Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Heroes of Might & Magic 5
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2, 3
Trzcina
http://www.3dgamers.com/games/heroesmightmagic5/downloads

Jesli ktos jest zainteresowany to neich sciaga. Podobny temat zalazylem w kaciku rpg... Po co? no bo tutaj i tam wchodza inni uzytkownicy.

JA gralem jakie 3 godziny do tej pory i musze powiedziec ze bardzo podobaja mi sie zmiany, a wlasciwie powroty do starych konwencji. Grafiak jest sliczna, system wiadomo ze tez jest swietny (w koncu powrot do tego z homm3). Jesli gra utrzyma poziom, bedzi zbalansowana i rownie ciekawie prowadzona jak demo, to bedzie naprawde swietnie biggrin.gif

Sciagac i instalowac! tongue.gif
Mq
Wielce rozbudziles moja ciekawosc ( wczesniejsze demo multiplayer bylo ponoc okropne) i nadzieje.Niestety 3dgamers mnie okropnie zirytowalo - czekalem pol godziny w kolejce tylko po to,zeby przywitala mnie informacja,ze serwer jest przeciazony ...

No coz, troche sobie poczekam.Swoja droga co to za trend ze dema waza tyle co pelne gry (po 700mb) ?
Trzcina
No nie, pelne gry waza ostatnio po 4 GB wink.gif Wiec demo jest sporo mniejsze ;]
SIKI
jak macie neostrade to jest do zassania w STREFA GIER z ftp
Panek
Szczerze powiem... nienawidzę HOMM. Grałem w każdą część kolejno, próbowałem zrozumieć o co chodzi (tzn. w fenomenie tej gry) i jakoś nie mogłem. Gra mi się nie podoba, i to bardzo...

Jednak jeśli piątka mnie zachęci (poczekam na ful werszyn) to łyknę dla kolejnej próby grania ;]
Trzcina
Ok, jestem po paru godzinach z gra i moge napisac pare slow.

W demie sa tylko trzy misje (nie wiem czy trzy mapki, na pewno trzy misje) dwie w kampanii (druga dostepna jak przejdziemy pierwsza) i jedna w custom game.

Mamy do czynienia z zamkani inferno i heaven. Jak juz pisalem system powrocil do starego dobrego schematu z homm3, 7 jednostek w kazdym meiscie, kazda z nich moze miec upgrade. Kazda z nich moze miec i ma skille (archanioly oczywiscie ressurect). Wiekszosc budynkow na mapkach jest takich samych jak w poprzednich czesciach (nie zauwazylem nic czego by juz nie bylo wczesniej) natomiast jest troche zmian w systemie skilli i w ogolnej rozbudowie heroesa. Jak sie domyslacie nie moze istniec heroes bez jednostek (jak w 3) nie moze on tez byc bezposrednia jednostka. Jednak to nie znaczy ze bierze beirny udzial w walce. Oczywiscie czary to podstawa, ale moze rowniez zaatakowac, w przypadku lucznika z odleglosci, a w przypadku innych heroesow ogladamy animacje szarzy na koniu, lub po prostu szarzy wink.gif Ogolnie powrot do homm3 co bardzo cieszy.

Sama walka troche sie zmienila, walczymy teraz na prostokatnym polu, jednostki moga poruszac sie i atakowac na ukos co troche zmienia sposob gry. Nie moga przechodzic przez siebie, wiec trzeba uwazac przy rozmieszczaniu ich. Nie pamietam dokladnie jak bylo w homm3, ale chyba trzeba bylo miec tactics zeby moc zmieniac rozmieszczenie jednostek. Tutaj mamy od razu pewna mozliwosc zmiany. Dwa pierwsze rzedy na siatce, te najblizej naszego heroes, sa dla nas dostepne od rozmieszczania jednostek. W sumie bodajze 28 pol. Mozemy na nich klasc nasze jednostki, gdzie chcemy. Ale tylko podstawoe jednostki zajmuja jedno pole. Lepsze jedostki zawsze zajmuja 4 pola. Z czego wniosek jest prost, nei bedzie mozna miec 7 jednostek zajmuajcych 4 pola wink.gif Moze brzmi to zagmatwanie... ale jest naprawde proste i instynktowne i bardzo fajnie sie sprawdza w praniu.

Sama walka jest bardzo fajna. Wyrazny podzial na tury (niczym w FFX) dzieki ktoremu mozna zaplanowac ktora jednostke zaatakowac. Czasami troche dlugo trwa gdy ruch maja first aid tent. Mamy za to calkowita kontrole nad kamera!!! W KONCU! Trojwymiarowe srodowisko pokazuje swoje pazury mamy mozliwosc zooma, obracania o dowolny kat i pare roznych rzeczy.Jedyne co denerwuje to to ze nie mozna przesuwac kamery po prostu przesuwajac myszke... trzeba to robic z klawiatury O_O Mam nadzieje ze to jakis bug... I ze bedzie mozna zmieniac to w pelenj wersji.

Rozbudowa heroes jest bardzo ciekawa. Mamy mozliwosc nauczenia sie 6 skilli glownych (nie pamietam ile bylo w homm3...) i kazdemu z tych skilli odpowiadaja trzy 'abilities'. Skille mozemy podwyzszac przy lv upie (trzy levele) i sa to np 'leadership' albo 'attack' (wiadomo co robia) natomiast abilities to 'podskille' ktore sa zwiazane z glownym, np w leadership zwiekszanie morale itd itp trzeba uwazac jakie skille sie pakuje bo potem sie nie da tego zmienic. Skilli jest sporo z tego co widzialem ponoc az 200 O_O Heroes ma tez swoj ekwipunek. Moze zalozyc po jednym itemie z kazdej kategorii helm, bron, armor i pare innych w sumie chyba 12 itemow. Mozemy jednak przechowywac artefakty w plecaku.

