z jednej strony sobie tak mysle czy to cos da jak bede kolejna osoba publicznie zachwycajaca sie ta gra, a z drugiej mowie sobie kurde po to jest froum

tak czy inaczej here it goes:
- K-L-I-M-A-T - jak tylko gra sie zaczela pomyslalem sobie ze niemozliwe jest utrzymanie przez caly czas TAK gestego klimatu rozgrywki, demo pokazalo ze sie mylilem. Poruszajac sie przez Rapture normalnie czuc ze "cos' wisi w powietrzu, czuc atmosfere nieudanego eksperymentu
- Architektura/Design - zarowno budowa jak i wystroj miejscowek przyprawilaby niejednego fachowca o zawrot glowy, po prostu lata 50/60 i taki styl Art Deco tak idealnie pasuja do tej gry ze po prostu boje sie pomyslec ile by stracila gra gdyby osadzona ja w czasach wspolczesnych albo w przyszlosci.
- Dzwiek- powiem tylko jedno: mam w domu zestaw glosnikow 5.1, motyw kiedy wchodzisz do kapsuly na powierzchni ( w ktorej gra radio) niszczy; wolnym krokiem zmierzam do komory za mna odglosy morza, przede mna kapsula z muzyka, z momentem jak przekraczam prog kapsuly z kazdeo glosnika dociera do mnie klimatyczna melodia i ja po prostu czuje ze Rapture juz mnie ma
- Gameplay- mioood w czystej 100% formie
- Grafika- niszczy prawie na kazdym kroku, efekty i fizyka wody rzadza (umieszczenie akcji gry w podwodnym kompleksie do czegos zobowiazuje

), o designie juz wspominalem, wszystko po prostu dopieszczone i dopasowane do klimatu, w tej grze zaden element nie znalazl sie przez przypadek
Konczac moj komentarz... dawno nie gralem w TAK dobra gre i po koleii powiem ze:
- klimat nie byl tak sugestywny od czasu Fallouta
- gameplay( na spolek z architektura poziomow) nie przypadl mi tak do gustu od czasow Metroida ( na GC)
- grafika ostatni raz zrobila na mnie takie wrazenie przy graniu w Gears of War
biorac pod uwage ze powyzsze gry (moze procz GoWa) to juz legendy to zanosi sie na murowany hit. Jakby bylo milo gdyby gra ktora czestop nieslusznie okresla sie mianem FPSa dostala 10/10

ja obstawiam ze ocena w PE ponizej 9 nie zejdzie, a swiatowa srednia uderzy w okolice 92-93 %

nie chcialem macic ale cos mi sie przypomnialo

wiekszym minusem moga byc przeklamania w fizyce i mozliwosc tylko powierzchniowek destrukcji otoczenia i jego niektorych elementow