MarcineK
13 03 2006, 15:15
K700 ma nędzną kamere i aparat
lukaszek
13 03 2006, 21:23
QUOTE(konstant @ 13 03 2006, 15:07)

moze zamiast k700 to wez mote e398? wgrywasz softa od e1 i masz telefon na wypasie:
256k kolorowy wysietlacz
E398 ma 65k kolorow..
Kubson doloz troche kasy i kup D750/K750..
e398 ma 262 czy tam 256 k kolorow. standardowo jednak ma wgrany soft z ograniczeniem na 65...
e398 i e1 to te same fony rozniace sie softem i kosmetycznymi (pipi)kami. bebechy maja te same
k700 robi dobre fotki...lepsze napewno niz e398
basbot11
15 03 2006, 16:15
mam dylemat, niewiem co bedzie najlepsze do przesyłania danych z komórki na peceta i odwrotnie.
doradźcie co mam kupić irde, bluetooth, czo moze kabel usb albo com???
Pawel1992
15 03 2006, 16:52
Irda i bluetooth za wolne mp3 byś przesyłał 5 min kabelkiem pare sekund. Sam miałem bt do komy.
konstant
15 03 2006, 18:27
Najlepiej Bluetooth - najszybszy i nie trzeba kabla popinac.
Irdy bym nie polecal, jak juz do USB cable.
Pawel1992
15 03 2006, 19:03
Chyba sam niewiesz co mówisz. Mając nokie 7610 kupiłem najlepszy bluetooth jaki był. Prędkośc była bardzo słaba, dodatkowo są duże kłopoty z połączeniami.
konstant
15 03 2006, 19:32
Ty wez se poczytaj o predkosciach tych 3 sprzetow a nie gadaj jak to u ciebie chodzilo.
basbot11
15 03 2006, 20:39
konstant mozesz mi mapisać za jakiego rodzaju Bluetooth-em mam sie rozglądac??
konstant
16 03 2006, 17:19
Tez mam K-700 i rozważam kupno czegoś.Wydaje mi sie że bluetooth będzie najlepszy-mogę zmienić komórkę i BT przyda sie do nowej(oczywiście jak nowy fonik będzie miał) IRDA powoli wychodzi z użytku a kabelek pasowałby tylko do SE
Tylko bluetooth. Irda nie nadaje sie do wiekszych plikow typu mp3.
Mam małą prośbę chłopaki
Planuję kupić nowy tel (koniec umowy) i opchnąć go na allegro, niestety mam ch...wą robotę i nie mam czasu na studiowanie danych technicznych, cenników i cen na allegro.
Jaką komórę proponujecie aby jak najlepiej na tym wyjść. Dodam że za tel jestem skłonny dać 100/150 zł przy rachunku ok 60-80zł/mc.
Będę wdzięczny za pomoc
Wiśnia San
17 03 2006, 15:03
Przymierzam się do tej NOKI (6822), czy ta rozkładana klawiera jest praktyczna i czy wmiare solidnie wykonana? Jak ktoś miał styczność z tym modelem prosił bym o małą recenzje.
@ Wiśnia San
Kumpel ma tą nokię i z jego relacji wiem że jeśli niepotrzebne ci mp3 (obsługuje midi), zaj.ebi.sty aparat (fotki naprawdę bardzo przeciętne) i radio a piszesz dużo smsów to możesz zainwestować w ten model. Klapka jest solidna ale z czasem zaczyna skrzypieć (wd-40 powinno pomóc

)
minusy - mało pamięci, brak wymiennej pamięci, mały ekranik, po dłuższym okresie używania piszczy trochę klapka, nie dla wielko palczastych (dosyć małe klawisze)
plusy - podobno klawierka do pisania smsów nadaje się znakomicie ino

trzeba się przestawić, długi czas czuwania
Koleś ma tą nokię już jakiś czas i na działanie nie narzeka.
Moja konkluzja jest taka jeśli zeleży Ci na trwałości a telefon bedzie Ci służył PRZEDEWSZYSTKIM do pisania smsów i/lub nie potrzebujesz wodotrysków to wal śmiało w ten model.
PS Osobiście bałbym się o tą klapkę na imprezach itp, nie takie rzeczy już mi się "rozpukiwały" na ostrej bani

