Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mass Effect
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
t3xz
OT
CYTAT(Meanthord @ 8 12 2007, 02:07) *
w przeciwienstwie np. do AC - tam schematycznosc byla tak idiotyczna, ze nic dziwnego, ze oceny rzedu 7-8 byly w pelni usprawiedliwione - w numerze specjalnym CD-ACTION tylko o konsolach jeden z recenzentow postawil na szali caly prestiz pisma stwierdzajac, ze AC jest gra genialna - po czyms takim juz dawno powinien stracic prace smile.gif)

Głupoty piszesz. W opinii wielu (w tym moim) AC jest GENIALNĄ grą. To że ktoś nie gnoi jej tak jak ty, wcale nie oznacza, że nie ma racji.
EOT

Przy okazji: wczoraj skończyłem ME. Wróć! Dziś o 3AM skończyłem ME i nie mogę się pozbierać do teraz. Wątek Proteran tak genialne pleciony w CENZUS. Wróć! Genialna fabuła. Tylko tyle napiszę. Choć dziwne wydaje mi się, że przez 90% gry buduje się wielkość, potęgę, niezniszczalność Żniwiarzy, tworząc niesamowite uczucie z góry skazanej na porażkę walki o ludzkość, aby na samym końcu... wiadomo co. Pokazać ich słabość i oznajmić, że rozwinięcie będzie miało miejsce w otwartej wojnie: Mass Effect 2? Mass Effect 3???
Sorry, ale nie da się o tej grze pisać bez spoilerów.

Gram od nowa, czarną "suką", rzucającą opryskliwymi uwagami na lewo i prawo. Hehe.. teraz to dopiero mi się ta gra zaczyna podobać.
Przy okazji - poboczne questy jakoś nie rażą identycznymi miejscówkami (tylko sprzęt wewnątrz się zmienia). Jakoś nie odczuwałem dyskomfortu z tego tytułu. Cieszy fakt, że nie ma wzorem AC praktycznie 100% powtarzalności wykonywanych czynności z nimi związanych, a każdy z nich ma swój własną, osobną historię.

btw. trzeci po Bioshock i może troszkę mniej AC tytuł, który fabułą zgniótł mnie w tym roku. Masakryczne było te ostatnie kilka miesięcy.
btw2. tłumacze odwalili kawał bardzo dobrej roboty
Gooralesko
CYTAT(Sasori @ 8 12 2007, 11:56) *
A za poziom trudności 'weteran' nie ma acziwa. Odblokowujesz za to poziom 'hardcore', za który acziw jest (plus gamerpic 'N7') oraz który odblokowuje ponadto poziom 'insane', za który również dostajemy acziw (i kolejny gamerpic, z Sarenem).

ŁAŁ pieć poziomów trudności z czego dwa zablokowane. Brawo Jasiu... to znaczy Bioware.
yaczes
T3xz dzieki za spoilery lejmie
t3xz
CYTAT(yaczes @ 8 12 2007, 18:09) *
T3xz dzieki za spoilery lejmie

Przynajmniej zmotywowałeś mnie, żebym bliżej postudiował sposoby spoilowania wypowiedzi (hint: poprawiłem poprzedni wpis). Wybacz Mi wink.gif
Cegla
Lokalizacja jest tragiczna. I jakos za malo energii mam bo szybko w du,pe dostaje ;]. Narazie, za krotko gram, zeby jakas dluzsza opinie wygloscic. Potem cos skrobne.
Gooralesko
CYTAT(Cegla @ 8 12 2007, 16:28) *
Lokalizacja jest tragiczna. I jakos za malo energii mam bo szybko w du,pe dostaje ;]. Narazie, za krotko gram, zeby jakas dluzsza opinie wygloscic. Potem cos skrobne.

