuje ekranu w nowym PSP Slim smile.gif ale wszystko będzie wporządku.

Teraz wybieramy jedną z trzech opcji:

- Wciskamy X, aby zainstalować 3.60 M33, zajmie to kilka(naście) sekund i PSP powinno się wyłączyć automatycznie.
- Wciskamy L+R+trójkąt, aby odinstalować 3.60 M33 i wrócić do oryginalnego 3.60. Uwaga: to nie może zepsuć Twojego PSP Slim, poprostu usunie ipl stworzony przez M33. (W tej chwili nie ma unbrickera dla PSP Slim, ale planują go zrobić). Po odinstalowaniu M33, PSP wyłączy się automatycznie.
- Wciskamy kwadrat, aby zrobić backup pamięci NAND z PSP Slim (całe oprogramowanie PSP). Uwaga: potrzebujesz 66MB wolnego miejsca na karcie pamięci, albo dane na Twojej karcie mogą ulec uszkodzeniu. Kiedy proces się skończy (przestanie migać pomarańczowa lampka) możemy użyć jednej z dwóch pozostałych opcji lub wyłączyc PSP.

F.A.Q

Q: Nie działa homebrew.
A: tak jak napisane powyżej nie wszystkie homebrew będą działać z powodu braku kernela 1.50. Musisz czekać, aż homebrew zostanie zaktuaizowane do działania na nowszych kernelach.

Q: Jak mogę naprawić bricka w PSP Slim?
A: Jeśli to semi-brick (masz dostęp do Recovery) to możesz naprawić go przez Recovery, jeśli to pełny brick to radzimy poczekać. Narazie nie ma sposobu na naprawienie bricków w PSP Slim, ale plaujemy taki stworzyć używając baterii Pandora.

Q: Czy zrobicie 3.60 M33 dla starego PSP (PSP Fat)
A: M33 będzie pracowało nad obydwoma PSP, jednakże dopóki nie pojawi się firmware dla PSP Fat nie można nic zrobić. Ciekawostka: firmware 3.60 dla PSP Slim został zrobiony przed 3.52, np. POPS jest identyczny jak ten w 3.50/3.51.

Q: Jak mogę pomóc?
A: Możesz dotować nam pieniążki. Nasz adres w PayPal'u to: m-33@yandex.ru

Pandora to jednak genialne osiagniecie! Nie moge wyjsc z podziwu biggrin.gif
ani
Czyli wbrew temu co krążyło w necie, pandora nie została przez sony 'załatana'. *widzi nowy model lite&slim na gwiazdke ze zmienionym/wyłączonym dostępem do service menu*

Fajna sprawa, że wyszedł cfw dla slima - wymusi to niejako na twórcach homebrew przejście na kernel 3.xx+
co niesie ze sobą pełne wsparcie dla 8 gigówkowych memory stików (których ceny już lecą w dół - 380zł 8GB sandisk)
Nie trzeba będzie się babrać w kasowanie danych, wrzucanie homebrew na sam początek (do obszaru 0-4GB)

I tv out się przyda np. w emulatorkach cps'ów, czy snesa :-) (ciekawe, czy gierki z emu psx'a śmigają standardowo po tvout'cie? jeżeli tak, to klaaawo biggrin.gif )
eXt
firmware 3.70! smile.gif Nie zapomniano o grubaskach biggrin.gif

Możliwość zmiany thema w [Theme Settings]
Dodano opcje szukania w [Video]
Możliwość wyboru przycisków z [Remonte Play]
Jednoczesne odpalanie zawartościc z [Video] i [Photo] jest teraz możliwe
Kolejność odpalania jest teraz możliwa w [Video]
Coati
chytry_.gif mam coraz wieksza ochote przesiasc sie na slima... dodatkowe 32mb moze kiedys posluzy do aplikacji homebrew smile.gif

