Jak wszyscy doskonale wiedza (lub nie ;P) S-E planuje wydac dwa FFXIII na PS3.
Jezeli ktos ma wieksze pojecie czy gry beda w jakis sposob ze soba powiazane to niech bedzie tak miły i podzieli sie ta bardzo istotną informacja

Prawdopodobnie główny hero (on lub ona ;P)

Reszta screenów
http://www.gameonly.pl/newsy/9119
Ze to glowny Hero (prawdopodobnie), to juz wiadomo od czasu konferencji S-E przed E3. A skriny wszystkie pochodza z ukrywanego skrzetnie przez S-E trailer'a.
Ja słyszałem, ze jedynym (lub jednym z niewielu) powiązaniem między tymi dowa Finalami będzie to że akcja będzie się odbywała w jednym uniwersum. Nie pamiętam gdzie to przeczytałem.
Enkidou
26 05 2006, 11:50
QUOTE(Yeti)
Jezeli ktos ma wieksze pojecie czy gry beda w jakis sposob ze soba powiazane(...)
Niet. Kitase powiedział w zeszłym tygodniu dla Famitsu, że za wszelką cenę chcą unikać crossover'ów. Kompilacja FNC ma dzielić tylko tę samą mitologię.
Yoichi Wada na środowej konferencji podsumowującej poprzedni rok fiskalny porównał FNC do Gundama. Według niego różni twórcy[w SE] będą mogli w opraciu o swoje spojrzenie na ową mitologię stworzyć własne produkcje. Mamy to teraz: Kitase+Toriyama i FFXIII, Nomura i FFv XIII oraz FF Agito XIII i Hajime Tabata.
http://www.gameonly.pl/newsy/9231trzeba przyznac ze koles ma fachowy "scyzoryk"
Fachowy to ma ten limit, czy cokolwiek to jest na obrazku numer 5.
zabawy z "multimieczykiem"-to samo robil cloud w advent childrenie

(jakby sie przyjrzec na 1 screenie ten mieczyk rzeczytwiscie ma wyrazne podzialy)
Japoński magazyn Gemaga zapowiedział pojawienie się Final Fantasy XIII i
Final Fantasy Versus XIII na Tokyo Games Show w formie wideo. Najprawdopodobniej FFXIII będzie reprezentowany przez filmik z E3,
podczas gdy FF Versus XIII pokaże nam coś zupełnie nowego. Obie gry będą miły swoją premierę na playstation 3. Do TGS zostały jeszcze 23 dni. Może Square Enix nas zaskoczy?
http://www.gameonly.pl/newsy/9734^^
Dla tej gry kupuję PS3! Już nie mogę się doczekać stycznia(bo wtedy mam zamiar nabyć PS3), od razu kupuję sobie Finala 7 na ps1-> wersia na PC jest solidnie okrojona i jade do upadłego. A ten final zapowiada sie przeznakomicie(mówię po obejrzeniu trailera), znowu bardziej mroczny final a'la VII albo VIII. Pomimo że lubiłem Finala X to był on dla mnie zbyt kolorowy(wszędzie zieleń i woda), i postacie były zbyt eghmm.... czyściutkie? A tu widzę : "back to the root's". Główny bohater ma elo wygląd(brak cech orientalizmu które były szczególnie widoczne w przerywnikach Finala X'a- vide: skośne oczy Tidusa[nie mam żadnych uprzedzeń] i strój Yuny). Tutaj widzę solidną kontynuację VII vide VIII. Panowie nadchodzą wspaniałe czasy!!! Tylko odliczamy...
To byl jakis trailer tej gry? O_o Jak tak to niech ktos zapoda linka.
PS. Nie wiem kto co naopowiadal ze wersja FFVII na PC jest obcieta, ale najwyrazniej nie zdawal sobie sprawy z tego co mowil...
Drugie zdjęcie przypomina mi Midgar-nie wiem czemu
Natomiast piąte-advent children(
SPOILER-
te wszystkie miecze-jak podczas walki z sephriotem-
SPOILER END
Trailer był, ale niedostępny dla szerszej publiki. Zapewne - choć mogę się mylić - Ocelot ma na myśli FFXIII.
Oto screen z FFv:

