Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mass Effect
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
Orange
no to nie zaciekawie ,dziwne rzeczy ostatnio dzieja sie na rynku
Sasori
Rozumiem, że ta recenzja to w czasopiśmie, a nie gdzieś w sieci? Guglnąłem krótko i nic nie znalazłem (a obecność szefa obok nie pozwala na wiele wyskoków poza firmowy system, hehe).
Orange
tak, w czasopismie wink.gif
z2djtkose
Mass Effect w "złocie" !
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=37424
Raiven2
Ja szaleje z powodu tego że wychodzi wersja PL, i co by się nie stało gre kupie smile.gif Polski MS stara się, i jeśli będzie tak dalej to w Polsce PS3 nie pożądzi smile.gif
izon
Szkoda tylko ze nie ma polskiej ceny:)Oby gra szybko staniala do 150 zeta bo nie wytrzymam....
koso
Jest już znana ocena Famitsu.

Otóż...

14/40 biggrin.gif:D:D:D:D

Biedni Japończycy odpalili grę, zobaczyli że każda rozmowa ma kilka opcji dialogowych (które w dodatku prowadzą do innych czynności) i najwyraźniej ich przerosło hyh.gif

I to tyle w temacie "biblii gier".
komar737
Lub mozliwe, ze zawiedli sie przy edycji charakterow - niebieskowlosego pietnastolatka z gola klata i mieczem wielkosci slupa telegraficznego to tam sie chyba nie da stworzyc. A w KKW to tylko tacy "twardziele" przechodzą.
Sasori
E tam, obstawiam że odpadli dopiero przy wybieraniu fryzury. Bo o ile można sobie zrobicz babeczkę i udawać że to trzynastoletni biszonen, to już ni wafla nie dało się uformować włosów w półmetrowe kolce. No i te oczy, dlaczego do cholery nie mogą normalne i zajmować pół twarzy, tylko są maleńkie jak u świni? Opcje dialogowe? Nie rozumiem. O-P-C-J-E dialogowe... Znaczy, dialog leci szybciej albo wolniej? A nie, mam coś wybierać... Ale kanał. Brak losowych walk, brak możłiwości walki szynami tramwajowymi, brak dobrodusznych, gigantycznych i półnagich najemników, brak pięcioletnich czarodziejek, ZERO MARIO. Co za (pipi)ata gra.

Dżiz, strasznie chciałbym przeczytać tę reckę :D
Gooralesko
CYTAT(Sasori @ 26 10 2007, 15:04) *
E tam, obstawiam że odpadli dopiero przy wybieraniu fryzury. Bo o ile można sobie zrobicz babeczkę i udawać że to trzynastoletni biszonen, to już ni wafla nie dało się uformować włosów w półmetrowe kolce. No i te oczy, dlaczego do cholery nie mogą normalne i zajmować pół twarzy, tylko są maleńkie jak u świni? Opcje dialogowe? Nie rozumiem. O-P-C-J-E dialogowe... Znaczy, dialog leci szybciej albo wolniej? A nie, mam coś wybierać... Ale kanał. Brak losowych walk, brak możłiwości walki szynami tramwajowymi, brak dobrodusznych, gigantycznych i półnagich najemników, brak pięcioletnich czarodziejek, ZERO MARIO. Co za (pipi)ata gra.

Dżiz, strasznie chciałbym przeczytać tę reckę biggrin.gif

Za(pipi)iste poczucie humoru to ty masz thumbsup.gif Leje do teraz.

Biedni japończycy - zobaczyli RPG inne niż ich japońskie ku/py i od razu ocena tak jak wszyscy widzą.
OsciBosci
Ok nie ma tematu. To sciema.
Raiven2
Nic dodać nic ująć do wypowiedzi Sasoriego tongue.gif Eh...żal totalny, możemy tylko pozazdrościć takich profesjonalnych recenzentów KKW biggrin.gif
Sasori
CYTAT
But did anyone besides me see the Famitsu review for ME?? they gave it a 14/40 citing lack of "grind and seriousness, constant action, and the difficulty in "finding the proper dialog path for the true ending"

ROTFL :D Normalnie spłakałem się ze śmiechu. Oni nie kminią podstaw, jak mogą docenić więc całą grę?

Trochę więcej tutaj, plus lole kolegów zza oceanu:
http://masseffect.bioware.com/forums/viewt...um=104&sp=0

edyta:
CYTAT(OsciBosci @ 26 10 2007, 18:54) *
Ok nie ma tematu. To sciema.