tak ogolnie to chyba psp s&l zostal zlamany najszybciej z posrod wszystkich konsol...
SORROW
Czytając powyższe posty nasuwa się pytanie -proszę o odpowiedź - czy warto teraz inwestować w "grubaska", czy poczekać na slimka .Ile będzie kosztował/kosztuje slim.?
Pozdrawiam .
signap
na ultimie jest czy allegro wiez zobacz sobie cene
Coati
na chwile obecna slimkowi brakuje tylko supportu dla kernela 1.50, a co za tym idzie dla wiekszosci HB

ps. a za irdą chyba nikt nie bedzie plakal smile.gif
the_m
CYTAT
zyli wbrew temu co krążyło w necie, pandora nie została przez sony 'załatana'.
Pewnie chodzilo o to ze pandora wymaga kernela 1.50 a slim tak owego nie obluguje wiec Sony pomyslalo ze na nic sie zda magiczna-bateria. No ale sie mylili smile.gif Z reszta mi sie wydaje ze Sony tylko pozornie walczy z HB - oni dobrze wiedza ze sporo konsol im zchodzi tylko ze wzgledy na te "ulepszacze" smile.gif

CYTAT
czy warto teraz inwestować w "grubaska", czy poczekać na slimka .Ile będzie kosztował/kosztuje slim.?
Co prawda nie jest to odpowiednie miejsce do tego typu pytan ale odpowiem. IMO Lepiej chwytac sie za slima. W cenie roznicy gigantycznie nie ma(o ile jakakolwiek jest - slim 669,-), a dostajesz produkt na maxa dopracowany (nie zeby grubaskowi czegos brakowalo, co to to nie smile.gif)

CYTAT
ps. a za irdą chyba nikt nie bedzie plakal
To byl najbardziej "facynujacy" z ficzerow PSP -wlasciwie to tylko za pomoca aplikacji HB mozna bylo z tego zrobic uzytek tongue.gif Gdby to byl bluetooth to rozumiem ale irda... wink.gif
ghost.
Takie pytanie. Załóżmy ze kupię PSP ze zmienionym softem (3.60 M33). Czy może zaistniec taka potrzeba (np jakis krytyczny update), że bedzie mi potrzebny ponownie oryginalny soft konsoli? Jesli tak to czy 3.60 M33 daje możliwość powrotu do oryginalnego soft'u, z którym konsola była zakupiona? Po prostu, czy wgrywanie M33 powoduje powstawanie jakiegos backup'a poprzedniego softu i czy mozna w kazdej chwili przywrócić ten soft (o ile bedzie taka potrzeba)

Mówie o hipotetycznej sytuacji, w której np soft 3.97, który ukaże sie kiedystam jest lepszy od mojego 3.6 M33, wiec chce zrezygnowac z mojego CF i zrobic update do oryginalnego 3.97

Tak btw, czemu ten temat nie jest przyklejony w tym podforum? Wydaje mi sie ze jest dosyc ważny, nie? wink.gif

...aha, btw, jezeli interesuja mnie te custom theme's do PSP to juz powinienem sie jakas nowsza wersją softu interesowac, right? Jest juz taka wersja, która pozwala na odpalanie homebrew oraz tych them'ów?
jakub93
Możesz bez problemu zejśc na oryginalny soft. Przez recovery mode robimy donwgrade do 1.50, a z niego można updateować do dowolnego oryginalnego.

Na sofcie z serii M33 odpalisz każde homebrew i możesz zmienić sobie theme'a.
ghost.
ah, zapomniałem dodac, moje pytania dotyczyły PSP Slim - czy w tym przypadku wszystko tak samo?
Hela
CYTAT(ghost_spike @ 24 09 2007, 20:08) *
ah, zapomniałem dodac, moje pytania dotyczyły PSP Slim - czy w tym przypadku wszystko tak samo?

w slimie nie można miec FW 1.50, ale można z M33 3.60 wrócić do zwykłego 3.60.
ghost.
Rozumiem. A jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda zmiana jednego FW serii M33 na drugie? Tzn znalazłem na sieci info o 3.71 M33, na allegro najprawdopodobniej kupie 3.60 M33 - można zrobić updejta bezpośrednio z jednego do drugiego softu?
Coati
tak mozna. i wlasciwie tylko na sofcie 3.60 m33 mozna przejsc na 3.71m33 smile.gif

