Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mass Effect
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
C1REX
Pewnie to pytanie padało kilka razy, ale zapytam.

Jaką klasę najlepiej brać na początek. Tragicznie gram w większość FPS, ale generalnie całkiem nieźle w inne gry.
Warto zaczynać od najwyższego, z trzech dostępnych poziomów trudności?
yaczes
Olej, graj normalnie, a za drugim razem na najwyzszym (ktory sie odblokuje). Pozdro.
Gooralesko
CYTAT(C1REX @ 29 07 2008, 01:14) *
Pewnie to pytanie padało kilka razy, ale zapytam.

Jaką klasę najlepiej brać na początek. Tragicznie gram w większość FPS, ale generalnie całkiem nieźle w inne gry.
Warto zaczynać od najwyższego, z trzech dostępnych poziomów trudności?

Zagraj sobie lajcikowo na poziomie Normal (drugi z pięciu dostępnych). PO skończeniu gry odblokuje ci się tryb Hardcore. Po przejsciu gry na hardcorze odblokujesz tryb Insane.
Vulc
Co do drugiej części, obstawiam jednak, że będzie tak, jak w Prince of Persia. W Warrior Within też były dwa zakończenia, ale prawo bytu w The Two Thrones miało już tylko jedno, to bardziej pasujące twórcom. To chyba najprostsze rozwiązanie.
C1REX
Wybrałem biotyka i gram na normal. Jestem w pierwszym rozdziale i mam aresztować bandę handlującą modami.
Problem w tym, że mnie gaszą dwoma strzałami.

Tak ma być, czy biotyk nie za bardzo nadaje się na pierwsze podejście?

BTW: Jest jakaś kara za grę na easy?
Diabeu
nie ma żadnej kary, a biotyk to ma szczelać z palcuff i zabijać wzrokiem, reszta ekipy ma zabijać
lepiej weź wojaka i się pobaw

ja gram jakiś sentinelem to tylko umie z pistoletów strzelać, porażka
Gooralesko
CYTAT(C1REX @ 29 07 2008, 14:03) *
Wybrałem biotyka i gram na normal. Jestem w pierwszym rozdziale i mam aresztować bandę handlującą modami.
Problem w tym, że mnie gaszą dwoma strzałami.

Tak ma być, czy biotyk nie za bardzo nadaje się na pierwsze podejście?

BTW: Jest jakaś kara za grę na easy?

Ja wybrałes biotyka to powienieneś bardzo często "zaglądać" do kółka wyboru umiejętności biotycznych. Pistolsem to możesz conajwyżej podrapać wroga po brzuchu szczególnie na początku gry. Włączaj sobie tą um. która zwiększa ilośc wystrzeliwanych nabojów przez pewien czas. Najważniejsze um. biotyczne to podniesienie, rzut i osobliwość. Jak je wymaksujesz i odpowiednio wybierzesz kompanów (opłaca się wybrać sobie na początku dwójkę luda i z nimi przejśc całą grę) to będziesz mastahem i żaden geth ci nie podskoczy wink.gif
C1REX
Za późno. Przeczytałem na gamefaqs, że mocno polecają żołnierza na pierwsze podejście.
No i faktycznie.
Ma dużo życia, które dodatkowo się samo odnawia, a strzelbą morduję jednym strzałem wszystko co się rusza.
I wcale blisko nie muszę podchodzić.

O biotyku też dużo dobrego czytałem, ale mordercę z niego później zrobię, jak trochę system gry opanuję.
Thomas_PL
CYTAT
Ma dużo życia, które dodatkowo się samo odnawia,

Przecież do każdej klasy można dodać upragrady do zbroi dzięki którym będziemy odzyskiwać HP.
CYTAT
a strzelbą morduję jednym strzałem wszystko co się rusza.

Strzebla to dziadostwo. taka sobie precyzja, niska ilość obrażeń które jesteś w stanie wyrządzić w danym czasie. Karabin jest lepszy...z odpowiednimi upragradami możemy nim strzelać dosłownie bez przerwy, a siłą ataku jest podobna jak przy shotgunie więc lepszym wyborem jest karabin.
Gooralesko
CYTAT(Thomas_PL @ 29 07 2008, 16:10) *
Przecież do każdej klasy można dodać upragrady do zbroi dzięki którym będziemy odzyskiwać HP.

