Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Metal Gear Solid: Portable Ops
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Stron: 1, 2, 3, 4
Albert Wesker
dzis premiera w stanach, na IGN gra dostala 9,0
AbraHAM
IGN zawsze zawyza , pewnie sredna tej gry bedzie 8,5 od wiekszosci serwisow
YETI
Podobno gra posiada najlepszy scenariusz z całej serii!!!
Trzeba "popytac" sklep PSXE i Ultime czy planuja sprowadzic ta gre z Stanów (tak jak VP:L)
Nie wiem jak wy ale ja kase juz mam odłozona hyh.gif
Sebas
Wiadomo jaki soft wymaga?
AbraHAM
nie wiadomo bo jeszcze gry nie ma , ale zwazywszy ze ta gra korzysta z takich nowych bajerow do psp jak GPS i kamerki , wydaje sie ze to bedzie soft 2.80 albo 3.01
Sandking
Dzisiaj premiera? O_O
Czyżbym się w końcu doczekał? tongue.gif
G-King
to wyszla ta gra dzis czy nie ??
ani
Że tak powiem: Od 1,5h gra jest dostępna w 'internetowych sklepach'

Jak ktoś pogra niech się wyżali szczegółowo czy warto klepać preorder'a.
Hela
Ja pogralem troche dzisiaj i jedynym powaznym zgrzytem jaki odnotowalem do tej pory, to fakt, ze glosy pojawiaja sie tylko w nielicznych scenkach, a pozostala wiekszosc opiera sie niestety na czytaniu tekstu... A szkoda, bo mieli jest z 300MB wolnego UMD, wiec mogli ponagrywac rozmowy przez radio itp.
Oprocz tego jest troche dziwne na samym poczatku sterowanie, ale szybko idzie sie przyzwyczaic.
A reszta? Trzy litery wystarcza za opis - MGS.
Trzcina
To co wyzej napisal hela... Sterownie jest mega dziwne na poczatku... a naciskanie trojkata, zeby 'dossac' sie do sciany mnie zabilo tongue.gif

Podoba mi sie nowy sposob prezentacji scenek... niczym z DGN, fajnie.

Grafika... ciezka sprawa, mimo wszystko kojarzy mi sie z AC!D'em moze za krotko gralem, mialem nadzieje ze bedzie odrobine ladniej. Najbardziej kluja po oczach 'kwadratowe' lokacje. No ale pozyjemy, zobaczymy.
Jakim
jak sprawa z softem? która wersję wymaga gra?
Hela
Na plytce jest update do 2.81.

Trzcina - jak dla mnie grafika prezentuje sie duzo lepiej niz w AC!D. A scenki sa fajne, ale jednak wolabym normalne na silniku gry... Nie da sie oddac takich emocji jakie byly na ostatnich scenkach w MGS3 w takiej statycznej formie raczej. Dobrze chociaz, ze voice-acting jest swietny.
YETI
Takie pytanie, w jakim kraju toczy sie akcja MGS:PO ???
I jeszcze jedno, lokacje w grze to??? jakas baza wojskowa (cos slyszalem o jakims więzieniu na poczatku gry)
Hela
Takie pytanie, w jakim kraju toczy sie akcja MGS:PO ???
W Columbii - San Hieronimo Peninsula dla dokladnosci.

I jeszcze jedno, lokacje w grze to??? jakas baza wojskowa
Ogolnie tak, ale lokacje sie miedzy soba roznia.
ShtaS
ma ktos moze intro, opening do najnowszego mgsa?
Ozzy
czym odpaliliscie bo devhookiem nie daje rady mad.gif
Don_Pedro
Bedzie MGS:PO 2?
www.next-gen.com.pl
freak.4
czym odpaliliscie bo devhookiem nie daje rady

ja z UMD, a ty?

nie będe ukrywał, że piratem jestem i zapewne będe. ale do Kojimy mam szacunek. wiem, ze gra jest warta swoich pieniędzy, i wiem, że nie ściągnę tej gry z neta. czekam na premierę w Europie i bulę dwie stówki. Kojima rządzi.
Trzcina
Szybka pilka. Dev hook oczywiscie dziala, jednak to jest na inny temat.

Hela, moze zbyt dawno gralem w AC!D'a ;] W kazdym razie gra wyglada bardzo ladnie i brak jest charakterystycznych dla ciemnych obiektow 'kropek'... Ciezko to opisac.

Anyway, scenki faktycznie sa dziwne, ale akurat mi przypadku do gustu. A Voice acting jak zawsze jest genialny...

