Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Half-Life 2
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2, 3
Yacek
Dziwne ze nikt nie zalozyl jeszcze tematu o tej gierce. Jako ze szarpnalem sie na wersje ktora wypadla z ciezarowki prawde mnowiac jestem pod WIELKIM wrazeniem. Po pierwsze swiat i klimat gry. Po drugie ze to cos smigalo 20-55fps na GF2 MX200, szyna 64bit, duron 1.8 512ddr, dysk 5200rpm. w 800x600 wszystko na medium oprocz takich bajerow typu shadery i cienie. LOOOOOL. Nie moglem po prostu uwierzyc ze gram w HL2 na tym rupieciu, PLYNNIE! W sumie pierwszy raz zrobilo mi sie szkoda ze nie moglem supportnac developera bo to co zrobili autorzy silnika ze ta gra chodzi >plynnie< na tym rzechu to sa ku rwa jednym slowem czary. Bije im poklony bo mimo ze HL2 doskonaly nie jest to jednak za to co zrobili programisci nalezy im sie chyba najwiekszy rispekt jesli chodzi o rynek gier pc. Duze polacia terenu, levele typowo zamkniete, postacie, klimat, a juz ostatnie levele rodem z Matrixa to totalny kosmodrom. Dawno gra na pc nie przyniosla mi takiej radochy, i ciagle ylko sie wkur wialem ze to juz zaraz rano i trzeba isc do pracy a tu nie potrafie sie oderwac od monitora. Gra wciaga jak cholera i chce sie isc ciagle naprzod, najchetniej rozwalajac gre za pierwszym razem. Jeszcze raz wielki szacun dla autorow, maja u mnie pomnik. I jak patrze na Silent Hill 3 ktore na pc konami zrobilo na od (pipi) sie to rzygac mi sie chce na takie konwersje, gra stara jak kapcie dziadka a wymaga minimum GF3 z shaderami. ROTFL ROTFL ROTFL. Konami, ciagnijcie rure az wam wszystkie tryby wypadna.
sentinel
QUOTE(Yacek @ 21 05 2006, 20:51) *
to co zrobili autorzy silnika ze ta gra chodzi >plynnie< na tym rzechu to sa ku rwa jednym slowem czary.

żadne czary - po prostu uruchomiłeś grę na karcie, która znakomitej większości efektów nie obsługuje, więc nie bardzo czym engine ma ten twój sprzęt obciążyć.
KILL
ale tez engin HL2 nie jest jakis taki bardzo wymagajacy , niektore tekstury i obiekty nie zachwycaja confused.gif
Royal
Nom jest bardzo zacny szpil, ale po tych wszystkich ochach i achach spodziewałem się mimo wszystko czegoś lepszego... blink.gif Gra jest krótka, że jak się już wie co i jak to 4h starczają. Lost Coast też o kant (pipi) tylko - prawie 300MB, a gramy 10 min... Do tego szpil w choooj liniowy i jeszcze te lołdingi... A poza tymi to już same superlatywy raczej; fizyka to mistrzostwo... IMO i tak FC dużo lepszy; nie rozumiem trochę gamerankings, gdzie FC ma 89%, a HL2 - 96%... Wydaje mi się, że niektórzy po prostu bali się negować legendę... ninja.gif

I jak patrze na Silent Hill 3 ktore na pc konami zrobilo na od (pipi) sie to rzygac mi sie chce na takie konwersje, gra stara jak kapcie dziadka a wymaga minimum GF3 z shaderami. ROTFL ROTFL ROTFL. Konami, ciagnijcie rure az wam wszystkie tryby wypadna.

Do SH3 jest pacz pod MX'y tnący pixel shadery smile.gif Niemniej nie polecam takiego rozwiązania, bo SH3 bez pulsującego mięcha na ścianach i śliskich powierzchni to nie to samo... Ja cieszę się, że chociaż mam radzia zgodnego z dx 8.1; co wyebańsze efekty i tak szlag trafia, ale podstawowe są i pozwala się to cieszyć przyzwoitą grafiką w nawet co nowszych tytułach... cool.gif
Yacek
QUOTE(sentinel @ 21 05 2006, 21:09) *

to co zrobili autorzy silnika ze ta gra chodzi >plynnie< na tym rzechu to sa ku rwa jednym slowem czary.

