Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Stron: 1, 2
palo
witam
mam mandrive od paru dni i pare pytań w związku z tym
najwazniejsze to instalacja programów, próbowałem zainstalowac kadu, ale cały czas rządało to jakichs pakietów, po instalacji jednego okazało się, że on wymaga jeszcze np. 15 innych... szperając po necie wyczaiłem programy z rozszerzeniem rpm, co ma niby ułatwić instalcję; nie wiem, czy czegoś nie pomyliłem, ale są to już skompilowane programy, coś jak exe w windowsie ( chyba )
zassałęm więc wersje kadu.rpm ( dokładnie to kadu-0.4.3-2.mdk2006.i586.rpm ) i robiłem zgodnie z tutorialem z netu, w konsoli ( nie PS2 :-) wpisałem rpm -i kadu-0.4.3-2.mdk2006.i586.rpm, nie było żadnych błędów, co dalej robić? to jest już zainstalowany program, czy te pakiety? bo aplikacji nie ma nigdzie, a jak właczyłem sobie przeglądanie pakietół, to kadu też nie było...

nie wiem, czy nie mylę pojęć, jestem człekiem wychowanym na windowsach i totalnym newbe jeżeli chodzi o linucha, więc proszę i pomoc smile.gif

w mandrive mam wbudowane mase softu, ale brakuje mi jakiegoś fajnego i prostego odtwarzacza mp3, defaultowy Amarok jest przekombinowany i niewygdny, możecie coś polecić?
Yacek
XMMS - Linux player with Winamp 2.x looks supporting as many input formats, source code of AAC/MP4 plugin available in the FAAD2 CVS and download package.

www.xmms.org
palo
dzięki, ale nadal nie umiem go zainstalować smile.gif
C1REX
Jeśli się zainstalowało, to wydaj polecenie kadu (do odpalenia Kadu). Albo wpisując w konsoli, albo gdzieś tam na pasku jest opcja uruchom, jeśli używasz KDE. Dawno nie widziałem Mandrivy (MDK) i nie pamiętam jak to szło.

I trochę o filozofii instalacji softu, bo ta jest zupełnie inna od windowsowej.

Po pierwsze, to większośc dystrybucji jest uzależniona od Internetu. Jak chcesz coś zainstalować, to tylko wpisujesz nazwę + malutką komendę lub wybierasz z graficznej listy, a system sam znajduje, ściąga i instaluje program. Normalne dytrybucje tak mają, poza niektórymi "łatwymi".

Mandrivę łatwo zainstalować, ale trudno doinstalowuje się programy i jeszcze trudniej zapanować nad systemem. Takie np. ręczne zainstalowanie kadu nie dodaje skrótu na pasku programów, jak większości innych dystrybucji. Dobra jest jednak na samiuśki początek, ale nie na nerwy.

O ile to możlwie, to za pomocą centrum sterowania mandrivy instaluj soft z płyt. Staraj się unikać ręcznej instalacji, bo doprowadzisz do nieskończonej pętli zależności.

Taki open office ostatnio wywalił mi 33 programy potrzebne do kompilacji tej kobyły. Dobrze, że automat się ty zajął : )

Z normalnych dystrybucji polecam SuSE, PLD (bardzo dobra, szybka i polskiej produkcji), Slackware, czy wreście gentoo. Tej ostatniej sam używam i gorąco polecam. Gdyby nie ona, to wcale nie miałbym linuksa. Ale skoro mam gentoo, to nie muszę mieć windowsa : )

Dystrybucja tak samo prosta, szybka i przyjemna, jak trudna w instalacji. Wcale nie ma instalatora, a instrukcja ma ok. 13 stron internetowych (ok 30 po wydrukowaniu czcionką nr. 6). Warto się jednak poduczyć i spróbować sił.
Arox
Daruj sobie Madrivę - tyle ode mnie.
Jak chcesz mieć prostą, przyjemną dystrybucję na desktop do zainstaluj SUSE 10

A co do instalacji programów to:

http://rtfm.killfile.pl/
http://www.google.com

Wiedza jest powszechnie dostępna i nie jest zamknięta na klucz. Poza tym to forum konsolowe gdzie 99% używa tylko W

defaultowy Amarok jest przekombinowany i niewygdny, możecie coś polecić?