Lokacja to tak jak pisal hela, baza wojskowa, ale moze potem sie zmieni na cos innego. Ogolnie wyglada bardzo fajnie no i jest calkowicie 3D jak MGS3: Subsistance.

Konami wspominalo o tym zejesli PO sie przyjmie to moze sie z tego zrobic seria... wiec to nic dziwnego ;] Ehh... a ja musze jeszcze oba acidy skonczyc confused.gif
YETI
A jak tam scenariusz, łapie za gardło od pierwszych minut i stopniowo rosnie ?
smile.gif

PS. widział ktos ta gre w jakims polskim sklepie?
Ozzy
ta scenariusz jest ciekawy warto pograc cool.gif
Hela
Mam nagrane 5h i jestem swiezo po pierwszym boss'ie. Jestem ciekaw czy ktos jeszcze z grajacych go nie zabil, tylko pozbawil calkowicie staminy pistoletem usypiajacym i zwerbowal do druzyny? Jestem ciekaw czy ma to jakikolwiek wplyw na dalsze losy.

Z minusow po 5 godzinach grania - werbowanie druzyny i czasem krociotkie 3minutowe misje sa denerwujace na dluzsza mete; scenki ala digital novel przy tak dobrym silniku graficznym zdecydowanie mi nie odpowiadaja, psuja troche caloksztalt. Nie mowie, ze sa zle, wrecz przeciwnie, ale wolalbym normalne.
Sandking
Tekst zawiera informacje, dotyczące rozrywki i gameplay'u (o fabule tylko wzmianka), jak chcesz wszystko sam odkryć, nie czytaj smile.gif.

Wszyscy, którzy oczekują gry pokroju MGS3 mogą być trochę zawiedzeni, ponieważ wprowadzenie tej serii na PSP sprawiło, że gra przybrała nieco innego charakteru. Po pierwsze, sam podtytuł "Portable" wskazuje nam pewną zmianę. Tak, MGS może być traktowany jako przenośny tytuł, w który można pograć w autobusie, w samochodzie, w pociągu itd. z powodu krótkich misji (2-3 minuty), które w sumie przypominają granie w trzecią część na PS2. Przez zastosowanie takiej formuły, wyciągam dwa wnioski:
- nikt nie będzie narzekał, że gra nie jest "portable",
- coś musiało się zmienić w samym gameplay'u,

A tym czymś jest... rzadkie odkrywanie fabuły. Podczas, gdy poprzednie gry, aż pływały w informacjach, w których można było się zgubić, MGS:PO pokazuje mało, rzadko, ale przynajmniej treściwie (chociaż można powiedzieć, że przez to łatwiej zrozumieć "ło czo biega"). Ale dla mnie to minus, złapałem się na tym, że podczas wykonywania misji, czekałem (modliłem się wręcz) , aż uruchomi się jakiś filmik, bądź ktoś porozmawia z Big Bossem przez codec.

A same filmy? Niezłe, o wiele lepsze od tych z Digital Graphic Novel, które wraz z głosami bohaterów godnie zastępują realtime'owe filmy znane z poprzednich części gier. Ale i tak w głębi duszy oczekiwałem, że będzie kilka "normalnych" ujęć, jak z pierwszego trailera (Snake budzi się w więzieniu i rozmawia z Para Medic, dla mnie to było w swojej prostocie genialne, a tutaj zastąpiono to czymś innym tongue.gif). Dobra... przyznaję, że gdyby podano mi same głosy aktorów to byłbym zadowolony! Serio! Tutaj bym coś zacytował, ale nie chcę wam psuć zabawy smile.gif

Sterowanie jest znośne, da się przyzwyczaić do ograniczeń PSP, po chwili grania, każdy będzie wiedział, "co jest pięć". Osobiście, denerwuje mnie ograniczenie ekwipunku postaci do czterech przedmiotów (Mk22, racje, amunicja i med kity - to moja konfiguracja) co trochę smuci, ale cóż "da się przyzwyczaić" closedeyes.gif

Zbieranie żołnierzy mnie nie bawi, chociaż przyznaję, że mam już sporą armię ludzi. W czasie gry tylko czasami zmieniałem postać, bo np. Snake właśnie miał minimum staminy i nie miałem racji żywnościowych ( z resztą, jedna racja odnawia żałośnie małą ilość paska staminy icon_evil.gif). Może komuś się spodoba możliwość przekonywania żołnierzy do przejścia na drugą stronę, ale dla mnie samo zbieranie jest męczące. Leniwy jestem po prostu icon_wink.gif

Dobra posumowanie - na razie nieźle, mam nadzieję, że gra się dopiero rozgrzewa i będę miał więcej filmików, rozmów, tak bym się zgubił w końcu (tak bym grał jeszcze raz, by w końcu zrozumieć!).