PS2 Kolo wyrywa czasami młode siksy na "bajerancką klawierkę"
- chcesz mała wysłać smsa?
- no problem, jak podyktujesz to Ci napiszę.
Po czym śmiga "esa" w 10sek
Wiśnia San
17 03 2006, 16:51
Spoko ja telefon używam w zasadzie tylko dzwonienia i sms-ów, aparat to tylko dodatek. Tapety, dwonki polifoniczne (największy obciach) i inne pierdoły mnie nie kręcą Miałem kiedyś inny model NOKI też z pełną kawierką, MP3 i przyznam że znakomicie pisało się esy. Martiwą mnie tylko małe klawisze ale myśle że i to nie będzie większym problemem. dzięki za info
QUOTE(Wiśnia San @ 17 03 2006, 16:51)

Spoko ja telefon używam w zasadzie tylko dzwonienia i sms-ów, aparat to tylko dodatek. Tapety, dwonki polifoniczne (największy obciach) i inne pierdoły mnie nie kręcą Miałem kiedyś inny model NOKI też z pełną kawierką, MP3 i przyznam że znakomicie pisało się esy. Martiwą mnie tylko małe klawisze ale myśle że i to nie będzie większym problemem. dzięki za info
faktycznie, obciach... trza mieć co najmniej mp3 w telefonie a nie jakies wsiurskie midy

. Za darmo by dawali, to bym nie brał!
Obciach, dżizzz....
Wiśnia San
17 03 2006, 19:22
No dla mnie to jest obciach, jak bym miał dzwonek Crazy frog czy inny Toki Hotel (99% dzwonków to jedna wielka qpa). Tapety w telefonie oki niech bedą tu może przesadziłem. Co do MP3 to chodzi mi o muzyke jak woziłem sie autobusem do szkoły to cały czas muzik leciał. W szkole jak facet przynudzał to schuławki na uszy i wale w kimona na ławce. I nie (pipi) że słuchasz midi, toż to starszna qpa
QUOTE(Wiśnia San @ 17 03 2006, 19:22)

No dla mnie to jest obciach, jak bym miał dzwonek Crazy frog czy inny Toki Hotel (99% dzwonków to jedna wielka qpa). Tapety w telefonie oki niech bedą tu może przesadziłem. Co do MP3 to chodzi mi o muzyke jak woziłem sie autobusem do szkoły to cały czas muzik leciał. W szkole jak facet przynudzał to schuławki na uszy i wale w kimona na ławce. I nie (pipi) że słuchasz midi, toż to starszna qpa