Już lepiej nie głoś nic więcej, bo jak masz o reszcie pisać tak jak o lokalizacji która jest całkiem dobrze zrobiona to na pewno nie napiszesz nic mądrego.
Cegla
Swietnie jest zrobiona. Daje "westchnienie" Koles wyglasza cale zdanie, ktore ma sens. Daje "sukinsynu" koles mowi ze kogos zabije - Genialna lokazliacja. Chyba, ze w orygiale, tez bylo to tak zje,bane. Tak czy siak ktos dal otro dupy.
t3xz
Lokalizacja nie jest idealnym odzwierciedleniem tekstów angielskich, a na pewno nie tak, jakby na żywca władowali wszystko do translatora. W wielu miejscach rozbieżności są spowodowane potrzebą takiego zachowania sensowności zdania, żeby dobrze brzmiało po polsku. Dla mnie nie jest to minusem, a zachowaniem wysokiej klasy produktu wink.gif
Cegla
Dla mnie to jest debilizm a nie profesjonalizm, zeby pod akcje "westchnienie" bylo podporzadkowane dlugie zdanie, ktore cos wyraza.
koso
Cegla, ale żeś się pierdoły doczepił. U góry masz odpowiedzi pro-idealistyczne, na dole pro-renegackie, a na środku neutralne. I to cała filozofia. Tłumaczenie nie ma nic do rzeczy, bo w oryginale jest podobnie - wybierasz krótką formułkę, która odpowiada duchowi kwestii wypowiadanej przez postać.
Cegla
Co nie zmienia faktu, ze bez sensu jest przyporzadkowane jedno do drugiego...
Keymaker
To wszystko dlatego, że" Mass Effect to kiepska kopia Halo" neko.gif
t3xz
CYTAT(Cegla @ 8 12 2007, 19:38) *
Dla mnie to jest debilizm a nie profesjonalizm, zeby pod akcje "westchnienie" bylo podporzadkowane dlugie zdanie, ktore cos wyraza.

LOL, żeś się doczepił.

edit: ma ktoś krótki sposób na achievy za przejście gry na 2 najwyższych poziomach trudności? Można wykorzystać wcześniej rozwiniętą postać (44lv) i zagrać nią po kolei na hardcore i insane?
Cegla
No widze, ze wszyscy sie frustrujecie, ze krytykuje Wam mass efecta, ale zwrot "lol" jest kiepskim kontrargumentem.
t3xz
LOL - jest zwrotem, który znaczy więcej niż tysiąc słów wink.gif
Hela
CYTAT(t3xz @ 8 12 2007, 19:54) *
edit: ma ktoś krótki sposób na achievy za przejście gry na 2 najwyższych poziomach trudności? Można wykorzystać wcześniej rozwiniętą postać (44lv) i zagrać nią po kolei na hardcore i insane?

Oczywiście, że można. Inaczej nie ma sensu sie porywać na te poziomy, bo na nie jest potrzebna postać z już rozwiniętymi umiejętnościami i dobrym ekwipunkiem z później fazy gry.
t3xz
CYTAT(Hela @ 8 12 2007, 22:17) *

Oczywiście, że można. Inaczej nie ma sensu sie porywać na te poziomy, bo na nie jest potrzebna postać z już rozwiniętymi umiejętnościami i dobrym ekwipunkiem z później fazy gry.

Tyle, że w momencie kiedy ustawiam New Game z wcześniej stworzoną postacią od razu włącza się gra, bez, jak w przypadku postaci którą tworzy się od początku, zapytania na jakim poziomie trudności chcemy grać.
Jest to o tyle ważne, że achievementa dostajemy tylko jeżeli nie zmienimy go w trakcie rozgrywki. A w przypadku kiedy ta giera od razu rusza, nie jest to możliwe o_O
Hela
CYTAT(t3xz @ 8 12 2007, 20:21) *

Tyle, że w momencie kiedy ustawiam New Game z wcześniej stworzoną postacią od razu włącza się gra, bez, jak w przypadku postaci którą tworzy się od początku, zapytania na jakim poziomie trudności chcemy grać.
Jest to o tyle ważne, że achievementa dostajemy tylko jeżeli nie zmienimy go w trakcie rozgrywki. A w przypadku kiedy ta giera od razu rusza, nie jest to możliwe o_O

Z tego co mi wiadomo, to możesz poziom zmieniać dowolnie na Eden Prime, tylko później już nie.
t3xz
CYTAT(Hela @ 8 12 2007, 22:31) *
CYTAT(t3xz @ 8 12 2007, 20:21) *

Z tego co mi wiadomo, to możesz poziom zmieniać dowolnie na Eden Prime, tylko później już nie.

Rzeczywiście - to upraszcza sprawę. Dzięki.
Znalazłem Guide dla Mass Effect gdzie jest wszystko wytłumaczone.
To będzie dłuuuuuuuga noc.
Keymaker
Słuchajcie, ktoś w temacie "Region free" zapodał link do strony o wersji NTSC/J. Czy ktoś z Was może potwierdzić, że ta edycja działa na naszych PAL-owskich konsolach i, co więcej, ma język polski ? Polski w tej grze mi nie potrzebny, chodzi głównie o kompatybilność.
Thomas_PL
CYTAT
adeptką ze snajperką.