No więc właśnie Cirex. To żadna zaleta Soldiera
CYTAT(Thomas_PL @ 29 07 2008, 16:10) *
Strzebla to dziadostwo. taka sobie precyzja, niska ilość obrażeń które jesteś w stanie wyrządzić w danym czasie. Karabin jest lepszy...z odpowiednimi upragradami możemy nim strzelać dosłownie bez przerwy, a siłą ataku jest podobna jak przy shotgunie więc lepszym wyborem jest karabin.

Shotgun może strzelać tak samo. Jak załozysz dwie chłodnice X i moduł zadawający obrażenia bez zwiększania przegrzewania się broni to nawet snajpy nigdy nie przegrzejesz (Wiem bo tak mam teraz ustawione wink.gif
signap
czy przewidziano nowa edycje ME z dubbingiem?
Thomas_PL
Tu nie chodzi o to czy broń się przegrzewa czy nie, tylko o szybkostrzelność.
Gooralesko
CYTAT(signap @ 29 07 2008, 16:27) *

A po kiego czorta dubbing? Dorocińskiego chcesz usłyszeć? A może Wrexa w takim wykonaniu jak na PC. Looknij i powiedz czy chcesz słuchać tego gówna.

http://www.youtube.com/watch?v=UidJxt5joMA
http://www.youtube.com/watch?v=XXLn-NqUAwI
ragus
ME przeszedłem już jakiś czas temu, płytka poszła w świat (mój błąd), ale teraz na szczeście do mnie wróci jako edycja kolekcjonerska smile.gif. Pierwszy raz grałem szturmowcem. Jaką klasę mi teraz polecacie? Chodzi mi o zupełnie inny styl gry smile.gif.
Gooralesko
CYTAT(ragus @ 29 07 2008, 16:40) *
ME przeszedłem już jakiś czas temu, płytka poszła w świat (mój błąd), ale teraz na szczeście do mnie wróci jako edycja kolekcjonerska smile.gif. Pierwszy raz grałem szturmowcem. Jaką klasę mi teraz polecacie? Chodzi mi o zupełnie inny styl gry smile.gif.

Żołnierz lub biotyk
Zeratul
lol ja gralem tylko inzynierem i szpiegiem... w ogole jeszcze nie mialem opcji strzelania z karabinu, bo caly czas jestem na etapie robienia achv za lvl 60... anyway. Kazda bron jest dobra w pozniejszych etapach gry... tylko trzeba sie podpakowac... ba, jak ktos ma problemy to niech zrobi easy najpierw... potem jak sie nawet zaczyna grac na insane z podpakowana postacia to jest bulka z maslem... Jedynie kroganie czasem wkorwiaja.
Gooralesko
CYTAT(Zeratul @ 29 07 2008, 17:09) *
lol ja gralem tylko inzynierem i szpiegiem... w ogole jeszcze nie mialem opcji strzelania z karabinu, bo caly czas jestem na etapie robienia achv za lvl 60... anyway. Kazda bron jest dobra w pozniejszych etapach gry... tylko trzeba sie podpakowac... ba, jak ktos ma problemy to niech zrobi easy najpierw... potem jak sie nawet zaczyna grac na insane z podpakowana postacia to jest bulka z maslem... Jedynie kroganie czasem wkorwiaja.

Ja też jeszcze nie ruszyłem ani razu żołnierza wink.gif ale ludziska mówią, że tak jest łatwo i "fajowo" więc cóż innego polecić. Na pierwsze podejście imo dobry był szturmowiec z tym swoim shotgunem i um. biotycznymi. A teraz od dwóch podejśc jadę inzynierem ze snajpą. Zarówno na hadrdcorze jak i teraz na Insane nie narzekam na trudnośc walk. Szczególnie, że do pomocy mam dwie kosmitki, które wymiatają (co innego mogłyby robic na 58 levelu wink.gif )
Zeratul
wiesz... byc samemu na 58lvl ze snajpa i tak dajesz rade... chyba ze kroganie do ciebie zaczna podlatywac. Kurde musze wrocic do ME smile.gif
Gooralesko
CYTAT(Zeratul @ 29 07 2008, 17:39) *
wiesz... byc samemu na 58lvl ze snajpa i tak dajesz rade... chyba ze kroganie do ciebie zaczna podlatywac. Kurde musze wrocic do ME smile.gif

Ja mam wyłączone aktywne wspomaganie drużyny i rzutu Liary praktycznie nie uzywam. Jak kroganie zaczna podlatywać to się rzuci nimi w kąt i po sprawie.
signap
CYTAT(Gooralesko @ 29 07 2008, 16:34) *

A po kiego czorta dubbing? Dorocińskiego chcesz usłyszeć? A może Wrexa w takim wykonaniu jak na PC. Looknij i powiedz czy chcesz słuchać tego gówna.

