CYTAT
duzo jest side questów?
Jest ich sporo, wydaje mi się, że mam obecnie aktywnych z 15 - a dopiero 20h gry za mną.
Oceny ocenami, strasznie chciałbym żeby gra zasługiwała na najwyższe noty. Ale wystarczy poczytać opinie amerykańskich graczy - mniej wiecej polowa narzeka na gre. Polecam lekture forow na www.gamefaqs.com, gdzie narzekan jest cala masa. M.in. na broń - jest jej od groma, ale kazdy typ wyglada tak samo (roznice ponoc wylacznie kolorystyczne). Inna rzecz - podobno eksploracja niezwiazana z sidequestami jest nudna, a typow przeciwnikow niewiele.
Jesli narzekaja Amerykanie, to cos musi byc nie tak
Brolly PL
19 11 2007, 21:03
hamburgery cos wymyslaja

moze cos w tym jest ale i tak chciałbym zagrac. przy KOTORze sie bawiłem a przy tym pewnie nie bedzie gorzej. skąd wy ludziska macie tyle kasy na premiery.
Gooralesko
19 11 2007, 23:31
Mass Effect ma nawet całkiem całkiem recenzje
http://www.gamerankings.com/ W tabelce "Most popular" se znajdźcie
Kroolik
20 11 2007, 08:17
teamxbox - editor's choice 9.6
Gooralesko
20 11 2007, 13:16
Obejrzałem trzy recenzje, na IGN, Gamespocie i Gametrailers. W każdej mówiono o spowolnieniach animacji jako dosyć frustrującej wadzie. Ponadto okazało się że terenu na planetach nie ma aż tak dużo do zwedzenia jak sądziliśmy. Wydaje mi się, że Bioware zrobiło źle stosując po raz kolejny ten sam schemat odnośnie miejsc do eksploracji. Wąskie ścieżki zamiast otwartych terenów nie są w "modzie" a ponadto w Kotorze i JE było dokładnie to samo. Wtórność jest niezbyt dobrą rzeczą. Ale zostawmy wady, zweryfikuje je jak zagram. Z zalet wymieniano wielki fun płynący z systemu walki, animacje twarzy i ruchów postaci oraz piękną grafikę i głęboką historię opowiedzianą w grze. Recenzenta z Gamespotu urzekł styl jaki zaaplikowali twórcy w większości lokacji. Jak dla mnie w kategorii RPG to jest 9,5/10. Ogólnie wśród wszystkich gier wynik się troszkę obniża ale myśle że 9,3 możnaby dać. Opiszę wrażenia z grania w sobotę (mam nadzieję) i wtedy zweryfikuję moje oceny.
No to jednak zaczynam mieć wątpliwości.
Jeśli gra jest podobna do KotOR lub Obliviona, to raczej nie wezmę.
Mimo wysokich ocen zupełnie nie podchodzą mi takie gry.
Gooralesko
20 11 2007, 13:35
Acha zapomniałem dodać, że menu jest przekombinowane i trudno się jest połapać podobno. W Kotorze było dokładnie tak samo. Coraz więcej tych wad widze i bardzo mi się to zaczyna nie podobać. Oby się nie okazało, że będę żałował wydania aż 250zł na tą grę.
nie czytaj juz tych recenzji bo widze ,ze zaraz dojdziesz do wnioskow ,ze Mass Effect to crap

.
Kazda gra ma jakies wady a te w mass effect sa raczej nie tak duze skoro dostaje on takie noty.
Pozatym przekombinowane menu < wielki fun płynący z systemu walki

.
Gooralesko
20 11 2007, 13:47
No niby tak Orange ale wielki fun może być dla mnie za mały jeśli będę miał jakiekolwiek problemy z zaakceptowaniem menu czyli okna ekwipunku, sprzedaży stuffu czy modyfikacji broni lub, nie daj Boże, okienka głównego postaci oraz karty przydzielania pkt doświadczenia. Tam spędzę mnóstwo czasu. Ale to potrafią zrozumieć jedynie ci którzy w ME widzą rasowego RPG zamiast Shootera z elementami RPG.]
-----------------
Kto wie co się dzieje z forum PCL? Kiedy skończą te prace przy serwerach?
nie boj sie ja naprawde wiem ,ze Mass Effect to RPG a nie shooter

