Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Siemens SX1, czy Nokia N-Gage Classic?
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Mobile
Mathiu
Przymierzam się do zmiany fona z K700i na jeden z wymienionych w temacie - potrzebuję więcej miejsca na mp3.
No to lecimy:
- oba aparaty mają: Symbiana 6.1, mp3, radio (radio i mp3 to dla mnie mus!), karty MMC (najniższy koszt ze wszystkich dostępnych na rynku kart pamięci, a potrzebuję 1 GB na filmy/muzę/aplikacje/gry)
- SX1 IMO jest brzydszy i za bardzo na nim nie pogram (klawiatura!), za to czesanie tricksów w THPS na N-Gage chyba będzie bardziej przyjemne (ale od razu zaznaczam, że gry to dalszy plan)
- przez N-Gage'a raczej się do pupy rozmawia (aczkolwiek sam nie gadałem, więc nie wiem)
- N-Gage nie ma IRDY (jednak powinien wystarczyć Bluetooth) oraz aparatu (średnio z tego korzystam, aczkolwiek zdarzało się)
- N-Gage jest tańszy co jest dużym plusem, biorąc pod uwagę, że chcę dokupić 1 GB MMC, czytnik kart MMC, przejście na zwykłe słuchawki oraz Bluetooth do kompa (darmowy Internet na komórce w zasięgu 100 m)

Czy to prawda, że przy dużej ilości wgranych plików na MMC Nokia zaczyna wariować, czy to po prostu zależy od farta (czy trafiłeś na felerny model, czy nie) i sposobu użytkowania?
Czy to prawda, że przy dużej ilości wgranych mp3 na Nokię, standardowy odtwarzacz otwiera się gigantyczną ilość czasu (ponad minutę)?
Czy to prawda, że dzwonki mp3 w Nokii działają z lekkim opóźnieniem (czyli krótkie sygnałki [pingi] mogą zostać nieusłyszane)?
Czy wersja Java'y w Nokii umożliwia kontakt przez neta (bo wiem, że SX1 nie ma takiej opcji)?

No i...? Co wybrać? Czy jest coś czego jeszcze nie wiem, a co może zaważyć na mojej decyzji? Co mi polecacie jako użytkownicy? A może sami niedawno stanęliście przed takim dylematem?

Prosiłbym o jakieś bardziej konstruktywne opinie, niż tylko "SX1", albo "Nokia".
KopEr
Więc to radio... Ja mam N-gage QD i mi nie przeszkadza brak radia. Mam wgrany odwarzacz mp3 na karcie i mi tam pasuję. Co do gadania to też QDek wymiata. Nie wiem jak z SX1 ,ale z N-gage jest tak ,że duszą się na gigówkach. Jeżeli chcesz pograć czasami nawet w gry java czy tam sambian to bierz n-gage jak te "potężne" zdjęcia z SX1 to wiesz... Ja bym brał n-gage.
BiSoN
hmm szczerze polecam Nokie tongue.gif siemensa mialem ale nie jest dobrym telefonem. A teraz pytanie, jakie N-gage chcessz kupic bo ja mialem QD tongue.gif mimo calego gadania jest lepszy od zwyklego, brak radia nie przeszkadza bo to w n-gage bylo tragiczne, a brak odtwarzacza w qd mozna rozwiazac wgrywajac darmowe odtwarzacze ktore sa lepsze od standardowego. W QD rozmawia sie normalnie nie jak w zwyklym n-gage ( bokiem ) telefonu. N- gage qd ma 100x lepszy wyglad niz siemens sx1 i n-gage classic. Po za tym wiecej wgrasz na nokie bo jest bardziej kompatybilna i stabilna. Ja wgrywalem pelno mp3 i plikow i nic sie nie dzialo z telefonem. To tyle jak masz jakies pytania to wal smialo . A w tonego az tak dobrze sie nie gra tongue.gif
Mathiu
W tytlue tematu napisałem... chcę Nokię Classic, a nie QD. Bardzo zależy mi na niezłym radiu (jakimkolwiek radiu wink.gif ) i na mp3 w stereo (dodatkowe odtwarzacze z tego co wiem odtwarzają mp3 tylko w mono).
QD byłoby lepsze tylko z powodu mniejszych gabarytów... ale i tak zostaję przy dylemacie SX1, czy N-Gage Classic. QD w ogóle nie biorę pod uwagę.

Zapomniałem dodać, że oczywiście, jeśli istnieje jakiś inny fon z taką specyfikacją, to jestem otwarty na propozycje... ale np. Nokia 6600 odpada, bo nie ma radia, fony firmy SPV to samo, Nokia 6230 za mały ekranik...

...ale teraz jeszcze tak myślę... może kupić telefon bez radia (znacznie większy wybór by był), a radio dokupić jakieś szajskie za 10-15 zł? W końcu radia w tych komórkach też nie są najwyższych lotów (nie to co np. w K750i z RDSem), więc jakościowo byłoby blisko. Problem w tym, że to już są dwa urządzenia zamiast jednego kombajnu.

