Po co? Jest taka potrzeba? No wiec na dzisiaj jest jakies 450 modow ktore mozna znalezc na www.tessource.net . Czesc z nich jest naprawde fajna i przydatna. Postaram sie skrobnosc slowko o tych ktore mi sie spodobaly.
Ja nie chce poki co bawic sie modami zmieniajacymi gre, modujacymy zalozenia tworcow (np edycja birthsing). Ale bardzo podobaja mi sie inne, dam przyklad :
http://img122.imageshack.us/my.php?image=oblivion1385wh.jpg
To jest screen z menu z wlaczana mapka, wyglada jakos inaczej? Moim zdaniem wyglada to duzo bardziej estetycznie no i sprawia ze nigdy nie pomyla ci sie granice terenu na ktory mozesz sie udac. To jest poprawiona wersja z pokolorowana woda. Bardzo mily dodatek, ktory uprzyjemnia korzystanie z mapki, co jak kazdy wie jest bardzo czesto. Oczywiscie nie mowie o tym ze zwiekszono widocznosc na tej mapce i zwiekszono aktywne okno
Druga sprawa, czy nie denerwowaly was zawsze OLBRZYMIE czcionki w menu? No wiec jest tez mod (z ktorego mam obrazek) ktory to wyraznie zmneijsza. Co wiecej ten sam mod pozwala na wlaczenie opcji segregowania czarow wg typ, a potem wg nazwy, co jest imo bardzo przydatne. Oto obrazki
http://img122.imageshack.us/my.php?image=oblivion1399ty.jpg
http://img122.imageshack.us/my.php?image=oblivion1409to.jpg
Ok, z ciekawszych rzeczy ktorymi ja sie bawilem, bylly jeszcze rasy z tolkiena (bardzo fajnei oddany hobbit, ktory jest mniejwiecej polowy wzrostu normalnej postaci, plus ma bardzo fajne statsy). Oraz jeszcze jedna bardzo przydatna sprawa o ktorej tworcy po prostu chyba zapomnieli... Masz za duzo czarow w ksiazce i nie masz sie ich pozbyc? No to jest mod ktory dodaje sprzedawcow, majacych na stanie potiony ktore sprawiaja ze 'zapomnisz swoj czar'. Po prostu usuwaja go z listy twoich czarow. Dla kazdego czaru jest osobny potion. Oczywiscie czar mozna pozniej kupic z powrotem u kupcow, wiec nie ma strachu. Wbrew pozorom bardzo przydatna sprawa.
Jak wspiomnialem wszystkie te mody mozna znalezc na www.tessource.net (trzeba zrobic konto... nawet nie wymaga potwierdzenia maila) i potem sciagnac. Nazwy modow odpowiedizalnych za poszczegolne zmiany to :
zmiana mapki na kolorowa - Thacadians Colored World Map - jest bodajze w dziale 'model and textures' nie trzeba go aktywowac, trzeba przegrac do katalogu 'textures'.
zmiany czcionek i segregacji czarow - Despie Oblivion Compilation - jest to ogolny mod ktory sie 'instaluje do katalogu z gra' i ktorego mozna potem w taki sam sposob usunac (jest unninstal). Ten mod sam w sobie zmienia wielkosci czcionek i aktywnych okien. Oprocz tego dodaje mase roznych rzeczy (np mozliwosc przywolania swojego konia czarem itd itp) ale daje nam tez mozliwosc zaznaczenia spell ranks, ktory jest odpowiedzialny za segregacji czarow taka jak pisalem. Z tego co pisalem jest bodajze w Gameplay Effect and Changes.
No i na koniec usuwanie czarow - Spell Removal Potions - chyba w tej samej kategorii co mod powyzej (jest tam search wiec wpiszcie nazwe moda... lub jej fragment i powinniscie znalezc). Ten tez trzeba zaznaczyc w 'data files' w launcherze obliviona.
Ok, to by bylo chyba tyle na poczatek. Jak nazwa tematu pokazuje jest on ogolny, niekoniecznie o modach i kazdy moze z niego cos wyciagnac dla siebie. Nie robimy konkurencyjnego tematu, do tego co jest na forum x'a, ale tamten jest bardziej ogolny a ten moze byc bardziej sczegolowy no i zawierajacy rzeczy ktorych tamten 'nie moze!!'