Jesli chodzi o czary to mamy 6 zakladek. 4 z czarami, jedna ze special abilities i jedna z adventure spells. CZary SA bardzo potezne i oczywiscie czarow z wyzszych poziomow (od 3) mozna sie uczyc pod warunkiem posiadania skilla od danej szkoly. Bonusy sa oczywiste np zmiana efektu czarow na 'mass' (na wszystkich) i warto sie nauczyc przynajmniej jednej ze szkol.

Jak pisalem, grafiak jest sliczna, animacja wspaniala dbalosc o detale ogromna i wszysto idzie w dobrym kierunku. Misje fabularne sa dosc ciekawe i fajnie sie w nie gra. Aczkolwiek niestety nie da sie uniknac stockowania przez komputer jednostek i po godzinei grania ide bic kolesia ktory ma 1000 lucznikow... skad? Tego nie wiem... Poziom trudnosci jest akurat. Komputer czasami robi glupoty (np heroes z tym 1 k lucznikow wyszedl z miasta, ktore zajalem a on zamiast wrocic i je odebrac (to bylo jego ostatnie miasto) to poszedl zdobywac budynki na mapie ;] ). Z drugiej strony w misji w kampanii caly czas zachodzil mnie z dwoch stron i wyciagal heroesow swoimi jednostkami a z drugiej strony probowal zajac mi zamek (raz mu sie nawet udalo ;P). Ogolnie nie jest zle.

Z bugow to dobija jeszcze niemoznosc wylaczenia gry w trakcie walki.. Trzeba wyjsc do windowsa i wlaczyc ja jeszcze raz jesli nie chcemy walczyc dalej.. again mam nadzieje ze zmienia to w pelnej wersji.

Jesli o mnie chodzi to swietnie sie bawilem przez te 6-8 godzin z nowymi heroesami. Mozna ich potraktowac jako remake 3... jednak zawiera sporo nowcyh elementow. A po srednio udanej 4 kazdy i tak chcial powrotu do korzeni wink.gif))

Tak wiec sciagajcie i bawcie sie conajmniej tak dobrze jak ja biggrin.gif
LegionPolski
o Jezuuuus! ales mnie ucieszył biggrin.gif myslalem ze to bedzie kontynuacja durnej (słusznie jechanej, jak trzeba :f) czwórki... bo tak z 4 miechy temu gralem w jakas bete - ale to jakis syf byl kompletny tongue.gif (to mi wygladalo na kontynuacje 4 właśnie).
Mq
Udalo mi sie wreszcie zassac i przetestowac.

Wrazenia generalnie pozytywne.Sliczna grafika z systemem podobnym do trojki , ale odpowiednio rozbudowanym.Interfejs budzi mieszane uczucia ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.Troche mocowalem sie z kamera bo trudno znalezc optymalny kat i odleglosc.Muzyka jest wrecz wspaniala.

Zastrzezenia mam w zasadzie tylko natury kosmetycznej.Zblizenia w czasie walki i panoramiczne przejazdy kamery nad miastem ciesza pare pierwszych razy , ale podejrzewam ze po dluzszym graniu wiekszosc graczy je wylaczy.Nie wydaje mi sie zeby gra strategiczna potrzebowala tak dobrej grafiki , bo nie to jest najwazniejsze w tym typie gier.Czemu mnie to irytuje?Bo na moim zlomie gra nie chodzi plynnie ,co mnie strasznie zraza....
Trzcina
Heh tongue.gif A ja wlasnie sobie odpalilem heroes 3 po paru latach nie odpalania i stwierdzam ze taka ladna grafika jest jednak lepsza niz taka nieladna tongue.gif Ale rozumiem co masz na mysli i wierze swiecie w to ze gra bedize zoptymalizowana gdy juz sie ukaze.

Co do kamery to jest faktycznie lipa na poczatku, zwlaszcza w podziemiach gdzie w sumie jestesmy w dolinach i gory naookola przeszkadzaja. Ale po 5 h sie przyzwyczailem wink.gif

Czekam na pelna wersje jak glupi ;p
Ozi
QUOTE(Mq @ 15 04 2006, 23:12) *
Czemu mnie to irytuje?Bo na moim zlomie gra nie chodzi plynnie ,co mnie strasznie zraza....

Mq, na moim złomie w ogole sie nie da tego dema odpalić. hyh.gif

W 5 i tak nie zagram - pozostaje mi tylko granie w trzecią część z Trzciną po necie... lepszy rydz niż nic.

Trzcina sie własnie wpakował na zasadzkę i stracił hiroła z artefaktami... słabiak... tongue.gif
Mikes
LEK kolekcjonerska zamówiona już dawno hyh.gif
a demko ściągłem juz tydzień temu, niestety single mi nei chodzi(ogółem kuupę osób ma z tym problemy, wina leżyr aczej pos tronie Nival, zobacvzymy jak będzie w pełnej) a multi smiga ślicznie w 1024x768 i detalach na normal oO'
Gra się rewelacyjnie(przynajmnie pojedynki, nie wiem jak jest w normalnej grze) jutro się bardziej rozpiszę bo teraz idę spaaać a jutro na 7.00 dry.gif
Trzcina
He, que pasa? Ale o czym ty piszesz? O_O
Agent_Man
QUOTE(Trzcina @ 20 04 2006, 20:02) *

He, que pasa? Ale o czym ty piszesz? O_O

Chyba raczej pod wpływem czego ; D

A OT - Wiadomo coś o zamku Dungeon znanym z H3 ? Czy jest w "piątce" ? Bo jak nie ,to niewarto w to to grać ;]
Mq
Prawdopodobnie mowi o demie multiplayer ktore wyszlo wczesniej?

Agent Man, Dungeon nadal jest w grze wink.gif

Przegladalem dzisiaj polska strone z pre-orderem Homm 5 i natknalem sie na informacje ze do polskiej wersji glos podklada Boguslaw Linda.To moze byc zabawne.
Yacek
"Co ty ku rwa wiesz o czarowaniu" - wtedy byloby zabawnie ;p
Trzcina
Hehehe ;] O lol, bogus linda ;] Chyba bym umarl. Wlasnie z tego powodu nie lubie i nie gram w polskie wersje.

