Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Half-Life 2
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2, 3
Specu
CYTAT(J.D @ 11 10 2007, 16:28) *
Gral juz ktoś w Episode Two na PC ? Jak wrażenia ?
nawet sympatyczna gierka, zdecydowanie lepsza niż HL2, ale dla mnie to nadal za mało by przejść całość ;]
tak jak w przypadku HL2, gdzie jedyną rzeczą wartą zakupu tej giery był CSS, tutaj można szarpnąć się dla TF2 smile.gif
no ale jestem pod wrażeniem tego jak zoptymalizowali Source, nawet na starym kompie mojego brachola (z gf5700) śmiga przyzwoicie na medium
mario87
EP 2 całkiem fajne, tym razem jest więcej strzelania, akcji i sporo fabuły. Graficznie to nic nowego, ale jest fajne zróżnicowanie terenów, raz biegamy po kopalni/podziemiach, innym razem po otwartym terenie, czy po domkach mieszkalnych, fabrykach/magazynach i silosie rakiety. Niestety gra jest krótka, przeszedłem w dwa dni, teraz czekamy na EP 3.
Kwas_91
Ep2 skończony... Gra zdecydowanie wymiata, standardowo dla serii akcja stopniowo się rozwija aby na końcu walnąć bajerancką bitwę. Ale tutaj to my mamy BITWĘ!!! Jazda samochodem wśród striderów, eksplodujące budynki (to trzeba zobaczyć) i atakujące zewsząd huntera "dają rade". Oczywiście jako całość jest jeszcze lepiej, ale uwaga: jeśli ktoś nie polubił HL2, to raczej (albo na pewno) ep2 nie przypadnie mu do gustu.
signap
mi zaden HL sie nie podoba nie wiem co ludzie w tym widza. Zwykly fpp z fizyka i tyle. Tak samo CSS (ciagle to samo przez kilka lat - przydal by sie jakis swiezy pomysl), jedynie za ciekawa produkcja uwazam GarryModa, portal mocno przereklamowany - minielo kilka miesiecy od traileru a gra stacza na 2h, wyzej oceniam gre we flashu
Agent_Man
Dorwałem EP 2 i udało mi się go wreszcie odpalić (wcześniej były jakieś kwasy). Pierwsze wrażenie - więcej tego samego. Mi to pasi : D No i rozwalił mnie krasnal ogrodowy, którego znalazłem pod łóżkiem w domu na początku turned.gif Ogólnie dodatek zapowiada się dobrze, więcej skrobne jak skończę.
mario87
krasnala też znalazłem, kolejny ciekawa rzecz to gość spacerujący z neseserem po rozwalonym moście(tam gdzie znajdujemy samochód), można go zobaczyć przez szybę na początku, ten gość to chyba ten główny zły czy jak mu tam wink.gif
Redmitsu
Aktualnie gram w episode two i jestem zadowolony.Grafika lekko zmodyfikowana i poprawiona lecz szkoda ze nie da ( ? ) sie wylaczyc "ruchomych cieni" w efekcie latarki bo wtedy fpsy mi strasznie spadaja i ciezko sie gra ;P Alex jak zwykle rzadzi swoimi gestami i gadka uwielbiam ta osobke =] Hunterzy,jazda Muscle Carem i walka z Helikopterem narazie zakonczona i wrazenia calkowicie pozytywne.Zobaczymy co dalej =]
Mikes
CYTAT(mario87 @ 18 10 2007, 00:50) *
krasnala też znalazłem, kolejny ciekawa rzecz to gość spacerujący z neseserem po rozwalonym moście(tam gdzie znajdujemy samochód), można go zobaczyć przez szybę na początku, ten gość to chyba ten główny zły czy jak mu tam wink.gif

Nie wiedziec kim jest G-man w HL i grac w to to grzech ohmy.gif
Agent_Man
CYTAT(mario87 @ 18 10 2007, 02:50) *

Gość z neseserem to G-Man (nazywał się tak już w HL1, nie pytaj mnie z kad ta ksywa).

