Panowie, przeszedlem gre i przy wyborze trudnosci Zabojca mam w opisie "[odblokuj]", OCB? Niby jest wlaczony Zabojca, ale to jakies dziwne.
Ja obstawiam błąd w tłumaczeniu. "Unlocked" przetłumaczyli jako "unlock".
Ze tez na to nie wpadlem

Dzieks.
Strach byl troche, ze byc moze nie gram na hardcore i achiev nie wpadnie ;f
Jaki najmocniejszy pistol znalezliscie? Moj ma 198. Da rade gdzies kupic cos mocniejszego?
HMWP VII (256/24/87), a jak dobijesz do 60 lvl HMWP X. Musisz odblokować achievement Rich, czyli mieć w portfelu okrągłą bańkę, wtedy będziesz mógł kupić np. u kwatermistrza Normandii. To jest cały zestaw broni dla Widm.
Kupilem, najs ;f A najlepsze ulepszenia?
Gooralesko
13 12 2007, 01:43
CYTAT(yaczes @ 13 12 2007, 01:41)

Kupilem, najs ;f A najlepsze ulepszenia?
Takie które mają numerek VIII lub IX

Jak dla mnie najskuteczniejsze są z domieszką trucizny. Jeśli chodzi o ulepszenie samej broni to zdecydowanie polecam kolimator.
Nieno, najlepsze są z 'X'. Zapalające i heja do przodu.
Tak jak pisałem wcześniej, rozbudujcie sobie snajperkę o dwa przedłużenia lufy i wrzućcie w nią mini-granaty. Snajperko-wyrzutnia rakiet
Jeszcze co do sprzętu - przeleciałem grę na hardcore ("zabójca" lol), zdobyłem zestaw lekkich zbroi Kolos i broni HWDP dla całej ekipy. Przy takiej konfiguracji amunicja i ulepszenia to już drugorzędna sprawa, bo i tak kosimy wszystko jak mokre zboże (tradycyjnie tylko Benezja zdołała mnie raz u(pipi)ć).
Żołnierz wspomagany przez Liarę to czysta potęga - grupka przeciwników zabunkrowanych? lol, niebieska, pipnij w nich osobliwością a my się pobawimy w prucie do latających szmat.
edyta:
Trik ze snajperką jest naprawdę przydatny - jeśli nie wiecie, to śpieszę poinformować, że za przeciwników skasowanych poza MAKO, na piechotę, dostajemy więcej XP. Podjeżdżamy więc jak w Mercenaries gdzieś na jakąś górę albo kitramy się kilometr od bazy i kropimy do pacanów. Wychodzi nawet z zerową umiejętnością w snajperach (na przykucu), choć efekty oczywiście smerfniejsze z 3-6 punktami w talencie. Anyway, świetnym sposobem na duże XP jest zmiękczanie Miażdżypaszcz/szczęk za pomocą MAKO, potem wysadzenie pośladów na zewnątrz i przewietrzenie im czaszki za pomocą naszej zboczonej snajperki.
Jeszcze co do sposobów na szybkie XP - w paru momentach gry pojawiają się te stateczki Gethów, co wypluwają z siebie syntetycznych wojów. Kropimy do pacanów ze snajpy aż statek skończy ich spawnować. Dopiero jak się uspokoi, to przeganiamy latadło.
Jest jeszcze miejsce, w którym spawnuje się od młotka tych dużych Gethów:
kiedy jedziemy windą nakropić Sarenowi i wychodzimy na zewnątrz po zbiciu szyby- na każdym rogu spawnuje się mnóstwo Niszczycieli. Każdy daje kilkaset XP i jest ich naprawdę sporo, nie miałem cierpliwości by sprawdzić, czy się w ogóle kończą.
Jak i gdzie odblokować gromadę Styx Theta?
Został mi jeden medalion do zebrania właśnie tam
Trzeba ukończyć Noverię
Właśnie spędziłem całą noc z ME(rano na 7 do pracy hehe) , i powiem jedno jak nienawidziłem KOtor'a jak gardziłem z JE , tak ME mnie zaciągnęło na maxa! Giera daje radę nie ma co ( tylko te chrupnięcia) dialogi kapitalna sprawa ,sporo rzeczy do ogarnięcia to coś co lubię . Gram szpiegiem i już teraz wiem że nie o tą klasę mi chodziło ( chce kogoś kto ma ofensywną biotanikę ) także grę na jednym podejściu na pewno się nie skończy uwielbiam czerpać radość i satysfakcje z gier . A jak na pierwszy raz za bardzo się motam i jeszcze nie wiem co z czym i dla czego:/ ale już pa malutki zaczynam łapać ;]
Za pierwszym razem (wykonując prawie wszystkie questy) przeszedłem ME w jakieś 43 godziny. Drugiego razu jeszcze nie zacząłem (brak czasu), ale jestem pewny, że na tym się nie skończy, a gierkę z przyjemnością przejdę z 5 razy