żadne czary - po prostu uruchomiłeś grę na karcie, która znakomitej większości efektów nie obsługuje, więc nie bardzo czym engine ma ten twój sprzęt obciążyć.

Ale w porownaniu do Halo ktore w 640x480 ze wszystkim na low wyglada tragicznie - jedna wielka rozmyta plama i chodzi a raczej stoi w miejscu to jednak cos musi byc w tym enginie, zwlaszcza ze inne fps bardziej hacza niz HL2.
BiSoN
H-L2 rulla, gra mnie zmiazdzyla smile.gif fizyka to numer 1 w tej grze, szczegolnie jak dorwiemy tego graviti guna co ludzi podnosi, miodzio smile.gif a ostatnia scena gdy ratuje nas G-man o_O
Yacek
QUOTE(Royal @ 21 05 2006, 22:20) *

Nom jest bardzo zacny szpil, ale po tych wszystkich ochach i achach spodziewałem się mimo wszystko czegoś lepszego... :blink: Gra jest krótka, że jak się już wie co i jak to 4h starczają. Lost Coast też o kant (pipi) tylko - prawie 300MB, a gramy 10 min... Do tego szpil w choooj liniowy i jeszcze te lołdingi... A poza tymi to już same superlatywy raczej; fizyka to mistrzostwo... IMO i tak FC dużo lepszy; nie rozumiem trochę gamerankings, gdzie FC ma 89%, a HL2 - 96%... Wydaje mi się, że niektórzy po prostu bali się negować legendę... :ninja:

I jak patrze na Silent Hill 3 ktore na pc konami zrobilo na od (pipi) sie to rzygac mi sie chce na takie konwersje, gra stara jak kapcie dziadka a wymaga minimum GF3 z shaderami. ROTFL ROTFL ROTFL. Konami, ciagnijcie rure az wam wszystkie tryby wypadna.

Do SH3 jest pacz pod MX'y tnący pixel shadery :) Niemniej nie polecam takiego rozwiązania, bo SH3 bez pulsującego mięcha na ścianach i śliskich powierzchni to nie to samo... Ja cieszę się, że chociaż mam radzia zgodnego z dx 8.1; co wyebańsze efekty i tak szlag trafia, ale podstawowe są i pozwala się to cieszyć przyzwoitą grafiką w nawet co nowszych tytułach... 8)

No wlasnie szukalem tego patcha ale nie dalem rady go dorwac, probowalem przez trick z 3DAnalyze ale skonczylo sie na tym ze bylo widac na ekranie tylko swiatlo latarki i mgle xD SH3 w moim wypadku poczeka sobie na polce na lepszy sprzet.
Panek

Nom jest bardzo zacny szpil, ale po tych wszystkich ochach i achach spodziewałem się mimo wszystko czegoś lepszego... blink.gif Gra jest krótka, że jak się już wie co i jak to 4h starczają. Lost Coast też o kant (pipi) tylko - prawie 300MB, a gramy 10 min...

Znajdź sprzęt który uciągnie HL2 i Lost Coast na maksymalnych detalach, wtedy pogadamy o grafice smile.gif

Aha, Lost Coast to tylko wycięty chapter z HL2, służący jedyne do prezentacji jakiejś nowej techniki graficznej (HDR czy jakoś tak)
Gemi
Hmm nom engine w HL2 robi sieke. bez dwoch zdan smile.gif

