Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Gothic !
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2, 3
Witek.bielsko
Zakładam temat, bo jeszcze się z takowym nie spotkałem, a nie chce mi się wierzyć że nikt z tego forum nie grał w tę serię. Wiem, że wszyscy tutaj grają głównie na konsolach, tak jak zresztą ja, ale dla niektórych gier trzeba odrzucić uprzedzenia- jedną z niewielu takich pozycji jest z pewnością arcydzieło niemieckiej firmy Pirahna Bytes. W mojej opinii jest to jeden z najlepszych RPG w jakie grałem w życiu.
Myślę, że temat jest dosyć na czasie, bo niedawno firma CD Projekt (wydawca) obniżył znacznie cenę i dziś można nabyć wspaniałego Gothica II w cenie 20 zł, co dla mnie jest okazją niesamowitą, no byłoby, gdybym nie kupił go 2 lata temu za ponad 100 zł. biggrin.gif
Tak, czy inaczej myślę, że warto, ba nawet trzeba się tą grą zainteresować, ponieważ za śmieszne w sumie pieniądze możemy poznać jedną z najlepszych gier w historii(rozkładającą tak promowanego Morrowinda bez problemów)
Offi
Nie ma porownania z morowindem zupelnie inny klimat i npc wygladaja o wiele bardziej profesjonalnie (porownajcie sobie orka z tym pomalowanym na zielono czlowieczkiem z klami "wielkim krepym i umiesnionym" znaczy niewiele wiekszym od koscistegho oberwanego wluczegi).
Teraz czekam tylko na g3 hyh.gif a g2 pozyczylem od kompla gdy kopilem sobie noc kruka moglem mu ja w koncu oddac tongue.gif
Sarge
Heh, niedawno odświeżyłem sobie pierwszego Gothica i szczerze mówiąc jest to według mnie najlepszy "exclusive PC" RPG. Prawdę powiedziawszy, gra bardziej przypadła mi do gustu niż osławiony Morrowind - sam nie wiem dlaczego, może po prostu do tego ostatniego nie zdążyłem się jeszcze przekonać, ale Gothic nawet teraz, ze swoją archaiczną grafiką i licznymi błędami, zdołał mnie przyciągnąć.

Gothic 2 za 20zł? Świetna informacja, być może jak przejdę jedynkę, to się skuszę tongue.gif .
RSX
Czy do Gothica Noc kruka trzeba mieć Gothic 2? Bo Offi tak napisał że nie wiem czy porzyczył od kumpla Gothica bo kupił sobie Noc Kruka, czy jak kópił Noc Kruka to mógł oddać Gothica hmmm rolleyes.gif
Mq
Absolutnie kocham ta serie.Poziom trudnosci ktory wielu odrzuca mi nie przeszkadza . Podoba mi sie , ze gra wymaga od gracza pewnej dozy kompetencji i planowania dzialan w przeciwienstwie do np. Morrowinda gdzie stajesz sie niezniszczalny po piatym levelu.Pozytywnie wplywa to tez na realizm , ma sie wrazenie ze chodzi sie po zywym swiecie , nie ma strefy dla nubow gdzie walczy sie z kroliczkami , jak jestes slaby i poleziesz w nie to miejsce zostaniesz rozszarpany na kawalki.Z drugiej strony pokonanie przeciwnosci daje duzo satysfakcji i pod koniec gry nastepuje ten moment kiedy twoja postac jest wreszcie zaj,ebista i nie trzeba sie nikogo obawiac wink.gif

Ludzie ktorzy zachwycaja sie tym jak realistycznie sie zachowuja postacie w Oblivionie nie pamietaja ze Gothic zrobil wiekszosc tego wczesniej smile.gif Na troche mniejsza skale ale tym nie mniej.

Lyknalem jedynke w tydzien i teraz zaczynam dwojke .Nie podoba mi sie tylko,ze jeszcze nie spotkalem zabojczych strusiow z jedynki,mam nadzieje ze nadal sa w grze ...

