michal000123
25 04 2006, 19:16
No właśnie, która z części tych gier jest najlepsza i którą dobrze byłoby kupić początkującemu?
PS.Według mnie brak oddzielnego forum dla Mortal Kombat to zniewaga, ale nie ja o tym decyduję.
PS. 2 Jeśli modom ten temat nie pasuje, to naprawdę nie obrażę się za kłódkę...
CheeseOfTheDay
25 04 2006, 20:42
Osobne forum dla MK powiadasz Oo?
Gralem tylko chyba w trilogy wiec na ta czesc zaglosowalem podobaja mi sie tylko fatale,brutality czy jak to sie tam pisze itp gdy by nie to gra by byla dla mnie cienka w ten weekend bede gral z Pitem w trilogy hehe
w te nowsze mortale nie grałem bo nie mam konsoli. MK4 to totalna kicha i szkoda czasu na smiecia. Trylogy nie polecam bo to nie wyszło na arcade a to ma dla mnie znaczenie czy gram w orginał.
Wersja PC MKT wyglada ochydnie: pixele niczym na konwersji 16bit kosole, obciete kolory nawet jak zrobili wersje pod windows to wyglada dalej jakby miała 256 kolorow. Te postacie ktore tam doszły (z MK1 i MK2) sa niedorobione totalnie i wygladaja jak doklejone na siłe.
wersja na PSX była całkiem niezła graficznie wiec jak ja posiadasz to mozna pograc bez odruchu wymiotnego. Problem z wersja konsolowa ze jest zbugowana zaje.biscie. Te filmiki co czasem wypływaja z infinitami i mocnymi kombosami sa własnie na niej krecone i potem podpisane jako MK3, UMK3, Trylogy. To własnie wersja z PSX. Mozna obejzec ale wiele jest niewykonalnych na orginalnym automacie zwłaszca te infinity w kornerach od ktorych nie odsowa. Jak gra pochodziła dłuzej to ponoc najdziwniejsze rzeczy sie działy i nawet kucajac i wystawiacac HK mozna było jugla infinita w rogu trzasnac
Ogolnie jak ktos chce pograc w stare mortal to tylko Ultime bym polecał. 1 i 2 miały swietny klimat ale to juz archaiki. I absolutnie nie polecam grac z CPU. Ta gra ma jakakolwiek wartosc jedynie przy VS.
Na koniec dodam ze jak ktos nie grał w MK3/UMK3 to warto pograc bo uczy dokładnosci i rytmiki w klepaniu klawiszy jak zadna inna gra. To sie potem zwyczajnie przydaje w innych fighterach. Do dzis przynajmniej raz w tyg trzaskam z kumplem 10 partyjek w UMK3 a potem KOF lub SamSho a ostatnio GG wleciało na miejsce KOFa. Ultima została jednak w menu bo jest szybka a te 10 walk (random w tagu) to i tak max 10min wiec jest swietna rozgrzewka przed inymi tytułami.
ps: fatale sa nudne i do d.upy ale zrobic komus frendshipa to faktycznie zniewaga
QUOTE(michal000123 @ 26 04 2006, 03:16)

PS.Według mnie brak oddzielnego forum dla Mortal Kombat to zniewaga, ale nie ja o tym decyduję.
PS. 2 Jeśli modom ten temat nie pasuje, to naprawdę nie obrażę się za kłódkę...

A co Ty bys chciał w tym osobnym subforum MK? Topic o kazdej czesci? Piecdziesiat topiców: "dlaczego MK:DA i MK:D ssa?", "Dlaczego Boon w kulki leci?" czy może wszelkie te "zaawansowane" techniki i juggle?

