Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Niedoceniane
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik platformówek
ejcu
Zapewne są takie platformówki, które Wam przypadły do gustu, a które nie odniosły większego sukcesu.
Jak dla mnie jest to zdecydowanie Tomba 2. Utrzymana w środowisku 2,5D daje kupę radości z gry. Czy to sekrety, czy odkrywanie questów...
Wypowiadajcie się.
Chicken
40 Winks - znane też pod innymi tytułami takimi jak: Ruff & Tuble lub Dream Story. Szkoda, że ma sequela sad.gif
_One_
No właśnie obydwoje wymieniliście obie gry które bardzo lubię biggrin.gif Tomba 2 i 40 Winks
Świetne gry, i naprawdę nie wiem czemu nie odniosły sukcesu, ale najlepsza z nich to według mnie Tomba 2, ilośc questów, sam wygląd gry według mnie powala biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Pamiętam jak kiedyś hiv pisał w extrimie opis do tej gry, i w opisie do jednego z ostatnich questów napisał "sam za cholerę nie wiem jak to zrobic" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Nitro
Miła, grywalna i przyjemna platformówka jest Tak of the Power of Juju. Szkoda ze w Polsce wogólnie nnnie była sprzedawana:( bo jest dobrym platformerem, ale niestety słaba graficznie.
Albert Wesker
Mickey Mouse`s Wild Adventure - klasyczna platformowka 2d, krociutka niestety ale majaca ogromne poklady miodu
Walker
Wild 9...

Trzeba coś dodawać?
Chyba tylko: Czemu, do cholery, nie ma jeszcze kontynuacji!?
LegionPolski
tombi smile.gif w 2 nie gralem, ale jak rownie fajna to tez bym ją tutaj dał.
STIVI
nie wiem może Tomba, ale co do 40 winks też bym sie zgodził bo to nawet fajne było
Yap
QUOTE(Walker @ 1 04 2006, 21:57) *

Wild 9...

Nic dodać nic ująć...
koval
Niedocenione są też Beyond Good & Evil i Psychonauts na PS2. Z moich znajomych z okolicy i szkoły posiadających PS2 NIKT (sic!) nawet o tych grach nie słyszał...
neospiderman
Wydaje mi sie ze Kao. Czysta, przyjemna z zabawnym bohaterem platwormówka, stworzona przez polskie studio.
koval
Kao nie zostało docenione gdyż większość uważa że jak polskie to od razu gó*no... i tak też uważają sami polacy ! czy to sie kiedyś zmieni ??
Dragoov
no, Kao jest ładny,m postawiłbym 6+. Idzie zagrać ale bez przesady wink.gif
Hubi.
Zdecydowanie Psychonauts. Swietny, innowacyjny platformer, jednak malo osob decysuje sie w niego zagrac (zalujcie smile.gif).
Siara_iwj
...z fajnych to był Spider na PSX-a, przyjemna gierka...
...było tez cos jak Cheesy, popylało sie jakims myszorem, też niezłe :>
ogqozo
A tam, jak wszyscy mówią że coś jest dobre, a niedoceniane, to przestaje być niedoceniane. Naprawdę przeoczone gry to Rocket: Robot on Wheels i Space Station Silicon Valley. Ten pierwszy dziś może mniej zachwyca, ale był bardzo ważny w czasie premiery, kilka rozwiązań dotyczących fizyki pojawiło się tu po raz pierwszy, zagadki były innowacyjne, generalnie rewelacyjna gra.
SSSV to produkcja DMA Designs z czasów pierwszego GTA, ale oczywiście jest w 3D. Humor stoi tu na dobrym poziomie (choć są to żarty grubaśne), a rozgrywka jest bardzo oryginalna, niezwykle przyjemna i wciągająca.
Obie te gry wyszły tylko na N64, na Allegro pojawiają się raz na kilka lat. A wielka szkoda.
Radzik
Swego czasu druga część GEX'a ostro namieszała w platformerach na PSX'a, a jej trzecią część uważam za najtrudniejszą i najbardziej zakręconą. Szkoda, że panowie z Crystal Dynamics nie postanowili wydać sequela na PS2. Z innych gier to zdecydowanie Wild 9, Spiedrman i Fur Fighters
VHO
Platformerki to zdecydowanie nie moja działka, no ale jeśli o te niedocenione chodzi, to stawiam na Tombi & Tombi 2. Bosh, przecież to są genialne gry! A wielu do dziś tego nie wie smile.gif
jurget
QUOTE(Nitro344 @ 30 03 2006, 17:06) *