Takie jest Twoje zdanie, szanuję to, ale chodziło mi bardziej o to, jak je wyraziłeś. Po prostu kozacko "zabrzmiało".
od paru dni mam ten telefonik, charakteryzuje się on wymienną karta pamięci MMC, może odtwarzć mp3, da sie zapisywac foty z aparatu etc, ale przydałoby się to wszystko sprzężyć z PC i tutaj więc moje pytanie...
mam irde, ale komunikacja przez nią to nieporozumienie, raz łączy, raz nie łączy, zalezy chyba od pogody... mogę zdjęcie zgrac na pc z tel, ale czy przez irde da sie mp3 skopiowac na MMC?
myślę więc o kupnie kabla i z tym wiąze się pytanie, jak wygląda komunikacja między tel a PC? w PSP tez jest memorka i soprawa ta wygląda wzorcowo! nie trzeba bawić się z żadnymi progsami, ustawieniami, tylko podłczam i mam dysk wymienny w windzie. da się tak samo z tym telefonem zrobić? żeby sobie przeciągać pliczki z/na tel?
przez irde łączyłem się programem nokia pc suit, ale to jest wieszający się shit, nie jarze, jak to mogło wyjśc w ogóle
jest jeszcze oxygen, ale czy nie słuzy on tylko do robienia kopii ksiązki z telefionami? mi chodzi tutaj o multimedia i dane z MMC, a nie pamieci telefonu...
czytałem, że czytniki kart są dobre i wygodne w użyciu, ale karta w tym tel jest pod baterią, trzeba wszystko wyłączyć, wyjmować... nie chce mi się, zresztą jak co 2 dni bede mp3 zmieniał w tel, to po miesiącu klapka się juz nie będzie zamykała
W jaki sposób najwygodniej łączcyć tel z pc?
I kwestia kart pamięci, w instrukcji jest napisane, że wchodza max 512MB. na necie czytałem,że i większe czyta, ale w sumie nie czuje takiej potrzeby pamieciowej, 512 styknie. pytanie tylko, jakie to karty, bo mam napsane, ze MMC, ale nie SD...
"Używaj jedynie kompatybionych kart pamięci MMC. Inne karty pamięci, na przykład karty Secure Digital ( SD ) nie pasują do złącza kart MMC i nie sa kompatybione z tym urządzeniem."
a co mam zrobić, jak na allegro są chyba same MMC SD? podajcie jakiś model, czy linka do karty, któ¶a działa z tel
z góry dzięki za odp
Oxygenem zrobisz wszystko, wrzucisz dzwonki, wrzucisz obrazki, mp3 zapewne tez, jest to kompleksowy program do obslugi wszystkich funkcji telefonu, m in robienia kopii wszystkiego w telefonie. Wszystkiego. Zaleznie od irdy jaka masz roznie sie ja konfiguruje, akurat dzisiaj podlaczalem swoja 6100 pod irde pierwszy raz w zyciu, i w oxygenie wystapil blad, ale dalem help i akurat bylo wytlumaczenie do mojej irdy (Simtel) jak ja poustawiaj w menedzerze urzadzen aby telefon elegancka dzialal. Tak tez zrobilem i wszystko spisywalo sie bez zarzutu. PC Suite'a nie ruszaj, syf jakich malo. Wyrzuc najlepiej plyte :p Karty MMC a SD to mimo wszystko 2 rozne rzeczy wiec poszukaj na allegro kart MMC czyli MultiMedia Card. Musza takie byc. Sam widzialem, sa typowe karty juz sprawdzone czy dzialaja z nokia 6230i. Kabel czy irda, bez roznicy poki wszystko bedzie Ci dzialac pod Oxygenem. Kabel to zbedny dodatek jesli masz irde. Oczywiscie uaktywniasz odbior podczerwieni w telefonie pod polaczeniem, to podstawa :p
Właśnie, najbardziej irytującą rzeczą w Nokiach jest ta IRDA...

niby jest ale nie przydaje się jeśli chodzi o przesłanie pie.rd.ółek z telefonu na telefon (np z n6610 do 6100)

na kompie wykrywa ale nic nie prześlesz, trza mieć oxygena. Ja mam siemensa i wykrywa go jako inny komputer, przesyłam i odbieram bez żadnego oprogramowania.
A jeśli kabel, to najlepiej szeregowy. Różnice z USB w prędkości przesyłu danych są niewielkie, ale szeregowe są łatwiejsze w instalacji (praktycznie podłączasz i już) i bardziej stabilne.
2razyjot
29 03 2006, 09:30
Masz winde xp to wystarczy ci zwykly kabel do twojego tel. z allegro zeby ci komp wykryl telefon jako dysk wymienny o ile masz memory card w telefonie. Siostra ma NOKIE jakas swierza i tak wlasnie jest - mmc+ kingstona i wszystko smiga. Nokia pc-suite to niezly program ale wtedy do kabla usb potrzebne beda stery - wszystko na plycie powinienes miec.
Crashe wystepuja przy windzie 98 i pochodnych - na XPeku wszystko smiga pieknie!
chyba spróbuje ten sposób, który podaje wujaszek, bo mam irde, mam oxygena i nie umiem mp3 wgrać... łaczę się, dodaje pliki to folderu music, potem jeszcze zrobiłęm z nich playlistę, któ¶a była w innym miejscu na tel i dupens... nie mam mp3 w fołnie.
myśle, że ustawienia z programu nie przekopiowały się na tel, jak więc zrobić tego save'a? przy zamykaniu programu pyta się windows czy zachować zmiany, daje tak, ale nic.
wujaszek, tel mam na MMC właśnie, po zakupie kabla kopiowanie zdjęć/mp3/gp3 na/z telefonu będzie się ograniczało do przeciągnięcia myszą plików, tak jak z kopiowaniem rzeczy na PSP? sory, że pytam jak debil, ale chce się upewnić, żeby nie miec w domu już dwóch bezużytecznych akcesoriów do tel
Dla pewnosci udaj sie na jakies typowo gsm'owe forum i tam zapytaj ludzi siedzacych w temacie.
www.forum.techtronic.pl
dawno tam nie zaglądałem, moze z rok temu. To jest forum poświęcone GSM..
2razyjot
30 03 2006, 08:07
QUOTE(palo @ 29 03 2006, 17:43)

