ListuniO
25 08 2007, 10:04
Własnie przeszedłem demko... Jestem na maksa mile zaskoczony... Spodziewałem się jakiegoś nędznego nabijacza kasy a dostałem kolejną , piękna pełnoprawną gre z serii.... Poczułem się jakbym grał w jedynke... ten sam klimat... animacja głównego bohatera jest rewelacyjna... grafika trzyma na maksa wysoki poziom... gra cienia i światła idealnie nastraja... dodac do tego muzyke i dzwięki i śmiało można powiedzieć że nikt nie będzie żałował ani grosza wydanego na tą pozycje... Jeśli oczywiście fabuła będzie też trzymac poziom... po demie nie wiele można się dowiedziec jeśli chodzi o tą kwestie..
pozdrawiam
Don_Pedro
17 09 2007, 18:59
Jako, ze ostatnio cicho zrobilo sie na temat SH:O przedstawiam wam recenzje wersji demo tej gry:
http://www.next-gen.com.pl/index.php?optio...5&Itemid=34Przypominam, ze chodzi o demko, ktore niedawno wycieklo do internetu
^^ nie wiem czy w tej recenzji nie ma błędu. Wydaje mi się że w grze jest możliwość dobicia potworów tzn w demie był już taka opcja. Może sie mylę ale wydawało mi się że nas bohaterek daje z buta leżącemu przeciwnikowi.
Co do samej gry to czekam i czekam żeby wreszcie pograć w horrorek tej klasy co SH (tylko niech nie przesuną daty premiery)
tak. da sie dobijac, czy to z kopa czy np mlotem.
Nie wiem czy tego już ktoś nie wrzucił

Zaryzykuję, bo obraz naprawdę nieziemski, a muzyka... przepiękna, aż żal za serce ściska, że nie mam PSP
SH Origins
Trzeba nadrobic i zakupic konsole bo dla tego tytułu na pewno warto zwłaszcza jak kocha się ta serie bo samo demko i to co z nim scena zrobiła napawa optymizmem
CYTAT(Dante @ 27 09 2007, 11:12)

Trzeba nadrobic i zakupic konsole bo dla tego tytułu na pewno warto zwłaszcza jak kocha się ta serie bo samo demko i to co z nim scena zrobiła napawa optymizmem
nom scena nie przeszla obojetnie obok tego dema

dostepny jest patch 1.1mb dodajacy:
- Automatically detects and replaces the original (encrypted) eboot.bin file with the (unencrypted) boot.bin file (included in the original demo .cso file).
- Automatically patches eboot.bin to allow longer zone and filter names to be used without corrupting the file (essentially allowing any starting location to work properly)
- Allows users to select from 89 different starting locations (via a simple list)
- Allows users to choose any of the 14 secret costumes or revert back to the original Travis costume (via a simple list)
- Rarely crashes for absolutely no reason
Arekcore
3 10 2007, 08:39
czekam na oficjalną premierę tego tytułu... dla takich gier warto mieć PSP:)
Arekcore
3 10 2007, 12:31
oficjalnej daty jeszcze nie ma , niestety data przekładana, możesz sprawdzać na servisie
http://psp-team.pltam chłopaki są dosyć dobrze ogarnięci w temacie i zawsze można cos się dowiedzieć o interesującym tytule
A nie ustalili przypadkiem oficjalnie na 7 listopada? Nic mi nie wiadomo, zeby byla przesuwana w ostatnim czasie.
6-7 listopad ..
Ale chodźmy do chłopaków z team psp oni są tak dobrze ogarnięci że no tak dobrze......
Nic tylko sięgać po informacje
Arekcore
4 10 2007, 08:23
widze że nie można kogoś docenić bo zostanie zaraz skrytykowany i ironicznie podsumowany......
życze sobie tego 7 listopada....
a co do mojego wpisu napisałem cytuje "dosyć dobrze ogarnięci".....
Czy tylko mój rip demka nie ma żadnego intra czy po prostu demko tego nie przewiduje? No i te szumy takie jakby wszystko było widziane przez stary telewizor to też normalna część gry? ;s
CYTAT(Krupier @ 4 10 2007, 12:37)

Czy tylko mój rip demka nie ma żadnego intra czy po prostu demko tego nie przewiduje? No i te szumy takie jakby wszystko było widziane przez stary telewizor to też normalna część gry? ;s
wszystko ok... swoja droga grales w jakakolwiek poprzednia wersje??
W jedynkę ino swego czasu.
no, a w jedynce tez byl taki filtr i mgla

to poprostu zabieg grafikow majacy potegowac klimat, a zarazem... majacy na celu zyskanie kilku klatek animacji wiecej

wiem stary post

--------------------------
ps. SHO juz jest w szarej strefie

edit//
oj cos czuje, ze tej nocy sie nie wyspie xD jak narazie niepodoba mi sie widoczne chrupanie/zwalnianie animacji podczas freeroamingu po miescie...
Hyhy, rety tyle gier ze nie wiem za co się złapać, dzis wpadl koles z miasta na chwile zobaczył, mojego slima, gry, dal mi taka cene ze tylko jelop by odmowił .... a ja na to spier$@^*j

akutalnie jestem w trakcie pobierania dema.
Nadal mam nadzieje na jakiegos residetna na psp
czesio83
6 11 2007, 23:06
CYTAT(nWo @ 6 11 2007, 22:48)