Ja pamietam jak gralem jeszcze na gtf4 ti4200, athlonie 1800xp i z 512 ramu (czy tam 1gb nie pamietam tongue.gif). To praktycznie detale na full .. no moze poza alisingiem i dalo sie z tym grac spokojnie. A wystarczylo cienie wywalic i byla plynna gra na full detalach. Teraz mam nowy sprzet i nawet jeszcze nie odpalalem HL2, ale jestem pewien ze mogl bym wlaczyc wszystko i smigalo by bez zaciecia.. dla porownania quake 4 (ktory momentami mi sie mniej podoba) przy full detalach mi zwyczajnie tnie.. Z doomem3 bylo podobnie na starym sprzecie na przecietnych detalach to mialem po 30 klatek max .. a w porywach przy scianie dochodzilo do 50. Tak to caly czas po 15-25... a przeciez ta gra byla na poziomie HL2 heh.. Poprostu jest to przyklad na to ze jak sie chce developerom to mozna i tyle. Podobnie jest na konsolach tylko ze tutaj nie moga wypuscic gry i powiedziec ze bdzie miala takie i takie wymagania bo do konsoli nie dokupimy ramu czy procka ;D.. Stad mamy tak wielkie roznice w grafice. Na konsole jak ktos nie potrafi zoptymalizowac kodu to obcina gre z detali zeby nie haczyla. A na PC daja wymagania... dlatego developerzy wola robic gry na PC (strikte) bo programowanie jest proste, a jak gra sie okarze sprzetozerna to poprostu dopisza kolejne 500mhz czy 512 mb do wymagan i tyle biggrin.gif
sentinel
QUOTE(Yacek @ 21 05 2006, 22:25) *
Ale w porownaniu do Halo ktore w 640x480 ze wszystkim na low wyglada tragicznie - jedna wielka rozmyta plama

nic dziwnego, pecetowe halo było optymalizowane pod rozdzielczości rzędu 1280x1024 i 1600x1200.

i chodzi a raczej stoi w miejscu

chyba piracka kopia, bez autopatchera ;-) - bo od wersji 1.06 gra chodzi znacznie lepiej na słabszych sprzętach, a do "stania w miejscu" z pewnością jej daleko.

to jednak cos musi byc w tym enginie, zwlaszcza ze inne fps bardziej hacza niz HL2.

ja nie twierdzę, że engine nie ma znaczenia, ani, że silnik hl2 jest kiepski i niezoptymalizowany - piszę tylko, że w twoim przypadku "płynność" (która i tak jest pojęciem względnym i wątpię, bym po ujrzeniu w akcji hl2 na twojej konfiguracji śmiał twierdzić, że gra chodzi płynnie ;-)) wynika nie tyle z zalet silnika, co z faktu braku obsługi dx9.
Yacek
Co do ostatniego to sie zgodze, dla mnie gra w HL2 na detalach takich i takich, klatkach takich i takich wyglada plynnie, nie inwestuje w pc wiec ciesze sie z tego co mam :) Trabantem tez mozna jezdzic "na sportowo" zaciagajac rekaw na zakrecie ale oboje wiemy ze to nie te same doznania co przy ferrari :) W halo istotnie gralem bez patchy, jesli po update'cie chodzi lepiej to w porzadku. poprostu zachwycam sie ze taka gra "na czasie" chodzi mi na sprzecie ktory obecnie mozna ogladac w muzeum.
szeni
HL2 grą "na czasie"? Hm, w sumie to od premiery minęło już trochę czasu (niedługo będą z 2 lata). Jeśli natomiast chodzi o samą grę, to... Cóż, jest pysznie, ale przed laty HL1 zrobił na mnie znacznie większe wrażenie, z resztą chyba nie tylko na mnie, i nie da się ukryć - był znacznie popularniejszy niż jego sequel.
estel
Nudna. HL1 tez mnie nie wciagnal takze nie spodziewalem sie zadnych rewelacji i sie nie zdziwilem ;] Fizyka naprawde daje rade. Szczegolnie "zagadki" fizyczne, gdy musimy np. beczki z tlenem wrzucic do wody i pod kladke, aby ta zostala wyparta i unosila sie na powierzchni wody. Gratz.
Yacek
QUOTE(szeni @ 22 05 2006, 22:01) *

HL2 grą "na czasie"? Hm, w sumie to od premiery minęło już trochę czasu (niedługo będą z 2 lata). Jeśli natomiast chodzi o samą grę, to... Cóż, jest pysznie, ale przed laty HL1 zrobił na mnie znacznie większe wrażenie, z resztą chyba nie tylko na mnie, i nie da się ukryć - był znacznie popularniejszy niż jego sequel.