1. zawsze to kolejna gra PL
2. ja tam wole sluchac niz czytac napisy :}
3. przeciez moze byc PL i wydanie DUBBING
Obsolete
CYTAT(Zajcik @ 27 07 2008, 14:55) *
Od jakiego poziomu trudnosci zalecalibyscie zaczac przygode z gra komus, kto z rpgow gral tylko w serie Final Fantasy, Star Ocean i Dragon Quest? biggrin.gif

ME to nie jest rasowy rpg, tu sie przydaje wczesniejszy kontakt ze strzelankami tpp. Bierz najwyzszy poziom trudnosci, bo na zwyklym gra jest dramatycznie latwa i nudna, a tak bedzie juz tylko nudna.
Gooralesko
CYTAT(signap @ 29 07 2008, 19:39) *

1. zawsze to kolejna gra PL
2. ja tam wole sluchac niz czytac napisy :}
3. przeciez moze byc PL i wydanie DUBBING

Ale nie kumasz jakiego meliniarza-penera zrobili z Wrexa? Przecież to jest żenujące z gościa, który miał swoje za uszami i nie przebeirał w słowach zrobili kolesia, który (pipi), (pipi)ów uzywa zamiast przecinków. Żenujące. Takiego czegoś nie chcę widzieć w żadnej grze wydanej na X360.
Vulc
CYTAT(Gooralesko @ 29 07 2008, 20:13) *
Ale nie kumasz jakiego meliniarza-penera zrobili z Wrexa? Przecież to jest żenujące z gościa, który miał swoje za uszami i nie przebeirał w słowach zrobili kolesia, który (pipi), (pipi)ów uzywa zamiast przecinków. Żenujące. Takiego czegoś nie chcę widzieć w żadnej grze wydanej na X360.

Miałem okazję słyszeć ten nieszczęsny dubbing i ciężko się nie zgodzić. Postać Wrexa została po prostu wypaczona, tyle.

Obecnie czas zajmuje mi Lost Odyssey, ale po tym wracam do Mass Effect. Próbował ktoś grać biotykiem od zera na najwyższym poziomie trudności?
Gooralesko
CYTAT(Vulc @ 29 07 2008, 21:53) *
CYTAT(Gooralesko @ 29 07 2008, 20:13) *

Miałem okazję słyszeć ten nieszczęsny dubbing i ciężko się nie zgodzić. Postać Wrexa została po prostu wypaczona, tyle.

Obecnie czas zajmuje mi Lost Odyssey, ale po tym wracam do Mass Effect. Próbował ktoś grać biotykiem od zera na najwyższym poziomie trudności?

Nie graj od zera na Insane bo to porażka jest. O ile na Eden prime dasz radę to na Therum juz nie bardzo. A przynajmniej będzie extremalnie ciężko. nie wspominając zwykłego polowania na syndykat.
C1REX
Co do łatwości grania żołnierzem.
Niekoniecznie jest to najsilniejsza postać, ale max prosta.

Ma się dowolność w doborze broni. Dobre pancerze. Błyskawicznie odnawiającą się energię.
Nie trzeba specjalnie kombinować, tylko wejść w dym i zmasakrować.
Nawet jak mi drużyna padnie, to specjalnie mnie to nie rusza.

Osobiście gram shoutgunem, bo słaby w strzelanki jestem, a tą bronią nie trzeba specjalnie celować.
No i lubię zabijać jednym strzałem kilku przeciwników.
Zajcik
Kogo brac do druzyny jesli gram Szturmowcem?
okoolarnik

ofak, momentami przypomina zabawy gimnazjalistów iwoną, jakoś nasi tłumacze wpadają ze skrajności w skrajność, jak już nie ugrzeczniają bluzgów to muszą je wstawiać tam gdzie ich w oryginale nie było ;/
C1REX
Oglądałem naszą polską wersję na youtube i jakoś bardziej mi pasuje ten polski dubbing.
Szkoda tylko, że gra aktorska jest zdecydowanie słabsza.

BTW: Da się mieć wszystkie możliwe zdolności i statsy na maksa?
DaBig
A to wredne maupy sad.gif http://gry.onet.pl/1797382,,darmowy_dodate...,wiadomosc.html
milekp
CYTAT(C1REX @ 31 07 2008, 02:39) *

Skończyłem drugi raz mając 58 poziom - chyba tylko dwóch albo trzech slotów nie mam zapełnionych na maxa.
Gooralesko
CYTAT(C1REX @ 31 07 2008, 02:39) *
Oglądałem naszą polską wersję na youtube i jakoś bardziej mi pasuje ten polski dubbing.

