O. Ratti, A. Westbrook "Sekrety samurajow - sztuki walki sredniowiecznej Japonii" - piekna ksiazka

nie dosc, ze napisana rzetelnie i interesujaco, to jeszcze ma duuuzo ilustracji (wszystkie te miecze, aaaaaaaach

).
Musashi Miyamoto "Gorin-no Sho - Ksiega Pieciu Kregow" - rozprawa mistrza sztuki walki na temat etyki walki i sposobow pracy nad soba. czyta sie dosc ciekawie, jakkolwiek mistrz jest nieco monotematyczny
Anonymous
25 03 2002, 13:19
Sztuki walki. Hm. Intersting.
Podaj gdzie takie są, a nie oderwiesz mnie od nich.
Najbardziej ciekawi mnie ninjutsu.
I jakim stylem walczyli samuraje?
Gdzie sa takie ksiazki? wszystkie kupilam w Katowicach na dworcu

o ninjutsu tez cos bylo, ale nie kupowalam. Samuraje uprawiali "droge miecza" czyli kenjutsu. w ksiazce omowiono takze inna bron oprocz miecza (halabardy, sztylety, i inne ostre rzeczy

)
btw: jest ksiazka o ninjutsu: "Ninja - Niewidzialni Zabójcy" - autor A. Adams, wydawca: Budo-Sport. ale nie wiem, gdzie dokladnie mozna ja dostac
aha, i "Tajemna sztuka ninja" - autor P.Lewis, wydawca: Rebis
tak btw: duzo linkow o ninjutsu znajdziesz na stronie:
http://ninjitsu.silesianet.pl/linki.htm
z historii Japonii:
Benedict Ruth "Chryzantema i miecz" , PIW 1999, Warszawa
Frederic Louis "Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności (1868-1912)" , PIW 1988, Warszawa
Jofan Natalia "Dawna kultura Japonii" , PIW 1977, Warszawa --> to juz tylko w bibiliotekach
Majewicz Alfred F. "Dzieje i legendy Ajnów" , Iskry, Warszawa, 1983
Tubielewicz Jolanta "Historia Japonii" , Ossolineum, 1984, Wrocław --> to strasznie ciezko dostac
praca zbiorowa "Historia kultury japońskiej w zarysie" , Ministerstwo Spraw Zagranicznych, 1987, Japonia
Tubielewicz Jolanta "Mitologia Japonii" , Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, 1980 Warszawa --> to tez ciezko znalezc
:roll: hmmmmmm... tyle na razie starczy...
a teraz cos z zupelnie innej beczki

:
Kotański Wiesław "Sztuka Japonii" , Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, 1974, Warszawa
Mydel Rajmund "Japonia" , Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1983, Warszawa
Tubielewicz Jolanta "Japonia zmienna czy niezmienna?" , Wydawnictwo Trio, 1998, Warszawa
Tubielewicz Jolanta "Kultura Japonii. Słownik" , Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1996 Warszawa
ufffffffff, koniec na teraz :roll: potem moze jeszcze dodam
soviet_spy
1 04 2002, 05:52
ja ze swojej strony chcialbym jeszcze dodac
"Japonia Nippon" Michała Derenicza z Instytutu Wydawniczego Nasza Księgarnia 1977
ma swietne opracowanie graficzne (przedruki z gazet, o sake az na 5 stron

, wazne postaci,...) a wszystko w formie encyklopedii
ps
jak sie okazalo moj ojciec byl kiedys fanatykiem Japonii i widzac ze ogladam te smieszne bajki wreczyl mi ta ksiazke (niestety o mandze nic nie znalazlem

)
defdog_x
5 04 2002, 04:43
Hmmm... kiedyś, dawno, dawno, daaaaawno;) temu przeczytałem "Podróż na Zachód". Wiem już skąd oni wzięli Songa i inne małpo-podobne potworki