Heretyku!
qraq_pk
QUOTE(Arcadio @ 11 03 2006, 19:31) *

chcialem miec suse. Bardzo mi sie spodobal wizualnie. i tylko wizualnie, bo nie dalo sie na nim odpalic ani neostrady ani neta z kablowki u kumpla. Brakowało najwazniejszych bibliotek.
Z tym że ja mam wersje z magazynu Easy Linux. Możesz mi powiedzieć czy jest jakaś edycja suse 10, która nie ma problemów z netem? Mandriva to kiszka, ale najlepsze co mogłem dostać. Ubuntu to lipa, za mało pakietów ma na starcie, a nie znoszę bawić się z instalacją.
palo
Kadu działa biggrin.gif
czemu mandriva to kicha? dla mnie to wypasiony soft ( chociaż z innymi nie miałem do czynienia)
ładny interfejs, i wygodny, działa nawet na moim biednym PC, na którym winda nie dawała rady ( o ogladaniu filmów mogłem pomarzyć, a teraz na fullscreenie lece ), od poczatku jest masa programów, na dobra sprawę wszystkie niezbędne, ja tylko wybrzydzam, samba bez żadnej konfiguracji wykryła mi net i sieć lan z XP i 98, dwoma kompami, zyc nie umierać, nawet PSP ładnie wykrywa, co na moim windowsie było dosyć niestabilne ( tylko nie moge kasowac plików z ms o_O )
a co najwazniejsze, nie wiesza się!
serio,gdyby nie instalacja ( chociaż tą z prm już powoli opanowywuje ) i wiecznie brakujące pakiety to linux rządziłby światem
lukaszek
poczytaj o urpmi....ulatwi ci zycie
palo
Loto dał mi kilka ciekawych linków, trochę potrwa, zanim wszystko przeczytam smile.gif
dziś już nie mam siły, ale dla zainteresowanych:
http://gorzow-wlkp.pl/linux/using_urpmi_pl.php
C1REX
QUOTE(palo @ 11 03 2006, 21:55) *

Kadu działa biggrin.gif
czemu mandriva to kicha? dla mnie to wypasiony soft ( chociaż z innymi nie miałem do czynienia)
ładny interfejs, i wygodny, działa nawet na moim biednym PC, na którym winda nie dawała rady ( o ogladaniu filmów mogłem pomarzyć, a teraz na fullscreenie lece )

Może nie kicha, ale to nie jest dobra dystrybucja na dłuższą metę. Dobra na początek, bo jest jedną z najlepiej wykrywających sprzęt i ma nie niezły konfig domyślny.

Wady są jednak dość poważne. Ma bardzo trudne pliki konfiguracyjne i jeśli nie można czegoś ustawić w niej graficznie, to dla zwykłego usera oznacza, że nie można tego wcale ustawić : )

Okropnie wolno się uruchamia. Co gorsza przez te konfigi trudno się przyspiesza tą dystrybucję. Niby wszystko sie da, ale te trudne dystrybucje łatwiej zoptymalizować.

System instalacji programów jest lata świetlne za tymi trudnymi dystrybucjami.
Przykładowo chcę mieć operę i kadu to wpisuję dwie komendy lub jedną połączoną:
# emerge kadu && emerge opera

Chwilę czekam i mam dwa programy. I zupełnie mnie nie interesuje jakie co tam ma zależności i skąd to przyszło. Chcę, to mam. Gentoo nawet nie musi mieć paczek, bo sam sobie kompiluje źródła.

Generalnie nie ma najmniejszego znaczenia jak dystrybucja wygląda, bo z każdej można zrobić wizualną kopię innej. Róznice polegaja jedynie na innym konfigu KDE, bądż Gnoma (zależy jakie środowisko użyto). U siebie mam to nawet ułatwione bo:

CODE
--- .:c1rex@C1REX:. (~)     [Gentoo]
-=>>emerge -s mandrake
Searching...  
[ Results for search key : mandrake ]
[ Applications found : 1 ]

*  x11-themes/mandrake-artwork
      Latest version available: 1.0.2
      Latest version installed: [ Not Installed ]
      Size of downloaded files: 346 kB
      Homepage:    http://www.mandrivalinux.com/
      Description: Mandrake's Galaxy theme for GTK1, GTK2, Metacity and KDE
      License:     GPL-2

--- .:c1rex@C1REX:. (~)     [Gentoo]

jednym poleceniem zasysają mi się wszystkie potrzebne elementy, by zrobić kopie mandrivy (aka mandrake)