Dla mnie ME jest grą roku i jestem naprawdę pod wrażeniem tego, co udało się dokonać gościom z Bioware. Wiadomo parę rzeczy nie do końca zagrało - np zamiast 15 (przykładowo) pustawych planet do eksploracji, wolałbym 1 rozbudowaną i tylko 5 do zwiedzania Makao. Niezbadane światy są fajne, ale jest ich za dużo (ot paradoks Wink), myślę, że 5-7 byłoby optymalną liczbą. Jeszcze można się doczepić do braku unikatowych przedmiotów, zwolnień animacji, braku mini-gier i takiej sobie SI. Najważniejsze jednak, że końcowy efekt i tak jest znakomity, a fabuła, klimat, grafika, świetne rozmowy i fantastyczne uniwersum po prostu MIAŻDŻĄ! Bardzo polecam!
Mój egzemplarz czeka już tylko do Wigilii

Z tego, co czytałem(a czytałem dużo) gra jest świetna i nie powinienem żałować, że ją dostanę(bo poprosiłem ją jako prezent). Kilka nocek to pewniak, tylko oby X się nie przegrzał
Gra wciągnęła mnie od pierwszej sekundy, klimacik, muza i grafika dodatkowo fabuła ładnie się rozkreca , jestem jeszcze na początku, systemu rozwoju i uzbrojenia nie znam jeszcze dobrze ale wydaje się smakowity:) a błędy jakie błędy? toż to to camo co w każdej innej grze zbyt długi loading textur [ jakoś w recenzji Wipeout na PS2 Kali o tym nie wspomniał że czasem wlatujesz w czarną pustkę, gra była hitem wszyscy szczali po gaciach a tu taki zong] buuuahcachacha ludzie te kilka sekund potraktujcie ulgowo, bez przesadyzmu sciecia animacji od początku świata 99% gier ma ściny i to nie takie i jakoś stoją sobie na podium [vide Onimusha wszystkie części toż to pokaz poklatkowy walka z bosami], czepiaja sie Ci co nie chcą widzieć mega miodności i wysokiego replayability ale to tylko zdanie lamera który ma 32 lata i dalej napala sie jak dziecko:) w końcu mam tylko ponad 20 lat grania na karku, pozdrawiam
tzn mam 33 lata tylko wygladam na 32
Kto jeszcze nie ma gry, może ją zakupić na play-asia. Tym razem "oficjalnie" region free w cenie 49$ :
http://www.play-asia.com/paOS-13-71-dw-49-...ss-70-1iiz.html
Kurcze, już drugi raz kończę tą grę (jestem przed Ilos) i muszę stwierdzić, że Mass Effect ma najlepszy soundtrack jaki w życiu słyszałem. Serio. Strasznie lubię te syntetyczne dźwięki przywodzące na myśl ogólnie rozumiane lata 80, a to co się wyrabia w ME jest po prostu piękne.
Moja "czystasześćiesiontka" nie była podłączana do sieci od kiedy ją kupiłem, więc w opcjach dashboardu nie mam do wyboru języka polskiego, więc czy będę mógł grać w ME po Polsku(bo w recenzji w Extrimie pisało, że w dashboardzie wybiera się Polski i jest po Polsku)?? Język angielski nie stanowi dla mnie najmniejszego problemu ale mój brat będzie miał problemy, gdy dam mu grać a nie chcę co chwilę latać, żeby odpowiadać na pytanie "Kaaacpeer aa o co chodzi w tym kłeście??"".
CYTAT(Sfidt @ 20 12 2007, 19:49)