Adept potrafi obsługiwać skutecznie tylko pistolety.
yaczes
CYTAT(Keymaker @ 9 12 2007, 13:07) *
Słuchajcie, ktoś w temacie "Region free" zapodał link do strony o wersji NTSC/J. Czy ktoś z Was może potwierdzić, że ta edycja działa na naszych PAL-owskich konsolach i, co więcej, ma język polski ? Polski w tej grze mi nie potrzebny, chodzi głównie o kompatybilność.

Mam NTSC/J i jest po polsku. Region free.
Sasori
CYTAT(Thomas_PL @ 9 12 2007, 16:14) *
CYTAT
adeptką ze snajperką.

Adept potrafi obsługiwać skutecznie tylko pistolety.

Tylko na początku. Po odblokowaniu acziwów za bronie/moce możemy bonusowo dodać nowo tworzonej postaci jakiś talent normalnie dla niej nie dostępny.
Thomas_PL
Wiem, ale to dotyczy chyba tylko specjalnych umiejętności, nie "obsługi" broni.
Gooralesko
Te achieve'y które zdobyliśmy w pierwszym playthrough za używanie broni, biotyki i zdolności technologicznych są później na liście dodatkowych umiejętności z których wybierasz jedną jak zaczynasz kolejną karierę. Czyli jeśli ktoś chce grać biotykiem ze snajpą musi zagrać pierwszą karierę Żołnierzem lub Szpiegiem i wymasterować snajperę (czyt. zabić 150 wrogów). Ja zacząłem przygodę z ME Szturmowcem i Biotyka ze snajpą w drugiej kampanii zrobić nie mogę sad.gif
Sasori
Ano :] Swoje pierwsze podejście zaliczyłem żołnierzem i mam teraz acziwy za wsie bronie. Nowe postaci mogą zaczynać z czym chcą.

edyta:
Dla tych, co nie są zorientowani - każdy acziw odblokowuje nam dodatkowo fajne perki:

Unlockable How to Unlock
+10% Experience Bonus - Complete 75% of Game
+10% Hardening Bonus - Complete 75% of Game with Ashley in Squad
+10% Health Bonus - Kill 150 Organic Beings
+10% Shield Bonus - Kill 250 Synthetics
+25% Marksman Cooldown Bonus - Attain 150 Kills with Pistol
10% Reduced Cooldown for Barrier and Stasis - Complete 75% of Game with Liara in Squad
10% Reduced Cooldown for Lift and Throw - Complete 75% of Game with Kaiden in Squad
10% Reduced Cooldown for Overload and Damping - Complete 75% of Game with Garrusin Squad
10% Reduced Cooldown for Sabotage and AI Hacking - Complete 75% of Game with Tali in Squad
10% Shield Increase - Sustain More Shield Damage than Health Damage on One Playthrough
5% Increase in Weapon Damage - Complete the Game Twice on any Difficulty
Assault Rifle Skill for New Characters - Attain 150 Kills with Assault Rifle
Barrier Skill for New Characters - Use Barrier 75 Times
Decryption Skill for New Characters - Use Sabotage 75 Times
Electronics Skill for New Characters - Use Overload 75 Times
First Aid Skill for New Characters - Use 150 Medi-gel
Hacking Skill for New Characters - Use AI Hacking 75 Times
Lift Skill (for non-biotics) - Use Lift 75 Times
Medicine Skill for New Characters - Use Neural Hacking 75 Times
Regenerate 1 Health per Second - Complete 75% of Game with Wrex in Squad
Shielding Skill for New Characters - Use Dampening 75 Times
Shotgun Skill for New Characters - Attain 150 Kills with Shotgun
Sniper Rifle Skill for New Characters - Attain 150 Kills with Sniper Rifle
Spectre Grade Weapons for Purchase - Attain 1,000,000 Credits in your Wallet.
Statis Skill for New Characters - Use Statis 75 Times
Throw Skill for New Characters - Use Throw 75 Times
Unlocks "Singularity" skill for future characters - Use "Singularity" 75 times
Warp Skill for New Characters - Use Warp 75 Times

Sorki za brzydotę przeklejenia, ale w pracy jestem i nie mogę za bardzo się bawić :]
Hela
Czy wiadomo coś więcej o drugiej książce ME niż to, że ma wyjść kiedyś w przyszłym roku?
KheeD
Może ktoś mi powiedzieć jak zrobić żeby kompan z drużyny używał takiej broni jakiej chcemy ? np. chce żeby Kaidan używał pistoletów, a on zawsze wali z karabinów szturmowych, w talentach np. strażnik, ma bonusy do pistoletów.

btw. jakie bronie są najlepsze grając żołnierzem, karabiny i pistolety ?
Hela
CYTAT(KheeD @ 10 12 2007, 21:11) *
Może ktoś mi powiedzieć jak zrobić żeby kompan z drużyny używał takiej broni jakiej chcemy ? np. chce żeby Kaidan używał pistoletów, a on zawsze wali z karabinów szturmowych, w talentach np. strażnik, ma bonusy do pistoletów.