)
Yohko: a gdzie ceny książek, nie spoko żartuję :)
Marzę o tym żeby kiedyś pojechać do Japonii.
Pozdrowienia dla ciebie.
to sa w wiekszosci stare ksiazki, wiec cena i tak nie gra roli

nowe ksiazki moge podawac z cenami, jesli kcesz
Dziekuje za pozdrowienia, nawzajem
Anonymous
23 05 2002, 16:57
Z tymi cenami to był żart ofkoz
Czekam na cennik w "survivalu".
Pozdrowienia.
Ten powyższy post jest moj tylko zapomniałem się zalogować :))))
Polecam "Kwaidan"... tylko,że nie pamiętam, kto to napisał...
Świetna książka o owadach... i nie tylko
Ksiazki o Japoni sa tez do nabycia w Centrum Kultury Japonskiej w Krakowie. Jest dosc ciekawy wybor, ale niestety troche niedzisiejsze ceny. Mimo to polecam ;>
Anonymous
5 06 2002, 21:02
Często bywam na dworcu głównym w Krakowie. Codziennie "rozkłada tam się" ( nie, nie jako zwłoki

) pewien mężczyzna ze starymi książkami .Dorwałam tam książkę wandy gall, opisującą jej przeprowadzkę do Japonii. Fascynująca rzecz. Szkoda, że nie mam wszystkich tomów z serii ( każdy o innym kraju ), bo jeśli wszystki są tak napisane...A dałam...yyy...6 zeta ?
jejkuuu! kup mi tez!!!! bylabym wdzieczna!!!
Anonymous
8 06 2002, 08:31
Jasne, że kupię...jak tylko znajdę 2 egzemplarz

. BTW-ta książka jest z 197 któregoś roku...
dziekuje, Blacky

i pisz u nas wiecej
Anonymous
21 08 2002, 22:19
a mógłby ktoś też podać jakieś ciekawe pozycje z literatury japońskiej, a nie tylko tematyczne książki ?
osobiście bardzo chciałbym dorwać Rashomon'a ("sfilmowanego" przez Kurosawę), jeżeli ktoś posiada informacje skąd go wziąć to byłbym wdzięczny.
A vice versa to chciałbym zobaczyć film "Kobieta z Wydm" bo niedawno czytałem książke (autor Abe Kobo - dość trudna ale dająca do myślenia). Za to film na jej podstawie otrzymał ponoć nominacje do Oscara i Srebrną Palmę w Cannes więc wyszło to zapewne całkiem dobrze...
jakiekolwiek info mile widziane
Kazuo Ishiguro "Malarz Swiata Uludy" wspaniala ksiazka, jest dostepny w ksiegarni wysylkowej
http://www.kkkk.com.pl za obledna cene 7 zl (tak, "siedem" zlotych

)
"Trzy filary zen" Filipa Kapleau
Pierwsza książka o zen napisana przez człowieka zachodu -13 lat praktyki w japonskich klasztorach, wyswiecenie, uzyskanie prawa do nauczania.
Byłam kiedyś w wielkim dole - przyjaciel zaczął mi w dziwny sposob opowiadac o swiecie- powiedział coś o koanach, zen i coś co wówczas nie zrobiło na mnie wrażenia- ale dręczyło jak kropla wody skałę. Odnalazłam tę książkę - i dla mnie okazała się fantastyczna- polecam
Jeśli chodzi o ksiązke Wandy Gall to nazywa się
"Japonia Kraj Kontrasuw"
Właśnie zaczełem czytać
deph // 0Z0
7 11 2002, 00:36
"Japonia Kraj KontrastÓw"- owszem- fajne- zaczĄlem i nawet skonczylem :wink:
Obecnie zabieram sie za "Dziennik Szalonego Starca" Tanizaki Junichiro i rowniez chetnie dowiem sie czy ktos czytal "Dwie Opowiesci o Milosci Okrutnej" tego samego autora, bo mam okazje ww. nabyc ?
ja czytalam. niesamowite

ogolnie polecam tego autora
"Ninja- niewidzialni zabójce" Andrew'a Adamsa. Fajna książka, opisująca techniki i sprzęt Ninja, oraz trochę tradycje Japonii niegdyś i dziś.
gdzieś na dniach zamieżam pożyczyć (z wypożyczalnie miejskiej "ofkors") "Japonia Daleka czy bliska" (hehe kumpel poleca muwił ze pisana przez "nieprofesjonalistke"[co kolwiek to znaczy:)])
I znalazłem też książke "Tyśiąc Żurawi" ale nie wiem czy to nie jest coś w stylu Japońskiego Pana Tadeusza
GameCube
12 03 2003, 17:59
Sztuki walki. Hm. Intersting.
Podaj gdzie takie są, a nie oderwiesz mnie od nich.
Najbardziej ciekawi mnie ninjutsu.
I jakim stylem walczyli samuraje?
To stara wypowiedz ale odpowiem
Samuraje walczyli Kendo, ale Kendo nie jest tylko sztukam walki, Kendo to sztuka myślenia, gdyż prawdziwy samuraj jedynie poprzez dobre władanie mieczem nic nie osiągnie, prawda drzemie w Ki która jest obecna w nas wszystkich. Dlatego Kendo powiązane z Ki daje nam siłę bardzo ogromną, przykładem jest I. Ozu (czy jakos tak) samuraj japonski ktory nie został ranny ani razu, gdyż zawsze kończył walkę zanim przeciwnik ją rozpoczął. (Wyciągnij wnioski z konca
Mam nadzieje ze mnie zrozumiales Brudny_Adi