Korzystając z okazji posłużę się dostępnymi informacjami i napiszę o czym jest ta gra.
O świecie gry:- Nomura zażartował że świat FFv jest "bardzo dziwny"
- "rozwinęło się w nim wiele kultur"
O głównym bohaterze:- prace nad jego wyglądem jeszcze się nie zakończyły, więc to co widzicie może ulec zmianie
- przy jego mieczu pracowano podobno bardzo długo
O fabule i systemie:- "jest smutna" - Nomura
- "To śmiałe przedsięwzięcie. To coś co od zawsze chciałem stworzyć, ale nie miałem sposobności aż do dzisiaj" - Kitase
- system ma być bardziej dynamiczny, ale nie zabraknie też strategii w pojedynkach
- jeden z pomysłów jaki mają to "posługiwanie się kilkoma mieczami jednocześnie"
PS. Nie wiem kto co naopowiadal ze wersja FFVII na PC jest obcieta, ale najwyrazniej nie zdawal sobie sprawy z tego co mowil...
Różnice pomiędzy wersją komputerową, a konsolową są znaczne. Dźwięk na komputerach PC jest w formacie MIDI, a więc niskiej jakości, w przeciwieństwie do wersji na konsole gdzie dźwięk jest "prawdziwy", a nie emulowany. Grafika w wersji PC ma tą wade, iż obraz wyświetlany jest w niskiej rozdzielczości i przy 256 kolorach widoczne są piksele. Wersja na konsole nie posiada tych wad.
Wikipedia się kłania
I rzeczywiście mówiąc o trailerze mówiłem o XIII, ale wydaje mi się że widziałem gdzieś trailer do VXIII- albo to był piękny sen(jak znajdę to na pewno go tu wrzucę)
QUOTE(Enkidou @ 3 09 2006, 12:48)

O fabule i systemie:
- "jest smutna" - Nomura
kocham takie gry ^^
QUOTE(Ader @ 3 09 2006, 12:35)

Natomiast piąte-advent children(SPOILER-te wszystkie miecze-jak podczas walki z sephriotem-SPOILER END
Tworcy FFVERSUS w jednym z wywiadow stwierdzili ze marzy im sie aby walki były tak widowiskowe jak w FF:ACH
Obok MGS4 i Heavenly Sword, najbardziej oczekiwana gra na PS3. Mam nadzieje ze ten trailer ktory ma zostac zaprezentowany na TGS pokaze nam cos z gameplayu (i przypuszczalna date premiery, oby to był rok 2007

)
Lol, co ma gorszej jakosci muzyka i taka sama grafika tylko wyswietlana na monitorze do OBCIETEJ wersji ffvii? Zwracam uwage na slowo OBCIETA, sugeruje jakies braki w zawartosci samej gry, co jest absolutna nieprawda.
Dodatkowo wersja na PC obsluguje dodatkowe efekty, jesli chodzi o liczona grafike. Czyli walki i postacie. Co naprawde MOCNO poprawia odbior tego elementu.
I nie jest to semantyka, tylko uscislanie faktow. Bo wersja na PC jest w niczym obcieta.
Poza tym jest to temat o FFXIII VS. Wiec nei mowimy juz wiecej o FVII na PC. Jesli masz jakies watpliwosci pisz na PM.
Jesli chodzi o FFXIII to imo nie maja po prostu pomyslu co z tym zrobic, stad bardzo enimagtyczna wypowiedz nt gry 'bedzie smutna'. Co to znaczy bedzie smutna? O_o Beda zabijac wszystkich bohaterow po drodze?... Glupi opis
Master Pain
3 09 2006, 21:24
wiesz... moze mowiac smutna mial na mysli to ze bohater wie, ze spotka go smierc na koniec, a mimo to brnie dalej. i kiedy wszystkie znaki na ziemi i niebie mowia inaczej i wydaje sie, ze jednak da sie go uratowac, przeznaczenie go dosiega... .bla bla... cos w ten desen.
W wywiadzie z Dengeki Online była mowa o tym. Pomyślałem sobie, że wkleję tutaj moje tłumaczenie. Może ono być z lekka słabe, ale wierzcie mi, miałem materiał źródłowy (tłumaczenie z angielskiego, nie japońskiego) nie najwyższej jakości.