BTW: A jeśli chodzi o odtwarzanie mediów, to windows nie ma szans. Nie dość, że do oglądania filmów linux potrzebuje przy dobrym konfigu procesora nawet ponizej 300MHz (windows ok 700-800MHz), to niemal zupełnie nie trzeba martwić się kodekami.
palo
jestem początkujący, z tego co piszesz wynika, że madriva jest dla takich jak ja dobra, więc przynajmniej narazie już nic nie bede zmieniał

da się wrzucić zainstalowane programy do tej listy pod "gwiazką" ( w windzie start )?
zamotałem i wszystkie pliki systemowe mają ikonke... kadu smile.gif jak to zmienić, w windzie żaden problem, ale tutaj, hehe
Arox
QUOTE(qraq_pk @ 11 03 2006, 21:36) *

QUOTE(Arcadio @ 11 03 2006, 19:31) *

chcialem miec suse. Bardzo mi sie spodobal wizualnie. i tylko wizualnie, bo nie dalo sie na nim odpalic ani neostrady ani neta z kablowki u kumpla. Brakowało najwazniejszych bibliotek.
Z tym że ja mam wersje z magazynu Easy Linux. Możesz mi powiedzieć czy jest jakaś edycja suse 10, która nie ma problemów z netem? Mandriva to kiszka, ale najlepsze co mogłem dostać. Ubuntu to lipa, za mało pakietów ma na starcie, a nie znoszę bawić się z instalacją.

Nie posiadam Neo więc nie wiem.
Ale zapewniam że Neostradę na SUSE idzie uruchomić, jest na to chyba nawet kilka sposobów.
SUSE 10.1 ma mieć stery do modemów Sagem i Thompson domyślnie zainstalowane więc powinny się skończyć wszelkie problemy. Poczekamy zobaczymy - to już niedługo

Akurat ja nie miałem z SUSE 10 żadnych problemów i z czystym sercem polecam.

Do palo:

nie wiem, czy nie mylę pojęć, jestem człekiem wychowanym na windowsach

Pozbądź się przyzwyczajeń z W - wiem z doświadczenia że będzie ci łatwiej.
Nie wiesz wielu rzeczy bo doświadczasz czegoś nowego - to normalne. Nikt nie rodzi się z umiejętnością obsługi ani W ani Linuksa - pewnych rzeczy trzeba się po prostu nauczyć. Nie zrażaj się niepowodzeniami (jeśli jakieś będą wink.gif

Życzę sukcesów na nowej drodze życia

PS wracając do odtwarzaczy to amaroK jest najlepszy - bardzo prosty i ma duże możliwości.
Dobry jest też BMP - następca xmms
Możesz spróbować też Kplayer, Mplayer (to nie jest maszyna do mp3, bardziej do filmów ale łyka wszystko)
palo
zainstalowałem jave + azureusa, wszystko pięknie, włączył się azor, kongiguracja etc, zrobiłem, zamknąłem program, potem chce go włączyć, czyli tak samo robie, jak z Kadu - "wykonaj polecenie" i nie może znaleźc... do kadu zrobiłem sobie skrót z /usr/bin , azureusa tam nie ma o_O help me smile.gif
C1REX
QUOTE(palo @ 12 03 2006, 09:15) *

da się wrzucić zainstalowane programy do tej listy pod "gwiazką" ( w windzie start )?
zamotałem i wszystkie pliki systemowe mają ikonke... kadu smile.gif jak to zmienić, w windzie żaden problem, ale tutaj, hehe

Normalna dystrybucja powinna sama o to zadbać : )
Można jednak ręcznie. W centrum sterowania kde, w menu paska zadań można dodawać ikonki i podpisywać pod nie komendy. Znajdź ikonkę kadu lub zassij z Internetu, doddaj do listy i podaj program, jaki ma uruchamiać.

Podobnie do windowsa, ale nie podaje się ścieżki do pliku exe, a jedynie komendę, która jest nazwą programu.

Można też stworzyć skrót na pulpicie, przeciągnąć na gwiazdkę, a po otworzeniu paska upuścić w odpowiadającym nam miejscu.
Arox
QUOTE(palo @ 12 03 2006, 12:03) *

zainstalowałem jave + azureusa, wszystko pięknie, włączył się azor, kongiguracja etc, zrobiłem, zamknąłem program, potem chce go włączyć, czyli tak samo robie, jak z Kadu - "wykonaj polecenie" i nie może znaleźc... do kadu zrobiłem sobie skrót z /usr/bin , azureusa tam nie ma o_O help me smile.gif

W jaki sposób zainstalowałeś Azureusa?