To ja juz bym była bardziej za subforum Dead or Alive tym bardziej ze forum Mortal ma całkiem spore (polskie!)
http://mortalkombat.gry-online.pl/forum/Z zagranicznymi tez nie jest zle. Wiec "Mortalowcy" nie maja na co narzekac.
Głupie pytanie zadałes:
No właśnie, która z części tych gier jest najlepsza i którą dobrze byłoby kupić początkującemu?
Bo nie mozna porownac MK1-MK2 do MK3-MKT, tak samo nie można porównywać MK4-MK:Gold do MK:DA i MK:D. Kazda z tych gier systemowo to cos innego. Ze juz nie wspomne o porównywaniu MK2D do 3D. Heh..
Którą kupić? Zadnej. Te co są warte uwagi sa teraz wybitnym oldschoolem (mam na myśli 1 i 2) i można je sciagnac z netu (MK1 wazy jakies 3MB, a MK2- 9). MK3 jest srednia i ma mało postaci, no można sie skusic na MK:T (które wazy w granicach o ile pamietam 50-100MB zalezy skad sciagane wiec...). MK4 (12MB) jest przeciętną bijatyką ale NAJGENIALNIEJSZA do wyżycia sie. Przy Soul Edge blednie systemowo (a różnica między tymi grami to jakies 2 lata) ze juz nawet nie mówię o Tekken 3. Jesli kupic stara gre 3D bijatyke to raczej T3 lub SE IMO.
MK:DA (bo w MK:D nie grałam i mi nie spieszno) na pierwszy rzut oka mi się spodobał, ale z chwili na chwilę było coraz gorzej. Pytanie: to jest bijatyka czy parodia bijatyki? Fajnie ze postac ma 3 style ale do chol..ery fajniej by było gdyby postac miała wiecej niz 3 ciosy. Bo tak na dobra sprawe wychodzi ze jeden charakter ma okolo 20 ciosow plus specjale. Yeah! Rozbudowanie ze masakra

. No i oczywiscie balans

(norma w kazdej bijatyce) Scorpionem mozna grac majac odlaczonego pada (tak tak panie Boon nie ma to jak faworyzowanie ulubionych postaci).
Po prostu Midway od 1996 nie potrafi zrobic DOBREJ bijatyki i tyle. Dobrze ze weszli w 3D ale gdyby to dopracowali. Gdyby postawili na jakosc a nie ilosc postaci to by było cudownie. Chyba amerykance nie potrafia robic bijatyk (przykład: Tao Feng, które robił tak BTW Tobias po odejsciu z Midway)(filmów amerykance tez nie potrafia robic, te amerykanskie Ringi, Klątwy i Dark water

)
I zeby nie bylo. Dosc dlugo grałam w MK i naprawde lubie ta serie ale to co z tego robia to ZENADA
PS. Czy tylko mi sie słabo robi jak widze screeny/rendery z MK:Armagedon? Paskudztwa

Znowu te kloce z cyckami które beda udawały zenska czesc
Boon co ty bierzesz?
Zniewaga to jest to, co tworcy zrobili z tej serii. Taki tytul, taka marka, taki potencjal, taka beznadziejna bijatyka. Sry, no bonus. Jedynka, dwojka, trojka, trilogy - tutaj sie dla mnie konczy przygoda z ta seria. Chociaz intro z Deception ogladam czasem, nie ma to jak solidna dawka smiechu
dla mnie MK zakonczyl sie na czwartej czesci. IMO 4 czesc mimo iz byla gorsza od tych 2D to wprowadzila wiele nowinek jak np bron. co dawalo za.je.biste mozliwosci w jugglach.
Kolejne wersje MK to dla mnie porazka, gralem troche w MK:DA ale to glownie z ciekawosci. To juz nie ten klimat co w MK2 lub MK3
Najwiecej czasu spedzilem z MK2 i chyba ta czesc pozostanie dla mnie najlepsza
MK2 byl niepowtazalny, walki z jade czy smoke !! granie na 2 tracenie mega kasy pozniej zeby tylko raz zagrac z noob... masakra !! a teraz? teraz to mi sie chce plakac ze spedzilem tyle czasu nad tym automatem !! bo nic z tej gry niewyszlo !! 3 jeszcze jako tako ale juz inny system walki, jeszcze da sie przezyc, ultimate porazka zyciowa !! dla DoA i MKG i jeszcze ze 2 szpili kupilem dreamcasta !! i cale szczescie ze wzielem wtedy tez doa bo mkg to troszke bardziej rozbudowana 4 a pozatym kolejny chlam !!
czekam, moze stwoza mk, ktory bedzie chociaz tak rozbudowany jak doa w sesie predkosci i systemu walki !! graficznie tez mogli by cos zrobic, bo ta krew to zalamka totalna !! 1 zecz jaka mnie zadowolila to OST z MK2 w Deception i The Dead Pool ( mapa !! ) moglem powrocic w stecz tak samo jak mapa Portal:D ( arena dokladniej ) ja czekam na MK w 3D ale o grywalnosci i klimatach 2 !!
czemu w topiku niema MK: Advance, Ultimate Mortal Kombat3 i jeszcze paru czesci?
QUOTE(Dabman @ 26 04 2006, 20:09)