Ogólnie dość enigmatyczne wypowiedzi:
Na konferencji prasowej podczas E3 powiedziałeś, że głównym motywem maja być "więzi", mógłbyś wyjaśnić o co chodzi?
Nomura: Póki co fabuła jest naprawdę smutna. Możnaby powiedzieć że ból nie pochodzi z powodu więzi, ale z racji tragicznej historii. W grze nie będzie raczej związków miłosnych, ale coś czego się nie spodziewacie.[śmiech] Pewnie myślisz, że zamiast miłości jest przyjaźń, lecz nie można powiedzieć że nie ma tu kobiecych postaci. Fabułę FFv napędzają więzi oraz ból który im towarzyszy. To jego prawdziwa natura.
Kitase: Wspomniałeś że FF Versus może być identyfikowane z głównymi odsłonami [serii FF]. To śmiałe przedsięwzięcie. To coś co od zawsze chciałem stworzyć, ale nie miałem sposobności aż do dzisiaj. W przypadku gier uważano, że tworzy się konkluzję która potem może być kontynuowana. Rzadko słychać głosy jak pokrzepiające może stać się osiągnięcie kulminacyjnego punktu podsumowującego wszystko.
Nomura: Po zapowiedzi pojawiło się dużo pytań na temat mrocznego aspektu fabuły, ale nie jest to coś fajnego["cool" - Tid]. Nie jest to stan kiedy cała fabuła i wszyscy bohaterowie są mroczni. Zawiera ona w sobie ból, jednak to część realistycznego przejawu przyjaźni pomiędzy bohaterami. Historia opowiada o kompanach spędzającyh czas razem i dzielących się szczęściem każdego dnia pomimo swoich zobowiązań.
To chyba wszystko o fabule FFv co zostało powiedziane do dnia dzisiejszego. Szczególnie ważne najprawdopodobniej będą te "zobowiązania". To powinno nam rozjaśnić sprawę.
Sorki, ale znając duet Nomura+Kitase, to ja bym się na sensowną fabułę nie nakręcał. Na prymitywny, ale w gruńcie rzeczy bardzo przyjemny gameplay już bardziej.
Według między innymi GameFront.de, trailer FF Versus XIII będzie dostępny na oficjalnej stronie Square Enix w przyszłym tygodniu tj. 8 grudnia.
Ogólnie jako źródło tej informacji podaje się oficjalną stronę SE, ale szukałem i nie znalazłem tego (na podstronach japońkiego i amerykańskiego oddziału ; chiński i europejski pozwoliłem sobie odpuścić). Może usunęli, ale wątpliwe żeby był to fake, bo nie tylko GF o tym donosiło.
A korzystając z okazji podam info dotyczące FFv które nazbierało się przez ostatni czas. Skopiuję to co napisałem w innym miejscu (z drobnymi zmianami). Wywiad z Dengeki z początku listopada:
"Przedmiotem rozmów był (...) White Engine. W SE mówi się o wersji 2 i 3 tego silnika, ale prace trwają nadal nad wersją 1. Uzasadnienione jest więc oczekiwanie lepszej oprawy wizualnej [od FFv XIII] niż tą którą widzieliśmy na trailerze FFXIII.
Będą "paski" (a przynajmniej jeden) w systemie FF Versus XIII jak zauważył redaktor Dengeki (...). Nomura sugerował (...), że w pojedynkach będzie można używać wielu broni.
Prace nad scenariuszem, co oczywiste, nie są zakończone. Więcej informacji (nt. systemu i świata) możemy się jednak spodziewać >>być może<< w niedalekiej przyszłości."A poza tym:
- oprócz głównego bohatera widzianego do tej pory na wszystkich materiałach dotyczących FFv XIII będzie jeszcze przynajmniej jakaś bohaterka
- według Nomury pojedynki mają przypominać te z Advent Children, a bezimiennemu (na razie) bohaterowi w ich trakcie oczy zmienią kolor na czerwony
No, to by było wszystko.
S-E wkoncu udostepniło ten trailer!
http://ps3.qj.net/Final-Fantasy-Versus-XII...pg/49/aid/75484Jak dla mnie trailer znacznie lepszy niz ten z FFXIII, tam duzo sie działo, tu mamy tylko goscia ktory siedzi, wstaje i to wszystko ;P
Ale moc i klimat bijacy z tego trailera jest ogromny, muzyka jeszcze dodatkow buduje klimat.
To ma byc mroczny FF, oby tak było.
Jak dla mnie trailer znacznie lepszy niz ten z FFXIII, tam duzo sie działo, tu mamy tylko goscia ktory siedzi, wstaje i to wszystko ;P
Ale moc i klimat bijacy z tego trailera jest ogromny, muzyka jeszcze dodatkow buduje klimat.
To ma byc mroczny FF, oby tak było.
Ja sie z toba nie zgodze, ten trailer nie jest lepszy niz 'zwyklej' XIII tyle ze bardziej klimatyczny - to fakt. Ale tak samo ja w przypadku trailera/ow XIII nic nie pokazuje. No spoko niby wiemy jak wyglada glowny(?) bohater (dosc sztampowo - taki S-E style) i zebedzie potrafil 'przyzwac' miecze/bon no ale poza tym nic; nie wiadomo czy mroczny klimat tego trailera bedzie taki w calej grze czy to tylko smutny poczatek do cukierkowej gry