/edit

w przypadku slimki oczywiscie smile.gif
ghost.
Słuchajcie, poszukuje jakiegos fajnego, funkcjonalnego pluginu, który dawałby znać, że bateria jest na wyczerpaniu - bo przyznam, że ta migająca dioda za cholere mi sie nie sprawdza, bo zasłaniam ją sobie łapą - juz mi sie 3 razy zdarzyło, że zajeździlem baterie i konsola mi sie wylaczyła podczas gry. Może jakaś akustyczna? albo wyskakujący na ekranie jakis komunikat?
_Milan_
zainstaluj sobie irshella 3.90

mozesz ustawic co do procenta kiedy komunikat ma sie pojawiac, zreszta informowac Cie o tym bedzie ponetny glos kobiecy ;]

ja to wylaczylem, w(pipi)iała mnie.
ghost.
Ale słyszałem, że tam jakies problemy z tym irshell'em są na 3.90 m33 - grzesiu cos pisał chyba, ze sie chrzaniło mu... w ogole co ten soft (irshell) robi, bo sie nie orientuje? to ten stuff do całkowitego zmieniania wyglądu menu? bo w sumie raczej chciałbym uniknąc takich zabaw... domyslnie poszukuje prostego jakiegos pluginu tylko...
nWo
time baby alarm plugin v1
Extended Alarm Plugin

to dwa ktore kiedys testowalem, ale od kiedy mam ir shella poszly w zapomnienie, ogolnie irshell nic nie zmienia, mozna go tak ustawic ze przy wlaczaniu konsoli sam sie wlaczy i nigdy juz nie zobaczymy menu XMB konsoli, no chyba ze sami chcemy wyjsc z shella do XMB

wyglada to wlasnie tak, o wiele latwiej jest sie poruszac po calym menu konsoli, widac pelna liste gier w games i nie trzeba szukac wybranego tytulu, mamy szybkie polaczenie do usb, dostep do aplikacji homebrew w odzielnej ikonce, natychmiastowe przelaczanie predkosci pracy procesora konsoli, mozna to ustawic przed wlaczzeniem gry, super wygodne przydawalo mi sie podczas grania w gta. ogolnie wystarczy tylko raz wejsc do shella i mozna zapomniec o xmb. przegladarka zdjec dziala bez zarzutu tak samo mp3 a gry odpala szybciej, niemal natychmist bo pobija ten dzwiek sony, TA-DA. klikasz i jazda, tak samo gry z psone, wybierasz gre, popsa i jazda.

ludzie pisza ze dziala im shell na cfw 390 tylko trzeba powalczyc, ja bym walczyl bo warto.

------------------------
aha wspomniany alarm dziala tak ze ustawiasz go na ilu % baterii ma sie uruchomic i jak bateria osiaga taki stan np 5% slyszymy wkurzajacy dziewczęcy głos "your psp battery is running low, please recharge" glos ostatnia rzecz jaka chce slyszec podczas grania to jak jakas laseczka informuje mnie o zdychajacej baterii. ale na szczescie ten glos mozna zastapic jakimkolwiek plikiem mp3
Grzehoo
CYTAT(ghost_spike @ 6 03 2008, 00:30) *
Ale słyszałem, że tam jakies problemy z tym irshell'em są na 3.90 m33 - grzesiu cos pisał chyba, ze sie chrzaniło mu... w ogole co ten soft (irshell) robi, bo sie nie orientuje? to ten stuff do całkowitego zmieniania wyglądu menu? bo w sumie raczej chciałbym uniknąc takich zabaw... domyslnie poszukuje prostego jakiegos pluginu tylko...