A jemu chodzilo chyba o to, ze na tym nowym demie mozna pograc online, po zarejestrowaniu sie na stronie ubi.com. Coprawda mozna pograc tylko i wylacznie walki heroesow, zadnych mapek ani scenariuszy, ale lepsze to niz nic.

No i mozna tam zobaczyc nowe jednostki... Btw szmacicho ktore ma w swoich szeregach trzy rodzaje 'witch' jest nieprawdapodobnie tanim szmacichem... nie wiem kto wymyslil te jednostki, ale TRZEBA cos z nimi zrobic... No bo jak ktos ma
a) zasieg 80% planszy
b)mozliwosc ataku bez kontrataku i powrot na miejsce z ktorego sie atakowalo
c) paskudny damage jak na podstawowe jednostki
d) paskudne (wysokie...) HP jak na podstawowe jednostki
e) lepszego speeda niz anioly O_O (no prawie ;P ale sa BARDZO blisko)
f) morale na 4...

To znaczy ze cos jest nie tak...

Oprocz tego 'grand elves' lucznicy z zamku z drzewcami sa NIENORMALNI! 80 takich kolesi kroi 2 k damage... bo ZAWSZE laduje im sie lucky hit. Co wiecej to jest liczone na JEDEN strzal.. a strzelaja dwa razy ;/ Olaboga ktos sie zle czuje.

Tak czy siak, gra jest niesamowita... i ja chce juz w to grac biggrin.gif
Mendrek
Dungeon jest, ale przemeblowane. Zostaly czarne smoki, reszta to elfi murzyni czyli drowy.
Mikes
Trzcina, podaj termin, wbijamy na multi i cię rozwalę happy.gif

btw. macie moda który do duela daje 18 postaci? teraz jest dopiero gruubo icon_twisted.gif wub.gif
Mikes
Patch który naprawia to co skopał CDProject czyli w końcu mozna grać w duelu w polskim demie.

http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1255
Trzcina
Ok, pogralem w sumie jakies 6 godzin w homm5, wersje pelna i skrobne cos od siebie.

Po pierwsze, grafika jest NIESAMOWITA biggrin.gif Jak tak patrze na homm5 to zastanawiam sie jak moglem grac w homm3... wink.gif Ale to juz wie kazdy kto gral w demo. Mapki sa piekne,piekne zrealizowane, z roznicami wysokosci i w ogole... az ciezko sie skupic na grze. Ale grafa to tylko wstep.

Sama gra, zawiera 6 zamkow, zadnego nowego... Ale zamki te sa modyfikacjami tego co juz bylo.

Haven - (tak Haven nie Heaven) to oczywisice archanioly, wespol z neisamowitymi Palladinami (jezdzcy konni) oraz monkami i archerami wink.gif

Inferno - no to oczywisice archdevile z pitlordami, horned demonami i succubami

Necropolis - no to chyba wiadomo wink.gif Bone dragony z vampirkami i szkieletami (no i nie pamietam nazwy 6 jednostki)

Sylvan - odpowiednik lesnego zamku z poprzednich homm'ow. Ale z pewnymi zmianami. Posiada imo najlepszych lucznikoww grze (Master Hunter), drzewce oraz green a potem emerald dragony.

Dungeon - no to kazdy chyba wie... przeszedlOGROMNA metamorfoze z homm3 pozostaly chyba tyklko black dragony i minotaury... no i doszly NIEPRAWDPODOBNE Bloody Maideny... imo przegiecie palki jest ten zamek ;p

Academy - z titanami, golemami i gremlinami. Mocne polaczenie wink.gif

Na pierwszy rzut oka zamki wydaja sie byc dosc zbalansowane. Na drugi rzut oka rowniez... ale imo na czolo wysuwa sie dungeon oraz oczywiscie haven z jak zawsze niezawodnymi archaniolkami... Wkazdym zamku po 7 jednostek, kazda z nich moze dostac uprgade. Oczywiscie drzewko budynkow tak jak w demie i podobnie jak w homm5 (zeby miec capitol msisz najpierw poprzednie budynki zbudowac). Jest sporo roznych innych fajnych budynkow ktore sprawiaja ze heroes kazdej'rasy'jest bardoz wyjatkowy, np traing grounds, albo sklep pozwalajacy dokupowywac artefakty jednostkom! ;P Wyglada to bardzo fajnie i jest funkcjonalne. Musisz miec miasto na odpowiednim levelu (ktory dostajesz za liczbe budynkow) zeby moc wybudowac te najpotezniejsze budowle. Czyli nie ma mozliwosci zbudowania archaniolow w 3 turze ;P

Widac tez ogromne roznice w jednostkach poszczeglnych poziomow,jeden archanil jest warty 100 peasantow ;P Ale to chyba wiadome.

Walki sa bardzo strategiczne, poczawszy od fazy tactics, na ktorej trzeba umiec rozmiescic jednostki zeby nie blokowaly same siebie (nie moga przechodzic przez siebie) oraz zeby nie blokowaly ich przeszkodzy. W przypadku niekotrych jednsotek (magi z academy) jest atak magiczny piercingowy, przebijajacy sie przez wszystkie jednostki po drodze, wiec nie mozna go dac do drugiej lini bo uszkodzi nasze wojska. Ogolnie jednostki zyskaly SPORO na indywidualnosci. I praktycznie kazda ma jakies fajne, wyjatkwoe skille, zdolnosci, czary ktore czynia ja przydatna. Wiec jest naprawde bardzo pozytywnie.

Heroesi, maja OGROM skilli a skille abilities'ow dodatkowo sa jeszcze skille typy 'specialization' dostepne tylko dla pewnych 'typow' heroesow (np ranger ma zwiazane ze strzalami z luku, knight ma benediction itd itp). Trzeba bardzo uwazac na to co sie wybiera bo czasami jeden skill moze przechylic szale zwyciestwa na nasza strone. Jest tego ogrom i trzeba uwaznei wybierac. Bardzo wazne sa tez itemki ktore teraz moga miec sporo roznych nowych efektow (np zwiekszanie liczbe expa ktore sie dostaje na mapce, albo dodanie nowego czaru, summon elemental, ktorego jesli uzyjemy to dostajemy +4 spell power w trakcie walki itd itp). Fajna jest biografia i fajne sa czary (kazdy ma ksiazke, zawsze).