Oby nie, jak dla mnie ten Final moglby byc mroczny i nie opowiadac histori jak to maly chopiec ratuje swiat.
No ale oczekajmy na jakies 'konkrety' - w ogole na jakies info (wiem niby mial byc to smutny Final ale jakos ciezko mi w to uwierzyc)
Pierwsze wrażenie: dla mnie bomba. Faktycznie mało się dzieje, ale pewne pozytywne wrażenie pozostaje. Liczę że w przyszłym tygodniu wypłynie coś nowego nt. tego tytułu. Choćby jakieś info, bo na nowy trailer się nie nastawiam.
MOC.
Bardzo licze na ten tytul. Mam nadzieje, ze bedzie blizszy mojej ukochanej 8 czesci, a nie 10 czy 12.
Enkidou
16 12 2006, 13:04
Jest i nowy trailer FF Versus XIII (ciekawe po co niedawno pokazywali nam ten stary ;p).
“The story of the fantasy where actuality becomes the cause”
(A Hamlet sentence from Shakespeare)
A car arrives, the protagonist sits down in the rear seat.
Something comes from the radio. It says in an empty voice “long continues the cold war with a conclusion…” Thats all they can hear.
The protagonist, after preventing the attack of the enemy with Sawayama's weapon, reflects the attack from the enemy with Sawayama's weapon and entering the enemy's camp on the way. He attacks directly with the weapon and pushes down the enemy.
Even attacks like a cannon is not effective against the protagonist.
When the protagonist clears the enemy in a blink of an eye, the camera suddenly pans up a building. The enemy will probably climb up a rope in the building.
Suddenly, the protagonist goes out from that place, it moves instantaneously and to sky, pushes down the enemy one after another in the position where you threw the weapon, threw instant movement. (I think he talks about actual gameplay)
Blood which is pushed down splash coming out properly, it increases the enemy (Article is commenting on age restriction)
Again, the inside of the building are taken, the casket bucket looks like the enormous pillar in rear of the chair where the protagonist sat down?
“It still does not awake” (It is vague around this)
I
wersja druga tego samego.
BTW: To nie jest chyba dobre miejsce, ale i tak o tym napiszę. W trakcie zwiastuna KH2 Final Mix pojawia się informacja, że prace nad nowym projektem ruszą w 2007 roku. To tyle.
Dwa nowe screeny (oba pochodzą z trailera puszczanego na JF 2007). Tylko dwa, ale niech sprawiedliwości stanie się zadość.
Na skrinach nic nie widac, gdzie sa trailery?! Ja rozumiem ze nie chca pokazywac od razu zeby hype podkrecic ale juz minelo sporo czasu a jedyne co mamy z nowych gier od SE to marnej jakosci screeny i toche 'opowiadan'
Bez sensu...
Enkidou
10 01 2007, 12:14
Trzcina
10 01 2007, 14:58
Jestes pewien ze to dobre obrazki? Bo ja mam jakiegos murzyna i dwie panny...
To dziwne, bo ja mam normalne skany z gry.
Edit: Znaczy z magazynu ;]
Gawlick
10 01 2007, 15:16
No ja tez miałem najpierw jakieś panny ale jak odświezyłem to skany się ukazały
Trzcina
10 01 2007, 15:19
Ok, juz sa ;]
Enkidou
10 01 2007, 20:28
Może to wina Imagevenue. Zazwyczaj po umieszczeniu plików na serwisach tego typu sprawdzam czy wszystko działa, bo bywa z tym różnie. No ale nic, najważniejsze że są.
Uzupełnię te informacje, które podałem wcześniej.
- materiał z gry który pokaże SE ma być "świetny"/ "znakomity"
- rozgrywka ma przypominać KH, ale dojdą nowe elementy
- główny bohater żyję w odizolowanym mieście (królestwie), które pomimo tego jest zaawansowane technicznie; gra zaczyna się mniej więcej w momencie gdy obce siły wkraczają do niego próbując wykraść ostatni kryształ - ma to być jednocześnie początek nowej ery