Pojawia się też podczas wizji, kiedy Vortagoni leczą Alyx.

A jego rola w grze pewnie wyjaśni się w EP3.... Albo w HL3.
Rondel
G-Man = Government Man wink.gif.
signap
moze mi ktos napisac w spoileru fabule od HL1 + dodatki az do EP2? biggrin.gif
Kwas_91
CYTAT(signap @ 19 10 2007, 07:36) *
moze mi ktos napisac w spoileru fabule od HL1 + dodatki az do EP2? biggrin.gif

Proszę bardzo. ale jeszcze nie zawiera informacji o EP2.
http://hlstory.hl2-pl.info/timeline.htm
Agent_Man
Przeszedłem ep 2 i mam wyjątkowo mieszane uczucia. Że to to za krótkie to raz, dwa - w grze akcji za mało było akcji o0. No bo do cholery jeżeli będę chciał pojeździć sobie jakimś autkiem to odpalę jakieś wyścigi. Gdzie się podziały wkręcające akcje znane z podstawowego HL2? Gdzie szaleńcza jazda połączona z pluciem ołowiem w pojawiających się hurtem przeciwników ? Bo to co nam funduje EP2 to jakaś porażka. Etapy rozgrywane "na piechotę" tez są jakoś mało "adrenalino genne". Valve się niestetny nie postarało tym razem. Ech ;/

Jedyne co uratowało ten dodatek, to wiele odwołań i smaczków ,które wychwycą weterani. Jak np. tekst nerwowego doktora, który mówi o wybaczeniu pewnego incydentu z mikrofalą, heh.

6/10 Jak dla mnie.
consoleboy
Hm.... Jeżeli uważasz ,iż ep 2 był nudny i nic się w nim nie działo, to nie wiem co byś napisał na temat HL 2: episode one smile.gif smile.gif. EP II dzięki temu ,iż dane nam jest pojeździć psełdo musle'em, takie akcje jak , np. ucieczka przed helikopterem czy ostatnia misja IMO wypadają całkiem, całkiem..... A w EP I nie tyle co nie ma żadnych pojazdów( no dobra, wsiadamy do jednego ,ale nie możemy nim kierować ( Dog fun party ON ). Kto grał ten wie tongue.gif ) tak, samo łażenie z Alyx jest strasznie nudne. W EP II jest chociaż fajna akcja z ratowaniem Alyx , mamy ciekawe ( niestety, smutne ) otwarte zakończenie , a w EP I......( minuta ciszy) . W moim przekonaniu , HL 2 : episode two to niezły dodatek. Mało odkrywczy, nie wnoszący nic do gatunku FPS ,ale oceniając już przez sam pryzmat tego, co dane mi było zobaczyć w Epizodzie pierwszym, EP II jest pod KAŻDYM względem lepszy od swojego poprzednika.
Redmitsu
Wczoraj ukonczylem Episode Two i jestem mile zaskoczony.Napewno ten epek jest lepszy od pierwszego.Pobija go na glowe dlugoscia,urozmaiceniem,grafika,akcja i roznymi smaczkami.Zakonczenie otwarte dla Episode Three co mnie bardzo cieszy =]
Mam nadzieje ze szybko go zrobia ;d
Agent_Man
CYTAT(consoleboy @ 19 10 2007, 14:42) *
Hm.... Jeżeli uważasz ,iż ep 2 był nudny i nic się w nim nie działo, to nie wiem co byś napisał na temat HL 2: episode one smile.gif smile.gif. EP II dzięki temu ,iż dane nam jest pojeździć psełdo musle'em, takie akcje jak , np. ucieczka przed helikopterem czy ostatnia misja IMO wypadają całkiem, całkiem..... A w EP I nie tyle co nie ma żadnych pojazdów( no dobra, wsiadamy do jednego ,ale nie możemy nim kierować ( Dog fun party ON ). Kto grał ten wie tongue.gif ) tak, samo łażenie z Alyx jest strasznie nudne. W EP II jest chociaż fajna akcja z ratowaniem Alyx , mamy ciekawe ( niestety, smutne ) otwarte zakończenie , a w EP I......( minuta ciszy) . W moim przekonaniu , HL 2 : episode two to niezły dodatek. Mało odkrywczy, nie wnoszący nic do gatunku FPS ,ale oceniając już przez sam pryzmat tego, co dane mi było zobaczyć w Epizodzie pierwszym, EP II jest pod KAŻDYM względem lepszy od swojego poprzednika.