czemu w topiku niema MK: Advance
Mam nadzieję, że masz na myśli wszystkie Mortale na GBA (jeszcze Deadly Alliance i Deadly Tournament o ile się nie mylę), bo MKA to padaka.
mashter
27 04 2006, 02:34
trilogy byl chyba najrozsadniejszym mortalem, szkoda tylko ze wszystko blokowalo sie dolnym blokiem, bo to zabijalo cala rozgrywke na wysokim poziomie.
michal000123
27 04 2006, 06:52
Prawdę mówiąc mam zamiar niedłudo kupić jakąś gierę na PS2, i właśnie tak się zastanawiam nad MK: Deception. Ale może warto trochę poczekać i zainwestować w MK: Armageddon? A może w ogule powinienem odpczepić się od mortali i kupić jakąś inną grę (SC3 na przykład

)?
Meanthord
27 04 2006, 08:26
MK2 byl i jest najlepszy, aczkolwiek jak juz ktos wspomnial to archaizm. W chwili obecnej nie ma sensu grac w jakakolwiek czesc Mortala - szkoda czasu.
a dlaczego na liscie wyboru nie ma Ultimate Mortal Kombat 3 ?
michal000123
27 04 2006, 14:37
Bo te, które znalazły się w ankiecie, są najbardziej znane i lubiane (nie wierzę, żeby ktoś lubi MK: Special Forces

). W Ankiecie z tego samego powodu nie znalazł się jeszcze Mortal Kombat 4: Gold, Mortal Kombat Tournament Edition i MK: Special Forces.
BTW. Nigdy nie słyszłem o Ultimate Mortal Kombat 3

. Możesz mi podać jakieś dokładniejsze informacje?
QUOTE(michal000123 @ 27 04 2006, 15:37)

Bo te, które znalazły się w ankiecie, są najbardziej znane i lubiane (nie wierzę, żeby ktoś lubi MK: Special Forces

). W Ankiecie z tego samego powodu nie znalazł się jeszcze Mortal Kombat 4: Gold, Mortal Kombat Tournament Edition i MK: Special Forces.
BTW. Nigdy nie słyszłem o Ultimate Mortal Kombat 3

. Możesz mi podać jakieś dokładniejsze informacje?

byla to gra wypuszczona na automaty i na saturna, po pozniejszymc zasie tez na iine platformy !! wsumie system walki unowoczenionej 3 ( cos ala trylogi ) z tym ze wypuscili to bo po premieze 3 wiele osob dalo sobie looz... w miejsce scorpiona ktory niezdazyl do portalu pojawil sie smoke... i ed z ekipa postanowil niezaspokojonych fanow usatysfakcjonowac dodajac scorpiona, jade i kilka jeszcze postaci w tym 3 ukryte z tego co pamietam:D
w tej wlasnie czesci doszl brutality
QUOTE(mashter @ 27 04 2006, 03:34)