Ocena: good.gif
Jakim
Teraz kilka moich wynurzeń.

Osobiście scenki w formie komiksu zrealizowane w ten sposób naprawdę przykuwaja oko i pozwalają zapomnieć o braku scenek na silniku gry.

Scenariusz świetny przynajmniej z początku. Zobaczymy co będzie dalej.
Grafika i dźwięk najwyższa półka. Wykonanie węża prezentuje poziom PS2.
Możliwośc rekrutacji żołnierzy do swojej armii świetnie wkomponowało się w klimat MGSa.

Teraz co mi sie nie podoba.
Podział na misje. Rozumiem że ciezko było by rozwiązać opcje rekrutacji bez podziału na misje ale drażni taki schemat: przyjeżdżasz ciężarówka, dostajesz się do oznaczonego celu. Koniec misji.

Kolejny minus to powtarzalnośc miejscówek. Praktycznie każda jaka spotkałem dotychczas wyglada niemal identycznie. Na około mur/kraty na środku planszy budynek a wnim cel misji. Wszystko klockowate jak pierwsze tomb raidery na psxa. Takie tam odniosłem wrażenie po pierwszych miejscówkach.

Okej koniec paplania. Gram dopiero kilka godzinek więc wszystko może się jeszcze zmienićbiggrin.gif
b4it
Mnie gra strasznie zawiodła. Tyle się mówiło o niej przed premierą, że aż się już doczekać nie mogłem jednak po jakimś czasie grania stwierdziłem, że gra jest bardzo nudna i nie rozumiem co tak wszystkich zachwyca. Może to jest spowodowane tym, że nie grałem w żadnego innego MGS`a (wolę gry innego typu) jednak gra mnie nie wciągnęła. Nawet więcej... nie ruszę już więcej żadnego MGS`a... B)

To tylko moje zdanie... Pewnie większość z was się z tym nie zgodzi jednak musiałem to napisać.
Jakim
a pewnie że sie nie zgodze. Akurat o tej serii nie ma co się wypowiadac nie znając poprzedników a w tym wypadku chociaż części trzeciej.

Oczywiście można oceniac ten tytuł jako osobna gre ale mija się to z celem. W to grasz po to aby pooglądac Big Bossa. Zobaczyc jego przemiane w złego skurkowańca:p

Doprawdy znajomośc poprzednich części podnosi rajcownośc tego tytułu o przynajmniej 1-2 oczka.

IMO of koz:D
saad
kiedy ta gra wyjdzie w europie bo nie moge sie doczytac:)
systematyk
nom. grafika trochę kłuje, zwłaszcza że zachwalali się, że przenieśli cały engine subsistence, choć np. postacie są kosmicznie zrobione i zachowane ai z mgs3. genialny patent jest z rekrutowaniem żołnierzy, choć żal, że można na 4 osobowy skład tylko jednym operować, a reszta sobie spokojnie czeka w kartonach biggrin.gif [roz(pipi)ał mnie komentarz snejka na ten temat].
chwilowo czekam, aż spróbuję gry przez net, a i chyba dla mgs'a kupię przystawkę gps normalnie, bo to co piszą o możliwościach netowych to jest kosmos... wyborażacie sobie, by latać samemu po swojej okolicy, by poprzez gps rekrutować żołnierzy, którzy są porozrzucani [wirtualnie oczywiście] po prawdziwej mapie? to się nazywa polowanie.

jak dla mnie to prze(pipi) jest, ale sterowanie sprawia kłopot [kamera!] i trzeba się przyzwyczaić. zostaje też żal, że nie dało się bardziej "plastycznych" map zrobić jak w mgs3 [brakuje dźungli tongue.gif] i takie.... kwadraty są.

inna sprawa to cut scenki. genialny motyw z komiksem, który zachowuje klimat, ale... ale kojima to w końcu geniusz i uwielbiałem jego "żywe" cut scenki w poprzednich mgsach. więc niby jest fajnie, ale zostaje mały niesmak niestety.