Aha, racja. Trzeba jednak żółtym zwrócić honor. Na razie :]
kiko
Mass Effect combat class video

ładnie się prezentuje wink.gif
Raikoh
EA kupiło Bioware,ale zapewnia ,że cała trylogia Mass Effect pozostanie na wyłączność Xboxa 360 -Info z przed paru dni
Iras
Krótka piłka: ile planet do eksploracji?
wpieniacz
mam male pytanko zwiazane z jezykiem polskim w mass effectcie. czy jezyk polski bedzie tylko w grach rozprowadzanych w polsce czy we wszystkiech nie zaleznie gdzie kupionych aktywowany po ustawieniu konsoli na jezyk polski? mieszkam w niemczech i mam zamiar zamowic przez neta UK version ale moge rozwarzyc inne mozliwosci gdyby wlaczenie w tej wersji nie byloby mozliwe
wrog
Do tej pory wszystkie wersje językowe w grach MGS były od razu na płycie i ustawiały się same według Locale konsoli, wyjątku dla Mass Effect raczej nie zrobią.
Wafrzo
Raczej zrobią. Bo to jest kupa tekstu, a ostatnio zaczynają walczyc o kazde wolne miejsce na DVD ;] Wiec polska wersja jezykowa dla Polski tylko chyba.
Keymaker
O miejsce nei ma co się martwić, gdyż wczoraj Bioware ogłosiło, że gra zajmuje niespełna 7 GB ohmy.gif I ja się pytam: jak oni to pomieścili ???
Yaxa
Bo niektorzy biora sie do roboty a nie narzekaja ze malo miejsce bo im sie kompresowac danych nie chce.
Iras
Na klocku chyba każda gra zajmuje niespełna 7 giga a reszta to jakieś sektory z zabezpieczeniami czy coś takiego.

To jak, nikt nie wie ile będzie tych planet?
wrog
CYTAT
To jak, nikt nie wie ile będzie tych planet?

Wystarczająco dużo smile.gif Dokładnej liczby chyba nigdy nie podano.
ArkejD
CYTAT(Wafrzo @ 8 11 2007, 19:12) *
Raczej zrobią. Bo to jest kupa tekstu, a ostatnio zaczynają walczyc o kazde wolne miejsce na DVD ;] Wiec polska wersja jezykowa dla Polski tylko chyba.

Dla przykładu angielski plik językowy dla morrowinda na pc zajmował ok 500mb... ME też będzie rozbudowany, więc chyba raczej zrobią jak pisze kolegą wyzej.

Tak czy siak... WOOOOOOOOOOOOW POLSKA WERSJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111111 wub.gif wub.gif
Sasori
Z tego co wytyczałem na przestrzeni dziejów na forum BioWare'u, wynika że wersje w językach obcych przygotowywali u siebie. Mieli powołany specjalny dział lokalizacyjny.

Udźwiękowili grę po niemiecku, francusku i włosku.

My dostaniemy wersję "kinową".
Iras
CYTAT(wrog @ 9 11 2007, 01:28) *
Wystarczająco dużo smile.gif Dokładnej liczby chyba nigdy nie podano.

Zależy ile to dla kogoś jest "wystarczająco" wink.gif

Planet będzie... 15 ohmy.gif Tak przynajmniej wynika z TEJ listy. Trochę mało. Może nie jest kompletna? Szkoda by było, gdyby z zapowiadanych dziesiątek planet zostało tylko piętnaście rolleyes.gif
adi
No rzeczywiście co to jest 15 planet tongue.gif Nawet jakby każda była oferowała obszar to eksploracji podobny do KOTOR-a,to chyba nie ma powodów do narzekań dry.gif
Sasori
15, powiadacie? No, no, ciekawe co to za planeta, te "References".