Ok, w sumie to dosc powierchowne jest to co napisalem... ale o grze strategicznej ciezko napisac cos szczegolowo bo trza by ksiazke napisac. Wiec skupie sie troche na bledach.. ktorych jest bardzo duzo. Wszystkie na szczescie sa raczej niedociagneiciami niz powaznymi bledami.

Przedewszystkim bledy sa w pasku pokazujacym kolejke tur. Czasami pokazuje on cos innego niz ma miejsce na polu bitwy... Inne bledy polegaja na tym ze pokazuje on falszywe wartosci. Np na poczastku mielismy 4 smoki, zabili nam 2, ale na pasku dalej sa 4... co czasami moze zmylic jesli ktos uwaznie obserwuje pasek kolejek. Dodatkowo po tym pasku mozna poznac przedwczesnie ile jednostek zabijemy i nawet ile nam zabija kontratakiem! Bo nim jednostka doleci przez cala plansze do przeciwnika, to juz jest wczesniej wylosowane co i jak i widac to na pasku.

Ostatnia i w sumie NAJGORSZA sprawa jest brak mozliwosci podzielenia swoich wojsk na dwa oddzialy ;/ Kazdy kto korzystal z dwoch grup archaniolow wskrzeszajacych sie nawzajem wie o co chodzi. Moim zdaniem jest to ewidentne niedopatrzenie ktore MUSI zostac wyeliminowane w patchach.No bo jak tutaj strategicznie planowac walki i 'posilki wojsk z zamku' bez czegos takiego?

W sumie to by bylo na tyle, jak beda pytania to piszcie postaram sie odpowiedziec i od czasu do czasu napisac cos nowego jak mi przyjdzie do glowy smile.gif

Aha, mowilem o bardzo fajnych i pomyslowych skillach czarach? Moim faworteym po 5 godzinach grania (MAAAAAAAAAAAAAAAAAAALO widzialem... smile.gif ) jest 'Summon Creature' ktory pozwala ci przyzwac do siebei wojska stojace w nablizszym miescie biggrin.gif Oczywisice jesli masz odpowiednio duzo many... Ale dziei temu nie musisz sie wracac do miasta, albo wysylac innego hero z posilkami ;D Naprawde super sprawa smile.gif

No nic, ja ide grac i wy lepiej tez ;p
Tuczek
Jakiego masz PieCa? Bo ja bę ezmieniał tylko po to żeby w Heros'ó grac i chcę tak złożyc zeby dobrze śmigali:)

Mógłbyś dokłądniej opisać zamek Sylvan, jakie jednostki i statsy jednostek 7 poziomu zamiesić jeżlei Ci się zechce smile.gif

Thx
Mathiu
Ja też chyba dla tej gry zmienię GF MX 440 na Ti 4200... grrr jechane szejdery, szmery, bajery... tej gry mi brakuje na konsolach.
Gemi
Mi sie wydaje ze nie tyle sama grafa jest tu wazna co i ram.. bo skoro min to 512 ramu.. to cos to znaczy :>
ja proponuje zakupic grafe gf6600gt albo radka x800.. i nie bawic sie w jakies 4200 bo w tym momencie sensu to nie ma... ramu miec najlepiej 1024 zeby spokojnie pograc z dobra grafa, procek to wiadomo.. zalezy co kto ma (slot na plycie).. ja mam taki lepszy troche na 939 ale mysle ze spokojnie starczy tutaj jakis barton 2200 czy cos w tym stylu.
Jesli chodzi o moj sprzet to jest podkrecony 6600gt, opteron 144 (cos jak athlon64 3000) i 1024 w miare szybkiego ramu w dual channel. Taki komp wystarcza na odpalenie wiekszosci gier, ale zeby pograc w takiego GROW (demo) z tymi wszystkimi bajerami jak na x360 to juz niestety nie ;/ Ale zeby w to pograc trzeba miec sprzet 3 razy drozszy niz moj wiec najzwyczajniej sie to nie oplaca.. Podobnie jest z FEAR.. z tym ze tu na middle detalach da sie w miare grac tongue.gif Olbivion mi chodzi w prawie najwiekszych detalach bez problemu.. przycina ale przeciez nie zmniejsze jakosci grafik bo to juz nie ta sama gra bedzie tongue.gif

Co do HOMM5 (zeby nie bylo ze offtopuje tongue.gif). Pogralem w demko i roooobi wrazenie. Grafa bardzo mi przypomina ta z Warcrafta 3 z tym ze tu jest to poprostu ladniejsze. Jesli dam na full detale z wszystkim co jest mozliwe na maxa i oddale kamerke na mapie to niestety przycina czasami. Ale bez przesady.. wystarczy zmniejszyc AA, jakosc cieniow i juz wszystko chodzi plynnie smile.gif
Full wersji jeszcze nie mam (splywa do mnie kablami tongue.gif), ale juz samo demo daje do zrozumienia ze gierka jest niesamowicie efektowna.. Plomienie i dym jaki za soba zostawia biegnacy bohater z piekielnego miasta to poezja.. refleksy swietlne, bogactwo kolorow.. heh poezja :>
No i przede wszystkim jest to stary dobry HOMM3 w lepszej oprawie z dodatkami a nie jekies (pipi) na wzor homm4.

A tak z innej beczki slyszal ktos cos o kontynuacji Diablo? Bo kiedys cos tam bylo mowione ze niby jest robiony ale przynajmniej od roku panuje cisza na ten temat :| A szkoda bo mogla by ta gra namieszac.. Chyba za bardzo sie skupili na WoW i teraz czasu nie maja.. smile.gif
Trzcina
Gemi...nie wiem jakim cudem ci haczy animacja... cos musisz miec z(pipi)one. Mi na podobnym sprzecie nie haczy.