No fakt, w EP 1 nie było żadnego pojazdu, ale było to usprawiedliwione terenem na którym rozgrywał sie dodatek. No bo gdzie można by tam było pojeździć ? Po sypiącej się cytadeli czy po mieście, które wygląda jak jedno wielkie gruzowisko ? : ]

Oba dodatkie oceniałem przez pryzmat podstawowego HLa DwA. No i akcje jakie odchodziły podczas jazdy wozem nie dorastają nawet do pięt temu, co się działo w podstawce. Jedynym ciekawym momentem była akcja z helikopterem o której piszesz, ale była zwyczajnie za słaba w porównaniu np. do tego, co działo się podczas przepływu łodzią. A co do chodzonej części - za dużo mamy tu poziomów gdzie naszymi przeciwnikami są głównie head craby i zombiaki (lame). A kiedy już pojawiają się solidni przeciwnicy - Kombinat, to są w lokacji, w której bez problemu można ich powystrzelać przy minimalnej stracie własnej. I gdzie tu radocha ? W d....e. Jedyny motyw który "mi zrobił dobrze" ;p to zabawa ze striderami.

EP1 tez był krótki, ale zbudowany tak ,że częściej coś fajnego się działo. Tyle.
consoleboy
nie wiem, ale w EP I też przez 35% wałczyło się TYLKO z zombiakami, ale jakoś nie widzę aby tobie to przeszkadzało. Dużo zapierających dech w piersiach walk ?? Kawałek z eskortowaniem kompanów czy też JEDYNA walka z Striderem ( teraz, jak to porównać z tym z EP II ) do emocjonujących IMO nie należy. Pojazdy .... Naprawdę , dla chcącego nic trudnego. Akcja z motorówką byłą niezła ,ale moim zdaniem, trochę zbyt przedłużana na siłę, wracając jednak do episode one... Sam EP I toczył się w takim tempie , iż szło zdechnąć z nudów ( cała poziom w cytadeli). Prawda jest taka ,iż gdyby Alyx nie pieprzyła tyle głupot ( no dobra, joke o zombiakach był do przełknięcia ) to grę spokojnie można było ukończyć w 2 godziny. Fakt, faktem oba dodatki są gorsze od podstawowej wersji , no ale zakładać ,iż EP I jest dynamiczny, dobrze skonstruowany.....Mniejsza o to. Każdy ma swoje gusta i guściki smile.gif Make peace not war
J.D
A ja podziwiam geniusz ludzi z Valve. Jedynka nie bez powodu byla kultowa, cześć druga tylko to potwierdzila. Half Life ma chyba najlepiej zoptymilizowany silnik jaki widzialem w grach PC. Moze i Episod pierwszy byl krótki, ale drugi jest w sam raz. W końcu jak sama nazwa wskazuje to episody, a nie osobne cześci serii. Ciekawe co tylko Valve wymyśli w trzecim episodzie ??? Ten musi pokazać na ile stać Half Life'a, choć to prawdopodobnie nie ostatnia gra z sagi Half Life
stona
No epizody epizodami ale żeby na każdy trzeba było czekać 1,5 roku _-_ To lekkie przegięcie. Niech zrobią już H/L 3 a nie się babrają w tych epizodach biggrin.gif
Dr.Czekolada
Racja, zamiast robić Brazylijskie telenowele mogliby zakończyć tą ,,historie" przeżyć miszkańców City 17 i zacząć nową serie (która przyjdzie za parenaście lat dopiero... zapewne). Imo Episode Two to naprawde udana część, z przyjęmnością mi się w nią ciora (dodatkowo achievementy tongue.gif).
Jinxters
Skończyłem dziś epizodka 2 i cóż mimo,że giera krótka to....zdecydowanie lepsza od oryginału!!!!!!! poprawiona grafa(teksturki,oświetlenie,fizyka..najwyższa półka!!!),gameplay to wiadomo geniusz w każdym calu,no i ostra muzyka gdy robi się "goręcej" naprawde pobudza do walki!! Alyx jak i inne postaci wymiatają!! Brak mi słów..takiej "glębokiej" gry mi brakowało. ocena 9+/10.
signap
nic dziwnego ze HL2 jest z 2k4 a EP2 z 2k7 naturalna koleja rzeczy jest nowy sequel/prequel - poprawa silniku, np. GTA 3 a SA
Dr.Czekolada
Hm.... tego w przypadku HL2 bym nie powiedział, graficznie gra od 2004 nie zmieniła się ani o jotę (jestem tym wręcz ździwiony, Ep2 zapowiadał się pod względem batalii w lesie fenomenalnie, a drzewa wyglądają raczej tragicznie confused.gif). Wszystko na high od course !. Mimo wszystko jestem zdania że EP2 jest o neibo lepszy od EP1 i co najmniej na równi z HL2 !.
ako
CYTAT(Dr.Czekolada @ 29 10 2007, 22:34) *
Hm.... tego w przypadku HL2 bym nie powiedział, graficznie gra od 2004 nie zmieniła się ani o jotę (jestem tym wręcz ździwiony, Ep2 zapowiadał się pod względem batalii w lesie fenomenalnie, a drzewa wyglądają raczej tragicznie confused.gif). Wszystko na high od course !. Mimo wszystko jestem zdania że EP2 jest o neibo lepszy od EP1 i co najmniej na równi z HL2 !.