Jego się nie instaluje - po prostu rozpakowujesz źródła i uruchamiasz skrypt startowy "azureus" w Katalogu Azureus.
Katalog możesz sobie wrzucić gdzie chcesz. Zrób sobie dowiązanie do tego skryptu np. na pulpicie
palo
dzięki Arcadio, o to chodziło
C1REX: zaraz orobie skróty, bo mału budello bum bum już mam na kompie smile.gif

gdyby nie forum, to czuje, że dosyć szybko bym się zniechęcił do linuxa smile.gif
C1REX
Nie ma co przesadzać w żadną stronę.
Ani się zniechęcać zaraz po instalacji, ani na siłę się zmuszać do Linuksa. Każdy system ma swoje wady i zalety.

Mi odpowiada to, że rok po instalacji i przy działaniu po 7 dni bez wyłączania działania cały czas tak samo sprawnie. Prędzej mi łożysko w coolerze padnie, niż system.
Za leniwy jestem na rozwiązywanie samopowstających problemów windowsowych.
Wcześniej jednak musiałem nauczyć się rozwiązywać umieślnie wymyślone problemy linuksowe : )
palo
skonfigurowałem urpmi, pobiera mi teraz wszystko z netu, zainstalowałem więc mplayer'a, ściągnęło z netu pare pakietów, niby wszystko ok, a nie mogę go odpalić...
najprosztszą metodą jest wpisanie programu w konsoli, nie? wpisuje więc mplayer i jedyne, co mi sie pojawia, to to, a progs się nie odpala...

MPlayer dev-CVS-051220-04:08-4.0.1 © 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Intel Celeron 2/Pentium III Coppermine,Geyserville (Family: 6, Stepping: 3)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.

89 audio & 203 video codecs
Usage: mplayer [options] [url|path/]filename

Basic options: (complete list in the man page)
-vo <drv[:dev]> select video output driver & device ('-vo help' for a list)
-ao <drv[:dev]> select audio output driver & device ('-ao help' for a list)
vcd://<trackno> play (S)VCD (Super Video CD) track (raw device, no mount)
dvd://<titleno> play DVD title from device instead of plain file
-alang/-slang select DVD audio/subtitle language (by 2-char country code)
-ss <timepos> seek to given (seconds or hh:mm:ss) position
-nosound do not play sound
-fs fullscreen playback (or -vm, -zoom, details in the man page)
-x <x> -y <y> set display resolution (for use with -vm or -zoom)
-sub <file> specify subtitle file to use (also see -subfps, -subdelay)
-playlist <file> specify playlist file
-vid x -aid y select video (x) and audio (y) stream to play
-fps x -srate y change video (x fps) and audio (y Hz) rate
-pp <quality> enable postprocessing filter (details in the man page)
-framedrop enable frame dropping (for slow machines)

Basic keys: (complete list in the man page, also check input.conf)
<- or -> seek backward/forward 10 seconds
down or up seek backward/forward 1 minute
pgdown or pgup seek backward/forward 10 minutes
< or > step backward/forward in playlist
p or SPACE pause movie (press any key to continue)
q or ESC stop playing and quit program
+ or - adjust audio delay by +/- 0.1 second
o cycle OSD mode: none / seekbar / seekbar + timer
* or / increase or decrease PCM volume
x or z adjust subtitle delay by +/- 0.1 second
r or t adjust subtitle position up/down, also see -vf expand

* * * SEE THE MAN PAGE FOR DETAILS, FURTHER (ADVANCED) OPTIONS AND KEYS * * *
Arox
Wynika z tego że mplayer działa smile.gif
To co ci wywaliło to instrukcja obsługi

mplayer to program konsolowy, jeśli chcesz wersję graficzną to uruchom gui
komenda gmplayer z tego co pamiętam

PS domyślny wygląd mplayera może odstraszyć dlatego polecam ściągnąć parę skinów z oficjalnej strony. Ładne są te w stylu MacOS
palo
nadal nie działa...
xmms'a identycznym sposobem zainstalowałem
urpmi xmms
potem tylko xmms i się włączył, full wypas
Arox
No niestety masz Mandrivę a tam się różne rzeczy potrafią dziać.
Programy powinny się same dodawać do menu KDE - poszukaj.
Kmenu>multimedia
palo
w menu>multimedia nie ma, chociaż kadu i xmms się tam sam dodał
gmplayer - jak wpisuje komende to bez reakcji, ale wpisałem urpmf gmplayer, pokazało sciezkę, usr/bin - wchodze i nie ma tego pliku gmplayer...