Miła, grywalna i przyjemna platformówka jest Tak of the Power of Juju. Szkoda ze w Polsce wogólnie nnnie była sprzedawana:( bo jest dobrym platformerem, ale niestety słaba graficznie.

np w Saturnie katowickim jest sprzedawana...
Stachu
niedoceniany jest najlepszy platformer ever czyli sly
Sokolov
40 Winks. Gra nie doceniona, a jest na prawde świetna. Wspaniały pomysł na gre smile.gif . Przeszedłem chyba z 5 razy biggrin.gif
Chicken
QUOTE(Solid @ 19 09 2006, 02:01) *

Coś w tym jest. Sam miałem wyje***e na ta serie. Gdy tylko usłyszałem Sly, od razu robiło mi się słabo. Po pewnym czasie jednak zmądrzałem, zakupiłem sobie 3kę i przeszedłem calusieńką. Od tamtego momentu uważam Sly (ogólnie) za jeden z najlepszych tytułów ever.
PS. Ma ktoś Sly1 i 2 do spylenia ?? tongue.gif
Stachu
no mam, ale okładke namalowałem flamastrem
Mendrek
Niewatpliwie najbardziej niedocenianymi platformerami byly wszelkie przygody zajefajnie smiesznego kota - Bubsy'ego. Uwazam ze humor zawarty w tych platformowkach jest niezwyklym atutem. Odpalilem Bubsy in Claws na SNES-a, w sumie nawet nie przypuszczalem "co to". Potem zaczalem sie bretchtac z praktycznie kazdej sceny (zwlaszcza utraty zycia) w Bubsy'm.

Jakby ktos nie kojarzyl:

To jest Bubsy

Bubsy in Claws (SNES)

Do tego zaliczylbym Jinxa z Playstation.
Jakuza
QUOTE(Chicken @ 19 09 2006, 12:29) *

Coś w tym jest. Sam miałem wyje***e na ta serie. Gdy tylko usłyszałem Sly, od razu robiło mi się słabo. Po pewnym czasie jednak zmądrzałem, zakupiłem sobie 3kę i przeszedłem calusieńką. Od tamtego momentu uważam Sly (ogólnie) za jeden z najlepszych tytułów ever.

Fakt coś w tym jest smile.gif Swojego czzasu jak ktoś mówił o platkormówkach to tylko Jak, Ratchet i ewentualnie Crash. Jak kupiłem trochę z przypadku Sly 3 w Empiku bardziej z myślą trochę pograć potem opylić wink.gif Jednak już następnego dnia sprawiłem sobie drugą część tej gry - obie przeszedłem, obie leżą u mnie na pułeczce i niezamierzam się ich pozbywać wink.gif Teraz po wielu trudach udało mi się sprawić część pierwszą smile.gif której też raczej nie spylę wink.gif A tą serię bardzo sobie cenię i uważam ją za jedną z najlepszych na PS2 smile.gif
Nitro
QUOTE(Chicken @ 19 09 2006, 12:29) *

Jeśli masz przerobioną konsolke, to przecież możesz ściągnać smile.gif lub przegrać od kogoś - nie trzeba kupoać oryginała w tym przypadku:)
Coati
z niedocenionych platformówek to chyba Beyond Good & Evil... ciągle licze na kontynuacje
Długi
Zdecydowanie Psychonauts, gra moim zdaniem rewelacyjna
Kozera
Felix the cat na NES'a. Wszyscy tylko to Mario i Mario ,ale ja własnie z kocurem wiecej czasu spędziłem. : )
ejcu
Do listy dodałbym jeszcze pierwszą część Tomby. Równie miodna co dwójka.
C1REX
Skullmonkeys.

Muza, grafa, humor i grywalność zabijały.
Kmiot
Obie Tomby.
Zdecydowanie.