Pozdro.
A mnie interesuje jakis podrecznik do nauki japonskiego od podstaw, bo jakos z monitora to niezbyt dobrze mi sie uczy. Wiecie moze czy takie cos istnieje (oczywiscie zeby po polsku bylo, ew. ang. ), a jezeli tak to ile kosztuje i gdzie to mozna zamowic ?
GameCube
13 03 2003, 18:19
Najlepsza metoda to zapisac sie na kurs japonskiego, albo wziasc przyklad ze mnie i za 120.000 Yenow pojechac na 3 tyg. kurs jap do japonii ;]
Tak tylko ze ja nie mam ani tyle kasy, ani mozliwosci zeby pojsc na jakis kurs w moim miescie bo poprostu takowego nie uswiadczysz...
GameCube
14 03 2003, 22:47
120.000 Yenow to ok. 3900 zl
OOO to rzeczywiscie bardzo malo, zwazywszy na fakt ze mam problemy z uzbieraniem 50zl
szczurek
16 03 2003, 09:40
no właśnie, ja tak samo jak IgI, jakąś encyklopedię potrzebuję albo kursik, ew. strona www, plisss
GameCube
12 04 2003, 14:31
Oto lista proponowanych lektur przez wydzial Japonistyki na uniwersytecie Warszawskim.
LISTA PROPONOWANYCH LEKTUR:
1. Z. Albertowa: O sztuce Japonii
2. M. Derewicz: Japonia
3. J. W. Hall: Japonia, PIW, Warszawa 1979
4. W. Kotański: Opowieści o pierwszych władcach japońskich, Iskry, Warszawa 1990
5. W. Kotański: Sztuka Japonii, Wyd. Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1974
6. W. Kotański: W kręgu shintoizmu, Dialog, Warszawa 1995
7. A. Kozyra: Samurajskie chrześcijaństwo, Dialog, Warszawa 1995
8. I. P. Mcgreal: Wielcy myśliciele wschodu, Wyd. al. fine, Warszawa 1997
9. M. Melanowicz: Literatura japońska, t. 1-2, PWN, Warszawa 1994, t. 3, PWN, Warszawa 1996
10. R. Mydel: Japonia, PWN, Warszawa 1983
11. E. Pałasz-Rutkowska, A. T. Romer: Historia stosunków polsko-japońskich 1904-1945, Wyd. Bellona, Warszawa 1997
12. J. Tubielewicz: Mitologia Japonii, Wyd. Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1977
13. J. Tubielewicz: Słownik kultury Japonii, Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1996
14. J. Tubielewicz: Japonia zmienna czy niezmienna?, Wyd. Trio, Warszawa 1998
15. J. Tubielewicz: Historia Japonii, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Warszawa 1984
16. E. Żeromska: Teatr japoński, Dialog, Warszawa 1996
Witam.
Ostatnio polazłem do biblioteki w swoim wielkim mieście i znalazłem tam aż 3 kasiążki napisane przez Jap. autora
Wypożyczyłem jedną i mam nadzieję, że się na tej literaturze nie zawiodę, bo np Polskiej to wogóle nie trawię