z innej beczki, jak zmienić ikonki aplikacji? zrobiłem skrót Kadu na pulpit, prawym, własciwości, kliknąłem tam na ikonke, zmieniłem i podmieniło mi jednocześnie ikony dla wszystkich plików tego rodzaju, w usr/bin mam teraz same słoneczka o_O
C1REX
Z graficznych polecam bardziej xine, niż jakieś nakładki na program tekstowy.

Jednak mplayer jest bardzo prosty w obsłudze.

Instrukcja:

-odpalamy mc (trzeba mieć go zainstalowanego: mc – Midnight Commander)
-szkamy filmu z napisamy w tym samym katalogu
-naciskamy Enter

Konfig
Znajdyjemy w Internecie lub w zainstalowanym windowsie czcionki comic.ttf i umieszczamy ją np. w
/home/plastuś/fonts/comic.ttf
(oczywiście to tylko przykład)

I edycja pliku konfiguracyjnego.
Zakładam, że nie jesteśmy zalogowani jako administrator (nie powinniśmy)
CODE
$ su
Password:

(pomijamy powyższe, jeśli logujemy się jako admin/root)
CODE
# mcedit /etc/mplayer/mplayer.conf   (nie jestem pewny, ale w MDK chyba tutaj był ten plik)
lub
# mcedit /etc/mplayer.conf (u mnie tutaj jest)

Jeśli coś tam jest, to dodajemy lub edytujemy

CODE
font = "/home/plastuś/fonts/comic.ttf" #ścieżka do czcionki
subcp = "cp1250" #kodowanie windowsowe do napisów
subfont-text-scale = "3" #wielkośc czcionki
vo=sdl  #video
ao=sdl  #audio
sub-fuzziness=2 #urachamia pierwsze z brzegu napisy ignorując nazwę

Polecam wersję tekstową mplayera, bo lepiej sobie z napisami radzi (graficznie ciężko obniżyć napisy na czarny pasek panoramy), ma mniejsze wymagania i ogólnie jest lepszy.
Arox
Jeśli gmplayer nie działa to według mnie nie ma zainstalowanego mplayer gui.
(nie wiem jak tam jest w mandrivie ale u mnie wszystko było bez problemów)

z innej beczki, jak zmienić ikonki aplikacji? zrobiłem skrót Kadu na pulpit, prawym, własciwości, kliknąłem tam na ikonke, zmieniłem i podmieniło mi jednocześnie ikony dla wszystkich plików tego rodzaju, w usr/bin mam teraz same słoneczka o_O

Wydaje mi się że na pulpicie zrobiłeś dowiązanie np. do skryptu i teraz jak zmieniłeś ikonę to wszystkie skrypty zostały tak potraktowane.
Zrób normalny skrót do programu
palo
urpmi mplayer-gui -> właśnie o to chodziło
co do ikonek, to masz racje, dowiązywałem smile.gif
palo
podłączyłem drugi HDD z windą ( ma dwie partycje, fat32 ), w konfiguracji kompa - sprzęt - wykryło mi drugi dysk, ale nie potrafie go zamontować, tam w opcach jest podana ścieżka " /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 ", co zrobić, żeby z niego móc korzystać?

druga sprawa to instalacja alsa mixera, na necie chciałem cos o tym poczytać, ale pislai, ze musze skompilowac jądro o_O o co chodzi?
bo nie mam dźwięku ( coś się zrabało ), kolega polecił własnie als amixer, ale czytając jakiś tutorial przeraziłem się...
C1REX
Kompilacja jajka jest dość prosta, ale nie na mandrake. Nawet nie myśl o tym.

Alsamixer masz na 99%. Wpisz w konsoli alsamixer (łacznie) i poustawiaj głośność. Pamiętaj tylko, by pcm ustawić max na 80, bo będzie "pięrdzący" dźwięk.

Jeśli nie masz, to doinstaluj z płyt.