trilogy byl chyba najrozsadniejszym mortalem, szkoda tylko ze wszystko blokowalo sie dolnym blokiem, bo to zabijalo cala rozgrywke na wysokim poziomie.
no ale jakby tego bloku nie dali to by dopiero był syf na turniejach. Dało by sie robic infinity z rzutow Smokiem, Znachorem i Kung Lao.
Dabman bez obrazy ale chyba z ksiezyca spadłes. Wczesnij napisałes ze Ultima to porazka jakbys ja znał najlepiej a za chwile piszesz o brutalitach ktorych w UMK3 nie było. Ultima wyszła w tym samym roku z 5 miechow po MK3. Mało tego zanim MK3 na dobre dotarło do europy to juz od razu była to Ultima bo MK3 sie nie opłacało zwyczajnie kupowac włascicielom salonow. To analogiczna sytuacja do T5 i T5DR. Usunieteo pare bugow choc kilka zostawiono, zbalansowano troche postacie obcieto demage przy combach wiekszosci (Kabal juz nie zabijał 2 akcjami). Dodano nowe ciosy i kombosy (ze skoku z reka). Wiec jak mogła byc porazka zyciowa skoro wsjo co doszło i zrobiono mzoan zaliczyc na plus? Przez fanow to UMK3 jest traktowana jako własciwa 3. Na turniejach nie grało sie w MK3 ani w MKT tylko własnie w UMK3.
I jak ktos mysli powazniej o graniu w tego starocia to tylko UMK3 sie jeszcze liczy. W Brazyli i USA jeszcze ze 2-3 lata temu były w to turnieje co prawda bardziej przypominały zloty koleznskie ale były.
Mortal Kombat Trilogy to była jedna z pierwszych nagranych gier, po przerobieniu psx-a.
Nawet pograło się przez pewien czas. Ale wtedy poza Tekkenem2 była ogromna moda na bijatyki 2d.
A tak generalnie, to najlepsze wspomnienia mam z MK1. Byłem w szoku jak kumpel na swoim 386 pokazał. Nie mówiąc o tym, że jego ojciec kupił kolorowy monitor, co nie było kiedyś taką normą.
Na automatach wcale natomiast mi się nie chciało grać. Tylko japońskie bitki miały dla mnie znaczenie.
Brakuje opcji MK: Special Forces
zdecydowanie 2

.. reszta to juz tylko powielanie schematow a te 3d to dla mnie juz nie mortale.
michal000123
28 04 2006, 10:05
=PiT=:
Zauważyłem

(patrz mój post 5 postów wyżej).
Mastachi
28 04 2006, 10:56
Brutality bylo w UMK na SNESIE

Te nowe mortale to straszne scierwa. Praktycznie niegrywalne, ta gra jakas taka sztuczna. No i oczywiscie, mk2 wygrywa ze wzgledu na swoj klimat, ktory godnie kontynuuje jak dla mnie shaolin monks. No i UMK do pogrania. Pamietam jeszcze z salonu jak sie gralo smoke'em na 1 combo przez 2h (3 kwadracik od lewej i zrobienie mercy na ermacu i siup od poczatku).
chłopaki powinni powrócić do korzeni i kolejna część powinna być poprostu 2d, (ewentualnie tła mogą być 3d), z jakimś ulepszonym systemem (np. rewersale).. to było by coś, ale można tylko pomarzyć
hmmja nigdy nieumialem obykac w mk3 cyraxem 2 siatki ani zeby w umk po skonczeniu gry smoke wbic kod zeby grac dalej od nowa na 1 zetonie:D
macie jakies ciekawe przygody z ta seria?
taa, infinity Kung Lao i Scorpionem w UMK3
Super Big Boss
6 05 2006, 08:31
Wszystkie Mortale od 4 do SM to0 ścierwa, kupiłem kiedyś Deception i żałuje do dziś, gra nudzi się po dwóch godzinach i nawet bonusy nie pomogą.
A najleprza jest jedynka.
Hobbith
15 05 2006, 04:39
A ja jeszcze pamiętam jak zagrywałem się na dworcu, w salonie gier, w Mortala II. Tyle miesięcy spędziłem przy tym automacie.... a o istnieniu czegoś takiego jak friendship czy babality, dowiedziałem się chyba dopiero po roku grania

... cóż.. mały wtedy byłem

Dwójka to moja ulubiona część, chociaż wcale nie uważam że jest najlepsza. Po prostu strasznie mi się podobała gdy byłem mały. Teraz już bym w nią nie zagrał... nie chciałbym porównywać mojej "wspaniałej gry z czasów dzieciństwa" to takiego Tekkena czy GG, bo wiadomo jak by to się skończyło. Niech zatarte wspomnienia dodają tej części uroku
eee 3 i trilogy ale bardziej trilodźi bo tam Rain był [*]
MK3 wersja z Amigi - to zapamiętam na dłuuugie lata. Ani Trilogy na PSXa, ani tymbardziej czwórka nie miała juz tego klimatu, co trójka w którą szarpałem w salonach i na Amidze.
Cholernie grywalna, najlepsza - Mortal Kombat 3
QUOTE(Am @ 21 05 2006, 19:40)