Nie czepiaj sie slowek bo chodzilo mi o to ze gra jest calkiem nowa, nie swieza jak bulka z rana w piekarni ale napewno nowsza od gierek typu Hitman1 w ktore gram i chodzi na sprzecie ktory w momencie premiery HL2 byl juz nie produkowany.
kowal
Co do wydajnosci silnikaHL2 to ostatnia rzecza jakabym sie zachwycał. Fizyka jest najlepsza ale engin ma skopane zarzadzanie ramem a druga sprawa liczy wsjo z proca dlatego ludzie ze słabymi kartami mogli w to grac. A najlepszym tego dowodem jets to ze w HL2 karta sie liczy najmniej sa ustawienia gdzie bez wzgledu czy mamy detale low czy high to gra ma podobny pułap fps. Wszyscy patrza na to z e gra sie uruchamia na złomie ale jakos nikt nie napsiała ze bez wzgledu ile sie jej nie da mocy to tyle wezmie i poprosi o jeszcze a w miejscach gdzie cieła na ath1,7 tnie tak samo na athl 2,8 hahaha wszyscy jechali po enginie dooma3 a z perspektywy czasu to on jest wydajniejszy co prawda trzeba miec mocny sprzet aby gre uruchomic ale jesli sie zapewni mu optimum (1 g ramu) to łazi cholernie stabilnie i nie przycina bez wzgledu na to co sie dzieje na ekranie w w HL2 mamy 100fps jak nic sie nie dzieje, dupnie granat Gordona obok i mamy 10fps. engin nie radzi sobie wogole z trzymaniem stałej liczby fps nawet na mocnym sprzecie gdy dochodzi do faktycznej walki.

Lost Coast też o kant (pipi) tylko - prawie 300MB, a gramy 10 min... Do tego szpil w choooj liniowy i jeszcze te lołdingi...
przeciez to była jedynie plansza testowa aby ludzie mogli zobaczyc HDR w akcji a nie dodatek czy misja wiec w czym problem.
SIKI
niedługo wychodzi Episode One, a ja chciałbym wiedzieć jak się uruchamia ten cały STEAM i inne pierdoły...
Diabeu
słaba jest ta gra, nudna w cholerę
jedzie na fejmie części pierwszej, nic więcej
puszkin
czy taka nudna to bym nie powiedział, chyba jedyna gra w cigu jakichs ostatnich 2 lat która chciało mi sie przejśc do końca. A i prawie 96% na gamerankings tez sie z kosmosu nie wzieło
Diabeu
zależy co kto lubi
mario87
mnie ta gra też trochę nudzi, gram drugi raz ale wcześniej też jej nie skończyłem, powaliła mnie nuda....
grafika jest łada, jest kilka pojazdów, fizyka jest niezla, ale tereny są puste.... próbuje przebrnąć do końca bo podobno końcówka jest ciekawa
koniol21
Dzisiaj wyszedl Episode One, ktos juz grał? Warto "kupić"?
Panek
Chyba się skuszę, 60zł w Empiku... I w dodatku, z tego co wyczytałem - do działania niepotrzebny jest Steam!! Czyżby w końcu kolesie z Valve zobaczyli, że ludzie totalnie olewają ten ich system, więc w końcu się go pozbyli?

A ten cały Episode One to jeden mały rozdział czy cała nowa gra?
Linek
SIKI po instalacji HL2 Steam sam Ci się uruchomi, więc o to się nie martw, tam już dasz radę. A co do HL2... no nikt mi nie może zaprzeczyć, że online nie sprawia radości. CS:S i HL2DM to czysty miód hyh.gif
szeni
QUOTE(Panek @ 5 06 2006, 18:10) *

Z tego co wiem to dodatek, i jak sama nazwa wskazuje - początek dłuższej serii add-onów. Ciekawostką jest to, że przez całą grę towarzyszy nam Alyssa (dziewczyna z okładki). Ale jedną z najważniejszych zmian jakie wprowadza do silnika gry E1 jest HDR (High Dynamic Range)
Bonio
QUOTE(Panek @ 5 06 2006, 18:10) *

na oficjalnej strnie pisze ze do ukonczenia tej gry bedzie potzebne od 4 do 6 godzin. Raczej maly rozdzial.
Panek
Thx za odpowiedzi

Inne pytania:

1. Czy rzeczywiście do Episode One potrzeba Steama? Miałem w ręku gierkę w Empiku - na odwrocie nie pisało nic o Steam'ie, ani o tym że trzeba go już posiadać itd.
2. Jest to standalone czy potrzeba HL-2 do gry?
WH2
1. Czy rzeczywiście do Episode One potrzeba Steama? Miałem w ręku gierkę w Empiku - na odwrocie nie pisało nic o Steam'ie, ani o tym że trzeba go już posiadać itd.
Chyba tak - pliki na plycie sa zakodowane i po polaczeniu ze steamem sa rozkodowywane - podobnie jak to mialo miejsce w przypadku HL2
2. Jest to standalone czy potrzeba HL-2 do gry?
Jest to standalone - przez to zajmuje tyle ile zajmuje - niemal wszystkie tekstury i dzwieki pochodza z HL2.