Z tymi drzewami to fakt. Z daleka wygladaja pieknie, a jak sie podejdzie to widac okropnej jakosci bitmapy. Wlasciwie cala grafe mozna by opisac podobnymi slowami - jak sie patrzy z daleka na calosc to urywa leb, ale z bliska rozczarowywuje confused.gif
Go Valve, go wink.gif
stona
No tekstury są żałosne( z bliska ) ale ogólnie grafa jest IMHO bardzo ok ( to lekkie rozmycie przy ostrych ruchach daje radę smile.gif ). No i fizyka ( wyskocznia napędzana granatami smile.gif ).

A motyw z tym filtrem gdy w pobliżu był audytor!!! MIAZGAAAAAAA
Jinxters
Właśnie jak nazywa się ten efekt rozmycia przy ostrych ruchach bo mi się zaje.biś.cie on podoba?(dobrze zrobiony jest tez w Lost Planet,MOH'u Airborn....)
Specu
chodzi ci o Motion Blur?
signap
niewiem moze HDR albo poprostu Bloom, Blur.
Specu
nie no, HDR to bardziej jesli chodzi o oswietlenie, ten caly efekt 'zamroczenia' swiatlem.
Dr.Czekolada
Chodzi o Bloom albo Motion Blur, HDR jest dokładnie jak napisał kolega powyżej, ,,oświetleniem" oświetlenia, to całkiem co innego.
BTW - Orange Box - rox !! biggrin.gif.
Specu
jesli chodzi o rozmycie ruchy to definitywnie Motion blur. bloom to okrojona wersja hdr dla kart nie obslugujacych bodajze shaderow 2.1
ako
Zapomnieliscie jeszcze o rewelacyjnych cieniach, to jest cos czego nawet najnowsze gry czesto nie maja smile.gif
Jinxters
Tak to ten Motion blur..dzięki
signap
CYTAT(ako @ 30 10 2007, 15:30) *
Zapomnieliscie jeszcze o rewelacyjnych cieniach, to jest cos czego nawet najnowsze gry czesto nie maja smile.gif