Komenda do montowania to mount.
Ścieżka do tego dodatkowego dysku jest jednak kosmicznie długa. Jeśli jest prawdziwa, to jako root zrób najpierw katalog na dodatkowe dyski

mkdir /mnt/d
mkdir /mnt/c
itd.
Oczywiście jeśli masz już takie, to zrób inne. Musisz mieć puste katalogi, gdzie zamontujesz partycje windowsowe.

później

mount /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 /mnt/d - (są tutaj dwie spacje)

U mnie dyski montują się same dzięki ivman - programik do automatycznego montowania.
Jeśli jednak chcę to zrobić ręcznie, to przeważnie jest to zupełnie inna ścieżka. Mianowiecie:

mount /dev/hdb1 /mnt/c - dla partycji C windowsowego dysku
mount /dev/hdb6 /mnt/d - dla D
mount /dev/hdb7 /mnt/e - dla E

oczywiście trzeba mieć katalogi /mnt/c, /mnt/d i /mnt/e

Jeśli idę do kumpla ze swoim dyskiem to zabieram ze sobą slax'a. LiveCD, którego nie muszę instalować(działa z płyty), a sam wykrywa i montuje wszystkie partycje w katalogu /mnt
palo
sad.gif nie umiem
jako root założyłem w mnt katalog C i D, potem w konsoli jako root daje to polecenie i nic...

[root@PAWEL palo]# mount /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 /mnt/c
mount: /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 is not a block device
[root@PAWEL palo]# mount /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 /mnt/d
mount: /dev/ide/host0/bus1/target1/lun0 is not a block device

o co chodzi?
próbowałem też mount /dev/hdb1 /mnt/c, ale ja nie mam w dev żadnego hdb1...
C1REX
zobacz co wywala po wpisaniu samego mount. Powinno podać wszystkie dostępne partycje i na jakim systemie plików jest. Wybierz tą, która wygląda na tą z dodatkowego dysku i zamontuj w pustym katalogu.

Wszystko jako root trzeba robić.

Zawsze wklejaj na forum co konsola podaje po wpisaniu komendy. Tam dokładnie jest opisany problem.

Mimo wszystko polecam jakieś dobre forum związane tylko z mandrivą. Poza odpowiedziami na pytania powinne gdzieś się znaleść też opisy i rady dla początkujących.

Trochę dziwne, że tak zautomatyzawana dystrybucja nie montuje sama partycji.
palo
dziś postanowiłem, że windows nie jest mi już potrzebny, bo miałem na C winde, a na D mandrive, wszedłem więc w opcje i sformatowałem dysk C, zrobiłem nową, już linuxowa partycje, ale coś nie mogłem na te nowe, wolne 5GB nic przekopiowac, chciałem więc uruchomic komputer, włącza się i... KDE się nie ładuje... przechodzi do trybu tekstowego... to cos powazne, czy wystarczy żeby z klawiatury wpisać cos i KDE sie włączy? pyta mnie o login hasło i tyle...

o, teraz już nie pyta o login i haso, tylko jakies errory i "kernel panic", ja to umiem namotać smile.gif
C1REX
Jak masz kernel panic w mandrivie, to pacjent umarł. Inne dystrybucje dałoby się stosunkowo łatwo uratować, ale nie mandrake.

Zwyczajnie przeinstaluj. Wszystkie potrzebne Tobie programy wybierz z listy już podczas tej instalacji. Była tam też opcja, by taki wybór zasejwować na dyskietce i całkowicie zautomatyzować następne instalki.

Prawie jak backup : )
palo
szkoda, że mi w(pipi)i 1GB Drivera: Parallel Lines... heh, trudno, teraz już mam jakie takie pojęcie, to może syfu nie narobie smile.gif
Arox
Zajrzyj na forum mandrivy bo tu to raczej speców nie znajdziesz (1-2 może tongue.gif )
palo
ok, drugie podejście do pingwina
poszedłem z dyskami do kuzyna, żeby wszystko w pizdu wywalić jakims progsem ( nie pamiętam nazwy ) i tam przy formatowaniu dysku było parę opcji pod linuxa, czy tak sformatowany dysk ( nie pamiętam tez tego rozszerzenia smile.gif ) będzie normalnie widoczny, czy nadal będzie trzeba srać się z montowaniem, którego nadal nie opanowałem? wink.gif
Arox
QUOTE(palo @ 22 03 2006, 19:57) *

ok, drugie podejście do pingwina
poszedłem z dyskami do kuzyna, żeby wszystko w pizdu wywalić jakims progsem ( nie pamiętam nazwy ) i tam przy formatowaniu dysku było parę opcji pod linuxa, czy tak sformatowany dysk ( nie pamiętam tez tego rozszerzenia smile.gif ) będzie normalnie widoczny, czy nadal będzie trzeba srać się z montowaniem, którego nadal nie opanowałem? wink.gif

A jaśniej?
palo
czy drugi dysk podpięty do kiompa, sformatowany pod linuxa ( ext3 t? ) będzie widoczny odrazu, czy nadal trzeba go montować etc?
C1REX
Łopatologiczny sposób, by dysk sam się montował.