jak dla mnie to póki nie spróbuję zabawy przez net 9-
poziomek
Skonczyłem MGS'a PO jakiś tydzień temu. Uczucia odnośnie tej pozycji mam nieco mieszane. Z jednej strony to w koncu nowy Metal Gear, seria ktora teoretycznie broni sie samym tytułem. Ale to, że zostaliśmy przyzwyczajeni do jakości w poprzendich odsłonach nie znaczy, że utrzyma się ona sama bez żadnego wkładu pracy, pomysłu, innowacji. A tych tu nietsety brakuje. Akurat do oprawy graficznej nie mam żadnych zarzutów, jest porządnie, coć bez rewelacji. Modele postaci świetnie wyglądające i animowane. Tekstury zmodyfikowane do możliwości PSP (czyt. nieco gorsze, ale nie rażą), ale mamy też sporo efektów graficznych obecnych na PS2 (np. wybuchy). Brakuje jeno, jak już wspomnieli przedmówcy zróżnicowania poziomów, jest tak jakoś... monotonnie. Co do dźwięku też nie można mieć raczej większych zarzutów, choć Muzyka nie porywa jak w poprzednich częściach. Spodwodowane jest to tym, iż jej twórcą nie jest już Harry Gregson Williams jak miało to miejsce przy poprzednich odsłonach. Nowe aranżacje są trochę jakby kalką tych z MGS3, nie identyczne ale kompozytor nie miał widocznie pomysłu na coś zupełnie oryginalnego. Voice Acting jest całkiem w pytę, ale za wiele go nie u świadczymy (brak "mówionych rozmów" przez radio) podobnie jak świetnych komiksowych scenek, które moim skromnym zdaniem były strzałem w dziesiątkę, są naprawdę klimatyczne! Co mnie tak naprawdę boli:
1. drobne niedoróbki w logice (głownie związane z ekwipunkiem, bo np jak wytłumaczyć fakt, że mając broń do CQC postać trzyma w ręce nóż a używać go w walce już nie idzie, możliwe jest to dopiero później kiedy znajdziemy oddzielny, podobnie jest z innymi przedmiotami...
2. za szybko kończąca się stamina, i bardzo mała ilośc racji żywnościowych co uniemożliwia dokładne skradanie się, bo przy dłuższych akcjach postać może umrzeć z głodu.
3. Odsunięcie Big Bossa na dalszy plan. Bo po co nim grać, skoro można dla danej planszy wybrać postać wyglądają jak inni strażnicy i niepostrzeżenie poruszać się po lokacjach.(pomysł niby w zalożeniu fajny ale wypadało by go troche ograniczyć, bo prawie całą grę przechodzisz "pachołkami" Snake'a zamiast głownym bohaterem.
4. Odrzucenie charakterystycznych elementów serii (brak klimatycznych i zabawnych rozmów przez radio, palenia tytoniu, no i gdzie jest do cholery Johnny Sasaki!?
5. Klopy nie mają "dziur"! otwory są tylko nałozonymi teksturami tongue.gif
6. Fabuła, choć niezła, wcale nie pokazuje przemiany Big Bossa, ot po prostu dodatkowy, nieco poboczny scenariusz(w dodatku bodajże jego głownym autorem nie był nawet Hideo Kojima, jak wywnioskowałem z credits'ów)
I na koniec nie mówcie mi, że system rekrutacji żołnierzy jest oryginalnym pomysłem... Grał ktoś kiedyś w Pokemona? tu wygląda to zaskakująco podobnie XD
Żeby nie było że tylko narzekam powiem, iż wprawdzie miałem wieksze oczekiwania po zapewne jedynym pełnoprawnym MGSie na PSP jaki powstał i powstanie, ale i tak uważam go w tej chwili za jedną z najlepszych gier na handhelda Sony (pierwsza trójca jak nic). Kto kocha serię, kupi tak czy inaczej.
kapsello
a moglby ktos powiedziec cos wiecej o przystawce gps? na jakie jzasadzie ona dziala z mgsem i w jakim zakresie ja wykorzystamy?tongue.gif
YETI
Snake podbija Japonię
http://www.gameonly.pl/newsy/10656
Emiel
QUOTE(YETI @ 23 12 2006, 14:49) *

No i dobrze, bo od tego zależy czy wyjdzie Portable Ops2, a każdą następną część chętnie przyjmę smile.gif. Dobrze by było jakby w japonii sprzedało się w sumie 500tyś, ale obawiam się, że to liczba nie do osiągnięcia niestety w kraju Kwitnącego DSa.
KOMODO
Widze, ze dyskusja raczej "nie kwitnie", a szkoda. Wszakze gra na to zasluguje. Chocby kwestie fabularne. Bylo pare niezlych zwrotow akcji, a i nawiazan nie malo. Chyba wszyscy przepuszczali scenki, albo udaja ze fabula ich nie porwala:).
Dr.Czekolada
Buu dlaczego to jest tylko na PSP ?? (pozostaje mi tylko czytać spojlery tegoż MGS, bo na wydatek PSP i gry mnei nei stać confused.gif).
Jakim
ja doszedłem do momentu porwania snake'a i jakos mnie zatrzymało.. nie wiem.. pewnie za niedługo wrócę do niej bo gra przednia, ale jakoś przystanąłem:D
Gawlick
Ja tam przeszedłem ją 3 razy z marszu. teraz czekam aż w sklepie będzie wersja Euro, co bym z kumplami przez adhoc mogł pograć biggrin.gif
KOMODO
QUOTE(Jakim @ 3 01 2007, 21:16) *