Poza tym to nieoficjalne info zebrane z materiałów prasowych itede itepe. Lokalizacji może być więcej, jeszcze do końca nie wiadomo. Dojdą też pewnie jakieś bazy, stacje, wielgachne statki i takie tam.
jiloo
a ja wbrew ogolnej radosci z wersji polskiej mam nadzieje, ze napisy mozna tez bedzie miec w wersji angielskiej.
nienawidze spolszczonych gier hyh.gif
Gooralesko
A ja właśnie chcę mieć ME po polsku i pozostaje pytanie czy po premierze w PL grę w naszym języku będzie można tylko kupić przez gram.pl. Czy może w Empiku lub MM będa także mieli. Idealny scenariusz jest taki, że 23 w piątek się wybiorę do sklepu i zastanę grę na półce. No byłoby pięknie.
Sasori
Jestem niemal w 100% pewien, że wersja polska będzie zorganizowana podobnie jak ta z Crackdown.
Gooralesko
CYTAT(Sasori @ 9 11 2007, 15:11) *
Jestem niemal w 100% pewien, że wersja polska będzie zorganizowana podobnie jak ta z Crackdown.

Czyli jak?
zolwik777
To, że wydaniem i spolszczeniem zajmuje się CDP nie znaczy, że ograniczą sprzedaż do gram.pl. Na 100% będzie można kupić ją również w normalnych sklepach.
Gooralesko
Czyli ME będzie multilanguage tak? Na nośniku kiulka wersji językowych i będzie można wybrać ten który chcemy? Już widze poziom tej polonizacji jeżeli to nie polacy w kraju robili spolszczenie.
wrog
CYTAT
spolszczeniem zajmuje się CDP

Zajmują się tym tłumacze MS, a nie CDP.
C1REX
Mimo, że nie mam większych problemów z angielskim, to bardzo mnie ta informacja ucieszyła.

O ile zlewałem tą grę całkowicie, tak teraz myślę o jej kupnie.
Sasori
CYTAT(Gooralesko @ 9 11 2007, 16:14) *
Czyli ME będzie multilanguage tak? Na nośniku kiulka wersji językowych i będzie można wybrać ten który chcemy? Już widze poziom tej polonizacji jeżeli to nie polacy w kraju robili spolszczenie.

Wiesz, w dobie internetu to spolszczenie mogą robić i na Kamczatce, nie ma to wielkiego znaczenia, nie? Przecież wystarczy podpisać odpowiednią umowę i zlecić wykonanie wersji kinowych komu trzeba.

Cieszy mnie twoja decyzja, C1REX! Im więcej zejdzie kopii ME, tym mniej w przyszłych częściach będzie paluchów ekspertów z EA ;D
Gooralesko
Reasumując każda kopia tej gry bez względu na to gdzie kupiona będzie zawierała tłumaczenie tekstów w języku polskim? Mi chodzi głównie o to czy mam pewność kupując grę na Allegro od jakiegoś kolesia który ją sprowadzi z powiedzmy Francji czy Anglii, że jak włącze ją u siebie to będzie wybór polskiego. W gram.pl gra jest do kupienia za 249zł a ja bym z miła chęcia chciał ją kupić w Empiku w dzień premiery (przynajmniej będę ją miał na weekend) lub na Allegro ale za np. 220zł. (wtedy moge trochę poczekać bo zaoszczędzę).
Sasori
Tak myślę. Robienie tego w inny sposób to jedna wielka upierdliwość produkcyjno-logistyczna. Dla 100% pewności zadam pytanko na forum BW - jeśli odpowiedzą, to dam tutaj znać hyh.gif
Iras
1. Jestem prawie pewny, że wszystkie wersje nie znajdą się na jednym wydaniu. W takiej grze plik językowy jest zbyt duży, a BioWare narzekał na brak miejsca na płycie.
2. Lokalizacji nie robi CDP - to wiemy, a w takim razie kto konkretnie się tym zajmie? Wiadomo coś na ten temat? Mam nadzieję, że nie team od trybu arkady w PGR4 :?

@Sasori - ups, pomyliłem się. A więc planet jest 14. Mają być jeszcze jakieś stacje czy coś, ale raczej nie będzie ich zbyt wiele. O planetach-kropkach na mapie do zeskanowania nie wspominam.
Sasori
CYTAT(Iras @ 9 11 2007, 19:15) *
1. Jestem prawie pewny, że wszystkie wersje nie znajdą się na jednym wydaniu. W takiej grze plik językowy jest zbyt duży, a BioWare narzekał na brak miejsca na płycie.

Niegłupie.

A może w takim razie będą cztery wersje językowe udźwiękowione, a pliki tekstowe "pomniejszych" lokalizacji będą dorzucone do każdej z tych wersji? Bo o ile dialogi mówione rzeczywiście zabiorą dużo miejsca, to same pliki tekstowe na pewno nie.

