Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sensible Soccer
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
sentinel
powyższe słowa same cisnęły mi się na usta po rozegraniu kilku meczy w najnowsze demo ss. tak jak nie wierzyłem do tej pory, tak teraz wierzę w sens podobnych inicjatyw - wskrzeszeń i reinkarnacji kultowych serii/tytułów - jedna na milion się udaje, jak widać na omawianym przykładzie. :-)

oprawa jest śliczna. pozbawiona wszelkich fajerwerków, minimalistyczna, wręcz ascetyczna - ale śliczna, na swój sposób. postacie odrobinę większe niż w pierwowzorze, doszły standardowe dla kopanin animacje przerywnikowe (wlepianie kartek, scenki po golach, etc), które - tu ciekawostka - przedstawiane są w cell shadingu; całość nieco przerysowana, karykaturalna - bardzo pozytywnie.

grywalność i klimat przetrwały próbę czasu - gra wciąga jak przysłowiowe bagno, ma spore szanse zdeklasować we/pes w roli multiplayerowych/zlotowych pożeraczy czasu. choć przesycona jest humorem, należy do tytułów trudnych (by nie rzec hardcoreowych) - wzorem pierwowzoru, sędziowie nie znają litości (kartki sypią się za najdrobniejsze przewinienia) a piłkę prowadzi się... jak piłkę, czyli wypełniony powietrzem balon *nie przyklejony* do nóg zawodnika - nagły zwrot równoznaczny jest z pozostawianiem piłki samej sobie a gwałtowne manewry, przeprowadzane nieumiejętnie, z jej ucieczką spod nóg. podania trzeba dobrze wymierzać (nie mówiąc o samych strzałach), piłkę rozważnie prowadzić, właściwie dysponować siłami zawodników (każdy ma pasek energii/staminy) - nie ma autopilota, autocelowania... ;-) wreszcie ;->

licencji brak (nazwiska poprzekręcane, co ważniejsi zawdnicy odtworzeni na swoje podobieństwo); w demie dostępne dwie drużyny (anglia, argentyna), brak ingerencji w ustawienia/taktykę, ale wątpię by tą kwestię skiepszczono. czekam z niecierpliwością na wersję na... 360 (hd + live, szykuje się must have).

joseph
huh...i na taką wiadomość czekałem ;]
do tej pory od czasu do czasu rezam na kompie w sensibla smile.gif)
mam nadzieje że tak jak w wersji amigowej spędzie przy tej grze lata smile.gif)
szkoda troche że nie ma licencji bo a w wersji na amige była rozbudowana chyba jakżadna inna gra do tej pory

aa Senti jeszcze jedno pytanie - ta gra wyjdzie na coś jeszcze oprócz X`a? ;]
simian raticus
już trzeba sobie łatwić przejściówke na amigowy joystick hehe
ninja.gif
trzeba będzie w to zagrać
ciekawe czy będą takie strzały i jak się bedzie prowadziło piłką hehe ninja.gif
a kij z licencją - liczy się miodek i grywalność
sentinel
QUOTE(joseph @ 18 05 2006, 09:13) *
szkoda troche że nie ma licencji bo a w wersji na amige była rozbudowana chyba jakżadna inna gra do tej pory

ta, w tamtych czasach licencje troszkę inaczej kosztowały. ;-)
szczęśliwie pozostawią rozbudowaną opcję edycji.

QUOTE(joseph @ 18 05 2006, 09:13) *
aa Senti jeszcze jedno pytanie - ta gra wyjdzie na coś jeszcze oprócz X`a? ;]