GRAW to samo... zreszta demo mialo textury tylko na medium... (pena wersja tez O_O) Wiec nie wiem jakim cudem mogloby haczyc.

Anyway tutaj sa statsy pierwszych 5 jednostek z sylvain. I do tego bez upgrade ;P Nie gralem tym zamkiem a nei mialem czasu bawic sie w to dluzej. A gra NIE POSIADA EDYTORA sad.gif((((((( Mam nadzieje ze to jakis bug i ze bedize dostepny...

Pixie

ATT - 1
DEF - 3
DMG - 1-2
HP - 5
SPEED - 7
INT - 12

Skille: Flyer. No retaliation. Sprawy Attack (atak na wiecej pol)

Upgrade

ATT - 2
DEF - 1
DMG - 2-2
HP - 6
SPEED - 7
INT - 14

Blade Dancer

ATT - 3
DEF - 4
DMG - 2-5
HP - 12
SPEED - 6
INT - 11

Skille: Brak tongue.gif

Upgrade

ATT - 4
DEF - 3
DMG - 3-5
HP - 12
SPEED - 6
INT - 15

Skille: War Dancer combo

Hunter

ATT - 4
DEF - 1
DMG - 4-7
HP - 10
SPEED - 5
INT - 10

Skille: Shooter. Double shot.

Upgrade

ATT - 5
DEF - 4
DMG - 5-8
HP - 14
SPEED - 5
INT - 10

Skille: Shooter. Double shoot. Warding Arrows.

Druid

ATT - 7
DEF - 7
DMG - 7-9
HP - 34
SPEED - 5
INT - 10

Skille: Shooter. Caster

Upgrade

ATT - 12
DEF - 9
DMG - 9-14
HP - 33
SPEED - 4
INT - 10

Skille: Shooter. caster. Mana Feed.

Unicorn

ATT - 12
DEF - 14
DMG - 10-20
HP - 57
SPEED - 7
INT - 12

Skille: Large Creature (zajmuje 4 pola, zamiast jednoego).Aura of magic resistance.

Upgrade

ATT - 17
DEF - 17
DMG - 10-20
HP - 77
SPEED - 7
INT - 12

Skille: LargeCreasture. Aura of magic res. Blinding Attack.

Ancient Trees (z'upgrade'owana jednostka)

ATT - 19
DEF - 29
DMG - 10-20!
HP - 181!
SPEED - 6
INT - 7

Skille: Large Creature. Entatling Roots. Take Roots. Enraged

Emerald Dragon (juz po upgrade)

ATT - 31
DEF - 27
DMG - 33-57
HP - 200
SPEED - 9
INT - 14

Skille: Largecreature. Flyer. Acid Breath. Immune to earth.

Ok, poprawilem posta teraz juz sa prawie wsazystkie jednostki (nie ma peirwszego poziomu ostatnich dwoch ;P i nie bedzie ;P).

Jak widac ostatnia jednostka troche zasysa... Drzewce... sa w sumie sredni, maly damage ale mnostwo HP no i unieruchamiaja przy ataku. Prym imo wiada master hunterzy... to po prostu trzeba zobaczyc w akcji, robia taka sieke ze az przykro sie robi... Ogolnie to zamek jest sredni... Nie umiem powiedziec czy najgorszy O_O Ale na pewnie nie najlepszy (imo).

Po wczorajszej sesji dungeon stwierdzam ze imo to jest najpotezniejszy zamek. Najlepsze jednostki 2 poziomu (blood maiden.. po prostu masa) dodatkowo, hydra ktora sie sama odradza oraz lucznicy 6 poziomu! Na szczescie z mniejsza niz inne jednostki 6 poziomu HP. Ale i tak daja po tylku mocno. No i nie mozna zapominac o Black dragonach... jak byly tak dalej as mega potezne ;P Na szczescie sa tez bardzo drogie... smile.gif

Dzisiaj zrobie sobie sesyjke albo sylvain albo necro (raczej necro) to opisze wrazenia ;]
alienator
A ja sobie gram na razie pierwszą kampanie :f
szkoda, że nie można od razu wziąć wybranej :<

trochę mnie wpienia rzeczy, które były w 4 np: niemożność puszczenia samych jednostek, bez herosa. Trzeba się non-stop wracać albo dorekrutować kogoś innego confused.gif
Tak samo nie podoba mi się, że nasz hiros nie może walczyć kiedy zostanie sam (puściłem jednego na pewną śmierć ;P i zabili mu jednostki, a jak został sam, to walka skończona)

Grafika nie jest najważniejsza, ale wygląda ładnie. Animowane obiekty, wszystko takie żywe, kolorowe. Same walki są fajniutkie, dowolna rotacja, przybliżenie miejsca na polu bitwy w sumie jest nieprzydatne, ale jak ktoś chce się przyjrzeć poszczególnym jednostkom (przy okazji: zajefajny dizajn! duch mnie rozwalił biggrin.gif tak samo niektóre jednostki z Chaoosu).

Nareszcie wróciła "wizualizacja zasięgu" jednostki, od razu lepiej się planuje niektóre rzeczy.

W sumie to tyle po ok 1.5h godzince grania, jak skończę pierwszą kampanię (Haven :f nigdy nie przepadałem), to wezmę sobie jakiś scenario i pogram troche śmiercią biggrin.gif
Trzcina
Lol tongue.gif Widze ze najwieksze zalety homm5 ktos sprowadza do wad ;F

Wlasnie o to chodzilo w Homm5 zeby wrocil system z homm3... smile.gif Laenie jednostek po mapie bylo absolutnym bezsensem i wprowadzalo jedynie chaos. Z kolei heroes ma tylko czary i mozliwosc ataku, jakby robili zs niego grywalna postac to bylyby potem takie paradoksy ze szkoda gadac.