wlasnie zwrocilem uwage na cieniowanie bo raczej w Hl1, Ep1 nie bylo takich cieni np. z latarki
Redmitsu
nom , nie bylo i bardzo sie zdziwilem jak moj komp nagle zaczal przycinac po wlaczeniu latarki w ep 2 czego wczesniej nie mialem w ep 1 ;P
stona
No mi tam nie przycinało biggrin.gif Właśnie skończyłem. Gierka daje radę. Szkoda że jak zwykle murzyn ginie pierwszy icon_cry3.gif . No to czekamy na E3 smile.gif Aha, motyw z autkiem i striderami mnie nieźle wkurzył ( gówniane huntery :| ) hint nt hunterów : najprościej je po prostu taranować autem whistling.gif
Dr.Czekolada
CYTAT(stona @ 31 10 2007, 22:11) *
najprościej je po prostu taranować autem whistling.gif

...... Tak jak wszystko w tej grze tongue.gif.
J.D
Po dwukrotnym przejściu EP2 naszła mnie taka refleksja ze podstawka HL2 o wiele lepiej mi sie podobala. Nie wiem moze to przez te tereny naturalne. Ale City 17 o wiele bardziej do mnie przemawiało. I tez nie uważam pomyslu Valve na wydawanie gry w epizodach za trafiony, wolalbym poczekać nawet nie te 5 lat co przy tworzeniu dwójki ale w 3 lata mogliby stworzyć HL3. Pomyślcie co to by byla za gra, ciekawe czy zawarliby w trójce wszystkie trzy epizody czy gra wyglądala by zupełnie inaczej ?
signap
jakie sa jeszcze mody COOP do HL2? Ja probowalem takie jak Synergy czy Obsidian conflict

i po probie hostowania mapy wywala taki sie blad "unable to load authentication library, exiting" confused.gif
signap
moze ktos sie interesuje modami do HL2 to moze mi pomoze smile.gif
dawno temu gdy pojawil sie Portal naszlo graczy by ta "bron" byla dostepna w HL2 - udalo sie lecz NPC nie korzystalo z nich confused.gif moze to naprawili?
Gazer
CYTAT(signap @ 8 01 2008, 11:12) *
moze ktos sie interesuje modami do HL2 to moze mi pomoze smile.gif
dawno temu gdy pojawil sie Portal naszlo graczy by ta "bron" byla dostepna w HL2 - udalo sie lecz NPC nie korzystalo z nich confused.gif moze to naprawili?

Możesz mi powiedzieć jakby mieli to zrobić, że NPC by też krzystali z tej broni? Bo to raczej nie mozliwe. Valve by musiało takie coś prowadzić.
Ostatnioprzechodziłem Episode Two. Gra jak zwykle zarąbista(nie przeszedłem jej jeszcze, zatrzymałem się na tej misji co atakują Stridery, ta nowa proń na te Stridery jest słaba confused.gif trzeba mieć niezłego aim'a i cierpliwość) ale zmartwiło mnie to że gra nie chodzi mi już na "średnio wysokich" detalAch jak w HL2 tylko na takich...średnich wpadających w słabe smile.gif Aż boje się pomyśleć co będzie jak wyjdzie Episode Tree a ja nowego kompa nie będe miał...
signap
mialem na mysli uzywanie portali a nie broni smile.gif
stona
CYTAT(signap @ 20 01 2008, 11:29) *

Do korzystania z portali potrzebna jest chyba inteligencja wink.gif
Gazer

CYTAT(stona @ 20 01 2008, 14:47) *
CYTAT(signap @ 20 01 2008, 11:29) *

Do korzystania z portali potrzebna jest chyba inteligencja wink.gif

No właśnie o tym mówiłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.