wujaszek, tel mam na MMC właśnie, po zakupie kabla kopiowanie zdjęć/mp3/gp3 na/z telefonu będzie się ograniczało do przeciągnięcia myszą plików, tak jak z kopiowaniem rzeczy na PSP? sory, że pytam jak debil, ale chce się upewnić, żeby nie miec w domu już dwóch bezużytecznych akcesoriów do tel

Dokladnie. Kable na allegro to kwestia 6 zl + wysylka. Moja siostra ma dokladnie ten telefonik i jak zainstalujesz ten smieszny nokia pc suite to po podpieciu kablem komorki do PC wykryje ci jako telefonik i mozesz zrzucac spokojnie na memorke!
AUKCJA Z KABELKIEM
Gawlick
30 03 2006, 09:57
Mam taki sam telefon kupiłem kabel DKU-2 i zainstalowałem PC suite i sterowniki do DKU-2. Hula aż miło.
Można nawet ten telefon podłączyć do ps2 i zgrywać na MMC zdjęcia z GT4...
2razyjot
30 03 2006, 10:28
QUOTE(Gawlick @ 30 03 2006, 10:57)

Mam taki sam telefon kupiłem kabel DKU-2 i zainstalowałem PC suite i sterowniki do DKU-2. Hula aż miło.
Można nawet ten telefon podłączyć do ps2 i zgrywać na MMC zdjęcia z GT4...
A nie mowilem? Kupowac kabelek i jechac - male pieniazki a ile zabawy!
to mnie ucieszyliście

dzięki wielkie
kupiłem kabelek z allegro z linka podanego przez wujka

sprawuje się wyśmienicie, podłączam tel, w windzie pojawia się okno i mycha przeciągam mp3, czy tam inne pliki, o to własnie mi chodziło!
problem sie rozwiązał, temat w sumie można by już zamknąć
Mam komórkę SonyEricsson T290, która nie posiada IRDy i musi łączyc się z kompem za pomocą kabla. Mam kabel COM zwykły (do przesyłania dzwonków, tapet itp) i serwisowy. W domu mam dwa kompy. Sprawdzałem kilka programów do przesyłania plików na obu kompach, wykrywają one kabel, ale nie mogą znależć żadnego fona. Na obu kompach z obydwoma kablami jest to samo. Wychozi na to, że albo oba kable są zepsute albo dwa gniazda COM w kompach też zepsute. Jak można to sprawdzić (nie mam możliwosaci podłączenia innego urządzenia pod COM) i co w ogóle radzicie? Od razu mówię, że zależy mi na połączeniu z kompem tego telefonu, więc kupno innego np. dla IRDy odpada.
Sprawdż czy program ktury urzywasz obsługuje twój model telefonu, ja miałem kiedyś dwa programy kture wyglądały taksamo ale obsługiwały inne modele, były to programy do przesyłania za pomocą IRDA ale to chyba niema znaczenia. (tu akurat Siemens)
Forebode
10 04 2006, 21:07
Ja z kolei mam problem z nokia 6610i. mam kabel usb i nijak nie chce zaden program wykryc telefonu. mial ktos ten problem?
Ściągnij z oficjalnej strony oficjalny program do twojego telefony (obsługujący twój model), musi działać. Sprawdź czy w telefonie lub programie niemusisz zmienić jakiś opcji. Ja tam niemiałem żadnych problemów a łącze telefon z PC za pomocą IRDA (problemy miałem ze sterownikami do IRDA niezgodność z windows czy cuś). Jak nic zadziała to zmień telefon i po sprawie!
koniol21
11 04 2006, 14:12
Sciągnij Float's Mobile Agent-jesli on nie zadziala z SE to cos z kablami albo systemem.
Ja juz próbowałem chyba wszytskich możliwych programów ze strony SE i nie tylko

koniol: FMA juz dawno mam - nie działa. Co masz na mysli mówiąc o systemie (mam Win XP)? Kable wyglądają na dobre...
Zresztą kabel serwisowy COM powinien działac chyba na wszystkie telefony