MK3 wersja z Amigi - to zapamiętam na dłuuugie lata. Ani Trilogy na PSXa, ani tymbardziej czwórka nie miała juz tego klimatu, co trójka w którą szarpałem w salonach i na Amidze.
Cholernie grywalna, najlepsza - Mortal Kombat 3
MK3:
PLATFORMY: Automaty, PC, Sega Genesis, Play Station, Game Gear, Sega Master System, Snes, GameBoy.
DATA WYDANIA: 1994 (automaty), 1995 (pozostałe), 1996 (PlayStation).
Ja mialem amige fest dlogo... do dzis lezy w szafie i w albert'a gier, ale kurde no niewiem MK3 na amige? cos mnie ominelo?:|
CheeseOfTheDay
21 05 2006, 19:07
Jakaś wersja może tam była;]. Tak jak była wersja "MK3" na Pegaza

.
Zdaje mi sie że była

Ale to było tak daaaawno, chyba że grałem w dwójkę. Wtedy zwracam honor
QUOTE(Liberty666 @ 21 05 2006, 20:07)

Jakaś wersja może tam była;]. Tak jak była wersja "MK3" na Pegaza

.
wez pod uwage ze tego mk niewydal midway a na amige bankowo byl to midway wiec nabank niebyla tak okrojona !! tylko muzy miala pewno kijowa i to wszystko, o ile w ogole byla !!
CheeseOfTheDay
21 05 2006, 20:57
Lol no nie tłumacz mi takich rzeczy

. To oczywiste że na NESa MK nie było od Midway, tak samo jak było pełno Street Fighterów 2,3,7 nie od Capcom czy gra Firtua Fighter vs Tekken (serio

) nie od Namco&AM2 squad

.
QUOTE(Liberty666 @ 21 05 2006, 21:57)

Lol no nie tłumacz mi takich rzeczy

. To oczywiste że na NESa MK nie było od Midway, tak samo jak było pełno Street Fighterów 2,3,7 nie od Capcom czy gra Firtua Fighter vs Tekken (serio

) nie od Namco&AM2 squad

.
na nesa? przeca NES to pierwsze nintendo:| SNES to byla konsola na ktora zaczely wychodzic mortale, wiec na nes'a niemogl byc MK:| na podrobe czy cos takiego ( Pegasus ) takie zeczy wychodzily !!
CheeseOfTheDay
21 05 2006, 21:26
No to oczywiste że chodzi mi o podróby...
Dla mnie to jeden uj, nesa w chacie nie miałem, a nazywałem tak też jego podróby.
Meanthord
21 05 2006, 22:13
QUOTE(Dabman @ 21 05 2006, 20:01)

MK3:
PLATFORMY: Automaty, PC, Sega Genesis, Play Station, Game Gear, Sega Master System, Snes, GameBoy.
Do oficjalnych releasow dodam jeszcze wersje na Jaguara, NES-a i MegaDrive. To juz bylaby kompletna lista - tak w ogole, to pierwsze slysze o wersji MK3 na Amige. Jesli juz, to na pewno nie bylo to oficjalne wydanie, podobnie jak Quake`a 1, Wipeouta i innych perelek

.
Widze że ja walnąłem gafe - ubóstwiam zatem MK2 (to chyba już na Amigę wyszło

)
Zwracam honor.
Super Big Boss
22 05 2006, 22:37
Mortal Kombat 3 był wydany na Amige, wiem bo grałem.
Mastachi
22 05 2006, 22:51
Sranie w banie. Nie bylo zadnego mk3 na amige. Tylko mk2. Pamietam jeszcze zeby zagrac w 3 na pc bylo trzeba miec 8 ramu
Meanthord
23 05 2006, 07:37
Byl sposob, zeby zagrac na 4 MB, tyle ze bez dzwieku :>. Am: lol, sam nie wiesz w co grasz/grales?
Super Big Boss
23 05 2006, 09:52
Teraz mi się przypomniało, że to nie na Amidze, tylko na SNESie grałem. Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.
Zagłosowałem na MKT (z braku UMK, który na automatach najlepszym versusowym mortalem) ze względu na potencjał akcji player vs player. Jeśli zaś chodzi o klimat to faktycznie MK II nie ma sobie równych (ciężkie brzmienia, wyraziste lokacje, konkretne stage fatality, sekrety).
Dr.Czekolada
13 08 2006, 11:48
Chciałem zagłosować na trójke ale się rozmyśliłem (Trilogy IMO lepszy) ale po chwili mówie do siebie,,idioto tobie chodziło o UMK3 a nie o zwykłe MK3 !!" (którego IMO nie ma w ankiecie czego jestem obrażony