QUOTE(RSX @ 2 05 2006, 18:39) *

Czy do Gothica Noc kruka trzeba mieć Gothic 2? Bo Offi tak napisał że nie wiem czy porzyczył od kumpla Gothica bo kupił sobie Noc Kruka, czy jak kópił Noc Kruka to mógł oddać Gothica hmmm rolleyes.gif

Tak.Noc Kruka dodaje nowy epizod i wiele questow i frakcji do normalnej gry ,jak rowniez zmienia troche system.
Super Big Boss
Gothic 1- super, moim zdaniem ta gra łyka Morrowinda bez problemu. Gothic 2 jest już troche gorszy ale to wciąż czołówka RPG, pozatym co co tak na prawde może na dzień dzisiejszy z Gothicem konkurować?
Oblivon- nie sądze.
mario87
morrowind/oblivion a gothic to są dwie różne gry, jedna z największych różnic to to że w TES można grać praktycznie bez końca a np. w gothicu 2 osiągnie się maksymalnie 38 czy 42lv(dobrze pamiętam?) i to wszystko, gre trzeba kończyć confused.gif

co nie znaczy że Gothica 1 i 2 nielubię, wręcz preciwnie, są w liście moich nabardziej ulubonych gier smile.gif
Witek.bielsko
QUOTE(mario87 @ 3 05 2006, 18:23) *

morrowind/oblivion a gothic to są dwie różne gry, jedna z największych różnic to to że w TES można grać praktycznie bez końca a np. w gothicu 2 osiągnie się maksymalnie 38 czy 42lv(dobrze pamiętam?) i to wszystko, gre trzeba kończyć confused.gif

co nie znaczy że Gothica 1 i 2 nielubię, wręcz preciwnie, są w liście moich nabardziej ulubonych gier smile.gif

Fakt- oba Gothic'i miały dość jasno zarysowany finał- np. w dwójce nie można było się wrócić z wyspy Irdorath. W trójce, sądząc po wywiadach z twórcami też tak będzie- ale dla mnie to nie jest jakiś wielki minus, bo zadania i zlecenia zawsze kiedyśtam się skończą i dalsza gra po prostu traci sens...
Juman
Ja tam uwazam ze Gothic I mial lepsza fabule niz Gothic II w ktorej wpadlem w buga i wyzucilo mnie na statek i z mega slabymi statsam poplynelem statkiem. Najlepsze w tym wszystkim bylo ze glupi ork zabil mnie bedac ode mnie bardzo daleko nie uzywajac czarow.
Witek.bielsko
QUOTE(Juman @ 4 05 2006, 23:21) *

Ja tam uwazam ze Gothic I mial lepsza fabule niz Gothic II w ktorej wpadlem w buga i wyzucilo mnie na statek i z mega slabymi statsam poplynelem statkiem. Najlepsze w tym wszystkim bylo ze glupi ork zabil mnie bedac ode mnie bardzo daleko nie uzywajac czarow.

Zgadzam się- grając w jedynkę czuło się coś w stylu uczestnictwa w czymś wielkim, w naprawdę ważnych wydarzeniach., może była to też sprawa super-klimatu i tego, że w moim przypadku był to jeden z pierwszych tak rozbudowanych RPG w jakie grałem. A bugi to niestety cecha charakterystyczna Gothica- trzeba po prostu jak najczęściej sejwować.
estel
Nie wiem czemu tyle ludzi narzeka na bugi. Ja podczas mojego kilkukrotnego przechodzenia 1 i 2 czesci nie trafilem na prawie zadne.
mario87
ja też sobie jakoś nie przypominam żadnych bugów, ale jak nawet były to nic poważnego co by mnie zdenerwowało na tyle żeby je zapamiętać smile.gif

ahh, przez ten temat chyba sobie jeszcze raz zagram w pierwszą czesc a później w drugą wink.gif