ps2, pc - liczę też na wersję na x360, choć oficjalnie jej nie potwierdzono. premiera uk za niecały m-c...
Olafelum delfin Um
Wskrzeszenie Sensibbla Soccer w erze Pro Evolution Soccer Konami to bardzo ryzykowny pomysl(czy to przypadek czy chec zgarniecia kasy przed Mistrzostwami Swiata ?!)Chyba ze tworcy przyciagna tym czyms czyli ciekawym gameplayem, licencjami, rozbudowanymi opcjami menadzerskimi.Chcialbym sie mylic,ale watpie czy bedzie jakiekolwiek zainteresowanie ta pozycja wsrod graczy interesujacych sie pilka nozna,gdzie olbrzymia wiekszosc oczkuje coraz lepszej grafiki,efektow,realizmu.Moze sie myle,ale jesli ktos w to bedzie gral to moze juz bardziej z sentymentu,ciekawosci.
joseph
no właśnie..sentyment...
i właśnie dlatego przynajmniej sprawdze tą pozycję smile.gif) a mam nadzieje że spedze z nią więcej czasu bo gra będzie dobra:)) i hope;]
dee
A jak wygląda sterowanie? No bo chyba nie pozostali przy systemie jeden przycisk plus kierunki?! Z drugiej strony mnogość kombinacji i wariantów a'la PES nie widzi mi się w tej grze.
Kurcze, jeśli spłynie na mnie choć promil emocji i klimatów ze starego Sensible'a-to będzie jedno z najbardziej dojmujących growych przeżyć ostatnich lat.
Mathiu
QUOTE(dee @ 18 05 2006, 22:06) *

A jak wygląda sterowanie? No bo chyba nie pozostali przy systemie jeden przycisk plus kierunki?! Z drugiej strony mnogość kombinacji i wariantów a'la PES nie widzi mi się w tej grze.
Kurcze, jeśli spłynie na mnie choć promil emocji i klimatów ze starego Sensible'a-to będzie jedno z najbardziej dojmujących growych przeżyć ostatnich lat.

Z Gamespota wyczytałem, że przycisk na strzał/podanie, przycisk na sprint i przycisk na zmianę taktyki/zawodnika. Prawa gałka służy do dowolnego sterowania bramkarzem. Podania w starym Sensiblowskim stylu, czyli piłkarz podaje w tą stronę, w którą jest skierowany.
il capitano
Senti - hmm jeśli tak mówisz to ja już gryze stopy - szkoda, że brakuje licencji no ale może jest jakiś edit? pewnikiem wyjdzie jakiś patch smile.gif

Hmm czekam na fulla - demówki nie chwytam póki co.
rula
Przypominają mi się czasy jak z kumplami szliśmy po szkole do mnie na chate, kupując po drodze piwa mocno bezalkocholowe smile.gif i cioraliśmy na mojej A500 w SWOS. Każdy miał swoją wyedytowaną drużynę z nazwiskami kolegów ze swojej dzielnicy. Teraz jesteśmy żonaci, mamy dzieci (mojego małego ciągnie narazie tylko do wyścigów). W nowego SS z chęcią zagram i jeśli będzie miał klimat Amigowego SS to przepadne blink.gif tongue.gif
janol
Nie wierzyłem w ten tytuł (tzn wierzyłem ale w to, że to będzie badziewie niesamowite) ale skoro polecasz to sprawdzę. A jak sprawdzę demo to zdam relację

Po kilku meczach:

No, nie było tak źle wink.gif
Świetne pierwsze wrażenie: menusy takie same jak w oryginale, ludziki ze SWOSa przy loadingu - mała rzecz a cieszy jak cholera.
Rozgrywka jest szybka (chociaż chyba nie tak szybka jak w oryginale) i co najważniejsze bardzo przyjemna. Bardzo dobre sterowanie, podkręcanie piłki jest dobrze pomyślane i intuicyjne. Nie zabrakło strzałów z woleja, dyni, szczupaków, a nawet przewrotek - w sumie cały czas czekałem na rzut rożny albo akcję po skrzydle, żeby dośrodkować i jakoś efektownie strzelić smile.gif

Co mi się nie spodobało: słabe dźwięki (być może to wina mojej wyobraźni ale z tego co pamiętam kibice na Amidze dawali radę aż miło - oby poprawiono śpiewy i doping w pełnej wersji) i ten cały cell shading - sam pomysł dobry ale realizacja już nie bardzo, przynajmniej w moim odczuciu - wolałbym bardziej komiksowo-kreskówkowe klimaty. Bramkarze czasami zachowują się co najmniej irracjonalnie przepuszczając pod brzuchem piłki toczące się z prędkością żółwia ale, że jest to arcade to wspaniałomyślnie wybaczam twórcom gry wink.gif I jeszcze w finalnej wersji możnaby bardziej siatki zaznaczyć, bo te w demie są bardzo słabo widoczne przez co bramka wygląda jakby była złożona tylko ze słupków i poprzeczki