, a też nie wykrywa telefonu (nawet progsem SetupCom).
koniol21
12 04 2006, 10:55
No wiec jesli poprawnie ustawiles port w fma, i po kliknieciu connect dalej nie widzi telefonu to masz brak czegos w windowsie-reinstalk needed
Ekansik
13 04 2006, 21:39
Ja obecnie uzywam iRdy. Troche wolno idzie, ale moge normalnie zgrac czy to foty z komorki, czy wrzocic na nia gre. Jakos styka

bluetooth jest szybszy, ale drozszy.
z kablem mozesz sie pogubic, ale bez kabla nie zdejmiesz simlocka itp
Mam K700i i kabelek USB. Do tego programik FMA i wychodzi tanio, szybko i bezboleśnie.
Czasem może być problem z poprawnym działanie sterowników, ale to już zależy od tego jak leży (bo jak wiadomo, jak stoi, to broi

).
Szybkość jest zadowalająca, ale nie jest to pełna szybkość USB.
Ja teraz poważnie myślę o zmianie na coś z kartami pamięci, bo 40 mb na mp3 to zdecydowanie za mało (myślę nad SX1 lub N-gage). A w tym wypadku to tylko czytnik kart i kłopot z głowy
Wiśnia San
16 04 2006, 09:59
Zastanawiam się co jest lepsze do zgrywania plików na komórkę Bluetooth czy zwykły kabel?
Bluetooth kabel
Topic przyklejam, wszystkie probelmyz telefonami, softem do nich i peryferiach niech laduja tutaj.
edit: przy okazji polacze troche tematow
witam.mam taki problem,podłanczam kabel USB instaluje sterowniki,program do wymiany danych ale komp wogule nie wykrywa mojego telefonu(SEk700i).Przedtem miałem kabel na wejscie igłowe?(chyba COM sia nazywa)w każdym razie te taki szersze z igiełkami i kabel działał normalni(ale tragiczne transmisje danych są na tych kablach).Z góry dzięki za pomoc,bo 25 zł piechopta nie chodzi:D
EDIT:zainstalowaenm sobie FMA ale dalej pisze ze jest nie podłącvzony
konstant
29 04 2006, 09:23
Wejdz w managera urzadzen--> zakladka Porty (COM i LPT) i tam powinno pokazac ci port przez ktory polaczony jest kom(prawdopodobnie pokaze ci ze to jest port COM a nie USB, ale tak ma byc).
W ustawieniach np FMA wybierz ten port do polaczenia i powinno byc ok.
Wiśnia San
11 05 2006, 19:49
jest jakiś dobry serwis internetowy poświęcony komórką, a dokładnie chodzi o programy.
MichAelis
11 05 2006, 22:12
www.komforum.net
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=38116 <- dzięki za wszystkie odpowiedzi w tamtym temacie. Wezmę w takim wypadku Nokie Lub SE : ) Tylko mam pytanie. Jak brym bral nokie to 6610i dobra jest?
hmm, a co myslicie noki 3300 ? jakie karty maks obsluguje? uzywal ktos ?
Kupuje nowy telefon, ale nie mam zbytnio dużo kasy
myćle między 6610i a 6220 , która lepsza ? która ma lepszy aparat ?
ogólnie którą brać
z góry dzięki za pomoc
QUOTE(shady @ 4 06 2006, 15:06)

Kupuje nowy telefon, ale nie mam zbytnio dużo kasy
myćle między 6610i a 6220 , która lepsza ? która ma lepszy aparat ?
ogólnie którą brać
z góry dzięki za pomoc

Daj sobie spokuj z aparatem w telefonie zwlaszcza za niska kase gddzie aparat bedzie tylko ciekawostka , chodzi glownie o to ze te zdiecia beda wygladaly jak zlepek pixeli

, jak inwestowac w telefon z aparatem to tylko SE K750i kosztuje tylko 900zl

ale robi swietne zdiecia i znosne filmiki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.