Final Fantasy Versus XIII (PS3):
System walki ma być podobnie skonstruowany do tego, który widzieliśmy niedawno w Kingdom Hearts. Szykuje się nam więc kolejny jRPG z dużą ilością „AKSZYN!!!11”. W połowie 2007 roku możemy oczekiwać nowego trailer'a który zaprezentuje nowe sceny bezpośrednio z gameplay’u.
Świat i historia:
Opowieść ma miejsce w ostatnim królestwie strzeżonym przez kryształ. To królestwo jest tak wysoce rozwinięte technologicznie, że może sobie pozwolić na odizolowanie się od reszty świata. Poza tym ludzie próbują je chronić za pomocą magii, podczas gdy obcy właśnie wtargnęli do miasta.
To początek walki o ostatni kryształ na ziemi. Początek nowej generacji.
System walki i główny bohater
Nomura podał kilka informacji odnośnie systemu. Jak już dawno przypuszczano gra zbudowana będzie na coś w stylu Kingdom Hearts. Oczywiście do systemu dojdzie mnóstwo nowych elementów, ale pewne jest, iż gra będzie mocno nastawiona na akcje.
Siwy wymiatacz, którego widywaliśmy tak często na skanach i trailerach nie będzie jedynym playable charakterem. Przyjdzie nam pokierować jeszcze przynajmniej dwoma innymi postaciami, które będą posiadać swoje własne umiejętności. Jeśli już przy głównym bohaterze jesteśmy to warto zaznaczyć, iż posiada on dosyć ciekawą „sztuczkę magiczkę”. Używa techniki, która pozwala mu teleportować się tam gdzie leży jego miecz.
Ponadto na serwisie SquareZone.pl przeprowadzono wywiad z Gipsim, który jest super fajnym newsmanem tego sajta i zdradził on, iż czeka niesamowicie mocno na ten tytuł a samo spojrzenie na głównego bohatera przyprawia go o szybsze bicie serca ;]
http://squarezone.pl/Jak dla mnie, najbardziej wyczekiwana gra zaraz obok MGS4.
Enkidou
11 01 2007, 20:20
Trochę screenów z japońskiej prasy. W sumie wszystkie są z trailera pokazywanego na JF2007, ale znalazło się też kilka niewidzianych wcześniej.
http://img71.imageshack.us/img71/4681/up164779up7.jpghttp://img411.imageshack.us/img411/446/up164780te7.jpg
Don_Pedro
11 01 2007, 22:27
Trzcina
11 01 2007, 22:46
I w drugime temacie to samo... Powininem ci do 100% dojechac, aby byc konsekwentym... Ale daruje ci tym razem. Jednak jeszcze jedna wpadka... i bedzie po zawodach, nie bedziesz mial gdzie swojej strony reklamowac.
Final Fantasy Versus XIII
1. Dzięki mocy PlayStation 3, gracze będą mogli brac udział w walkach zróżnicowanych wysokościowo, tak jak na trailerze [ podejrzewamy, że będzie to coś w rodzaju szybkiej zmiany wysokości i pola walki]
2. Gracze będą mogli walczyć u bogu swoich sojuszników, którzy będą posiadać specyficzne umiejętności i broń.
3. W czasie walk będzie można wykorzystać w pełni całe środowisko i jego elementy, zarówno te pod jak i nad postaciami.
4. Nomura i jego team wciąż pracują i testują mechanikę walki. Ponoc nie można będzie swobodnie biegać po całym środowisku pola bitwy, za to wprowadzony będzie jakis dziwny system przemieszczania po nim. Tam gdzie rzucimy (zawiesimy?) miecz, tam przebiegnie postać, coś w tym stylu.
5. Ze słów Nomury wynika, że można się spodziewać czegoś na miarę Kingdom Hearts
Ze słów obu panów wynika, że zarówno grywalne demo FFXIII, jak i nowy, ekstremalnie zajawkowy trailer Versusa, nie sa znowu tak odległymi planami. Być może pojawią się szybciej niż myślimy.
gameonly
Ciesze sie ze bedzie FFvXIII bo dosc juz mam wcielania sie w kobiety(FF X-2 chyba najgorsza czesc z podwojnym FF w tytule).FF XIII znowu kobieta