Moja "czystasześćiesiontka" nie była podłączana do sieci od kiedy ją kupiłem, więc w opcjach dashboardu nie mam do wyboru języka polskiego, więc czy będę mógł grać w ME po Polsku(bo w recenzji w Extrimie pisało, że w dashboardzie wybiera się Polski i jest po Polsku)?? Język angielski nie stanowi dla mnie najmniejszego problemu ale mój brat będzie miał problemy, gdy dam mu grać a nie chcę co chwilę latać, żeby odpowiadać na pytanie "Kaaacpeer aa o co chodzi w tym kłeście??"".
Tu masz 2 sposoby aktualizacji Dashboard w X360:
http://www.xbox.com/en-US/support/systemus...stemupdates.htmNas interesuje ten drugi, więc do dzieła!
CYTAT(t3xz @ 20 12 2007, 17:57)

http://www.xbox.com/en-US/support/systemus...stemupdates.htmNas interesuje ten drugi, więc do dzieła!
Ale mam zostawić spakowany update?? Xbox go rozpakuje czy mam go rozpakować ręcznie na kompie? Proszę o odpowiedź i kończymy offtop ;0
CYTAT(Sfidt @ 20 12 2007, 20:09)

CYTAT(t3xz @ 20 12 2007, 17:57)

Ale mam zostawić spakowany update?? Xbox go rozpakuje czy mam go rozpakować ręcznie na kompie? Proszę o odpowiedź i kończymy offtop ;0
Nic nie rozpakowywujesz. Wrzucasz na płytkę i wypalasz -
http://www.xbox.com/en-AU/support/xbox360/...wareupdates.htm EOT.
Zupdate'owałem

(problem był z tym, że pierw dostałem od texaz'a link do US strony, a więc NTSC a potem AU(stralia) czyli PAL).
Wie ktoś ile jest dokładnie planet po których można "stąpać"?? Ja liczyłem na kilka -naście -dziesiąt...
Keymaker
20 12 2007, 20:28
Szukaj rozwiązania w podforum Hardware w temacie "Jesienny update" i nie zaśmiecaj tematu o Mass Effect.
komar737
22 12 2007, 22:10
Kurcze, soundtrack gierki jest przegenialny.
A sam utwor towarzyszacy nam tworzeniu wygladu wlasnej postaci poprostu masakruje klimatem.
Zeratul
22 12 2007, 22:50
Gierke mam od jakiegoś tygodnia i na razie pozwolę sobie skrobnąć o tym co mnie boli.
1. AI naszych pomagierów - szału można dostać od tego jak te debile sie zachowują. Przeciwnik elegancko wyłapie najfajniesze miejscówki do schowania a nasze pożal sie boże pt miota sie dokładnie przed ich lufami. AI jak to AI, cudów nie wymagam ale jak sam mam problemy z trafieniem przeciwnika bo klęczy za skrzynką / barem / stołem a moi pomocnicy nie potrafią sie schować za pierwszą lepszą przeszkodą to odechciewa sie grać od 1 lvl na hardcore bo praktycznie i tak wszystkich trza samemu zabijać.
2. 150 miejsc w ekwipunku... - raz, że mało, dwa, ze jak przy przepełnionym plecaku wejdziemy w ekran ekwipunku / otworzymy skrzynke to jedyne co nam pozostaje to skasownie nadprogramowych itemow - nie ma ZADNEJ możliwosci przelączenia się na plecak i tam pokasowania niepotrzebnego złomu. Paranoja.
Oprócz tych dwóch rzeczy bolą także "opcje dialogowe" dla głownego hiroła - w 50% mówi to samo, niezależnie od tego co wybraliśmy. Plus kilka niedoróbek w postaci identycznych lokacji na większości planet do eksploracji, dość krótkiego głownego wątku (pękł w niecałe 20 godzin) i kilku "literówek" w przypadku gdy gra sie kobitą a w dialogu są męskie formy.
Poza tym jest OK.