Edit: choćby takie coś http://www.allegro.pl/item98122376_mini_ra..._widziales.html
Pawel1992
Bierz sx1. Ngage padł nie oplaca sie go kupowac. Pozatym większość gier z ngage chodzi na sx1. Siemens ma także irde, aparat, lepszy wyświetlacz.
Mathiu
QUOTE(Pawel1992 @ 23 04 2006, 10:32) *

Bierz sx1. Ngage padł nie oplaca sie go kupowac. Pozatym większość gier z ngage chodzi na sx1. Siemens ma także irde, aparat, lepszy wyświetlacz.

To co, że N-Gage padł... na gierkach tak bardzo mi nie zależy (choć jest szansa, że Nokia udostępni dev-kity i wysypią się produkcje domorosłych programistów), a i tak na N-Gaghe chodzą wszystkie gry z N-Gage (logiczne wink.gif ) - na Siemensie tylko część (większa). Poza tym grałem chwilę w Quake'a na SXie... i tam się nie da grać na tej klawiaturze, nie wspominając o tym debilnym joysticku (wiem - ten można wymienić, ale to dodatkowa robota i koszta). No i trochę kręci mnie myśl, że będę mógł pograć w kibelku w Tibię icon_twisted.gif
IrDA fajna rzecz, ale większość komórek ma już BT, więc z komunikacją problemu nie będzie.
Tego aparatu chyba mi będzie najbardziej szkoda - bo choć słabej jakości (jak to w telefonach za tą cenę), to jednak bywały momenty, że trzeba było zrobić zdjęcie, a cyfrówki pod ręką nie było.
A wyświetlacz w SXie jest trochę większy i posiada 65 tys. kolorów... jednak nie jest to zbytnio zauważalne w porównaniu do 4096. barw w Nokii.

Już się zdecydowałem - biorę Nokię. Wyjdzie mnie 50 zł taniej, po zakupieniu wszystkiego co bym chciał.
Pawel1992
Będziesz żałówał - tak jak ja po zakupie ngage (miałem 2 razy). No cóż ale to Twój wybór ps jakośc aparatu w sx1 jest bardzo dobra.
Aem
@ Paweł
Twoim zdaniem bedzie żałowal, czyimyś innym zdaniem nie...

Ja uważam że N-Gage to dobry wybór, sam ostatnio zdecydowalem sie na QD.
zgrabny
Miałem SX1 i ogólnie to (pipi). telefon tylko ma jeden minus: często się zawiesza!
Ale nie wiem czy to przypadłość pewnych egzemplarzy czy tylko mojego i 2 kolegów.
Miałem zainsalowanych kilka gierek z N-Gage i grało mi się bardzo dobrze.
Niektóre gierki nie ruszają wogóle albo ze złymi kolorami np. Asphalt (żaden colorfix nie pomoże).
Jakość mp3 i radia jest na dobrym poziomie.
Miałem do niego karte 512MB czy ruszy z 1GB nie mam pojęcia bo nie sprawdzałem.
Aha i nie które gierki wgrywają się ponad godzinę np. Call of Duty.
Pozdrawiam!
Suboshi
Ja bym polecal Sx1. Bardzo fajny telefon.
wężyk
Co do sx to nie radzie telefon to jeden wielki nie wypał(prznajmniej w moim przypadku).Gdy go miałem z 3 lub 4 razy dziennie sie wieszał a po jakims czasie klawisze zaczeły wariować(wiem ze to czesty przypadek) no az w koncu padła płyta głowna i w taki oto sposob jestem 500zł w plecy;].No i co do gier na tej zrytej klawiaturze w nic sie nieda pograć jak gry na n gage jak i snesa,gbc i gry na sybiana.
A jesli chodzi o mp3 to marnie z głośnością gdy jechałem autobusem a głos był ustawiony na max to i tak za wiele nie posłuchałem.
konrid22
NO niestety w pierwszym poscie w linijce ,, czy to prawda'' sa same prawdy tongue.gif
Ja osobiscie mam n-gage i mi sie znudzil.... aczkolwiek swojego czasu ciuralem na nim ile wlezie icon_twisted.gif
A radio, nie jest (pipi)j jakosci.... z tym ze sluchawki musza byc podlaczone bo kabel od nic sluzy za antene, ale na glosniku da sie sluchac....

Bierz n-gage nie martw sie tongue.gif
bajej
tylko n-gage hyh.gif

widze ze masz na mysli ngage classic skoro mowisz o radiu i mp3.. Nie musisz dokupywac przejsciowki na zwykle sluchawki gdyz taka znajduje sie w zestawie z tym ngage smile.gif

Poza tym sluze pomocą miałem juz 2xNgage spedzilem przy nich jakies 3-4 lata wink.gif i powiem Ci tyle ze zaden telefon nie da Ci tyle radości ^^
STIVI
ja bym wolał ngage ten siemen jest obleśny ;/
srok@
Miałem n-gage cls i ma dobrej jakości głośne radio.. długo ładuje się odtwarzacz mp3 (przy 512mb w większości gry ok. 120mb muzy) ładowało się ok. 30-40sekund confused.gif Ale jakość dźwięku ok. Nie to co QD ((pipi) nie dźwięk) ale cls przez soft do mp3 jako program tez nie odtwarza dobrze, tylko przez oryginalny soft (niewygodny)
Kocmax
Miałem SX1 wogóle nie polecam wersji ze zdjetym simlociem bo ktoś nie umiejetnie zdejmie bedzie chodziła ale po jakimś czasie padnie cała już
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.