gothic 3 w październiku czy nie?
Mackal21
Gothic 1 był niedawno w CD-Action(już 10 lat na karku).Świetna gra,która urzeka grafiką(mimo swoich 4 lat),muzyką,klimatem,a także znakomitą polonizacją i fabułą.
Po przejsciu jedynki zabrałem się od razu za dwójkę,w której widoczne zmiany to nieco podrasowana grafika,większy obszar,a także ilość postaci w grze,oraz ilość misji.
Jednym słowem,jeśli szukasz jakiejś ciekawej gry przygodowej z elementami rpg to polecam serię Gothic.
Premiera Gothic 3 na 88% we wrześniu.
iaikO
nooo najlepsza seria na PC ever. w wasadzie jedyna pecetowa gra jaka wciagnela mnie na dluzej, swietny klimat, fabula, grafika, muzyka, no wszystko na najwyzszym poziomie. dla mnie jedna z najlepszych gier wszechplatform. tez mnie chetka wziela po chwili retrospekcji, trzeba skopac paru orkow i sniacego smile.gif aha, bardziej podobala mi sie 1 czesc, to pierwsze wrazenie, poznawanie nowych kolesi, wczucie w klimacik, ehs. chociaz milo bylo w 2 powrocic, ale juz nie to samo. w 3 pewnie nie poszpilam(kiepski komp), poczekam jak bedzie w cda ;p
ps. bagienne ziele rox ;]
szeni
Chociaż w Gothica niewiele grałem, to o wiele bardziej przypadł mi do gustu Morrowind. Za to uczucie chwały i satysfakcji. Za pierwszym razem grałem złodziejem - nie mogłem praktycznie nic robić, byle skrzekacz był dla mnie śmiertelnym zagrożeniem. Gry nie mogłem pchnąć do przodu. Za drugim razem grałem magiem bitewnym. Tu było już trochę lepiej, ale w końcu grę odstawiłem. Ciekawe było to uczucie bycia popychadłem, strachu i szacunku przed strażnikami... To wrażenie ogromu świata... Wreszcie za trzecim razem zacząłem grać nieco zmodyfikowanym wojownikiem. Nie wiem jak to zrobiłem, chyba jakoś idealnie trafiłem w statystyki, bo nie było na mnie mocnych. Teraz mam 39 level i nikt nie może mi podskoczyć. Strażników zabijam hurtowo (przyczepiają się z niewiadomego powodu - nie noszę zbroi indorillianskiej).

SPOILER DO KOŃCA POSTA:

A już najlepszy motyw jest po skończeniu gry, kiedy zabijasz Dagoth Ura i stajesz się pełnoprawnym Neveryjczykiem. Wszyscy czują wobec ciebie szacunek. Kocham to uczucie - dotąd byłem popychadłem, a teraz madafaka ze mnie jakich mało hyh.gif . Tylko pogratulować Bethesdzie za genialny pomysł. Nie mogę się doczekać kiedy za jakies 3, 4 lata, kiedy będę już miał komputer mogący uruchomić Obliviona na zadowalajacym poziomie i zatopię się znowu w ten świat. Polecam każdemu.
Witek.bielsko
QUOTE(estel @ 5 05 2006, 18:16) *

Nie wiem czemu tyle ludzi narzeka na bugi. Ja podczas mojego kilkukrotnego przechodzenia 1 i 2 czesci nie trafilem na prawie zadne.

Oj- szczególnie w jedynce było ich sporo: choćby klinowanie się postaci- pamiętam jak w obozie sekty Bezimienny po prostu zaklinował mi się w chatce na bagnach, a potem w wężu błotnym- trzeba było grać od nowa. Kumplowi zdażyła się też sytuacja, kiedy gość z którym musiał porozmawiać (Diego) po prostu nie podejmował gadki- też reset i gra od nowa. Na szczęście w dwójce już takich sytuacji raczej nie było...

laikO- powiem ci że mnie też walnęła chętka odkurzenia jedynki- więc niestety olewka nauki, powitanie Nowego Obozu i zabieram się za poyebów z sekty biggrin.gif (pewnie znowu coś ze Śniącym kombinują biggrin.gif )
Mastah27
Pierwszy oficjalny trailer, gdzie jest pokazana w końcu właściwa gra:

http://www.gametrailers.com/gamepage.php?fs=1&id=1621

Jedynie dla tej gry byłbym w stanie zupgrade'ować kompa - Gothic ma w sobie to coś, co do niego przyciąga. Mam nadzieję, że jednak jego 3 część wyjdzie także na next-geny, bo nie uśmiecha mi się wydawać kilku tysiaków, aby pograć tylko w jedną grę.
Radzik
W jedynkę grałem dość sporo i o dziwo wraz z dalszymi postępami, gra coraz bardziej mnie wciągała w swój niezwykły klimat. Grafika na owe czasy juz nikogo nie powali, ale nie wywołuj tez odruchów wymiotnych. Samo sterowanie na poczatku wydało mi się nieprecyzyjne, ale po kilku godzinkach w miarę się przyzwyczaiłem. Gothic jest wart polecenia i z pewnością jest jedną z lepszych gier na pieca.
Jacek_A_
Osobiście seria Gothic mi nie podchodzi. Mój ostatni zakup (Gothic 2) nieco mnie rozczarował. Ale by nie być gołosłownym ... Kiepska walka (ot, jedyne co robimy to wciskamy zazwyczaj na oślep klawisze licząc na duże obrażenia), detekcja kolizji (walka czasem przenosi się na stojące niepododal belki z drewnem, albo na kamienie ...) , marna grafika (choć niektóre miejsca są świetne) i przycinanie w miastach (a mój sprzęt to ekstremalnie podkręcony Geforce 6600 i 1 GB Ramu ...). Choć muszę przyznać, że czasem wciąga. Mimo to polecam jednak serię takie jak Icewind Dale i Baldurs Gate. To według najlepsze cRPG w jakie grałem. Doskonałe sterowanie , drużyna i wieeeele innych. Jak już ktoś planuje kupić któregoś Gothic, to niech lepiej przedtem zagra w demko ... Rzekłem.
Equa
Bardzo ciekawy temat, aż dziw, że o nim zapomniano. Z gothiców to najpierw przeszedłem część 1, a potem zaciekawiony sięgnąłem po 2. Uwielbiam Gothica za to, że się jest bliżej wydażeń niż np. w Baldurs Gate (Gry z kamerą oddaloną od bohaterów tracą wiele z uroku).
Mq
Kiepska walka (ot, jedyne co robimy to wciskamy zazwyczaj na oślep klawisze licząc na duże obrażenia),

Niet, trzeba uzywac kombosow coby zgrabnie laczyc ciosy i blokowac. Walka w Gothic'u nie jest idealna ale jesli walisz na oslep to Twoj blad a nie wada gry.
estel
Trojeczka w pazdzierniku. Mam nadzieje, ze przebuduja system walki ^^
Matt3o
Gothic 3...
Ja czekam z niecierpliwością podobno grafika miodzio ale sama gra jest na 8 z dużym plusem ale liczmy że będzie dobrze...
Ofeck
Gothic zdecydowanie jedna z najgorszych serii gier RPG jakie widziałem i w jakie trochę grałem. Zbuggowana na maxa skutecznie odstrasza poza tym diabelnie nudna i wogóle kijowa taka.
mario87
na 3 oczywiście też czekam ale kilka dni temu na Hyperze były relacje z targów i powiedzieli że... uproszczono system walki O_o nie wiem czy to jakiś żart czy pomyłka
Mq
QUOTE(mario87 @ 1 10 2006, 22:20) *

na 3 oczywiście też czekam ale kilka dni temu na Hyperze były relacje z targów i powiedzieli że... uproszczono system walki O_o nie wiem czy to jakiś żart czy pomyłka