I mała uwaga na koniec - "Osobliwośc" to totalne przegięcie, Adept z tym dopakowanym na maxa skillem jest praktycznie nie do ruszenia (troche problemow mogą sprawiac mechaniczni wrogowie ale i na to ma sie sposoby). Zaczałem drugi raz gre na Hardcore i nie przewiduje większych problemów.
Gooralesko
23 12 2007, 03:52
Co do AI kompanów - wystarczy jak wydasz im polecenie "utrzymuj pozycję" to schowają się za jakąś skrzynką i będą do wroga nawalali z ukrycia. Potrenuj z wydawaniem rozkazów d-padem.
Raiven2
23 12 2007, 13:18
Mam pytanko, na moim telewizorze( zwykły grat LG, czyli nawet nie LCD

) niezbyt widać napisy czy da się je jakoś powiększyć czy w gre wchodzi tylko wymiana telewizora.
PS: Jak próbowałem czytać te małe literki to mi żyłki popękały w oczach
Gooralesko
23 12 2007, 17:42
Raiven nic z tym nie zrobisz. Na kineskopowych TV tak to wygląda.
Raiven2
23 12 2007, 18:09
No cóż w takim razie gre odłoże do następnego roku

czyt. do wymiany TV

Ale tyle co pograłem to gra jest świetna w każdym calu
dzis ukonczylem gre w 12 godzin. olalem wiekzosc planet i subquestow, bo chce gre wymienic po swietach i balem sie ze nie zdarze. no ale zostalo mi sporo czasu i z przyjemnoscia przejde jeszcze kilka razy. mam kilka pytan do tych co przeszli gre:
czy udalo wam sie spotkac Protean? w jednym z dialogow (z AI protean) musze zadecydowac czy szukac ocalalych naukowcow tej rasy, czy tez nie mam na to czasu. dlatego to mnie zastanawia.
czy istnieja itemki powyzej VI lvlu? podejrzewam, ze tak, bo da sie rozegrac kilka karier jedna postacia, ciagle ja rozwijajac.
z kim jeszcze mozna rozpoczac romanse? ja mam za soba asari.
to chyba tyle. z gory dzieki za odp.
CYTAT(jjot @ 23 12 2007, 20:33)

dzis ukonczylem gre w 12 godzin. olalem wiekzosc planet i subquestow, bo chce gre wymienic po swietach i balem sie ze nie zdarze. no ale zostalo mi sporo czasu i z przyjemnoscia przejde jeszcze kilka razy. mam kilka pytan do tych co przeszli gre:
czy udalo wam sie spotkac Protean? w jednym z dialogow (z AI protean) musze zadecydowac czy szukac ocalalych naukowcow tej rasy, czy tez nie mam na to czasu. dlatego to mnie zastanawia.
czy istnieja itemki powyzej VI lvlu? podejrzewam, ze tak, bo da sie rozegrac kilka karier jedna postacia, ciagle ja rozwijajac.
z kim jeszcze mozna rozpoczac romanse? ja mam za soba asari.
to chyba tyle. z gory dzieki za odp.
Romanse - Ashley Williams i Kaiden Alenko - przy czym u nich ważna jest płeć, jaką gramy. Nie muszę chyba nic więcej tłumaczyć.
Itemki max X level.
Proteran nie spotkałem. Jedynie pozostałości po nic
1 postac biseksualna i po 1 postaci dla obu plci Sheparda. w sumie logiczne. A szkoda, fajnie byloby poderwac Wrexa pania Shepard 
zeby zdobyc calaka trzeba przejsc ta gre chyba minimalnie 4 razy, przy czym raz poswiecic wiecej niz 20+ godzin na zrobienie subquestow. chyba sie skusze, bo mnie wciagnelo.
a zakonczenia fabuly pierwsza klasa, tylko ciekawe na jakie zfdecyduja sie tworcy gry robiac kontynuacje.
jakis czas temu udalo mi sie zdobyc ksiazke ME, z polowe juz przeczytalem, ale nie bardzo chce mi sie czytac reszty, skoro wiem mniej wiecej co sie stanie.
Gooralesko
24 12 2007, 12:57
CYTAT(jjot @ 24 12 2007, 11:19)