Zmienić mu broń przytrzymując chwile LB?
t3xz
CYTAT(KheeD @ 10 12 2007, 23:11) *
btw. jakie bronie są najlepsze grając żołnierzem, karabiny i pistolety ?

Karabiny - nie. Zbyt duży rozprysk. Chyba że grasz na Casualu. Pistolse z odpowiednimi dodatkami potrafią być zabójcze, lecz powyżej Veteran bym z nimi nie wyskakiwał. A jeżeli już mowa o poziomach trudności dla żołnierzy - Hardcore i Insane. Z doświadczenia widzę, że przydaje się dobre wytrenowanie snajperek (nawet z odległości średniego dystansu) i dobrze dopakowanych updateami ( kilka na minusy przegrzewania się broni obowiązkowo z polonem czy innymi pierwiastkami radiotwórczymi) shotgunami.
Sasori
Ta jest. A snajperkę wyposażamy w podwójne przedłużenie lufy oraz mini-granaty. Jeden strzał przegrzewa spluwę, ale za to ma takiego kopa, że większość przeciwników zwija się po jednej plombie (na hardcore). Nie wspominając o tym, jak łądnie fruwają po trafieniu (bo tak przerobiona snajpa to juz prawie wyrzutnia rakiet:]).

Poza tym żadnej broni bym nie skreślał. Mój żołnierz ma karabiny na 12 poziomie i jest zabójczo skuteczny. O ile walimy krótkimi seriami, to broń nawet się nie przegrzewa, a celność jest niesamowita. To samo z pistoletami, wystarczy wkopać w nie parę punktów, dobre dodatki i okażą się lepsze od szczotek - ze 'strzelcem wyborowym' nasuwają jak szalone a i kopa mają zdrowego.
Gooralesko
O tak pistolety to świetna sprawa. Sam nie byłem przekonany jak grałem szturmowcem. Ale po tym co zobaczyłem jak odblokowałem Mistrzowską Celność (tak się chyba perk do pistolsów nazywał?), przekonałem się do tego typu broni. Masakra niesamowita jak włączysz umiejętność i kilku wrogów się znajdzie obok siebie. Padają posiekani jak cebula.
t3xz
Takie małe podsumowanie: Czy Mass Effect to GOTY (Game Of The Year) ?
Osobiście szczerze w to wątpię. W wywiadzie Gregory Zeschuk powiedział, że z całej ekipy pracującej nad grą (120 osób + 50 od Microsoft) nikt nie ogarnął całej gry, a dodatkowo ta zapewnia pełne 100 godzin zabawy. Obecnie przy drugim podejściu rzuciłem w kąt zadania zlecane na Cytadeli i ruszyłem planeta po planecie, aby jak najszybciej wypełnić wszystkie zadania w galaktyce. W ciągu 2,5 - 3,5 przeleciałem przez wszystkie układy, skończyłem wszystkie misje poboczne, które są tam do spełnienia i wciąż nie mogę wyjść z podziwu..., że zrobiłem to czego rzekomo nie udało się ekipie siedzącej przy tej grze. Jako, że wcześniej już skończyłem wątek fabularny, a więc rdzeń przygody, mogę napisać że: ogarnąłem całe uniwersum ME za jednym razem o_O, z marszu.
Niesamowite jak ta gra jest mała. Jedynym czynnikiem czasotwórczym są nowe poziomy trudności, achievy za ich przejście i dobicie 60 poziomu trudności.

edit: nie tego się spodziewałem, choć sama gra jest bardzo dobra. Tak na 8+
Sasori
Moje pierwsze podejście to 43 godziny, teraz kończę pośpieszne (tylko main questy), drugie, na liczniku mam coś koło 6-7 godzin. W kolejce trzecie, znowu dokładne przejście, postacią o innej moralności, klasie i płci. Zejdzie jakieś 30h minimum.

80h zabawy to rzeczywiście kiszka, zwłaszcza na tle dzisiejszych produkcji, które robi się w 6-8 godzin. A nie, zaraz... Toż to dziesięć razy więcej! A niech mnie.