Irshell ze względu na swoją specyfikę nie ma prawa niczego schrzanić, tyle tylko, że u mnie to nie działa. Może format karty pomoże, ale nie chce mi się z tym bawić.
are91
Jak używa emulatora n64? Daedalusa. Wrzucam foldery tam gdzie każą ale pojawia się napis game could not be started.
ghost.
Jest jakiś plugin do nagrywania w dobrej jakości (z dzwiekiem) tego co sie akurat dzieje na ekranie naszeg psp? (np fragmentu gry)
nWo
potrzebujesz remotejoy, granie na ekranie pc, jest tam opcja nagrywania obrazu frapsem. sam sie bawilem ale mam inny soft niz potrzebny do normalnego dzialania, u mnie obrazu nie bylo wiec nie wiem czy da sie tak nagrac ale to najblizszy sposob, skoro jest tam opcja fraps to powinno dac sie nagrac jakis filmik, wydaje mi sie ze czesciowo po to powstal remotejoy
Coati
scepr [plugin] ma chyba opcje nagrywania tego co jest na ekranie w formie gifa
Wafrzo
Czy jest jakaś opcja, abym na oryginalnym firmware odpalił gry z PSX, jesli mam je oryginalne? Zrippowanie i normalne odpalenie bez cfw?
Dante
Tak jeśli są na psp store i je kupisz innej opcji nie znam
Afroman
Mam slima z oryginalnym softem 3.90. Co muszę zrobić i czy sam to mogę zrobić, aby wgrać custom firmware? Zależy mi tylko i wyłacznia na grach z szaraka. Mam sporo gier na psx, samemu sie je jakoś na karte zgrywa, czy trzeba z neta ciagnąć? Co z grami na psp. NOwe gry wymagaja nowego firmwaru. Mając cfw nie pogram w nowości na psp? Jeżeli macie jakiś tutorial to poprosiłbym o linka czy cuś. smile.gif
Coati
czy szukałes odpowiedzi na swoje pytanie w bardziej konwencjonalny sposob? np google i jeden z pierwszych wyswietlonych linkow?

poczytaj sobie stosowne tematy na np psp-team.pl lub pspoland.pl [fora]... sa tam ładne tutoriale
Afroman
Wydawało mi sie że to będzie najszybszy i najbardziej bezpieczny sposób. Bo mam większe zaufanie do tego forum niż do jakiegoś innego nieznanego źródła. To jest konwencjonalny sposób.
Coati
ehhhh... musisz sobie zalatwic baterie tzw 'pandore' - downgrade sprowadza sie do przeflashowania eepromu baterii i wgrania kilku plikow na karte pamieci. najlepiej jakbys mial kogos z JUZ 'przerobiona' psp...

co do szarakowych gier... jest duzo programow konwertujacych iso do eboota... ja aktualnie mam PsGUI300beta oraz RS-GUI PopStationMD v3.00 do gier wieloplytowych
Afroman
Poczytalem troche - dzieki za linki. Czyli jak znajde kogos z przerobiona psp to i tak musze miec pandore i "magiczna" karte? BTW nikogo z ctf nie znam. Chyba se kupie druga przerobiona psp do gier z ps1. Fuck. dry.gif
Coati
pandora to nic innego jak "przerobiona" oryginalna bateria od psp [proces jest odwracalny], a magiczna karta to poprostu odpowiednie oprogramowanie
Afroman
Czy do przerobionej konsoli potrzebuje coś jeszcze? CHodzi mi o tą magiczną karte czy jakieś back-upy? Przerobioną konsole mogę " niechcąco" zbrikować? Czy psp z cfw jest software-wo bezawaryjne? Pewnie noobowskie pytania ale....
ghost.
jesli masz konsole z CFW, jedyne co potrzebujesz wiecej to duzej pojemności karta pamieci (tylko poczytaj sobie odpowiedni temat na tym forum, żebys nie trafił na podróbke) i kabel USB<->miniUSB, żeby zrzucać gry na tą karte. Konsola z CFW jest software'owo bezpieczna, poki nie zaczynasz grzebać w bebechach, tj recovery menu, nie ma prawa nic sie stać.
Krzys PL
Jest jakiś emulator dzięki któremu odpalę stare gry z kompa. Takie na DOSa.
Coati
CYTAT(Krzys PL @ 5 04 2008, 19:07) *
Jest jakiś emulator dzięki któremu odpalę stare gry z kompa. Takie na DOSa.

