QUOTE(_Diabeu_ @ 16 03 2006, 13:02)

koleś był konkretnie powalony, kniżki całej nie czytałem, ino fragmenty
dobra jest filmowa "biografia" De Sade "Zatrute Pióro" - nie kręcą mnie takie filmy a od tego oderwać się nie mogłem
ktoś się orientuje czy jest dostępna jego biografia w formie książki u nas w polszy?
Niestety takowej nie znajdziemy na naszym rynku, a szkoda bo De Sade to naprawde popier.. postac.
Co do 120 dni Sodomy to o ile z poczatku da sie ja jeszcze czytac tak to co sie dzieje pozniej jest przerazajace: pedofilia, homoseksualizm sa na porzadku dziennym, ale dalej dochodzi gerontofilia etc. Koncowka jest prawdziwie mistrzowska, masakra to malo powiedziane po co mozna tam spotkac: gwalty zbiorowe, znecanie sie nad kobietami w ciazy, kanibalizm, nekrofilia, kazirodzctwo etc etc, w pewnym momencie az mnie skrecilo i musialem zrobic sobie przerwe.
To co jest tam pokazane nie da sie opisac, nie mozna nawet mowic o obnazeniu najciemniejszych ludzkich mysli, zezwierzecenie to malo powiedziane!
Ksiazki tej napewno nie mozna czytac "jedna reka" gdyz jest naprawde mroczna i przerazajaca, nie mozna zaliczyc jej do lekkiej literatury przed snem.