Każdą przechodziłem po kilka razy, "dwójkę" nawet miesiąc temu ostatnio.
Nawet Kresze i inne Spajry mi się nie chciało dwukrotnie przechodzić.
Piękny klimat.
A gdyby tak Tomba na nowe konsole? Albo chociaż PS2?
RoL
Wpis. Co prawda jakos nie moglem sie przekonac do dwojki, ale pierwsza czesc przeszedlem pare razy. Wlasnie takich gier mi brakuje. Backtracking w tym przypadku jest dla mnie zaleta (trzeba kombinowac i krazyc po calej mapie, zeby ukonczyc kolejne questy).

Kolejna niedoceniana gra jest Klonoa z GBA. Niby gierka dla dzieci - slodkie postaci, fabula jak z dobranocki - ale wystepujace w grze zagadki sa czasem tak skomplikowane, ze trzeba sie nieco nameczyc, zeby isc dalej. Jedynke rozpracowalem w 100% (nie bylo latwo), a teraz przechodze dwojke. Polecam.
Aha, nie wiem jak wyglada rozgrywka w czesciach z PSXa i PS2, wiec sie nie wypowiadam.
Konar$ky
Dla mnie niedoceniona platformówka to seria Pandemonium na PSX'a. Bardzo niekiedy oryginalne levele, ciekawe postacie, i co najważniejsze duża grywalność. I do tej gry mam sentyment z dwóch powodów:

1. pierwsza gra na PSX jaką odpaliłem
2. dzień później dorwałem pierwszy numer PE w swoim życiu (nr.67, to przez niego z 12-letniego wtedy gówniarza, stałem się konsolowcem.....chlip, aż łezka mi się w oku zakręciła)
Paulek L
Obydwie części Tombi! Lubie w to zagrać po dziś dzień cool.gif
Olsen
CYTAT(Coati @ 18 11 2006, 20:46) *
z niedocenionych platformówek to chyba Beyond Good & Evil... ciągle licze na kontynuacje

o to, to biggrin.gif

świetna gra! Polecam wszystkim fanom przygodówek smile.gif
czesio83
najbardziej niedoceniona ape escape (psx) ocena w pe 1 tongue.gif
ganianie małpek z różnymi gadzetami było bardzo miodne happy.gif .

a co do bg&e jak na platformera w której byl automatyczny skok rolleyes.gif fabuła i cala reszta na plusie:).
Ari
nie wiem jak bge mozna pod platformera podciągać o_O

co do Psychonauts, to gram właśnie, zachęcony wszelkimi ochami i achami, ale narazie nie widze w niej nic co by mogło zagrozić Jakowi, Ratchetowi czy Sly'owi, chyba jednak przereklamowana sprawa.

_Globus_
ABE arrow2.gif
RoL
CYTAT(czesio83 @ 23 01 2008, 21:32) *

Nie wprowadzaj ludzi w blad. Ape Escape dostalo w PE 5/10. Nie zmienia to jednak faktu, ze ocena byla nieco zanizona. Moim zdaniem, gra zaslugiwala wtedy przynajmniej na 7.
Ken Marinaris
A pamieta ktos taka gre "Sphinx" ,cholernie fajna,duzo elementow logicznych,zaginela w zalewie Ksiecoiw i innych podobnych,radze wyprobowac!
bor
Klonoa 2 jest bardzo nie doceniany, zapomniana giera a przeciez jest jedna z najlepszych platformowek
na ps2.
Figaro
Crash Twinsanity - świetny tytuł, serio.
czesio83
CYTAT(RoL @ 3 05 2008, 11:45) *
CYTAT(czesio83 @ 23 01 2008, 21:32) *

Nie wprowadzaj ludzi w blad. Ape Escape dostalo w PE 5/10. Nie zmienia to jednak faktu, ze ocena byla nieco zanizona. Moim zdaniem, gra zaslugiwala wtedy przynajmniej na 7.

no sorry moj blad sad.gif ale wiem ze ktos ze zgrdow tak ja ocenil sad.gif chyba w 3groszach? gazetka juz wyleciała kominem wiec niemam jak tego sprawdzic tongue.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.