(juz widze na zagranicznych forach teksty typu: "Lighting has big bOObs" lub "I saw Lighting panties!!!"

).Nie licze ze w Versus walki beda tak dynamiczne jak w Advent Children(a chcialbym

), ale niech nie zmarnuja potencjalu tej gry(sukces i tak bedzie przeciez to seria FF).Nie wiem jak wy ale chcialbym aby do FFvXIII wrocily Limit Break-i z "siodemki",a w FFXIII nie zdziwie sie jak zobaczamy "Period Break-i"
Ciesze sie ze bedzie FFvXIII bo dosc juz mam wcielania sie w kobiety(FF X-2 chyba najgorsza czesc z podwojnym FF w tytule)
A to rzeczywiscie zes sie kobitami w FFach nagral ... Ja wole grac babka niz kolejym bladwlosym dzieciaczkiem.
Sylvan Wielki
28 01 2007, 15:04
No , no . Motyw gdzie w jednej wersji sterujemy poczynaniami dobrych a w innej złych jest przedni i taki .... nie fajnalowy . Choc IMO bedzie tak iz nasza heroina przejdzie w koncu na dobra strone . Aczkolwiek wolalbym nie.
Nie pomyliles tematow? W tej grze gra sie facetem ;]
Chyba pomylił mu sie FF VERSUS XIII z FFXIII
Dr.Czekolada
2 02 2007, 00:17
Oby gra nie skończyła jak FF VII Dirge Of Cerberus, ma potencjał to widać. Zresztą pomyślcie meilibyśmy 2 wspaniałe produkcje które stałyby się must have dla posiadaczy PS3 . Te gry nie mogą być spie..... spartolone... !!.
Np. w Kingdom Hearts 2 było kilka naprawdę niezłych patentów zwłaszcza jeśli chodzi o pojedynki. Pomyśleć co będzie mógł zrobić ten zespół teraz. KH2 ma kilka wad (mniej lub bardziej poważnych), ale wierzę że nie przeniosą się one do FF Versus XIII.
KH2 ma bezapelacyjnie najlepszy system wśród action rpg i w kwestii gameplayu Versus może konkretnie zarządzić. Ale nie czarujmy się, stołek scenarzysty i reżysera zajmą te same osoby, co w przypadku KH2, więc należy się przygotować na festiwal kiczu i absolutnego braku logiki.
Moim zdaniem Rogue Galaxy ma lepszy system od Kingdoma.
QUOTE(Tokar_Sama)
KH2 ma bezapelacyjnie najlepszy system wśród action rpg i w kwestii gameplayu Versus może konkretnie zarządzić. Ale nie czarujmy się, stołek scenarzysty i reżysera zajmą te same osoby, co w przypadku KH2, więc należy się przygotować na festiwal kiczu i absolutnego braku logiki.
Jestem świeżo po przejściu KH2. Całkowicie zgadzam się z tym, że fabuła jest niesamowicie zagmatwana, a sytuacja w moim przypadku była o tyle trudna, że nie miałem styczności z częścią pierwszą. Chain of Memories natomiast ledwo liznąłem (wydawała mi się zbyt schematyczna dlatego odpuściłem). Byłem jak dziecko we mgle. Z drugiej strony ten banał w niektórych momentach mi jakoś niespecjalnie przeszkadzał przyznam szczerze. Teraz czekam na KH3 w każdym bądź razie, jednak mniejsza z tym. Choć liczę, że to i owo zostanie wyeliminowane w kolejnej odsłonie i biorę pod uwagę, że KH jest bardziej specyficznym tytułem dla którego
taka historia będzie znacznie lepiej pasować niż do FF.
Nawiązując do FFv XIII, to mam nadzieję jak podałem w poście powyżej, że SE nie powtórzy niektórych błędów z KH. Nie wiem jak Wam, ale mi na przykład jakoś większość lokacji nie przypadła do gustu. Były zbyt małe, jakakolwiek eksploracja została właściwie niemal całkowicie zmarginalizowana. Ograniczono się do pokonywania drogi z punktu A do B jak po sznurku. Do tego doszło parę questów/mini-gier(?) tu i ówdzie, które nie były zbyt zabawne i pasowały w sumie jak pięść do nosa. Oby te elementy i pomysły (oraz jeszcze kilka innych rzecz o których nie wspomniałem) nie zostały przeniesione tutaj.
Za to niesamowicie podobały mi się ostatnie momenty gry tz. te od ostatniego Save Pointa (nie będę precyzował bo jeszcze ktoś będzie mi miał spoilery za złe). Na co najmniej coś takiego -- tj. na takie pojedynki -- liczę w FFv XIII. Nie wierzę, żeby stało się inaczej i nam tego poskąpiono.
Dr.Czekolada
4 02 2007, 00:24
BTW ciekawostka że S-E tak szybko myśli o ,,kontynuacji" FF XIII. Osobiście licze na to że gra bedzie takim przeciwieństwem podstawowego XIII (nie mam na myśli grywalności/grafy itp