Zobaczymy jak gra sprawdzi się w multi. W singlu jest naprawdę dobrze. A brak licencji w tej grze to dla mnie żaden problem, bo na Amidze graliśmy z kumplem własnymi drużynami, złożonymi z podwórkowej ekipy więc i tu mam zamiar czynić podobnie
sentinel
gram już w wersję review. opcje edycji rządzą - można nawet calutki world cup sobie ustawić (mecz po meczu). lecę zniszczyć ekwador. :-)
Mathiu
Ja posiadam wersję na PS2 i co mogę powiedzieć... fajne biggrin.gif Niestety brak jakiejkolwiek licencji (nawet AC Milan nie ma - skandal icon_twisted.gif ), a edycja nazwisk nie jest tak szybka, jak w PESie. Poza tym jest możliwość stworzenia własnej drużyny i (prawdopodobnie) trenowanie jej, bo zaczyna się od naprawdę śmiesznych statystyk. Statystyki piłkarzy są na modłę starego Sensibla, czyli w formie gwiazdek. Im więcej gwiazdek, tym lepszy piłkarz - np. Sheva ma max bez połówki wink.gif
Sama rozgrywka jest całkiem miła. Fajnie robi się wślizgi, podkręcanie piłki jak w pierwszym Sensiblu, jest sprint itd.
Narazie najbardziej mi szkoda wywalenia opcji menadżerskiej, bo w tym spędzałem zawsze najwięcej czasu, tranując jakiś zespół z Wysp Owczych, czy Ghany...
Olafelum delfin Um
W obecnych czasach ta gra nie ma racji bytu confused.gif
janol
QUOTE(Mathiu @ 8 06 2006, 18:38) *

Ja posiadam wersję na PS2 i co mogę powiedzieć... fajne biggrin.gif Niestety brak jakiejkolwiek licencji (nawet AC Milan nie ma - skandal icon_twisted.gif )

Jak to nie ma? U mnie, na Klocku jest
Mathiu
QUOTE(janol @ 8 06 2006, 19:49) *

QUOTE(Mathiu @ 8 06 2006, 18:38) *

Ja posiadam wersję na PS2 i co mogę powiedzieć... fajne biggrin.gif Niestety brak jakiejkolwiek licencji (nawet AC Milan nie ma - skandal icon_twisted.gif )

Jak to nie ma? U mnie, na Klocku jest

Znaczy zespół jest, ale nazwiska poprzekręcane.
sentinel
QUOTE(Olafelum delfin Um @ 8 06 2006, 18:56) *

W obecnych czasach ta gra nie ma racji bytu :/

przesaaadzaaasz... ;->
oczywiste, że dla pes'a konkurencja to żadna (inny ciężar gatunkowy), ale to nie znaczy, że nie można pograć na luźno przy piwku z kumplami - tu ss sprawdza się znakomicie, co z kolei nie oznacza, że gra nie sprawdza się w singlu. pesy i inne fify nie każdemu podchodzą, a ss to naprawdę przyjemna, luźno traktująca temat i nasycona elementami amigowego oldschoolu kopanina.
janol
Tylko ten dźwięk i odgłosy kibiców, a w zasadzie ich brak confused.gif
OsciBosci
A jak reprezentacje i luby?? Znajdziemy wszystkie reprezentacje świata i mase klubów??
janol
Jest liga angielska, szkocka, niemiecka, francuska, włoska, portugalska, hiszpańska. Reprezentacji też jest sporo
OsciBosci
A sa jakies polskie kluby??
janol
Tak. Jak sobie je stworzysz w edytorze ;)
Mathiu
Dodać trzeba, że jest dużo klubów z drugich lig krajowych.
A nazwiska są tak poprzekręcane, że wystarczy zamienić samogłoski i do tego zawsze "e" zamienia się na "a", "a" na "e", "i" na "o", "o" na "i" itd. Tak więc problemów z odróżnieniem zawodników nie ma.

Ogólnie przyjemna gra na quick play... włączyć, pograć 20 min., wyłączyć.
Grzehoo
Gra odpręża, tak jak Mathiu wspomniał, toż to piłkarski OutRun wink.gif.
Nie bardzo wychodzą mi strzały z pierwszej piłki, da się w ogóle strzelić z woleja (gram na PS2)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.