, TEN KLIMAT... KIEDY ZOBACZYŁEM W TYM NIEOŚWIETLONYM PUBIE... AUTOMAT Z UMK3).
Nie ma MK Ultimatum coś tam
Dr.Czekolada
26 08 2006, 21:23
Hahahahahahahah (dostałem ROTFL-a

) a to to co ? babcia w kapciach ?? -------------------------------------->
http://www.mortalkombatonline.com/content/games/umk3/
Jestem fanem MK od pierwszej częsci; kiedy czytam posty w stylu "MK4 był do kitu...", czy "te wszystkie 3d o kant d.py rozbić", to chyba mnie szlag trafi!! MK4 poszedla w kierunku 3d, przywracajac mroczny klimat zwlaszcza z mk2 - co z tego, ze graficznie nie powalal; wniosł do serii cos nowego (3d) i przypomnial o tym co najwazniejsze (otoczka, fatale). Kolejne mortale (DA i Deception), tylko potwierdzily wytycenie dobrego kursu przez midway (rewelacyjne tlo do wydarzen, jeszcze lepsze postacie i system walki). Po mimo zmiany podejścia do rozgrywki i rozbudowania systemu walki, gra zyskala jeszcze wiekszych rumiencow. Gralem w DoA i inne wspolczesne kopaniny, ale predzej czy pozniej zawsze lecialy w kat, a MORTAL jest zawsze na tapecie - zdecydowanie mordobicie wszechczasów!!
QUOTE(sla @ 3 10 2006, 22:56)

a MORTAL jest zawsze na tapecie - zdecydowanie mordobicie wszechczasów!!
Można poprosić o argumenty? Tylko jakieś dobre
no przeciez napisał fatale sa i lepsza historia

(te ostatnie to sa rownie madre jak i te z tekkena)
Mortala zabiło własnie zbyt wczesne i na dobra sprawe niepotrzebne przejscie w 3D ktore juz całkiem uwydatniło wszystkie jego braki i schematycznosc.
Gra nie wychodzi na arcade bo nic by na siebie nie zarobiła nikt nie bedzie grał w gre gdzie mozna rzucac w nieskonczonosc i robic multum innych głupot. Granie na 2 osoby przypomina zgadywanke a granie z kompem ogranicza sie do rozgryzienia luki w jego z gory zaprogramowanych kontratakach od czego mzoan umrzec z nudy po 10min grania. Bo tylko tak Boon i społka sa w stanie tworzyc 'sztuczna inteligencje' (indolencje) dajac CPU cos czego nie ma gracz (np: priorytet na rzuty, mniejsze opoznienia) i programujac mu tepe kontry.
to ze w pierwszej połowie lat 90 uchodziły takie rzeczy płazem o tyle dzis dyskwalifikuja tytuł na wstepie.
tez jestem fanem MK ale nie mam klapek na oczach
Najlepiej by było, żeby autorzy dali już spokój MK, wtedy seria może by pozostała kultowa we wspomnieniach graczy tylko, że autorzy chcą wydusić coś z marki MK i tyle.
jakos seria sf tez byla w 3d a jednak 2d to jest cos lepsziejszego od 3d w tych grach... fatale w mk 3d? no zarty... kanciata krew lejaca sie chektolitrami po za tym no kicha maksymalna, te komba... komba w mk2 czy mk3 to przy tym masakra !! niewspomne o umk3, szkoda gadac, tez kocham mk, lecz 3d zabilo ta bijatyke, a jak bym sie mylil to dalej miala by tylu graczy co za czasow 2d... i mk po mk4 wychodzily by na arcade, a tak nie jest! bo nie sa dopracowane i sa srednie. Zeby nie powiedziec do d..y
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.