.
Pozatym watpie aby menu bylo az tak nieczytelne by popsulo Ci cala gre na ktora tak liczysz i oczekujesz jej juz tyle czasu.
Gooralesko
20 11 2007, 14:03
Tak to już jest. Widzę wady i od razu coś mi się nie podoba w całej grze (Wiele już było takich tytułów które po prostu mnie zniechęciły do siebie po zagraniu w demo, przeczytaniau lub obejrzeniu recki -np. The Darkness oraz Halo 3). Aż dziw bierze, że w temacie o Uncharted wyzwano mnie od fanboya X0 któy tylko tytuły na Xboxa 360 wychwala i widzi same wady w grach na PS3. A prawda jest taka, że ciężko mi dogodzić w kwesti miodności danego tytułu. Tą miodność widziałem cały czas w ME a w Uncharted raczej nie pomimo, że giera będzie ogólnie trzymała poziom (Tyle, że do wybitnej jej daleko a tak sugerują właścieciele PS3). Ale nie pora się użalać, ME będzie hitem dla mnie jednak do pełni szczęścia jest mi potrzebne przeświadczenie, że gra mną pozamiata tak jak to zrobił Bioshock w którego gram obecnie. Na razie takiego uczucia nie mam ale miejmy nadzieje, że się pojawi jak zagram
Mysle, ze za bardzo sugerujesz sie recenzjami, najwazniejsze to czy czujesz ze gra Ci podejdzie. Ja ogolnie zlewalem ME ale ostatnio zaczalem ogladac rozne materialy a potem zaliczylem recke na gt i naprawde gra mna zakrecila. Rozbudowanych i pieknych rpgow nigdy za duzo

A co do minusow to na gt mowili, ze zwolnienia animacji jakos mocno nie wplywaja na przyjemnosc plynaca z gry tak wiec mysle, ze mozna przymknac na to oko.
CYTAT(C1REX @ 20 11 2007, 13:18)

Jeśli gra jest podobna do KotOR lub Obliviona, to raczej nie wezmę.
Mimo wysokich ocen zupełnie nie podchodzą mi takie gry.
mam podobnie, wpierw bym musiał ME pożyczyć i obadać aby stwierdzić czy to chcę
w KotOR nie wyrobiłem przy robieniu postaci, ad&d to szajs nie system
Sztajniec
20 11 2007, 16:53
A mi wlasnie osobiscie Kotor i Oblivion chyba najbardziej przypadl do gustu z takich tytulow ;] Mass Effectem nie pogardze, powiem wiecej - imho must have, jak tylko sprawie sobie konsole i nadrobie zaleglosci, czym predzej kupuje ME.
Dla mnie KotOR i Jade Empire (nie wiedzieć czemu przez wielu uważany za średni) to gry wybitne i jedne z lepszych w jakie grałem. Mass Effect jest dla mnie najbardziej oczekiwaną grą tej generacji konsol. Po ocenach widać, że się nie zawiodę

Edycja kolekcjonerska już zamówiona (w sklepie PSXE) i byłoby zaj*ebiście gdyby doszła w piątek. Coś czuję jednak, że trzeba będzie poczekać przynajmniej do poniedziałku

Edit: Mam 2 pytania do sklepu PSXE dotyczące Mass Effect.
1. Czy Edycja Kolekcjonerska będzie posiadać polskie napisy? Gdy zamawiałem było zaznaczone, że ma.
2. Zamówiłem edycję kolekcjonerską 10 listopada, widzę jednak, że teraz nie ma jej już w ofercie. Rozumiem jednak, że nakłady się już wyczerpały, a do mnie gra dojdzie?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo jakby co, chcę mieć czas na zrezygnowanie z zamówienia (gdyby się okazało, że ed. kol. nie ma polskich napisów, lub gdyby miała, ale wy jej już nie macie).
Tu Ci raczej sklep nie odpowie, zły temat.
Wysłałem zapytanie do sklepu. Mam nadzieję, że szybko otrzymam odpowiedź.
CYTAT(POK @ 20 11 2007, 18:40)

Dla mnie KotOR i Jade Empire (nie wiedzieć czemu przez wielu uważany za średni) to gry wybitne i jedne z lepszych w jakie grałem. Mass Effect jest dla mnie najbardziej oczekiwaną grą tej generacji konsol. Po ocenach widać, że się nie zawiodę

Zgadzam się w 100% z każdym słowem.