Sam kod wydaje sie byc nieco zoptymalizowany a czas loadingow zdecydowanie krotszy. Sama rozgrywka za to wydaje sie bardziej "halflife'owata" niz ta z HL2 - przypomina zabawe z pierwszej czesci gry - troche wiecej myslenia, kombinowania i skakania. Do tego swietne dialogi i monologi - gra jest za to 2 razy za krotka - nawet jak na dodatek. Sa ludzie ktorzy koncza ja ponizej 3 godzin (za pierwszym razem) - grajac nieco rozsadniej, czyli nie biegnac przed siebie a spokojnie zwiedzajac przygotowane przez tworcow poziomy, wystarczy zabawy na jakies 1 -2 godziny dluzej. (I choc uwazam, ze sama forma wyciagania od graczy pieniedzy (epizody) jest dosc bezczelna, a rozgrywka smiesznie krotka jak an 1,5 roku pracy to mamy na pewno do czynienia z produktem doskonalej jakosci. Tak jak po zakupie HL2 zalowalem troche pieniedzy (za duzo obiecywano; pierwsza czesc stawiala bardzo wysoko poprzeczke) to tutaj mozna mowic najwyzej o niedosycie ilosciowym, a nie jakosciowym )
Emet
Jak dla mnie HL2 to chyba najlepsza strzelanka na PC (zaraz za nim postawiłbym Far Cry i Riddicka). I nie gadajcie źle na silnik graficzny, bo gra oferuje w temcie grafiki naprawdę wiele i idzie na wielu kompach (ja mam dosyć słaby sprzęt, a chodzi w przedziale 100-40 klatek, zależnie od sytuacji, mam wszystko na maxa w rozdziałce 1024x786 z wyjątkiem wyłączonego AA). Jak dla mnie to gra wygląda lepiej niż F.E.A.R czy Doom 3 który jest dla mnie porażką. HL2 oferuje bogate w polygony obiekty, a w Doomie 3 mamy 4 polygony na krzyż + tona bump-mappingu, a ja nie lubię takich rozwiązań. I w ogóle otwarte przestrzenie a animacja trzyma poziom. Tylko jak jest naprawdę duża rozpierducha to zwolni.