Jaja na bok, porządne, jednokrotne przejście tej gry to minimum 30h. Inna sprawa, że to gra dla klimatowców, erpegowców, którzy docenią jej głębię i wysiłek autorów, którzy chcieli zrobić ją jak najbardziej "filmową".

A że uncharted worlds są słabe? Cóż, kwiestia gustu, zresztą to tylko dodatek.

A że obietnice producentów nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością? To przecież norma w tym biznesie. Renderki Kill Zone FTW lol
t3xz
Przy okazji: ME dobiło miliona sprzedanych sztuk http://www.gamedaily.com/articles/news/mas...ld/18805/?biz=1
Sequel teraz to tylko kwestia czasu.
Iras
Przechodząc ME zauważyłem, że w pewnych momentach zastraszenie i urok rozwijają się same. Od czego to jest dokładnie uzależnione, bo może jest możliwe dopakowanie tych statsów bez tracenia na nie punktów?
Sasori
Nie tyle "rozwijają się", co pozwalają na włożenie w dany talent więcej punktów (czyli odblokowują sloty). A zależne to jest od poziomu, na którym mamy paski renegata i idealisty :]

CYTAT(t3xz @ 11 12 2007, 15:08) *
Przy okazji: ME dobiło miliona sprzedanych sztuk http://www.gamedaily.com/articles/news/mas...ld/18805/?biz=1

Sequel jest kwestią czasu od samego początku, ME jest zapowiedziana jako trylogia...

DLC już w drodze. Podobno ma mieć swój soundtrack, jest szansa więc, że nie w kij dmuchał dodatek będzie.
Iras
To swoją drogą, ale również autentycznie się rozwija. Czasem wpada po jednym kwadracie, a raz, po przyjęciu do Widm, dostałem po trzy kwadraty do jednego i drugiego, choć to już musiał być bug.
t3xz
CYTAT(Sasori @ 11 12 2007, 18:01) *
CYTAT(t3xz @ 11 12 2007, 15:08) *

Sequel jest kwestią czasu od samego początku, ME jest zapowiedziana jako trylogia...

To akurat nie podlega dyskusji. Jedyną kwestią, która dotychczas mogła wzbudzać niepokój, to fakt czy finansowo opłacalne było wydawanie ME jako eksluzywnego tytułu na X360. Teraz już wiemy jaka jest odpowiedź, choć wcześniej pojawiało się mnóstwo spekulacji spowodowanych choćby wykupieniem Bioware przez Electronic Arts. Jak wiadomo dla tych drugich nic nie stałoby na przeszkodzie, aby jak najszersza grupa miała dostęp do ich softu.
yaczes
Pierwsze podejscie za mna. Nie bede p.ier.dolil, lecz powiem krotko - dla mnie gra roku.
KheeD
Dzięki za odp.

A co wybrać na 20 lvl, która specjalizacja lepsza grając żołnierzem, szturmowiec/komandos ? sądze, że szturmowiec, ale znowu komandos ma zwiększone dmg broni, a wale z karabinów i pistolet.
yaczes
A to moj madafaka. Pokazcie swoje postacie ;f

Dzis zaczynam na hardcore.
Gooralesko
Coś ty mu zrobił za szramę na poliku? wink.gif Ja nie mam co pokazywać. Zawsze gram tą standardową facjatą ponieważ najbardziej mi pasuje.
yaczes
Przetrwal sam na statku kosmicznym, a szrama to pamiatka ;f
t3xz
Ja grałem standardowym Shepardem. Po prostu teraz nawet jeżeli zmienię twarz, to głos nie pasuje mi do kogo innego jak właśnie tego znanego ze zdjęć i filmików.
Super Big Boss
Czy w wersji NTSC z USA będzie język polski do wyboru?
koso
Zadaj sobie trud i poczytaj wcześniejsze strony.
KheeD
Co z tym szturmowiec/komandos ? help!
Iras
A jaki styl gry preferujesz? Na chama i do przodu, czy taktycznie? Jeśli to pierwsze - wiadomo - przyda Ci się większa żywotność, etc. więc wybierasz szturmowca. Jeśli drugie, a do tego masz rozwiniętą snajperkę lub pistolet i używasz umiejętności zabójstwa albo strzelca wyborowego - komandosa.

Jak myślicie, jak gra zachowa się, jeśli przy jednym podejściu zostaniemy i idealistą i renegatem? Teoretycznie to niemożliwe, ale jest pewien glitch, który to umożliwia i ciekaw jestem jak to by się skończyło twisted.gif
KheeD
Pisałem już wcześniej, że wale z karabinów i pistoletów i nie wiem które lepsze czy więcej życia czy dmg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.