1. Czy Edycja Kolekcjonerska będzie posiadać polskie napisy?
Każda kopia ME je ma.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo jakby co, chcę mieć czas na zrezygnowanie z zamówienia (gdyby się okazało, że ed. kol. nie ma polskich napisów, lub gdyby miała, ale wy jej już nie macie).
Ja tam sprawę gruntownie przemyślałem i odwołałem swoje ultimowe zamówienie. Piątek to o tyle du.piaty dzień premiery, że przesyłki pocztowe i kurierskie dowloką się na pośmierdziałek albo wtorek. A w cuda wianki i wcześniejsze wysyłki jakoś nie chce mi się wierzyć.
W piątek szlajam się po sklepach i mam nadzieję, że Poznań jest wystarczająco dużym miastem, by załapać się na erłopejską premierę.
Gooralesko
20 11 2007, 21:36
CYTAT(Sasori @ 20 11 2007, 21:02)

W piątek szlajam się po sklepach i mam nadzieję, że Poznań jest wystarczająco dużym miastem, by załapać się na erłopejską premierę.
Mam dokładnie taką samą nadzieję
CYTAT(Gooralesko @ 20 11 2007, 21:36)

CYTAT(Sasori @ 20 11 2007, 21:02)

Mam dokładnie taką samą nadzieję

Ja mam ponadto nadzieję, że jak trafimy razem do sklepu, w którym będzie ostatnia kopia ME, to okażę się od ciebie większy.
Ale na wszelki wypadek wezmę pieprz w sztyfcie. Czy tam żelu. Spreju. Whatever.
Jeszcze tylko 2 dni!
Sasori, akurat gry MS są zawsze wysyłane z Ultimy co najmniej dzień wcześniej niż premiera. Ale jak mieszkasz w większym mieście, to pewnie w MM czy innym Empiku też znajdziesz.
Gooralesko
20 11 2007, 21:53
To dobrze, że mówisz Sasori. Ja też się przygotuję i zobaczymy kto wygra. Stawka jest wysoka. Zagrać w pierwszy weekend po premierze.
Miałem przyjemność zagrac w ten tytuł, gra miażdży rozbudowaniem fabuły oraz rozbudowanym światem ( ta galaktyka jest ogromna ).
To chłopaki macie kolejnego rywala w PŃ, piątek jest nasz a MM ma przej*****ne
mord00k
20 11 2007, 22:09
Ja także mam nadzieję ,że znajdę w piątek gdzieś w Wawie. I tak w sobotę na PGA więc se długo nie pogram niby ale... ;] Cóż, to jest jeden z tytułów tego roku jak dla mnie. Poza tym po tym jak bardzo podobały mi się KoTOR'y jestem pewien ,że się nie zawiodę.
btw. kto się tłucze na PGA? Sasori?
Ja byde, wkoncu daleko nie mam

wsiadam w 28 lub 5 lub 14, pozdroz trwa jakies 4 minuty i jezdem.
Jestem ciekaw czy ile bedzie postac mozliwych do skompletowania? Bo jestem dopiero na poczatku a juz mam prawie komplet

moze gdzies sie ekran ze skladem przesuwa
DJFryta
21 11 2007, 08:15
Framerate spada jak cholera. I te przycięcia w grafice. Coś nie dopracowali chłopcy z Bioware tego tytułu. U Was tez tak się tnie ?
CYTAT(DJFryta @ 21 11 2007, 08:15)

Framerate spada jak cholera. I te przycięcia w grafice. Coś nie dopracowali chłopcy z Bioware tego tytułu. U Was tez tak się tnie ?
No, u mnie w ogóle nie chodzi. Zaraz, może to dlatego, że nie mam gry jeszcze? Bo premiera w piątek dopiero? To prawdopodobne.
I nie wiem, czy dotrę na PGA :] Jeżeli uda mi się w piątek kupić ME, może być ciężko z tym tematem :f
Mi sie Mass Effect podoba, fabuła mnie zaczyna wciagac a to dobrze bo pamietam ze przy Kotor bylo tak samo
Lewe kopie macie czy zdążyły w jeden dzień dofrunąć ze stanów?
Zeratul
21 11 2007, 13:12
Pogralem i gra niestety nie sprzedaje IMO kopa w twarz. Jest dobrze i fabula zapowiada sie na megaklawa. Polska wersja jezykowa daje rade, widac ze za tlumaczenie wzial sie jakis pro, albo ekipa pro, gdyz kwiatkow do tej pory nie slyszalem.
Graficznie jak na RPG jest bardzo dobrze, ale w zwiazku z tym, ze ta gra tez kojarzy sie z shooterem TPP, to az tak genialnie nie jest. Z pewnoscia jest nextgenowo, ale ogolnie jest za wczesnie bym wypowiadal sie jeszcze i mial jakies pewne poglady. Na pewno warto zainwestowac w ten tytul.
Gooralesko
21 11 2007, 13:46
Wydaje mi się, że giera mnie nie kopnie w twarz jak to Zeratul ładnie ujął. Graficznie obcięty UE3 nie robi już takiego wrażenia jak chociażby Bio + kilka innych wad.... ale co mi tam, RPGów na X0 jest malutko a jak mam grać w takie Two Worlds to wolę jednak w ME zagrać. Następne w kolejce będą Elveon i Fallout 3. Ale to dopiero w 2008 roku.
CYTAT(Gooralesko @ 21 11 2007, 13:46)