Swoją drogą to jestem strasznie ciekaw jak wypadnie port na PS3.
Firekage
Elo.
Jesli idzie o HL2 to wedlug mnie ta gra jest przereklamowana.Przez wieksza czesc wieje nuda,tylko w 2 etapach mozemy czyms jezdzic.Po drodze jest malo strzelania( blink.gif to fpp wiec o co idzie).Faqt ze silnik graficzny ma dobry bo na swoim starym FX5200 szlo mi na maxa w ustawieniach mojej karty(na swoim GF7600GS jeszcze nie odpalem) wiec chlopaki sie spisali w tym aspekcie.Ale tu jest pewien problem,stworzyli dosc obszerne plansze z ktorych wieje nuda.Osobiscie w moim rankingu 1 miejsce zajmuje fantastyczny,na swoj sposob nieliniowy i fenomenalny FAR CRY.Ta gra ma fantastyczny feeling,power.Gram w nia non stop(20 zl kolekcja klasyki cenegi).Po 1 urzeka grafika,plansze sa fantastycznie wykonane,woda to mistrzostwo.Jazda ustrojstwami to fajny patent.Ponadto jest dosc trudna i o wiele wiecej mamy do rozwalki niz w HL2.Na 2 miejscu dałbym Riddicka(20 zl extra klasyka cd projekt),za fajny klimat,dosc zwiezle i fajnie opowiedziana fabule oraz grafike i power mechow biggrin.gif .Minusem jest tylko czas grania.W Dooma 3 gralem krotko,wiec sie nie wypowiadam.Fear na razie jest za drogi wiec nie gram.(nie uzywam piratow).
A jesli idzie o FPP pelna geba i nie tylko to 1 miejsce nalezy sie staremu DEUS EX'owi.(szkoda ze invisible War tak uproscili)
Pozdro.
Offi
Jakos nigdy nie moglem zabrac sie za deus exa na tyle zeby przejsc pierwsza misje (tak wiem mam zalowac).
Jedynym prawdziwym plusem hl2 to silnik (niskie wymagania i nienajgorszy wyglad)reszta to jakis dowcip to mial byc half life?? W black mesa bylo tylko kilka motywow(byly nienajgorsze nie powiem) fabula byla pisana na sile a klimat byl nijaki jakies dziwne bronie z ograniczona iloscia amunicji (jak zaczoles sie rozkrecac z shotgunem braklo ci naboji) za bardzo rozpiescil mnie high definition pack do hl dzwieki i wyglad broni wymiataly (w 2 byla moze jedna fajna splowa). dla mnie hl2 byl za 1szym razem wielkim przezyciem bo ta gra miala co w sobie jak i wielkim rozczarowaniem bo to juz nie byl hl confused.gif .
No i na koniec inteligencja npc byla na zenujacym poziomie mial byc nieziemski ai a okazalo sie ze wrogowie biegali na znikomej ilosci skryptow i prawie nie mysleli po prosty na ciebie biegli juz w 1nce byla leprza mimo ze momentami niedopracowana ( komandosi zastawiajacy granat i zamiast uciekac otwierali do ciebie ogien).
Lord Tidek
Ej no, nie chce być nie miły ale HL i HL2 nalezą do FPS w których nie najważniejsze jest strzelanie i nabijanie killów rolleyes.gif w FC i Riddicka nie grałem za długo więc nie bede na temat, czy są lepsze wypowiadał. Ja skończyłem HL2 i wciąż mam ochote w niego grać bo wciągnał mnie klimat, fabuła i engine graficzny tongue.gif . A co do AI to w FAR CRY też ci goście nie są idealni ( schowąłem sie za jeep'em i goście zamiast obiec go, to podbiegli do jeepa i zaczeli do niego walić z karabinów, próbując mnie trafic i bynajmniej nie przestali jak odszedłem kawałek dalej tongue.gif ).

PS. W HL 2 uwielbiam Gravity gun (podnoszenie beczek, granatów itp. a potem ludzi biggrin.gif ) i żadne piekielne badziewie z Dooma mi go nie zastapi.
Mikes
Nowy trailer HL2:EP2. Fajnie, widze nowe bronie(hmm to cos co puśćiło falę która zgniata metal, wow) nowe strony konfliktu(moze stare, nie wiem, w HL2 zagram dopiero na PS3 wink.gif) i miejscówki(las? hmm) Moze byc gicio bo EP1 jest raczej słabo(jak na HL2) oceniany
Agent_Man
Ostatnio qmpel przesłał mi ciekawy filmik. Jak wam się podoba nowa zabawka Gordona ?

http://games.blox.pl/2006/07/Portal.html
ako
QUOTE(Mikes @ 22 07 2006, 11:41) *

Nowy trailer HL2:EP2. Fajnie, widze nowe bronie(hmm to cos co puśćiło falę która zgniata metal, wow) nowe strony konfliktu(moze stare, nie wiem, w HL2 zagram dopiero na PS3 wink.gif) i miejscówki(las? hmm) Moze byc gicio bo EP1 jest raczej słabo(jak na HL2) oceniany

Sorry, ale po co sie wypowiadasz skoro nie grales? biggrin.gif
Po kolei:

1. To co rozpieprzylo metalowy most na poczatku trailera to nie byla podreczna bron nowego gatunku wink.gif
2. Jesli chodzi o strony konfliktu to ciagle to samo, tylko jednostki nowe biggrin.gif

No ale teraz powiem cos o grze samej w sobie. To ze jest wspaniala to kazdy juz wie, ale dyskusja toczy sie raczej nt. silnika Source... fizyka, fakt, rzadzi do dzis niepodzielnie. Silnik przerzuca ogromne polacie terenu, oswietlenie jest na 5+, efekty daja rade, no i ta predkosc dzialania... przy Source silnik Dooma 3 to jakas amatorka jest. Jedynie jakosc tekstur juz sie nieco zestarzala, no i w sumie poza "luznymi elementami" to interaktywnosci ze srodowiskiem nie ma (dziury w scianach po wyrzutni rakiet, dziury w podlodze po granatach, mozliwosc przemodelowania otoczenia, ta gra sie az o to prosi).