Książka ma tytuł "Futbol ery Manon" Ktoś czytał?
moze cos w wersji elektronicznej? nie wiem jak wy ale ja czytam ksiazki na kompie.. pokolenie X co?
Ja narazie męczę wszystko co wyszło spod ręki Kotańskiego :? Dobrze pisze, multum informacji.
Lp_dream
26 12 2003, 22:12
Ja ostatnio nabyłam "Słownik kultury Japonii" nie pamiętam wydawnićtwa, ale redaktorką jakaś babka była
wampirek
27 12 2003, 17:10
oooooo a gdzie go kupiłaś??? Ja jak na złość nigdzie niczego takiego znaleźć nie mogę.....
Ja polecem "Sekrety Samurajow" jesli jeszcze nikt niepsial o tej ksiazce. Naprawde ciekawe kompendium wiedzy o budo.
na początek polecam Kojiki
GameCube
4 01 2004, 17:56
A więc dotalem na gwiazdke świetny podręcznik do nauki Japonskiego:
Wydawnictwo Akademickie "Dialog" Warszawa 2003
Napisał: Naoya Fujita
Tytuł: Mówimy po japońsku
Seria: Języki Orientalne.
bardzo trudno dostać tą książke ale jest świetna mozna sie z niam nauczyc praktycznie calego japonskiego. Na wszelki wypadek podaje adres www wydawnictwa:
http://www.dialog.edu.com.pl
Ksiazka cala po polsku naprawde warto! prawdopodobnie jedyny podręcznik do nauki po jap. po polsku nie liczac ESKK.
pozdo.
Dzięki za linka książkę już zamówiłem teraz z niecirpliwością czekam na pana listonosza
P.S. Książka jest w cenie 40,00zeta
Zawsze szukałem dobrej książki do nauki japońskiego ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Zamawiam z miejsca
TaKeShiX
23 01 2004, 13:08
Ryuji Nagatsuka "Byłem kamikaze" WMON 1972 Pamiętnik autora o tym co w tytule
Zawsze szukałem dobrej książki do nauki japońskiego ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Zamawiam z miejsca

Heh, zamawiaj, zamawiaj ja już się ucze i tyle wiem.
Nihon wa mazukashku nai desu

. Nie wiem czy dobrze(pewnie nie)ale sie staram i robie postępy.
[quote]Heh, zamawiaj, zamawiaj ja już się ucze i tyle wiem.
Nihon wa
mazukashku
muzukashiku
Może i nie jest to książka dokładnie o Japonii, ale świat w niej przedstawiony jest kopią feudalnej Japonii- Lian Hearn "Po Słowiczej Podłodze". Fajna książka o chłopcu wychowywanym na zabójce- mam skojażenia z Tenchu.
[quote][quote]Heh, zamawiaj, zamawiaj ja już się ucze i tyle wiem.
Nihon wa
mazukashku
muzukashiku
Tak wiem, wiem. Musze pracować więcej. Ferie nadchodzą to nadrobie zaległości
Według mnie warto zaznajomić się z Japońskimi powiesciami chociażby pana Kenzaburo Oe.Pewien czas temu trafiła w moje ręce książka pt:''Sprawa Osobista'',po przeczytaniu jej moge powiedzieć jedno rewelacja! .Książka opowiada losy pewnego osobnika o pseudonimie Ptak,jest on nauczycielem w szkole,ma kochającą żone oraz wysoko postawionego teścia. Jego dotychczasowe życie lega w gruzach gdy dowiaduje się że urodziło mu się nieuleczalnie chore dziecko. Jest to początkiem upadku jednostki, która nie potrafi poradzić sobie ze swoimi problemami,ciągle od nich ucieka.W książce tej tak jak i w innych jego dziełach np:Futbol Ery Manen(wydanej w PL) poruszane są sprawy odpowiedzialności za rodzinie oraz swoje czyny.Jego bohaterowie są najczęsciej stawiani w beznadziejnych i absuradlnych sytuacjach,doskonale pokazuje on ludzi zmęczonych egzystęcja gdzie gdzie nie ma ona dla nich żadnego znaczenia, do niektorych spraw podchodzą z przerażającym spokojem.
Po przeczytaniu Sprawy Osobistej zapewnie nie jeden z was zacznie zadawać sobie pytanie, co ja bym zrobil gdyby urodziło mi się chore dziecko nie zdolne do samodzielnego życia,jaka była by na to reakcja twoja , rodziny.
Na dzień dzisiejszy dzieła pana Oe są nieosiągalne w księgarniach warto wyruszyć do antykwariatów albo bibliotek.Naprawde warto sięgnąc czasem po cięższą rzecz, która daje do myślenia.
wydano wlasnie powiesc Banana Yoshimoto pod tytulem "Kuchnia".
polecam! do tej pory czytalam ja po angielsku, poluje na polska wersje. powiesc jest mocno pokrecona, troche metafizyczna, ale czyta sie ja znakomicie, i z tego co czytalam, polski przeklad jest dobry.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.