System z homm3 jest DUZO lepszy niz ten z homm4. Po prostu przyjemniej sie gra smile.gif

Jesli chcesz sociagac jednostki z miast to 'summon creature' i kazda jedna jednostka z nablizszego miasta wedruje do nas, a jesli nie masz many, ablo nie masz czaru no to neistety musisz zrobic sobie wiecej heroesow i taktycznie rozplanowac ruchy na nablizszych kilka kolejek.

Jesli o mnie chodzi to powrot do korzeni udal sie rewelacyjnie... smile.gif
estel
QUOTE(Trzcina @ 12 05 2006, 16:18) *
System z homm3 jest DUZO lepszy niz ten z homm3. Po prostu przyjemniej sie gra smile.gif

No w sumie hyh.gif]]
Wlasnie zalatwiam sobie kopie gry, takze jak zamieszam cos to rowniez zdam relacje hyh.gif
Trzcina
Juz zedytowalem wink.gif
alienator
Może dlatego mi to jest jako wada, bo z jedynki, przesiadłem się po długim czasie od razu na czwórke biggrin.gif i grałem w to sporo, zwłaszcza z siorą happy.gif
Mikes
Szkoda że opóźnili polską premierę, ja sobie ejszcze trochę poczekam dry.gif
mario87
pograłem trochę i mam pytanie, jak można podzielić dany odciał? jeśli można oczywiście wink.gif w herosów ostatno grałem dosyć dawno ale wydaje mi się że było to możliwe

jescze chciałbym się zapytać jak wyglądają efekty czarów i czy jest ich więcej/mniej od poprzednich części? szkoda że w kampani możemy używac czarów dopiero od 4 misji(dopiero do niej doszedłem)
Trzcina
Jakbys czytal moje posty to bys wiedzial ;P Ale nie cyztasz wiec nie wiesz ;P

Nie, nie mozna podzielic oddzialow. I tak mozna to bylo robic wczesniej.

Animacje czarow sa bardzo fajne i wygladaja wystarczajaco dobrze wink.gif Chociaz oczywisce fajerwerkow ala FF nie ma co oczekiwac ;P
mario87
a no nie czytałem ;p teraz troche przejżałem i... w GRAW można chyba ustaić tekstury na High przez zmienienie pliku konfiguracyjnego, po tym miałem już do wyboru jakość tekstur na high, ale jakoś nie porównywałem medium z high, jeszcze co do ciekawostek z GRAW to gra nie pozwala się odinstalować tongue.gif

tak wiem ,troche nie na temat ;p
Trzcina
Nie na temat nie mozna rozmawiac tongue.gif

Ale nie na temat to powiem ze ja to zrobilem w pierwsej kolejnosci, ale roznicy nie bylio ZADNEJ pominawszy to ze gra chodzila wolniej. Nie bylo najmneijszej roznicy.

A na temat, to powiem ze necro jest ZARABISTY biggrin.gif Oczywiscie u niego taktyka musi byc troche inna niz u pozostalych. Ale... dlaczego jest fajny?

Przede wszystkim jego nekromancja, sam od siebie ma 15%, plus z miasta kolejne 10% bo jest budynek, ktory KUMULUJE sie z budynkami w innych miastach biggrin.gif Mozna sie nauczyc skilla ktory bedzie nam wskrzeszal lucznikow zamiast zwyklych szkieletow... (nie da sie nic innego wskrzeszac w ten sposob). Tak czy siak pozniej nei wiedziec czemu (moze jakis bug...) czasami udawalo mi sie wskrzesic 90% zmarlych wrogich jednostek... a zazwyczaj bylo to 50%. Mozliwe ze jakies inne skille wplywaly na to, nie zastanawialem sie wink.gif

Tym sposobem po 6 tygodniach mialem 1k skeleton archerow... No ale nie bojcie sie. Skeletony sa chyba najgorszymi jednostkami 1 poziomu. Skelton archery maja 1-2 dmg i 3 HP (albo 4 ;P ale raczej 3) dodatkowo nie maja w sumie zadnych skilli... Pominawszy juz to, trzeba powiedziec ze maja BEZNADZIEJNE ostatnie jednostki...
Bone/Spectral Dragony maja odpowiednio 150/160 HP 15-30/25-35 dmg relatywnie malego speeda i cos kolo 12 zasieg ruchu... Jedyny ciekawy skill to ten od spectral dragonow 'cursing attack'ktory najpewniej bedzie robil to co wczesniej czyli zmniejszal HP wrogim jednostkom. anyway... 35 max dmg... wiekszosc 7 jednotek ma 45 minimalny ;/ i 200 hp ;/ No ale cosza cos... Bo pominawszy szkielety, necro ma jeszcze vampire lordow, regenerujacych sie i bez mozliwosci kontrataku. Duchy ktore trafic atakiem fizycznym jest BARDZO ciezko... (skill incorporeal) mja tez liches,ktore sa w sumie srednie, ale maja atak na wiecej pol ktory moze zarzucic poisona, maja tez Wraiths, ktore sa calkiem fajne ale nie wyrozniaja sie niczym specjalnym.

Oczywiscie wszystkie te jednostki sa undeadowe... wiec potrzeba czaru nizszego poziomu na wskrzeszenie ich.

Co wiecej, w swoim zamku necro ma budynek ktory pozwala na zamiane zywych jednostek innych zamkow, na odpowiednie creatures zamku necro... Wiec inne zamki w koncu beda przydatne.

No i necro moze miec skill ktory pozwala mu wskrzeszac czesc jednostek (nieumarlych) ktore polegly w trakcie walki. Czylstracilismy 5 vampirkow i 5 duchow i 5 smokow. To w jednej z nich wskrzesi nam 2 jednostki. Niby malo... ale zawsze cos.