DOSBOX - do dosowych gier [wpisz w google: "dosbox psp" i jakis pierwszy link smile.gif]
ScummVM - do gierek na silniku scumma [j.w]
tomsecret1993
Może się zdecyduję na zamiane mego fata na slima 3.90 m33 z allegro + hori i 4gb. Moje pytania brzmią (jestem noobem w tym temacie, bo nigdy nie miałem przerobionego psp) :
1. Można z jednego cf przejść do wyższego tak samo jak z oryg. softem (w ten sam sposób)?
2. Potrzebny jest jakiś loader do gier z psx i psp (.iso), czy wystarczy plik przenieść na kartę?
3. Z tego, co wiem ściągnięte gry z psx trzeba jakoś skonwertować przed wrzuceniem na kartę?

Coati
CYTAT(tomsecret1993 @ 6 04 2008, 13:42) *
Może się zdecyduję na zamiane mego fata na slima 3.90 m33 z allegro + hori i 4gb. Moje pytania brzmią (jestem noobem w tym temacie, bo nigdy nie miałem przerobionego psp) :
1. Można z jednego cf przejść do wyższego tak samo jak z oryg. softem (w ten sam sposób)?
2. Potrzebny jest jakiś loader do gier z psx i psp (.iso), czy wystarczy plik przenieść na kartę?
3. Z tego, co wiem ściągnięte gry z psx trzeba jakoś skonwertować przed wrzuceniem na kartę?

1. mniejwiecej. sciagasz oryginalny FW i updater od m33 [kilka malych pliczkow - mozna to zrobic przez net update]
2. wystarczy przeniesc gry
3. tak. zobacz do odpowiedniego tematu
kammil16
siemka, mam problem z moim PSP, a dokładnie z karta pamięci... PSP mi jej nie czyta, choć wcześniej nie było z tym problemu, może to dlatego że dużo razy ja wyjmowałem i bawiłem sie klapka z karty... pokazuje mi sie tylko pomaranczowe swiatelko z karty i jak ja wcisne mocniej te karte to przez chwile znowu ją czyta i jak puszczam mjuzik to pozniej mi wyskakuje komunikat "there is no track" czy cus w tym stylu... mam PSP slim z softem 3.71 M33-2... prosze o jakies porady, czy zostaje mi tylko komis i oddanie do naprawy czy co... aha, jest to karta niby "sony" 2 GB nieoryginalna ohmy.gif ohmy.gif
tomsecret1993
No tak to wina tego, że karta jest piracka. W takich przypadkach działa ładnie kilka miechów i zaczynają się problemy rolleyes.gif . Spróbuj wsadzić ją i odpalić na czytniku kart usb. Potem włóż powoli do PSP. Jeżeli pomoże zrób kopie wszystkich plików na karcie i daj formata dry.gif
kammil16
Wielkie dzięki, narazie działa, ale trochę dziwne, bo mój kumpel ma te samą kartę i też tak się "bawi" i nie ma nic tongue.gif
kammil16
pomyłka, działała, zrobiłem formata, wsadzam i nic, niby ją znajduje, ale wyświetla się ilość wolnego miejsca 0 kb i niby nie ma żadnych piosenek, wcześniej też tak miałem... wacko.gif wacko.gif juz nie wiem mellow.gif
tomsecret1993
Musisz próbować, wsadzaj kartę w slot powoli (dziwnie to brzmi tongue.gif ) i próbuj aż ją znajdzie. Wsuń do dwóch trzecich poczekaj aż zkończy migać i do końca.
kammil16
Jak mi już ją znalazło i puszczam jakiegos songa, to po chwili wyskakuje ostrzeżenie "this music cannot be played" i w nawiasie jakiś numer, choć muzyczka przez chwilę leciała sad.gif sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.