Hyhy, rety tyle gier ze nie wiem za co się złapać, dzis wpadl koles z miasta na chwile zobaczył, mojego slima, gry, dal mi taka cene ze tylko jelop by odmowił .... a ja na to spier$@^*j

akutalnie jestem w trakcie pobierania dema.
Nadal mam nadzieje na jakiegos residetna na psp
po co demo jak juz pelna wersja

jest
dla wybranych
Nieznalazlem pelnej ale jakies demo
I jak dla mnie gierka całkiem kopie zada już czekam na to jak ost pojawi się gdzieś do kupienia albo zdobycia w inny sposób bo z tego co usłyszałem warto.
Arekcore
7 11 2007, 09:45
nie znam osoby z moich znajomych, która posiada psp i żeby nie czekała na ten tytuł... oby w tym kierunku wychodziły na psp tytuły to bedą to najlepsze late tego rewelacyjnego sprzętu jakim jest psp
powiem jedno - w morde, jak ta gra wyglada
pisalem juz to przy okazji pojawienia sie i testowania dema ale co tam... to jest chyba jedyna gra w ktorej przyjemnosc sprawia mi swiecenie latarką po stercie gratow i patrzenie na swiatlocien xD
czesio83
7 11 2007, 15:47
fakt efekt latary jest wypas jeszcze granie w nocy i ze sluchawkami ciary mykaja po plerach az milo
inaczej nie warto grac

tak samo bylo z REZ'em na ps2/dc
czesio83
7 11 2007, 16:37
i maszkary szybko zapylaja wystarczy wyjsc na miasto

i zaraz sie zlatuja i ukatrupione nie znikaja:)
ListuniO
8 11 2007, 12:46
Pograłem troche... Jest teraz w Cedar Grove Sanitarium.... Musze powiedzieć że jako wielki fan SH nie zawiodłem się ani troche jak na razie... Fabuła na razie jest dosyć szczątkowa więc o niej nie mam się co wypowiadać... Ale to co robi wrażenie to klimat który wrócił... Twórcy zapowiadali powrót do korzeni serii i dokładnie to od nich dostaliśmy... Lokacje są rewelacyjne... Szpital co prawda już na maksa oklepany ale zrobił przyjemne wrażenie ale to co jest w wyżej wspomnianym Ceda Grove rozwala na łopatki... CO mi się jeszcze podoba... Przeciwnicy.. Pieliegniarki standardowo są.. Ładnie się poruyszają i atakuja... Również spotkamy znanych z dwójki i filmu zaszytych w workach... Plus jakieś wielkie kawałki mięcha szybko atakujące... i przeciwnik któy mi się najbardziej spodobał to cień z kawałkiem mięcha w klatce... super klimat gdy w powietrzu lewituje taka klatka i tylko światło latarki pokazuje zarys postaci...
Broni jest pełno .. większość z nich jest jednorazowego użytku... Kije...noże się szybko niszczą z kolei...
Zagadki są przyjemne i jak na razie nie stwarzają problemów... Spotkałem nawet Piramidogłowego Juniora...

...
Po 2 godzinach grania stwierdzam ze to jest Mega Hit...
Grafika jak na PSP naprawdę niezła...
czesio83
8 11 2007, 13:25
CYTAT(ListuniO @ 8 11 2007, 12:46)

Pograłem troche... Jest teraz w Cedar Grove Sanitarium.... Musze powiedzieć że jako wielki fan SH nie zawiodłem się ani troche jak na razie... Fabuła na razie jest dosyć szczątkowa więc o niej nie mam się co wypowiadać... Ale to co robi wrażenie to klimat który wrócił... Twórcy zapowiadali powrót do korzeni serii i dokładnie to od nich dostaliśmy... Lokacje są rewelacyjne... Szpital co prawda już na maksa oklepany ale zrobił przyjemne wrażenie ale to co jest w wyżej wspomnianym Ceda Grove rozwala na łopatki... CO mi się jeszcze podoba... Przeciwnicy.. Pieliegniarki standardowo są.. Ładnie się poruyszają i atakuja... Również spotkamy znanych z dwójki i filmu zaszytych w workach... Plus jakieś wielkie kawałki mięcha szybko atakujące... i przeciwnik któy mi się najbardziej spodobał to cień z kawałkiem mięcha w klatce... super klimat gdy w powietrzu lewituje taka klatka i tylko światło latarki pokazuje zarys postaci...
Broni jest pełno .. większość z nich jest jednorazowego użytku... Kije...noże się szybko niszczą z kolei...
Zagadki są przyjemne i jak na razie nie stwarzają problemów... Spotkałem nawet Piramidogłowego Juniora...