co mi tam, RPGów na X0 jest malutko
Rzekłbym nawet, że nie ma ich wcale. Wszystko co jest, to jeden roguelike, jego klon i jakieś japońskie coś, które z erpegami ("role playing" = "odgrywanie roli") ma tyle wspólnego, co jeż ze szczotką.
Zeratul
21 11 2007, 14:07
Anyway nie sugerujcie sie tym co napisalem, bo ta gra IMO nie musi sprzedawac kopa w twarz. Tu IMO chodzi o mega klawa fabule i po tym jak przeczytalem w leksykonie wstep jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany... zobaczymy co bedzie dalej... wczoraj nie gralem za duzo, bo mnie prosi do H3 zawolali, zeby mnie powkorwiac...
konsola
21 11 2007, 22:05
ładnie prezentujący się gameplay.
Jazda wozem pancernym lub czymś w tym stylu
http://www.gametrailers.com/player/usermovies/133642.html
Mako Rover
W recenzji GameSpot jazdę i walkę przy jego pomocy zaliczają do minusów.
Gooralesko
21 11 2007, 22:30
W tej kwestii sie nie zgodzę. W sensie napiszę to jeszcze raz że się nie zgadzam jak dostane gre w swoje łapska. Bo z tego co zaobserwowałem jazda Mako bedzie bardzo fajna. A to że można wjechać praktycznie na każdy szczyt to nie jest żaden minus. Ja tam po szczytach nie mam zamiaru szosować. Przepraszam szczytować. No niech będzie jeździć

Mako to jeden z atutów całej gry, fantastycznie maszyna wygląda i będzie dużo zabawy używając tego mega wypasionego działka.
blantman
21 11 2007, 23:31
ehhh ... Zamówiłem preordera w gram.pl a tu mi że wysyłają dopiero w piątek

za późno żeby odwołać więc czekam do poniedziałku
Niby sklep bezpośrednio współpracujący z Microsoftem i co ? Zawiodłem się ...
witam, pytam w imieniu kolezki...
Czy 'PL' polega tylko na napisach, czy również pełny 'dubbing' PL ?
na niektorych serwisach sklepowych widze takie rzeczy jak "polska wersja kinowa", "pełna lokalizacja PL" i wk oncu nie wiem co myslec
Zeratul
21 11 2007, 23:39
wersja kinowa oznacza wlasnie napisy..
Temper-Tantrum
22 11 2007, 00:42
Polska wersja jest na caly swiat , czy tylko w grze kupionej w polsce ?
Ile razy jeszcze padnie to pytanie? Na pewno masz polski język w wydaniach europejskich (oprócz niemieckiej wersji) oraz USA.
Ludzie, poczytajcie trochę temat. O tym wszystkim była już mowa. Polska wersja jest np. w edycji NTSC, a wersja kinowa oznacza same napisy.
Zeratul
22 11 2007, 01:56
W sumie wlasnie wczoraj sie troche zdziwilem... wrzucam plytke, a tu zamiast loading... ładowanie...
Wiedzialem, ze bede mial pl jezyk, ale zapomnialem, ze jezyk wybiera sie na podstawie lokalizacji, a nie jezyka ustawionego w konsoli... stad moje zdziwienie.
Dorbna uwaga: podobno polskie napisy są tylko w angielskich wersjach gry. W niemieckiej i francuskiej ich nie znajdziecie.
Gooralesko
22 11 2007, 13:27
CYTAT(Zeratul @ 22 11 2007, 01:56)

W sumie wlasnie wczoraj sie troche zdziwilem... wrzucam plytke, a tu zamiast loading... ładowanie...
Wiedzialem, ze bede mial pl jezyk, ale zapomnialem, ze jezyk wybiera sie na podstawie lokalizacji, a nie jezyka ustawionego w konsoli... stad moje zdziwienie.
Czyli wynika z tego, że każdy użytkownik przed uruchomieniem gry powinien w ustawieniach regionalnych ustawić sobie "POLSKA" żeby automatycznie uruchomiło polskie napisy.
blantman
22 11 2007, 14:22
CYTAT(Gooralesko @ 22 11 2007, 13:27)

CYTAT(Zeratul @ 22 11 2007, 01:56)

Czyli wynika z tego, że każdy użytkownik przed uruchomieniem gry powinien w ustawieniach regionalnych ustawić sobie "POLSKA" żeby automatycznie uruchomiło polskie napisy.
no chyba tak jest z każdą polską grą ? U mnie tylko Fifa 08 pytała o język
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.