Cieszy natomiast fakt ze Valva caly czas ulepsza swoj silnik. Doszedl HDR, ulepszaja oswietlenie, w Episode Two ma sie pojawic gesta trawa, moze podrasuja teksturki, dodadza nowe efekty (wiecej cieni!). Trzymam kciuki.

Jesli chodzi o dodatki same w sobie... Episode One jest bardzo dobry, ale krotki niestety, natomiast Episode Two mam nadzieje ze zmasakruje wszystko. Ach, jak patrze na te sliczne tereny lesne... smile.gif

Mam tylko nadzieje ze nie pojawia sie portale, bleee, zupelnie nie pasuje to do swiata HL2.
Specu

No ale teraz powiem cos o grze samej w sobie. To ze jest wspaniala to kazdy juz wie

O_o
wspaniala? to przeokrutny sredniak z fajnie wygladajaca woda i nic ponadto.
przy Source silnik Dooma 3 to jakas amatorka jest.

chyba za bardzo nie wiesz o czym mowisz. albo poprostu masz cienki sprzet i d3 ci kulal icon_twisted.gif co do tych ogromnych polaci terenu... moze i je wyswietla, ale doczytywanie sie leveli to przesada. co rusz loading. source z pewnoscia nie jest wydajny, bynajmniej nie w wersji z HL2 i Vampire Bloodlines. stwierdze ze jest wrecz toporny.
silnik d3 (mimo ze tez nie przepadam) rozwinal skrzydla dopiero w przypadku PREY, gierka hula o niebo szybciej i lepiej z o wiele wieksza iloscia bajerow nawet na cienkim sprzecie.

ogolnie gierka strasznie sie zawiodlem. gdyby nie fakt ze wersja ktora kiedys kupilem miala CS:Source to po tygodniu juz bym spylil na allegro. nie lubie gdy ktos zapowiada gre wszechczasow a wychodzi z tego kupsko w ktorym nawet rozwalka nie daje radosci.

EDIT: co do tych poratli to bedzie tylko mod, wiec nie plakac.
Firekage
A co do Episode One.
Juz czytalem ze da sie go skonczyc w ledwo 2 h.Za takie cos to ja mowie:dzieki.Dam sobie spokoj.

Teraz gram drugi raz w Feara(tym razem juz po polsku,dodatkowo cena w CDP jest luszaca,40zl.Ja za swoj dalem 79).Polecam wam rowniez Qwaka 4.Kazdy zjechal go a gra jest niezla.Przynajmniej tutaj mam to , czego HL2 zabraklo...akcji.Tutaj non stop sie cos dziaje i jest rzeznia.Opytmalizacja tez jest dobra(nie pisze akurat o swoim sprzecie,bo i tak na maxa i to lazi)ale z ziomkami juz rozmawialem i na slabyszych to odpalali.

A co do silnika D3 i jego slabosci.Sa add ony,ktore umozliwiaja komfortowe granie na trupach.

Jeszcze cos o fabule HL2.Jestem ciekaw co ludziom tak sie w nij podobalo....Zawilosc i skomplikowanie blink.gif ???Bez przesady,to jest tylko w Deus Ex dry.gif .Moze niebanalny schemat question.gif .....jasne closedeyes.gif ...Dialogi......taaaa.Fabula HL2 wymiata blink.gif ale na koncu stawki.
g_w_b_b_a
powstal nawet mod czy cos umozliwiajacy granie w Doom 3 na kartach.... Voodoo

*** Athlon XP 2070mhz (11.5x180)
*** 256MB RAM
*** Voodoo 2 12MB and Voodoo 2 12MB SLI
*** Windows 98SE
*** FastVoodoo 2 4.5 beta2 MM
*** Wicked GL 3.02
*** Doom3 Full Version
*** Res: 800x600
*** Low Details
*** Difficulty : Veteran
*** Doom3_Voodoo2_Patch_V1_0:
*** 50% texture size
*** 32x32 minimal size
*** AntidetectMode ON
*** SupportW98 ON

wiecej na http://www.3dfxzone.it/enboard/topic.asp?TOPIC_ID=1462

pare screnow na zachete

ako
QUOTE(Specu @ 26 07 2006, 19:28) *
O_o
wspaniala? to przeokrutny sredniak z fajnie wygladajaca woda i nic ponadto.