Ogolnie granie necro jest calkiem przyjemne, ale nei podoba mi sie jego zamek z wygladu. Tzn na mapce glownej jest ok, ale po wejsciu do zamku jest za ciemno i nic nie widac confused.gif A ja lubie patrzec jak zmienia sie moj zamek ;]
Dante
Nie no to zapowiada się ciekawie. Musze gierke dorwać, alw w Polsce pewnie trzeba czekać do czerwca na edycje polską czy może angielska dostępna jest w sklepach ( i czy gra nie ma premiery dopiero 17)??
Mikes
Nie, nie mozna podzielic oddzialow. I tak mozna to bylo robic wczesniej.

z tego co słyszłaem oddziały dzieli się z przytrzymanym shiftem
Trzcina
Tak, wyczytalem to wlasnie w instrukcji (jednak oplaca sie je czytac) kiedy szukalem dokladnego opisu, co daja atrybuty hero (chodzi o attack i defense).

Wiec mylilem sie i jednostki mozna dzielic. Trzeba jak napisal mikes, przytrzymac shift.
Pablo_el
w H3 gralem duuuuuzo necro wiec moich kilka uwag o filozofi grania necro wink.gif

Bone dragony nigdy nie byly jednostka godna uwagi wiec sie nie przejmuje ze sa slabe. Kawaleria + skill byly zawsze glowna jednostka necro i na to glownie bede patrzec

Animator to podstawa - ciekawe jak bedzie tutaj. Necromancja zawsze byla przydatna - co z tego jak przeciwnik ma 400 chlopow jak ja mam 3000 szkieletow biggrin.gif Widzialem jusz ze lichy sa dalej bardzo dobre ale ciekawi mnie jak jest z wampirami - w h3 byly nasty icon_twisted.gif

Narazie mecze kampanie w H5 i meczy mnie muza strasznie (do h3 mam jusz dawano swoj soundtrack). Haven jest jakis taki sredni - monki i krzyzowcy sa duzo slabis niz byli kiedys. Lucznik tesz slaby jest. Gryfy kiedys byly bardzo twarde a teraz sa bardziej delikatne. Ogolnie duzo slabszy zamek niz byl w h3
Trzcina
No ale to bardzo dobrze ze jest slabszy. Bo kiedys byl ZA mocny. W dalszym ciagu maja najlepsza jednostke 6 lv i ... byc moze najlepsza 7 lv. Upgrade archerow nie jest zly, bo ma doubleshota. Z kolei unlimited retaliation od gryfow jest jak najbardziej na miejscu wink.gif

Jesli chodzi o necro, no mowiac szczerze lichy mi sie nie podobaja. Nie ma juz kawalerii ktora zawsze zadaje double damage, zamiast niego sa Wraiths i sa bardzo fajne, ale nic supernadzwyczajnego. Za to vamipry sa bardzo potezne. Jesli chodzi o reanimate dead... to oczywiscie jest koles ktory ma takiego skilla wink.gif I bedzie on chyba najlepszym necrowym heroesem. Ale procz niego jest jeszcze paru innych fajnych. Oczywisice zostalo tam jak kiedys ze 'reanimate dead' jest czarem nizszego poziomu (chyba 3 lv) niz 'ressurect' (tutaj 5 lv) wiec necro zyskuje mocna przewage w tym miejscu.

Aha, wiem ze bone dragony nigdy nie byly specjalnie dobre, ale tym razem mozna ich budowac 3 na tydzien. A to juz jest jednak calkiem fajne. ;]

PS. Kampania haven jest TAK NUDNA... ze az mi sie oedchcialo grac ;p
Ader
Trzcina grasz w kampanie haven więc może mi pomożesz-ostatnia misja na poziomie hard wcale łatwa nie jest(chyba,że coś źle robię).Otóż potrzebuje znać lokalizację na mapce tears of Asha czy coś takiego(jak to zdobędę będę miał niezła przewagę)póki co nie moge się za bardzo od zamku oddalić(bo zaraz mnie ściga 90 archdevilów i ogólnie napakowany skład na moje marne 54 archangele...)plz pomóż bo już się męczę drugi dzień z tą misją..
Gemi
QUOTE(Ader @ 16 05 2006, 23:05) *

Trzcina grasz w kampanie haven więc może mi pomożesz-ostatnia misja na poziomie hard wcale łatwa nie jest(chyba,że coś źle robię).Otóż potrzebuje znać lokalizację na mapce tears of Asha czy coś takiego(jak to zdobędę będę miał niezła przewagę)póki co nie moge się za bardzo od zamku oddalić(bo zaraz mnie ściga 90 archdevilów i ogólnie napakowany skład na moje marne 54 archangele...)plz pomóż bo już się męczę drugi dzień z tą misją..

Hmm w prawdzie nie przechodze tego na hard, ale mysle ze lokalizacja bedzie identyczna... Wystarczy ze odkryjesz jeden obelisk (ten ktory jest w prawym gornym rogu mapy) i bedziesz juz wiedzial gdzie jest artefakt. Btw: w homm5 o wiele latwiej jest wywnioskowac po budowie terenu gdzie co jest niz to mialo miejsce w homm3 (w 4 nie gralem). Poza tym jak kopiesz blisko artefaktu ale nie we wlasciwym miejscu to dostajesz podpowiedzi (moze na hard tego nie ma .. nie wiem).. ze np. "cos sie znajduje na wchod", albo inny kierunek.

Ps... tak piszac to uswiadomilem sobie ze ten artefakt do wykopania przeciez jest w kazdej misji .. LOL...
ale juz nie chce mi sie kasowac posta .. moze inni skorzystaja z moimch super "porad" tongue.gif

Swoja droga powiedzcie mi czy misje na hard roznia sie bardzo trudnoscia od tych na normal. Bo jak narazie normal przechodze bez wiekszego problemu (ot czasami sobie gdzies pojde zamiast zamku pilnowac i musze powtarzac ruch :>).
mario87
grałem na normalu i tam był łatwy sposób na zatrzymanie ataków, wystarczyło postawić oddział przed garnizonem do zamku inferno, po tym już żaden przeciwnik niechciał się ruszyć z pod zamku inferno a napewno mieli lepszą armię ;p

a przy okazji jest tutaj jakiś hardocorowiec który zdobył w tej misji zamek inferno? osobiście wydaje mi się że to niemożliwe bo ten garnizon przed zamkiem jest nieźle strzeżony, u mnie było tam np. ok 500 arcy diabłów i po kilka tys innych oddziałów, oczywiście z czasem ich liczba rośnie....
Ader
Dzięki za pomoc-a co do tej sztuczki z bohaterem blokującym ruchy inferno-oni boją się tylko Isabel,bo Godrica mi caly czas atakują,a jej nie tykają biggrin.gif
Trzcina
JA w sumei kampanie skonczylem na drugiej misji i wrocilem do custom game... Wiec nie pomoge za bardzo ;p