Podczas instalacji mdk miej ten dysk podpięty : )

Zaleta: będzie montowało.

Wada: Będzie montowało tylko partycje tego jednego dysku lub bardzo podobne na takim samym systemie plików.
Mniejszą wadą będzie mały komunikat o błedzie. Nic wielkiego, ale jakiś czerwony komunikat przy starcie mało ciekawie wygląda.

Zobacz, czy możesz zainstalować ivman - program do automatycznego montowania czegokolwiek. U mnie to podstawa, bo domyślnie nawet cdrom się automatycznie nie montuje.

W to ostatnie raczej wątpię, bo może się gryść z automount. automount z tego co wiem, to projekt porzucony i nie jest dalej rozwijany. Nie mam bladego pojęcia, dlaczego tak duże distro korzysta z tak przestarzałych rozwiązań. Można spróbować, ale na Twoje własne ryzyko.
palo
na moje ryzyko nic motać nie będe, bo się nie znam na tym

kwestia rar
jako su
urpmi unrar, zainstalowało sie elegancko, potem wpisuje w konsoli unrar e nazwa_pliku.rar i wypakowuje mi, niby spoko, ale nie uwzględnia to struktury spakowanych katalogów, wszystko wrzuca do jednego...

i czy moge przy rozpakowaniu wskazać ścieżkę, gdzie ma zapisac rozpakowane pliki? bo wywala je w tym samym folderze
Arox
man unrar
palo
[palo@PAWEL ~]$ man unrar
Nie ma strony manuala dla unrar
C1REX
Ja u siebie zainstalowałem gentoo (taki menadżer plików, a nie dystrybucja - wspólna nazwa).
Może nie jest najprostrzym programem na świecie, ale po małym konfigu bardzo ułatwia nam życie.

Można w nim podporządkować programy i jak mają się zachowywać na rózne rozszerzenia. Na wszelkie archiwa klikam prawym, zaznaczam "extract" i rozpakowuje w katalogu z drugiego okna.
Kilka archiwizatorów ma ustawionych domyślnie, ale bardziej egzotyczne typu "*.lha" już samemu się ustawia.

Gentoo (fm) wygląda trochę podobnie do windowsowego Total Commandera.

W mc można też na pliku nacisnąć F2 wybrać z listy pierwszą opcję "@" i wpisać unrar - powinno rozpakować się w katalogu z drugiego okna.

W linuksowym rarze może sprawić problem użycie bardziej zaawansowanych funkcji, ale można użyć wine i zainstalować sobie windowsowego WinRAR'a. Sam przez pewien czas korzystałem z tego ostatniego rozwiązania. Nie jest idealnie, ale działa. Trzeba tylko wiedzieć, że wine jest mega wolny.
Arox
Jako packer polecam Ark. Ja mam zintegrowany z Konquerorem i dwoma klikami rozpakowuję jak chcę i gdzie.
Jako menadżer plików pod KDE dobry jest Krusader
palo
podłączam PSP, moge przenosić tam pliki, ale nie moge ich kasować...
Arox
Pewnie nie masz uprawnień. Spróbuj jako root
Marlon
Od dłuższego czasu nosze się z zamiarem przesiadki na Linuxa, w związku z tym dwa pytania:
1. Niech ktoś poruszy kwestię kompatybilności Open Office z MS Office - w szczególności, czy pliki utworzone pod open office da sie później jakoś pod windowsowym MS office otworzyć i vice versa.
2. Co myślita o Kubuntu?
C1REX
1. Ludzie od open office robią wszystko, by tak można było, M$ by jednak to utrudnić.
Generalnie się da, ale czasem może odrobinę inaczej wyglądać. Jednak zapadła decyzja, by wszystkie dokumenty wydawane w formie elektronicznej przez europejskie urzędy były w formacie open dokument. M$ zapowiedziało, że nie będzie wspierać tego standardu. OO już od dłuższego czasu ma go domyślnie (chociaż *.doc też wspiera).