Mam jakos watpliwosci bo to Hyper i nie bardzo wiem jak by to mozna uproscic ;p Ale czytalem ze wyszly juz recki w Niemczech i gra ma mase bugow (ale sie nie spodziewalismy chyba braku bugow na starcie;p)
Offi
En no bugi to znak rozpoznawalny gothica biggrin.gif nie mozna sie bez nich obejsc tongue.gif
Sizzzu
no nie powiedzialbym ze Bugi to znak rozpoznawalny Gothica... bugi to raczej znak rozpoznawalny seri Elder Scrolls... Gothic jest zawsz swietnie zrobiony i w miare dobrze dopracowany , wiadomo ze ma kilka bugow ale nie jest tak zle zeby byl to jego znak rozpoznawczy... jego znakiem rozpoznawczym to swietna historia, piekna grafika , ogromna swoboda i jeszcze wiekszy swiat do zwiedzenia ... Czekam na czesc 3 !!
Offi
ta nie ma to jak spasa z wierzy i nic sobie niezrobic bo szlo sie bokiem alboe zaciac sie w kozni bez mozliwosci zapisu wczytana i nie zapomnij ze od czasu do czasu gra lubi sie wylaczyc tongue.gif
No ale przynajmniej niektore bugi mozna wykozystac polecam pracowac u kowala benet ma buga ze ciagle odnawiaja mu sie zasoby stali tongue.gif
Bobs
QUOTE(Sizzzu @ 3 10 2006, 10:30) *

no nie powiedzialbym ze Bugi to znak rozpoznawalny Gothica... bugi to raczej znak rozpoznawalny seri Elder Scrolls...

[b]nie wiem jak jest z serią gothic bo nie grałem,ale w elder scrollsie z każdą następną częsćią jest coraz mniej bugów.np.w oblivionie jakiś wielkich bugów nie ma.ot,dla przykładu największy z jakim się spotkałem:
raz dla rozrywki(po przejściu wszysykich questów)postanowiłem zabić całą populację brumy.po zabiciu żebraka,ten "rozpadł"się na różne nierozpoznawalne kształty i zaczął krążyć w powietrzu(taka wirująca,latająca kula z części składowych żebraka).dziwnie to wyglądało.poza tym to raz jak wszedłem do sklepu to była w nim sarna.więcej bugów nie pamiętam.co prawda gra potrafi się przyciąć,ale to raczej wina dużych wymagań sprzętowych.
Żeby nie było offtopa,to podobno beta-wersja gothica 3 jest strasznie zabugowana
Sizzzu
najwiekszy bug w oblivionie to zatrzymanie sie wskaznika exp umiejetnosci !! po zatrzymaniu sie wskaznik w ogole nie rosl i nie mozna bylo polepszyc danej umiejetnosci ... dzialo sie tak po zrobieniu questow za ktore dostawalismy + iles tam do danego skilla po otrzymaniu tego + wskaznik zatrzymywal sie
Offi
Wlasnie podobno w G3 nie bedzie powaznej klasy maga, beda tylko jakis niskolewelowe czary reszta potezniejszych czarow bedzie tylko na skrolach sad.gif .
mario87
jeśli tak to należało by porzypuszczać że gra nie będzie tak liniowa pod względem zdobywania doświadczenia, w drugiej części najlepsze czary było bardzo mocne, ale mogliśmy mieć je tylko pod sam koniec gry żeby nie było za łatwo
osobiście jednak wole mieć wszystkie czary dostępne do nauczenia ale odpowiednio wyważone, jest też kolejne ale, na wysokim poziomie trzeba czuć tą moc którą będziemy mieć po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach pakowania smile.gif

a jeszcze co do tych bugów z wieżą i kowalem to nigdy ich nie uświadczyłem, nawet te wychodzenie z gry było chyba rzadsze od tych z morrowinda....
Offi
w g1 idac bokiem mozesz przezyc upadek z wysokosci jak bedziesz grac w g1 polecam sprubowac przydatne (tylko sie nie przyzwyczajaj w g2 juz tego nie ma)
co do kowala to jezeli za szybko podajesz komendy do wykuwania broni to znikaja napisy i postac nie moze sie ruszyc szczegulnie widoczne w dodoatku jak pracujesz kowalem.
kopaa
gothic1 i 2 bardzo wciagajace gry, ciekawe kłesty, ladne miejsce gdzie toczy sie akcja, jest niezly klimacik i zabawa na wiele godzins ale... System rpg jaki tam zaimpletowano jest beznadziejny, zabijam wszystko mieczem a i tak moze mi fajnie wzrosnac mana confused.gif, beznadziejny wyglod potworow, khorinis po 3 rozdziale zaczyna nudzic i jednak nie ma za bardzo co zwiedzac. Ot jedne ruinki, 2-3 lasy i to wszystko. Zreszta po zdobyciu legendarnej zbroi paladyna jestesmy niesmiertelni i bez trudu zabijamy w g. dolinie 10 orkow naraz.
Wole morrowinda i jego urzekajacy PRZEOGROMNY świat, a wzbogacony modami, calkowicie demoluje gtohica (ktory i tak jest gra swietna).
Bobs
QUOTE(Sizzzu @ 3 10 2006, 23:33) *