Serio? Bardzo specyficzny gust wink.gif Taka mielinarska mowa ci się podoba wink.gif

CYTAT

Wszystkich na maksa nie zrobisz.
C1REX
Przecież Wrex taki sam jest.

Nie ma naukowców na ich planecie, bo to rasa wojowników? Raczej debili.
Gdyby byli choć trochę rozumni, to by wynajęli naukowców innych ras.

A tak to są bezmyślne małpy, co wolą "napierdalać się po mordach w barze" niż walczyć o przetrwanie gatunku.

Dlatego idealnie mi pasuje głos takiego debila/meliniarza. W wersji na X360 za inteligentnie brzmi.
milekp
CYTAT(C1REX @ 31 07 2008, 16:24) *
W wersji na X360 za inteligentnie brzmi.

Ale to była naprawdę inteligentna bestia.
Diabeu
gada jak ten cygan co to go oszukali, nie jest źle ale tak jakoś dziwnie to brzmi
a ci kroganie to taka wersja orków z WH40K, nic tylko się tłuką
Gooralesko
Moim zdaniem nie brzmiałoby to źle gdyby nie używał takich tekstów jak "kumasz", "napierdalać" i co drugie słowo "k***wa". Można przeklinać w przpadku takiego gościa jak Wrex ale to co zaprezentował CD Projekt to przesada.
C1REX
A mi właśnie pasuje. Tępa rasa i CD-Project ładnie to wyeksponował.
Z resztą gdyby w galaktyce mówili po polsku, a nie po angielsku, to takie brudasy też by pewnie kurwami sypali.

Jedyny problem, to dużo słabsza gra aktorska. Zaprosili kumpli na piwo i przy okazji dubbing do gry nagrali.
Diabeu
to jeszcze powinien seplenić i mówić jak menel typowy "te panie" "słuchaj miszczu" itp.
a tu taki wygadany, elokwentny i tylko kurwy jak przecinki

wolę angola
C1REX
Brzmienie jest lepsze po angielsku. Zdecydowanie.

Mamy jednak dwie polskie wersje napisowe.
Wolałbym, by Wrex gadał po angielsku to, co jest napisane w wersji od CD-Project. Przynajmniej ten jeden fragment mi się podobał z Youtuba.

BTW: Nie lubię Wrexa. Dobry wojownik i może być bardzo przydatny w drużynie, ale tępi są.
Może polubię go bardziej, jak będę grał rolę kobiety, renegata, adepta.
Gooralesko
Ja też wolę angola. I pomysleć, że Fallouta chcą mi spolonizowac z dubbingiem włącznie. A jak wiadomo to brutalna gra więc jak Cenega sypnie dubbigiem to się laczkami nakryję. Pewnie będzie jak z konsolowym AC - albo polska wersja z dubbingiem albo sprowadzaj se panie z Anglii.

CYTAT
Może polubię go bardziej, jak będę grał rolę kobiety, renegata, adepta.

Jak będziesz grał kobitą to lepiej chodź sobie na pogawędki do Kaidana. Trochę śmieszne teksty puszczał ale co tam. Pod koniec cię "weźmie" na przesłuchanie :E
signap
Przeciez AC pierw byl po ENG potem po PL go zrobili jak powstal na PC.

Czekam na przesylke i zapytam sie o 2 sprawy
- jak wygladaja sprawy z save'ami?
-zginiemy to mamy jakis respawn czy ostatni save/czek?
Gooralesko
CYTAT(signap @ 31 07 2008, 17:55) *
Przeciez AC pierw byl po ENG potem po PL go zrobili jak powstal na PC.

F3 robia od razu z polonizacją więc jest problem. Jedyna wersja sprzedawana w PL to będzie ta Cenegi.

Sprawa z sejwami się ma tak, że są wink.gif jak zginiesz to wczytujesz ostatniego sejwa, którego zapisałeś. Jak go zapisałeś 2 godziny wcześniej... coż masz problem smile.gif
C1REX
Autosejwy też są. Nie zawsze jednak można na nich polegać.

Moje rady na początek gry.