Inna sprawa, że OO jest okropnie cieżki. Sporo wolniejszy od produktu M$

2. Może być. Wolne, oparte o Debiana. Kilka dziwnych pomysłów i kilka genialnych. Dobra dla początkujących, ale przez jej wyjątkowość może sprawić problem przesiadka na bardziej tradycyjną dystrybucję. Jako jedna z nielicznych domyślnie korzysta z Gnome (menadżer graficzny podobny do systemu Macintosha). Inne distra opierają się o KDE, które bardziej przypomina windowsową Lunę.

Powiedz tylko, czego oczekujesz od Linuksa, a powiem Ci, czy warto się przesiadać. No i dlaczego przesiadać, a nie jedynie doinstalowac i mieć dwa systemy?
Arox
Inna sprawa, że OO jest okropnie cieżki. Sporo wolniejszy od produktu M$

Po paru sztuczkach (wyłączenie javy) pomyka całkiem przyzwoicie.

Jako jedna z nielicznych domyślnie korzysta z Gnome (menadżer graficzny podobny do systemu Macintosha). Inne distra opierają się o KDE, które bardziej przypomina windowsową Lunę.

Ubuntu korzysta z Gnome, Kubuntu z KDE. Gnome podobne do Maca? Z tego co widziałem to mac jest całkiem ładny z wyglądu natomiast Gnome w Ubuntu to koszmar.
Poza tym nie porównuj KDE do gui z windy bo obaj wiemy że to niebo a ziemia
Marlon
Może zacznijmy od tego, że mam bardzo słaby komputer. Config to: PIII 450 mhz, 192 mb RAM, grafa to S3 Savage 4 32mb. Dysk twardy też wolny mam 5200 obrotów i do tego mały, bo 20gb.

Rzecz w tym, że windows mi się strasznie ślimaczy tutaj, zbiego okoliczności chciał, ze aktualnie hoduję tutaj XP, co zakrawa na parodię. System muszę zmienić i basta, albo starsze okna, albo właśnie linuch...

Czego oczekuję od systemu?
- potrzebuję edytora tekstu oraz arkusza kalkulacyjnego, porządana byłaby właśnie kompatybilność z MS office
- kompilator C/C++ - rzecz trywialna - wiadomo, że jest
- generalnie chciałbym aby to jakoś działało, żebym nie musiał przykładowo 1,5 minuty czekać na firefoxa. Takie cyrki się zdarzają, bo ja nigdy nie wyłączam kompa, więc okna się zapychają czasami.
- obsługa dużych plików (kilka gb, niczym NTFS)
- godny program do wypalania płytek się znajdzie?
- klient bittorrent, dc

Generalnie to do tego kompa używam. Mówisz, że OO jest wolny... Jeżeli będzie mi się ślimaczył i utrudniał pracę, to prawdopodobnie przesiadka nie ma sensu, sam już nie wiem... Aha, jeszcze jedno - czy autocad został wydany pod linuxa?
Arox
Nie ma autocada pod Linuksa ale jest parę zamienników. Gdzieś widziałem listę, jak znajdę to dam znać.

Na podanym sprzęcie nie poszalejesz z KDE czy Gnome. Potrzebna ci jakaś lekka dystrybucja - dobry byłby Slackware z Fluksboksem ale to distro wymaga trochę pracy przy konfiguracji (brak automatów)

Na słabsze komputery robiony jest też Vector Linux - oparty na Slackware ale podobno bardziej przyjazny w obsłudze (kilka automatów, lepszy menadżer pakietów). Domyślnie ma IceWM które na tym sprzęcie powinno ładnie chodzić (u mnie ten menadżer okien uruchamia 1 sekundę) - do tego jest już ładnie skonfigurowane (rox filer + ikony na pulpicie, nawet niezłe gui)

Open Office jest ciężki ale napewno dało by się coś na to poradzić. Zamiast Writera można używać AbiWord, jakiś arkusz kalkulacyjny też się napewno znajdzie (zdaje się gdzieś nawet widziałem)

odpowiedniki autocada na szybko:

QCad, Varicad, OpenCascade, BricsCad, GCAD3D

T-FLEX Parametric CAD 9.0 (pod windowsa)
Marlon
Słyszałem jeszcze o czymś takim jak XFCE, podobno fajnie i szybko działa. Prawda li to?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.