, tylko klimat).
QUOTE(Dr.Czekolada)
BTW ciekawostka że S-E tak szybko myśli o ,,kontynuacji" FF XIII. Osobiście licze na to że gra bedzie takim przeciwieństwem podstawowego XIII (nie mam na myśli grywalności/grafy itp biggrin.gif, tylko klimat).
No właśnie ma być przeciwieństwem, jak twierdzą ludzie z SE. Tylko trudno teraz spekulować kiedy nie wiadomo nawet jaki właściwie ma być ten trzynasty Final.

Info nadal pozostaje skąpe.
No wielkość lokacji w KH2 to jakiś kiepski dowc/ip. Jakbym miał klaustrofobię, to by mi pewno piana na pysk wyskoczyła. Na PS3 coś takiego nie przejdzie, ale biorąc nawet pod uwagę ograniczenia sprzętowe PS2, to w przypadku drugiego Kingdoma śmierdzi mi tu lenistwem i brakiem kreatywności. Grafika KH2 w trakcie gry to owszem, poziom wysoki, ale nie najwyższy i tak się składa, że jest parę gier ładniejszych a do tego oferujących nieporównywalnie większe tereny do hasania.
A z tym scenariuszem to Ci powiem, że ja skończyłem KH i CoM i warstwa fabularna KH2 jakoś nie zyskała dzięki temu na wartości. Wręcz przeciwnie, miałem porównanie i wiedziałem, że w grze z kaczorem donaldem można zbudować fajny klimacik. Ale W KH2 ktoś miał najwyraźniej ambicję stworzenia jakiegoś mega darksajdowego i uber skomplikowanego scenariusza, ale raz, że pasuje to do KH niczym pięść do oka, a dwa, że ktoś tam chyba po prostu przecenił swoje możliwości jako script writera . No i wyszły bzdury.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.