A zresztą, cholera ich tam wie. Napisałem priva do community managera, jeśłi nie odpowie to postawię tam topic w polskiej sprawie albo po prostu zaatakuję babkę z działu lokalizacji :]
Gooralesko
Na Allegro już jest preorder http://www.allegro.pl/item265286467_mass_e...akow_od_ss.html Tyle, że cena przewyższa tą z gram.pl (249zł + 7,90zł z przesyłką przez PP)
Sasori
Ja już miesiąc temu zaklepałem, w Ultimie, za trzy władysławy bez dzika - wersja kolekcjonerska, kurier gratis.

Community manager odpisał mi:
CYTAT
There are Polish subtitles for Mass Effect, but there is not Polish voice acting. Hoe this helps.

Poprosiłem, żeby doprecyzował. A na razie coś mi mówi, że "opcja crackdawnowa" jest bliższa prawdy :]
Gooralesko
Ale jakie pytanie mu zadałeś? Czy w każdym egzemplarzu są zawarte napisy PL i innych "mało popularnych" krajów? Czy może spytałeś się wogóle o obecność napisów?
Sasori
Okiej, gość po pytaniu pomocniczym ("If I buy my copy here in a Polish shop and my friend from Dublin will get his there, will we both be able to enjoy Polish subtitles?") doprecyzował:
CYTAT
I don't think so. The polish version is only available in poland. I believe the english version is available in Ireland.

Gada do mnie jak do Maćka z Klanu.

Anyłej, czyli myliłem się, nie będzie jak w Crackdownie.
Gooralesko
No to wszystko jasne. Trzeba będzie zamówić egzemplarz na gram.pl.

EDIT: Zamówiłem przed chwilą tę samą edycję kolekcjonerską za 3 władysławy bez grosza tongue.gif I żeby mi tylko przyszła wersja z polskimi napisami.
C1REX
Ja tam jestem dobrej myśli.

Nie sądzę, by było to pierwsza gra na X360, która by miała tak rozwiązane tłumaczenie.
Napisy nie są specjalnie ciężkie, by taki był problem je upchać na DVD.

Crackdown kupiony w Londynie był po polsku.
Sasori
No właśnie. Dla mnie bez sensu jest tłoczyć ileś tam wersji gry - no bo ile może ważyć plik tekstowy? Tak czy siak - Gooralesko, z Ultimy wziąłeś? Zresztą nie ważne. Jeżeli jakimś cudem do mnie trafi kopia z opcją polskich napisów a do ciebie nie - możemy się zamienić. jesteśmy z tej samej osady, a ja zmywałem gary w Dublińskiej restauracji, więc Shepard może do mnie rozmawiać po angielsku, przeżyję :]

Kij z tym, za dwa tygodnie będą inne problemy - jaką, do jasnej ciasnej, stworzyć postać? Kuchnia, problem jest naprawdę spory.

Żołnierza, sentinela i inżyniera mogę chyba spokojnie wykluczyć (chociaż inżynier ma zabąbisty zestaw min, które można zarówno rzucać jak i kitrać po kątach), ale wybór pomiędzy vanguardem, infiltratorem i adeptem będzie arcytrudny. Chciałoby się jednocześnie wycierać podłogi przeciwnikami za pomocą "mocy", nieźle strzelać i hakować kompy - wszystkiego na raz się nie da.

Na razie prowadzi vanguard, ze względu na połączenie bioniki z shotgunem. Wybór kogoś posługującego się mass effectem byłby też klimatycznym rozwinięciem książki...

No, dwa tygodnie na myślenie :]
Gooralesko
No to dzięki Sasori za propozycję. Tak z Ultimy zamówiłem. Z tym angielskim nie jest aż tak źle u mnie. Jednak Two Worlds pokazało, że jeszcze podszkolić bym się musiał bo niektórych sformułowań nie zrozumiałem do końca, a inne były dla mnie czarna magią i tylko się domyślałem o czym była mowa. W każdym razie: w ME chciałbym uniknąc nawet najmniejszych nieporozumień w przyswajaniu fabuły, dlatego chce mieć wersję PL.

Odnośnie klasy - dla mnie zostają na placu boju Adept i Vanguard. Pogram z kilka godzin obydwiema i wybiore jedna która mi najbardziej odpowiada.

EDIT: Czy książka dodawana do edycji kolekcjonerskiej to ta sama która wprowadza nas w świat ME. Wiecie ta która jest w sklepach od kilku miesięcy (Zapomniałem nazwy tejże książki)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.