Michussj4
24 05 2006, 10:17
Ok, jak to jest w rzeczywistości - czy PS2 posiada jednostki cieniowania pixel i vertex shader, popularnie mówiac shadery. Kumpel jest utwierdzony w przekonaniu, że konsolka Sony je posiada - jak jest naprawdę?
moze je miec przynamniej same vertexy, co do pixel'ów mozna miec mieszane uczucie gdyz układ był stwozyny jako kuzyn GeForce 3, a wiec swoje latka ma i nie wiadomo do konca czy tak jest...jesli je ma to pewnie jakies 1.1.
Magia programistów moze oko ludzkie zmylic na tyle, ze ja bym miał watpliwosci do tego... i to w głownej mierze od nich zalezy czy ich produkt jest znacząco wykastrowany pod względem ograniczenia sprzętowego.
ps. jesli zamierza kupic nowa karte niech lepiej kupi konsole...
PS2 nie ma ani pixel ani vertex shanderow a mimo to programisci potrafia sobie bez nich poradzic ba w blacku mozna zauwazyc HDR albo cos co go bardzo dobrze imituje:] a to jak wiadomo domena SM3.0:] czyli shanderow w 3ciej wersji
QUOTE(Fidel @ 24 05 2006, 11:45)

[...] ba w blacku mozna zauwazyc HDR albo cos co go bardzo dobrze imituje:] a to jak wiadomo domena SM3.0:] czyli shanderow w 3ciej wersji
Tak samo jak w PoP-ach.
co mialoby niy byc ta imitacja hdr?
co do shaderow nie ma, X-box ma w wersji vertex 1.0, pixel 1.1 chyba
QUOTE(Berion @ 24 05 2006, 15:18)

QUOTE(Fidel @ 24 05 2006, 11:45)

[...] ba w blacku mozna zauwazyc HDR albo cos co go bardzo dobrze imituje:] a to jak wiadomo domena SM3.0:] czyli shanderow w 3ciej wersji
Tak samo jak w PoP-ach.
No i tak samo jak w Shadow of the Colossus. Kolosy mialy zreszta tone efektow dla ktorych obecnie na PC sie kupuje karte za gruba kase. Gdzies na forum byl link do opisu jak to zrobili. Respekt.
W SoC bardzo mis ię podoba to jak jest zrobiona sierść. Z tego co wiem to podobny sposób tworzenia włosów można spotkać w programi to podkręcania kart ATI (nie pamiętam nazwy), z tym, ze tam jest sama kwadratowa bryła.
Z tematu o SotC jesli ktos przegapil:
http://www.dyingduck.com/sotc/making_of_sotc.html (link dostarczony tam przez McDrive'a)
Keymaker
27 05 2006, 09:03
ps2 nie ma shaderow, a w popie i blacku to nie HDR tylko jakis lekki filtr ala Bloom jak w deus ex:invisible war. Karta graficzna w tej konsoli jest po prostu tragicznie slaba.Na szczescie grafike do PS3 robi NVIDIA:}
grafa na ps2 narazie mi wystarcza, choć czasami narzekam na słabą jakość tekstur. Przykładowo zachwycony ostatnio jestem blackiem, driverem 4 i call of duty 2.
Ja tam nie narzekam. Ogólnie ukkład graf. w PS2 jest i tak dosyć dobry, szczególnie uwzględniając jego parametry. Mi się wydaje, że jego największą bolączką była śmiesznie (żałośnie) mała ilość pamięci. Tu SONY dało ciała.
Niestety PS dwójkowy układ graficzny nie ma shaderów jak i nie obsługuje AA ale to inny temat. Shadery chyba jako pierwsza konsola dostał Xbox (nie jestem pewien co do GaCka).
Ale w sumie czy to powstrzymało twórców gier przed zastosowaniem wielu efektów które moga w pewien sposób nawet konkurować z tymi udostepnionymi przez shadery 3.0? Widać że jak się chce, to można zrobić wiele posiadając niewiele.
Jak to nie obsługuje AA?? Przecież wiele gier na PS2 ma AA. Gdyby nie on to wszystkie wyglądałyby jak GTA