- Wybierzmy żołnierza i skupmy się na większej ilości życia. Łatwo i przyjemnie.
- Grajmy shotgunem. Ewentualnie karabinem. Najłatwiej.
- W czasie walki bądźmy cały czas przykucnięci. Znacznie zwiększa się nam celność. Przy shotgunie to drastycznie zwiększa obrażenia.
- Zbierajmy kasę. Jak uzbieramy milion, co nie jest trudne, będziemy mieli dostęp do najlepszych broni w grze.
- Jak łazimy, to co jakiś czas rzucajmy zdolności, za które są achievmenty. Można rzucać na ścianę - też działa.
- Miejmy w drużynie kogoś, kto potrafi otwierać zabezpieczone skrzynki.
- Na początku gry bardzo mocno przydaje się dodatek "auto-doctor" w zbroi. Zwłaszcza u pomocników.

- Najpierw skompletujmy drużynę, a dopiero potem zacznijmy robić jakiekolwiek zadania (w tym poboczne).
Potem cały czas używajmy tego samego składu. Ułatwi to nam zdobycie achievmentów i dodatkowych zdolności.

- nie zaczynajmy od adepta. Może być za bardzo frustrujące. Ja zacząłem i zmieniłem na żołnierza.
Adept ma dość silne ataki, ale sam jest bardzo delikatny. Więcej czasu tracimy na restartach po nagłej śmierci, niż zyskujemy na szybkim mordowaniu.
Żołnierz z kolei może wejść w sam środek zadymy, za.je.bać kolbą w łeb i poprzewracać przeciwników, a potem tylko dobić.

Adrenalina i nietykalność - dwie bardzo fajne zdolności, które tylko przyspieszają mord.
Zajcik
Wrex i Garrus to dobrzy kompanie dla Szturmowca?
Gooralesko
CYTAT(Zajcik @ 31 07 2008, 18:36) *
Wrex i Garrus to dobrzy kompanie dla Szturmowca?

Ja bym zamiast Wrexa brał Ashley. Do szturmowca pasi.
Sasori
Szturmowiec to żołnierz/biotyk. Idealny balans wychodzi mu więc z Wrexem (żołnierz/biotyk) i Tali (inżynier, ale taki wpytkowy, ze szczotą) smile.gif
Gooralesko
Sasori jaki jest dodatek według ciebie? Widizałem, że kupiłeś więc napisz czy warto brać.
Sasori
Bring Down the Sky to na dobrą sprawę niewiele więcej, niż porządnie zaprojektowany... uncharted world (czyli niequestqowa planeta). Na mapie galaktyki pojawia się nowa planeta, a kiedy spróbujemy na nią polecieć, załączy się quest (drynda Hackett bodajże). Potem lądujemy, jeździmy sobie Mako - tu jest trochę sensowniej niż na zwykłych światach, musimy kogoś poszukać, ominąć pole minowe, włączyć cośtam, wyłączyć coś innego i tak dalej. Do tego mamy jakieś cztery czy pięć baz do rozwalenia (z czego większość jest taka sama) a w całym dodatku nie ma chyba więcej niż dwa dialogów dłuższych niż "Zabić ją, i tego żaba za nią też, lol". Mamy dwa wybory moralne (ten ostateczny naciągany jak dla mnie, drogą idealisty poszedłby chyba ktoś na kwasie). Tyle.

Dla fana, oczywiście, łyżkę miodu stanowi konfrontacja z Batarianami (tutaj spotykamy grupę naprawdę zabawnych chłopaków - pewnie zginają się na dywaniku w kierunku wschodu po pińć razy dziennie lol) i... e... No.

Początkującą postacią zrobiłem dodatek w jakąś godzinę.

Ja w sumie nie żałowałem (fanboy), ale nie-wyznawcy ME mają pełne prawo kręcić nosem.
Gooralesko
CYTAT(Sasori @ 31 07 2008, 20:27) *
Ja w sumie nie żałowałem (fanboy), ale nie-wyznawcy ME mają pełne prawo kręcić nosem.

No to se kupię. Wiesz, że jestem takim samym fanbojem ME jak Ty wink.gif
Pijany
Zeby miec polska wersje jezykowa gry musze kupic kopie na ktorej na okladce jest napisane "gra w polskiej wersji jezykowej" czy jak kupie angielska, to przy ustawionym polskim dashboardzie bede miec polskie napisy ? Pytam bo sprzedajacy na znanym serwisiem aukcyjnym reklamuje tak gra, ale nie jestem pewien czy tak jest, a chce kupic polska wersje.
Sasori
Bierz, w angielskiej są nasze napisy. Wystrzegać się należy tylko wersji w pogańskich językach (szwabenchaben, le klerk i pizzafione).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.