Wczoraj, mniej więcej około godziny 18 spacerowałem sobie po Empiku w moim rodzimym mieście przeglądając gry na X360. Nie znalazłem niczego interesującego, ale postanowiłem jeszcze zerknąć na dział z prasą. Po drodze coś przykuło moją uwagę, były to dwa szaro-brązowe pudełeczka z napisem "Bioshock" leżące na małej półeczce z innymi hiciorami pokroju CSI czy Przygód Kubusia Puchatka. Serce zabiło mocniej, biorę pudełka do ręki, wersja z metalowym opakowaniem w tej samej cenie co zwykła... Wybór był prosty. Czym prędzej popędziłem do domu i...
Przepadłem, takiej gry na X360 jeszcze nie widziałem. Rozsiadłem się wygodnie, odpaliłem konsolę z grą i zacząłem oglądać demko. Postać wypłynęła na powierzchnię wody, a ja w dalszym ciągu siedziałem i patrzyłem się jakby to był dalszy ciąg intra. Szok po prostu szok (Bioszok?).
Dalej było tylko lepiej, wspaniała grafika, design plansz po prostu powala, inteligentni przeciwnicy, ciągłe uczucie zagrożenia. Klimat tej gry jest po prostu nie do oddania za pomocą słów. Czułem się jakby gdzieś tam na dnie oceanu naprawdę spoczywała ta metropolia, a nie była wymysłem paru developerów.
Bardzo podobało mi się również trochę nawiązań (IMO) do Fallouta, którego ubóstwiam. Muzyczki z lat 60, śmieszne filmiki opisujące działanie Plasmidów, ikonki to wszystko trochę przypominało mi dzieło Interplay.
Poza tym jako miłośnik konsolowych horrorów, muszę stwierdzić, że od czasów Silent Hill 2 nie spotkałem się w grze z tak ciężkim klimatem i tak popapranymi przeciwnikami (mówię tu raczej o bossach, których zachowania budzą grozę).
Mógłbym tak pisać godzinami o zaletach tej gry, ale to przecież jest zbędne bo i tak wszyscy wiedzą, że ta produkcja zarządziła

W moim prywatnym rankingu zjadła Gears of War, w które jeszcze niedawno zagrywałem się z przyjemnością (i w dalszym ciągu są one dla mnie grą bardzo dobrą), klimat i rozbudowanie rozłożyło mnie na łopatki. Polecam każdemu (nieco starszemu) odbiorcy, który chciałby zagrać w dojrzałą, dosyć brutalną i naprawdę epicką produkcję na X360. Lepszej gry (przynajmniej obecnie) nie znajdziecie.
Punktacja może być tylko jedna 100/100