najwiekszy bug w oblivionie to zatrzymanie sie wskaznika exp umiejetnosci !! po zatrzymaniu sie wskaznik w ogole nie rosl i nie mozna bylo polepszyc danej umiejetnosci ... dzialo sie tak po zrobieniu questow za ktore dostawalismy + iles tam do danego skilla po otrzymaniu tego + wskaznik zatrzymywal sie

mi się nigdy coś takiego nie zdarzyło.w ogóle to mało jest questów,za które się skille dostaje,głownie są to bronie/zbroje/kasa.czasem trenuje się skilla za darmo za pomoc danej postaci,ale przważnie już po queście,np.
baurus cię szkoli za darmo po zdobyciu mythic dawn commentaries 4(już po zakończeniu questa),oraz argonainin z jaskini mythic dawn(ten którego trzeba było zabić nożem;też po zakończeniu questa)
MicMic
A ja przypominam , iż premiera G3 za:
4 dni
8 godzin
i 27 minut ^^
Mq
Zeby troche rozjasnic nastroje to niemieckie magazyny , ktore wczesniej zjechaly Gothic 3 za bugi , dostaly nowa wersje gold gry. Sa calkiem zadowoleni bo wiekszosc powaznych bugow zostala usunieta.

Zreszta po zdobyciu legendarnej zbroi paladyna jestesmy niesmiertelni i bez trudu zabijamy w g. dolinie 10 orkow naraz.
Wole morrowinda i jego urzekajacy PRZEOGROMNY świat

Lubie Morrowinda ale w nim jestesmy niesmiertelni od piatego levelu, chyba ze sie zrobi jakas egzotyczna postac wink.gif Zapomniales tez dodac ze zanim sie dostanie porzadny ekwipunek w Gothicu wszyscy cie klepia i trzeba kombinowac przez wieksza czesc gry. Swiat Morrowinda jest w istocie wiekszy ale rowniez mniej interesujacy, ze sporymi polaciami zupelnie pustego terenu. Gothic jest mniejszy ale eee bardziej scisly i bez sztucznego rozciagania swiata . Takie moje piec groszy, obie gry sa dobre.

ale faktycznie szkoda ze gothic nie ma takich mozliwosci do modowania jak seria Elder Scrolls
estel
Dzisiaj premiera.
Bobs
w Polsce też?bo czekam na tą grę już jakiś czas,a już nie mam w co grać.
Offi
w polsce premiera bedzie 3
a w stanach 20 wiec nie mamy tak zle
z tym ze my czekamy bo trzeba przygotowac polska wersje
monstrol
Moim zdaniem Gothic co po prostu fenomen i mam nadzieję że "trójka" nie zawiedzie wygłodniałych graczy Za tym tytułem przemawia klimat i historia

poza tym easter eggi! pamietacie ile w gothicu bylo easter eggow? na przykład wrak samochodu w pustynnej krainie w NOCY KRUKA:)?
estel
Gothic 3 jest ponoc strasznie zbugowany.
Offi
Owszem ale wiekszos bledow juz wywalono ale i tak zostalo kilka niemilych "zasadzek" np: jak udezy cie potwor zaczyna sie animacja jak sie cofasz(nie mozna jej przerwac ) i podczas jej trwania potwor uderza cie poraz kolejny i wpadasz w bledne kolo.
Ale spokojnie przed Polska premiera moze wyjdol juz jakies konkretne latki tongue.gif .
Diabeu
QUOTE(estel @ 19 10 2006, 21:01) *

i ma gejowską oprawę audio
Specu
QUOTE(Diabeu @ 20 10 2006, 09:57) *

QUOTE(estel @ 19 10 2006, 21:01) *

i ma gejowską oprawę audio

kwik
true
true

odglosy dzika naparzajacego sie z 7mioma halabardierami w izbie 4x2 brzmia jak gejowski gangbang
Offi
Ja czekam na polskol wersje (no mimo ze przydalo by sie podszlifowac jezyk obcy)mam jeszcze nadzieje ze djalogi bedol na poziomie (nie jak w nocy kruka confused.gif )
Krasus
QUOTE(Offi @ 20 10 2006, 01:33) *

Ale spokojnie przed Polska premiera moze wyjdol juz jakies konkretne latki tongue.gif .