W tym rzecz, ze zazwyczaj nie jest to AA pełnej sceny, ale to już wina ograniczeń mocy. Np moja karta bardzo cierpi jak zapodam AA, ale bez AA radzi sobie z większością nowych produkcji. A Half Life 2 (ma swoje lata, ale) chodzi w ustawieniach na maxa (tylko anizo jest na x4 a nie x16) w 100-50 klatkach na sekundę. A jak włącze 6x AA to spada do 40-20 klatek.
Emet tak gadac sobie mozesz co chcesz, ze ma nawet zunifikowane shadery... jak i tak nie ma. Pokaz mi zdjecie gry z monitora na ktorym widac to AA
Shaderów nie ma i nic takiego nie piszę. Przecież gdyby nie było AA w żadnych grach to byłyby ząbki jak w GTA a w większości gier nie ma. Niektóre gry mają czystą i ostrą grafikę co oznacza, ze mają AA. Ale mów sobie co chcesz. Ja nie będę sie tuatj z nikim kłócił.
QUOTE(Emet @ 3 06 2006, 23:11)

Shaderów nie ma i nic takiego nie piszę. Przecież gdyby nie było AA w żadnych grach to byłyby ząbki jak w GTA a w większości gier nie ma. Niektóre gry mają czystą i ostrą grafikę co oznacza, ze mają AA. Ale mów sobie co chcesz. Ja nie będę sie tuatj z nikim kłócił.
jest to wina duzej ilosciu bloomu oraz charakterystyki TV, ze obraz dynamiczny jest automatycznie lekko rozmywany (charakterystyka wyswietlacza/matryc). Nie robi tego jednak sama konsola
Ale efekt daje, nie ? A to się przecież najbardziej liczy...Nie liczy się metoda tylko wynik, a ten pozytywny mozna uzyskać tylko w rękach programistów, którzy znają się na rzeczy.
Efekt daje, ale inny niz zwykly AA i nie jest to AA.
A wadami tego jest mniej ostry obraz.
Napisałem, że są gry z ostrym obrazem i brakiem poszarpanych krawędzi, więc to AA. Poza tym bloom to też domena HDR wiec nie jest taką łatwą rzeczą na PS2.
Nie myl bloom-u z HDR-em, to inne rzeczy.
Ja nie mówię, że bloom to HDR. Zauważ, ze w wielu grach na PC kiedy wybierasz czy ma być włączony HDR to jest pytanie czy tylko efekty typu bloom czy też inne bardziej zaawansowane.
QUOTE(Emet @ 4 06 2006, 12:31)

Napisałem, że są gry z ostrym obrazem i brakiem poszarpanych krawędzi, więc to AA.
Jejq człowieku zrozum iż naprawdę cię nie oszukujemy tu, i że układ graficzny od PS2 nie posiada takich opcjii jak AA. W sumie to czarnula została wyposażona w dosyć prymitywny układ grafiki który nie obsługuje niektórych opcjii które już wtedy były dostępne. Wydajny to układzik co nie miara (zwłaszcza patrząc na jego parametry) no ale ocięty z opcjii.
A to co nazywasz AA w grach to tak naprawdę zbawienny wpływ TiVików no i byc może coś na wzór pseudo AA - w końcu SotC wykorzystuje pseudo HDR to czemu i czegoś na wzór AA nie mieliby wykożystać.
Acz to jest jedynie wynik wielkiego wkładu pracy programistów a nie możliwość karty.
Ale to, ze PS2 sprzętowo nie obsługuje AA nie znaczy, zę nie da się tego zrobić programowo. Jeszcze raz powtarzam abyś zobaczył jak wyglądają ząbki w grach, które na pewno nie posiadają AA (np. GTA czy Burnout) a na niektóre inne, gdzie obraz nie tylko jest osrty ale i nie ma poszarpanych krawędzi. Gdyby to co piszesz, ze TV załatwia sprawe było prawdą to czmeu w wielu grach widać strasznie aliasing a w niektórych nie iwdać go w ogóle (zazbaczam, że jest w nich ostry obraz)?
No wlasnie bloom i Hdr to dwa rozne swiaty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.