Jesli archdevile sa w jednej kupie to cienka sprawa ;p Ale jak sa w dwoch to mozesz sprobowac podzielicaniolki na dwa oddzialy ;] i ewetualnie wskrzesic jednym oddzialem drugi, jakbys nie podolal ;p Nie wiem, nic innego madrzejszego w tym momencie mi nie przychodzi do glowy.

Archdebile sa 'nasty' bo maja no retaliation... jako jedyne jednostki z 7 lv. No i podstawa to zadac im pierwszego szlaga ;P Bo jak nie to 50% dmg wiecej lykasz ;]

Moze mi sie kiedys bedzie chcialo wrocic do kampanii... ;p
Pablo_el
QUOTE(Gemi @ 17 05 2006, 06:04) *

Swoja droga powiedzcie mi czy misje na hard roznia sie bardzo trudnoscia od tych na normal. Bo jak narazie normal przechodze bez wiekszego problemu (ot czasami sobie gdzies pojde zamiast zamku pilnowac i musze powtarzac ruch :>).

na normal masz wiecej surowocow i slabsze potwory na mapie. Nie wiem jak tu z inteligencja kompa ale ta pewnie sie nie zmienia
Gemi
QUOTE(Pablo_el @ 17 05 2006, 17:04) *

QUOTE(Gemi @ 17 05 2006, 06:04) *

na normal masz wiecej surowocow i slabsze potwory na mapie. Nie wiem jak tu z inteligencja kompa ale ta pewnie sie nie zmienia

No tego sie domyslilem (znaczy pamietam to z homm3) ale jak to jest z przeciwnikiem? Czy ataki kompa sie nasilaja? Czy ma on wiecej jednostek?

A co do kampanii.. to jest ona (na normal) straszliwie banalna, powinni to nazywac po imieniu i poprostu dac easy ;>.. Wyzwanie moze sprawic jak ktos bedzie chcial ja przechodzic na czas.. a da sei pewnie cala przejsc w godzine a moze nawet nie :> (strasznie krotka). Mowie rzecz jasna teraz o Haven.. ze nudna i beznadziejna to swoja droga smile.gif
Teraz robie inferno i juz na samym poczatku jest ciekawie... trzeba sie troche umiejetnosciami szachisty wykazac hyh.gif

Jeszcze wracajac do ostatniej misji Haven.. Zdobycie tego zamku raczej mozliwe nie jest bo jak ja tam probowalem cos zdzialac to w bramie siedzialo 650 diablow, a u mnie w tym samym momencie bylo kolo 50 aniolow wiec.. kolega wczesniej pisal ze mial 500 diablow wiec nie trudno policzyc ze conajmniej 3 diably przypadaja na 1 aniola.. i zapewne podobnie jest z reszta wojska... jedyna mozliwosc to wykupywanie artefaktow z i czekanie na buty ze skrzydelkami biggrin.gif Przejscie tej bramy moim zdaniem jest nie wykonalne. Ale ja jestem lama w ta gre wiec moge sie mylic :>
Trzcina
Ktos znalazl sobie tego patcha ktory zamienia wersje normalna na kolekcjoenrska? Dodaje tez 4 mapki do custom game i jesli ktos chce to moze dodac cheata do kampanii, powodujacego to ze mamy 10.000 jednostek na poczatku l;]

Cheat to kupa, ale nowe mapki zawsze sa mile widziane biggrin.gif
Gemi
Przyznaj sie lepiej ze nie radziles sobie w kampani i cheata sciagnales biggrin.gif A tak serio to jeszcze ani jednej mapy nie widzialem z custom wiec te 4 dodatkowe jak narazie mi nie potrzebne;)
Pavlus
To moze ja cos napisze, w koncu gram prawie calymi dniami i nie dojadam przez te hirołsy smile.gif Zalety juz wymieniliscie - system z trojki, graficzka, animacje, klimat, dodatkowe mozliwosci. Wszyscy wiemy ze gra warta jest kilku nieprzespanych nocek, wiec moze teraz o minusach slow kilka:

-sterowanie, jak wiadomo samo 3d juz powoduje wiele komplikacji, obracanie kamery i te sprawy, ale niedopuszczalen jest to zebym przez minute tak obkrecal kamere zeby w koncu moc wykonac ruch confused.gif Bo niby pojawia sie przekreslone czerwone kolko, tak jakbym chcial wyjsc poza mape ;]

-mala ilosc miast a co za tym idzie jednostek, no w jasna pupe! przeciez ja po kilku godzinach grania znam juz kazdy oddzial na pamiec i gra sie strasznie schematycznie confused.gif Nie mozna bylo przeniesc tego co bylo we wszystkich dodatkach z trojki? Bezsens.

-male mapki

Poza tym : smile.gif

-pozeracz czasu, piwa, zdrowia i miejsca na dysku ;]
Gemi
Nom moim zdaniem powinni dodac zwykly widok z gory .. wtedy nie bylo by zadnych problemow z poruszaniem sie.. dziwi mnie troche fakt ze nie ma takiego widoku.. chyba ze o czyms nie wiem.

I jeszcze jedna sprawa. Misja Inferno gdzie mamy po przejmowac zamki (3 misja).. czy ja jestem taki slaby czy ta misja jest trudna? Mieliscie z nia jakies problemy? Oczywiscie nie chce tutaj zadnej pomocy jak przejsc .. interesuje mnie tylko czy ona rzeczywiscie jest trudna tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.