1 postac biseksualna i po 1 postaci dla obu plci Sheparda. w sumie logiczne. A szkoda, fajnie byloby poderwac Wrexa pania Shepard 
zeby zdobyc calaka trzeba przejsc ta gre chyba minimalnie 4 razy, przy czym raz poswiecic wiecej niz 20+ godzin na zrobienie subquestow. chyba sie skusze, bo mnie wciagnelo.
a zakonczenia fabuly pierwsza klasa, tylko ciekawe na jakie zfdecyduja sie tworcy gry robiac kontynuacje.
jakis czas temu udalo mi sie zdobyc ksiazke ME, z polowe juz przeczytalem, ale nie bardzo chce mi sie czytac reszty, skoro wiem mniej wiecej co sie stanie.
Żeby mieć tysiaka trzeba grę przejść nie cztery razy a trzy razy. Przy każdym podejściu trzeba zrobić wszystkie lub zdecydowaną większość subquestów aby dostać achievy za "Soldier, Krogan, Asari itd. Allies". Ponadto wymagane jest przejście gry na dwóch początkowo zablokowanych poziomach oraz takie dobieranie klas postaci aby zdobyć osiągnięcia za mistrzostwo w używaniu broni oraz mocy technologicznych i biotycznych.
senman0
24 12 2007, 15:37
W jakiej lokacji znajde Expata?
CYTAT
Żeby mieć tysiaka trzeba grę przejść nie cztery razy a trzy razy. Przy każdym podejściu trzeba zrobić wszystkie lub zdecydowaną większość subquestów aby dostać achievy za "Soldier, Krogan, Asari itd. Allies". Ponadto wymagane jest przejście gry na dwóch początkowo zablokowanych poziomach oraz takie dobieranie klas postaci aby zdobyć osiągnięcia za mistrzostwo w używaniu broni oraz mocy technologicznych i biotycznych.
Prędzej 5 niż cztery. Zapomniałeś jeszcze o achivie za zdobycie 60 poziomu (jakieś 3 pełne przejścia jedną postacią).
Gra jest zaj*bista! Przechodzę już trzeci raz, a grać mi się chce jak nie wiem co
zastanawiam sie tylko, czy te wszystkie planety, na ktorych nie mozna wyladowac beda dostepne po aktualizacjach. a btw: mam wiadomosc, ze nowy pakiet jest do pobrania, ale w dodatkach w menu gry nic mi sie nie wyswietla. wiecie gdzie te nowe dodatki? marketplace?
Thomas_PL
24 12 2007, 17:05
CYTAT
wiecie gdzie te nowe dodatki? marketplace?
Taa...i wiesz co to jest? Zdjęcia do twojego profilu na XL!
super super! pedze lece zobaczyc
Gooralesko
24 12 2007, 23:14
CYTAT(POK @ 24 12 2007, 16:23)

CYTAT
Prędzej 5 niż cztery. Zapomniałeś jeszcze o achivie za zdobycie 60 poziomu (jakieś 3 pełne przejścia jedną postacią).
Gra jest zaj*bista! Przechodzę już trzeci raz, a grać mi się chce jak nie wiem co

Ja jakimś cudem zdobyłem 50 poziom przechodząc grę raz na weteranie. Jakie trzy pełne podejścia?
Super, ale później te levele idą powoli (za tyle co masz teraz w sumie, to sobie z 59 na 60 przeskoczysz).
Ja trzecie przejście gry zacząłem z levelem 58 na insane. Po wykonaniu większości pobocznych questów i gdzieś połowy wątku głównego dobiłem do 60 levelu, więc nie jest aż tak źle z tym achievem.
Po pierwszym podejściu miałem 52 lvl. 60 osiągnąłem grając drugi raz na Ilos. Robiłem wszystkie questy i nie zabiłem ani jednego przeciwnika przy pomocy działka na Mako. Wysiadałem i kosiłem z daleka używając snajperki - kilka razy więcej expa.
Któryś z bossów BioWare zapowiadał na gwiazdkę pakiet dodatków. Bardzo się rozczarowałem jego brakiem
Mam Mass Effect'a.
Wszystko spoko, zapuściłem, na pudełku pisze "Polska Wersja Językowa- napisy", opis gry też po polsku...
A tu klops, wszystko jest po angielsku. Wydaje mi się, że przeszukałem wszystkie opcje, ale nie wiem, może czegoś nie dopatrzyłem.
Wiem, że mogą się pewnie nie miłe komentarze typu "no to zapierdala* z słownikiem" itp. Ale z Voice-actingu, (pipi) można zrozumieć ;/.
Kto miał podobny problem i rozprawił się z nim, proszę i konkretną i rzetelną odpowiedź.
CYTAT
tóryś z bossów BioWare zapowiadał na gwiazdkę pakiet dodatków. Bardzo się rozczarowałem jego brakiem
no to chyba chodzi o ten pakiet gamer pictures za 150 ms points...
mord00k
25 12 2007, 21:56
CYTAT(Pelipe @ 25 12 2007, 21:53)