ja doszedłem do momentu porwania snake'a i jakos mnie zatrzymało.. nie wiem.. pewnie za niedługo wrócę do niej bo gra przednia, ale jakoś przystanąłem:D
Dziwny z Ciebie gosc:). "Przysnac" przy takiej grze:). A wlasnie - misje kiedy snake jest porwany sa kosmicznie debilne. Chodzic tymi paziami to istna katorga. Dobrze sprawuja sei jako mieso armatnie albo wspomaganie ale jak sie gra samymi pacholkami jest dosc trudno:/. Ja tez w tym momencie utknalem, ale tylko dlategoz e nie moglem przejsc.
Gawlick
To pewnie dlatego, bo nigdy wczesniej ich nie używałeś. Im podnoszą się statystyki za każdą wypełnioną misję. Potem potrafia być niezłymi madafakami biggrin.gif
KOMODO
QUOTE(Gawlick @ 4 01 2007, 00:37) *

To pewnie dlatego, bo nigdy wczesniej ich nie używałeś. Im podnoszą się statystyki za każdą wypełnioną misję. Potem potrafia być niezłymi madafakami biggrin.gif
Wiem, ze im sie podnosily statystyki, ale po prost lepiej czulem sie w skorze Snake'a:). Wszakze to on byl glownym herosem. Poza tym mial usypiajaca giwere:P. Reszty uzywalem tylko w ostatecznosci, gdy Snake polegl przypotyczce z bossem tudziez gdy straznicy byli wyjatkowo upierdliwi - wtenczas moj team wysylalem jako mieso armatnie:). Najbardziej uzywalem ich oczywiscie w charakterze szpiegow.

A co do tego, co ktos wspomnial, ze szkoda ze to exclusive na PSP to sie nie zgadzam. PSP jest zacna konsola, wiec zasluguje na gry charakterystyczne dla siebie. Dosc portow, remake'owi innych dziadostw dostepnych na innych platformach.
qwertpi
Właśnie skończyłem pierwszy raz.

Gra jest po prostu boska.
Kto nie kupi ten dużo straci tongue.gif
Kid
Ja chętnie kupie, ale mam pytanie, tylko prosze się nie śmiać.... jak to jest z blokadą regionalną ? Bo na przykład film, który mi przywiózł brat ze stanów nie działa... to czy gra bedzie ? To bym go poprosił o MGS:PO biggrin.gif laugh.gif A tak to gra z tego co widziałem na filmikach, i czytałem w PE, zapowiada się smakowicie cool.gif
kapsello
gry nie maja blokady regionalnej, filmy niestety tak... hyh.gif jak brat bedzie kupowal niech wezmie 2 szt, jedna dla mnie biggrin.gif
YETI
Mozna gdzies dostac tą gre? Bo ostatnio szukałem w sklepach internetowych i nigdzie jej nie maja.
are91
Na ultimie mają. I oczywiście allegro. Wszystko to wersje US. Ja poczekam na wersję EU. Może dadzą jakiś bonus, po za tym jest parę wartych pogrania gier na naszym rynku.
YETI
A kiedy mozna sie spodziewac palowskiego MGS:PO ?
the_m
Metal Gear Solid: Portable Ops - Konami 05/04/07 EU - wg GameFAQs/GSpota
are91
Czyli 4 maja, bo w stanach zdaje się piszą datę odwrotnie tongue.gif
the_m
Tak dokladnie 4 maja wink.gif Kurde juz bym sobie pogral w ta gre biggrin.gif No nic poczekam do posesji...
are91
Skoro premiera ma być 4 maja, to czemu nigdzie nie ma preorderów (w Polsce)?
KOMODO
Ja czytalem cos o poslizgu kolejnym. Tym razem na czerwiec. Tak wogole to smiech na sali. Zeby gra wychodzila pol roku. Rozumiem jesli byloby to z wersji japonskiej, ale z amerykanskiej? Smiechu warte. Do tego PALowa wersja ma durna okladke.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.