Co kto lubi.

QUOTE(Specu @ 26 07 2006, 19:28) *
chyba za bardzo nie wiesz o czym mowisz. albo poprostu masz cienki sprzet i d3 ci kulal icon_twisted.gif co do tych ogromnych polaci terenu... moze i je wyswietla, ale doczytywanie sie leveli to przesada. co rusz loading. source z pewnoscia nie jest wydajny, bynajmniej nie w wersji z HL2 i Vampire Bloodlines. stwierdze ze jest wrecz toporny.
silnik d3 (mimo ze tez nie przepadam) rozwinal skrzydla dopiero w przypadku PREY, gierka hula o niebo szybciej i lepiej z o wiele wieksza iloscia bajerow nawet na cienkim sprzecie.

D3 akurat biegal na maksymalnych detalach u mnie, wiec mozna powiedziec ze widzialem na co go stac. Wg. mnie niewiele, nic mnie na zabilo w nim. No, moze ze dwa efekty byly super jak na tamte czasy. Najbardziej mnie rozbawila kwestia cieni w tej grze patrzac pod katem naszej latarki... choc tu to nawet F.E.A.R. sie nie popisuje, a szkoda bo Silent Hill 2 dawal czadu pod tym wzgledem.
Porn_Star
H-L 2 jest jak dobry film akcji. Oglądasz (grasz), kończysz, za jakiś czas oglądasz znowu. Nie ma czym się podniecać, ale zły też nie jest. A jedynkę uwielbiałem.
Co do filmiku o portalach, mogę tylko stwierdzić 'o (pipi)'. No brak mi słów.
Kwas_91
Porcja filmików z Episode 2:
http://www.fileplanet.com/166938/160000/fi...-Leipzig-Movies
Mikes
Mam pytanie, HL2 ruszy na Geforce 4 MX440?

No co? tongue.gif
Yacek
Mi dzialal na gf 2 mx200 32MB i gralo sie calkiem dobrze.
mario87
ruszy, grałem na tej karcie z ustawieniami medium/max wink.gif
Mikes
no shit O_O

a pzostały sprzęt jaki miałeś? tongue.gif
Agent_Man
QUOTE(Mikes @ 29 08 2006, 21:00) *

no shit O_O

Też grałem na 2-ce MX swego czasu. Jeśli masz mniej niz 512 ramu to lepiej sobie odpuść. Strasznie pamięciożerny soft. Niewiem jak to jest z procem, ale na 800 działało ...i cieło jak cholera w późniejszych levelach nawet w niskich detalach dry.gif - miałem wtedy 256 ramcu.
mario87
QUOTE(Mikes @ 29 08 2006, 21:00) *

no shit O_O

512 ramu
P4 2,4
Mikes
no mój jest troszke słabszy

P4 1,6
300cos ramu

ale myślę ze chociaz na min sobie pogram
Lord Tidek
No nie wiem czy na minimalnych se pograsz, przynajmniej dobrze, bo HL2 jest naprawdę pamiecio żerny i to 300 ramu raczej mu nie wystarczy.
Kwas_91
Pograsz, ale zapomnij o jakiś zajefajnych efektach.
Mikes
HL2 ruszył, detale na normal i śmiga bez przycinki. Gra jest anprawdę kozacka, ten klimat zaszucia w City 17, naprawdę bardzo miło. No i to że nie ma cutscenek, we wszytskim działamy my, bardzo dobrze wplywa to na klimat(moment z tym czymś co przenosi nas w inne miejca narawdę rlz)

No ale tak grałem grałem i się zaciąłem, doszedłęm do miejsca po kanałch(btw. sux, naprawdę nie pasowało mi tu do klimatu HL2, i jeszcze te ciała, oj nie pasuje) i jestem przed jakąś turbiną, eee. wkakuje na nią próbuje wskoczyc do krat, nurkuje i nic, help jak ja mam iść dalej? wacko.gif

btw. kiedydostane mega cacko czyli gravity guna ;P

btw2. Alyx - wub.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.