Dlatego Polska premiera ma sie odbyć tak późno bo ludzie z CDP implementują wszystkie poprawki nad którymi siedzą ludzie z Piranhy - miejmy nadzieję że nasza wersja będzie już "cacy". happy.gif
estel
Ja mam najnowsza zupdate'owana wersje angielska i watpie zeby CDP zaimplementowalo nowe latki, bo musieliby je sami napisac. Anyway kilka zdan o grze,

Grafika jest bardzo ladna. Postacie cos jak w Riddicku, ladny ekwipunek, ladne widoczki (gdy cos jest daleko to jest na takim blurze jakby), przyroda wyglada wspaniale. W lasach grasuja jelenie, wilki (ktore poluja czasem na jelenie), scierwojady itd.

Muzyka mi podeszla. Nie zwracam na nia uwagi, czyli wpada w ucho, czyli jest ok.

Gameplay... jest dziwnie. Raz, ze nie czuc ze jestesmy czescia jakiejs duzej fabuly, tak jak to bylo przeciez w poprzednich czesciach. Dwa, mozna chodzic po calym swiecie, zwiedzac, zbierac itd. Zupelnie jak w Oblivionie. Questow tez jest bardzo duzo. System walki jest masakrycznie do (pipi). Nie widzialem jeszcze czegos gorszego. Bedac na 5 poziomie boje sie podejsc do krwiopijcy ;] Jezeli potworek zaatakuje cie pierwszy, to najprawdopodobniej cie powali na ziemie i zada dodatkowe 2 uderzenia. Na zabicie bohatera wystarczy jakies 6 uderzen od najprostszego mobka takze... nie jest latwo. Cala zabawa polega na tym, zeby zadawac pierwszy cios. Gdy juz sie to stanie, mozna mashowac LPM do usranej smierci.

Nie ma run z czarami, tylko jest tzw. Ancient Knowledge. Trzeba rozwijac ten atrybut i mozna sie uczyc nowych czarow/umiejetnosci magicznych (walka kosturami na 3 poziomach, walka magicznymi kosturami, ulepszenie uczenia sie, ulepszenie szat, ulepszenie czarow (sa 3 szkoly, domination, summoning, transformation, odpowiadaja za nich Adanos, Berliar i Innos ofkoz.), czy bierna regeneracja many (WRESZCIE!)).

Ogolnie umiejetnosci jest bardzo duzo. Np. w kowalstwie mamy kucie z rudy, z magicznej rudy, z czystej rudy, ostrzenie broni i costam jeszcze. Sa rozne ciekawe umiejetnosci jak np. wykrecanie sie od zlapania na kradziezy czy walka dwoma mieczami. Narazie jestem slabiak, ale zapowiada sie ciekawie.

Wymagania sprzetowe sa kosmiczne. Gra nie jest dobrze zomptymalizowana. Zjada ogromne ilosci pamieci wirtualnej. Jezeli odpalales Obliviona na maxymalnych detalach. To tutaj moze byc klopot z plynnym graniem na high.

Ogolnie jest tak jak sie spodziewalem. Fajnie, ze przydaloby sie im jeszcze z 6 miesiecy na usuniecie bugow.
Offi
Coraz mniej przydatnych bagow i coraz wiecej utrudniajacych zycie confused.gif (pirania zmienia nieco swoje standardy sad.gif ) do tego boje sie o procka mam amd 1.94 wiec nawet nie 2 giga. Do tego nie wiem czy stery do karty graficznej bedol dobrze dzialac ... jeszcze tylko troszke i bede mlocil hyh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.