Mam Mass Effect'a.
Wszystko spoko, zapuściłem, na pudełku pisze "Polska Wersja Językowa- napisy", opis gry też po polsku...
A tu klops, wszystko jest po angielsku. Wydaje mi się, że przeszukałem wszystkie opcje, ale nie wiem, może czegoś nie dopatrzyłem.
Wiem, że mogą się pewnie nie miłe komentarze typu "no to zapierdala* z słownikiem" itp. Ale z Voice-actingu, (pipi) można zrozumieć ;/.
Kto miał podobny problem i rozprawił się z nim, proszę i konkretną i rzetelną odpowiedź.
Oczywiście w Ustawieniach Regionalnych w dashboardzie masz "Polska" ustawione?
CYTAT(mord00k @ 25 12 2007, 21:56)

CYTAT(Pelipe @ 25 12 2007, 21:53)

Mam Mass Effect'a.
Oczywiście w Ustawieniach Regionalnych w dashboardzie masz "Polska" ustawione?
Boże... faktycznie. Poustawiałem wszystko na polski i teraz jest faktycznie w języku polskim.
Dzięki wielkie i przepraszam jeżeli sprawiłem jakiś problem. Xbox-a mam 2 dzień xD.
POZDRO
neopb20
25 12 2007, 23:07
Mam Mass Effect. Gra mnie powalila . Ostatnio najwiecej czasu przy konsoli spedzilem grajac w Burnout Paradise (7h) , ale Mass Effect to przebila. Ci, co mowili, ze gra nie jest dluga ... zdrowo przesadzali...
Ja wylecialem z Cytadeli bo zrobieniu chyba wszytskich watkow pobocznych po 10 godzinach(!) gry. Ogladalem i badalem sobie wszytsko co mozliwe. Intryga jest niesamowita. Teraz...zastanawiam sie co dalej...

Zaczalem sie bawic w eksplorowanie planet (wyladowalem na 2 po czym wlaczylem to Forum by sie nieco dowiedziec i podzielic moja opinia;) ), i choc fakt - troche to monotonne tak np. widoki na nich sa naprawde niezle a i jazda Mako jest niczego sobie;)
Ja mam jednak pytanie do tych, co juz gre przeszli (gram Szpiegiem) - czy po wylocie z Cytadeli (i zakonczeniu tam wszelkich misji pobocznych i glownych) duzo jeszcze mnie czeka watku glownego itp?
Gooralesko
25 12 2007, 23:28
Nie wiem czy to można nazwać dużo ale zostały cztery planety do zwiedzienia plus jedna dodatkowa i bonusik na końcu.
Gra też mnie miażdży, system walki jak w TPP akurat przypadł mi do gustu, voice-acting i dialogi są ok. Grafika jest bardzo ok, a na 1080p to już kompletna masakra

, teraz tylko odpalić Bioshocka, GoW'a czy nowego Burnouta xD
Mam jeszcze takie pytanie, od którego poziomu można przypisywać pkt. do talentów?
Jako iż mam na razie piąty, wydaje mi się, że jeszcze muszę poczekać.
Gooralesko
27 12 2007, 19:19
Od pierwszego poziomu. Co to za pytanie wogóle?
komar737
28 12 2007, 00:52
Kurde, czemu najlepsza zbroja w grze wyglada jak pidzama?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.