...
grafika ryje beret wyglada jak sh2 zagadki sa niezle ale juz sie zaciolem na zagadce z takimi kolorowymi tabletkam co je trza lalkom w jape powkladac
klimat jest za(pipi)isty
ostatnio wysyp sie zrobil hitow na psp jeszcze tylko rezidenta brak
ListuniO
8 11 2007, 14:07
CYTAT(czesio83 @ 8 11 2007, 13:25)

CYTAT(ListuniO @ 8 11 2007, 12:46)

...
grafika ryje beret wyglada jak sh2 zagadki sa niezle ale juz sie zaciolem na zagadce z takimi kolorowymi tabletkam co je trza lalkom w jape powkladac
klimat jest za(pipi)isty
ostatnio wysyp sie zrobil hitow na psp jeszcze tylko rezidenta brak

Tak dokładnie ... z tym też się zgodze... ale wierze że Resident na X360 pozamiata więc nie mam co tak za bardzo narzekać... no i 5 Silent wychodzi też na X360...
CYTAT(Coati @ 7 11 2007, 16:06)

inaczej nie warto grac

tak samo bylo z REZ'em na ps2/dc

bzduuuura, rez odpalony na 2-och 100watowych glosnikach na imprezie, to tez jest klimat, apewniam Cie.
10-iu plasa, a jeden napier.dala poki moze.
Rez odpalony na 2 100 watowych glosnikach w stanie normlanym samemu tez wymiata.
Rez bardzo glosno w samotnosci tez wymiata.
;]
ale nie w srodku dnia kiedy jest jasno, no nie da sie xD ja nie potrafie....
ListuniO
8 11 2007, 16:04
CYTAT(czesio83 @ 8 11 2007, 13:25)

ale juz sie zaciolem na zagadce z takimi kolorowymi tabletkam co je trza lalkom w jape powkladac

Bardzo prosta zagadka... Ale zamiast Ci podać kolejność napisze czym się sugerować... Jedno z pomieszczeń z w którym jest 5 cel jest wskazówką... Trzy pokoje są otwarte i przedstawiają jakąs ceche dla każdej osoby która w tym pokoju mieszkała... Na zewnątrz masz polecenie jakie wydawać leki do jakiego pokoju (są zaznaczone kolorami jak tabletki)...
czesio83
8 11 2007, 16:25
dzieki za podpowiedz bo nie zkumalem ze to trzeba sie itemami w pokoju sugerowac
bo na upadlego wkladalem tak jak bylo na tej kartce z kolorami
pogralem 1,5 godzinki i jestem zachwycony.
Nie sadzilem ze bedzie az tak dobrze, grafika najlepsza jaka chyba widzialem obok gow.
Klimat wrocil, i poprawili nareszcie system walki, ktory teraz jest takze na starcie trroche archaiczny ale juz nie przeszkadza.
oswietlenie... na poczatku gry nie wiedzialem czym sie zzachwycacie, dopiero w pomieszczeniach to zobaczylem, heh milo ze psp potrafi jeszcze rozdziawic u gracza morde ;]
mam pytanko, przed tymi gosciami w miesnych workach co laza po ulicach lepiej spieprzac co? bo chyba sie respawnuja, a szkoda mi apteczek i kijow na nich.
czesio83
8 11 2007, 23:48
jak jest jeden to ubic ale jak juz 2 sie zleci i ta kupa miecha to lepiej w nogibo skubancy szybko biegaja
Na ulicach jest strasznie dużo tych wszystkich stworków więc lepiej je omijac bo wdanie się w walki może się skończyć brakiem medycznego stuffu (ja tak mam)
Jest jakis prosty sposob na tych je*ancow z klatka miast ciala? Tych "cieni" lewitujacych. Atakuja niesamoicie szybko i w sumie tylko gun sie na nich sprawdza. CHyba najbardziej irytujacy przeciwnicy w serii. A lekarstw... jak na lekarstwo:).
wieszak na kroplowki tez sie calkiem dobrze sprawdza
ListuniO
10 11 2007, 11:21
Ja tych popaprańców pięściami lałem... Najbardziej irytujący dla mnie przeciwnik to te kupy mięsa... niby to wielkie a szybkie na maksa i za każdym razem przy spotkaniu dostałem..
4 godziny 16 minut - tyle mam na liczniku po skonczeniu gry. A obwachalem i zajrzalem absolutnie wszedzie. Jedynie z przeciwnikami nie walczylem (kilnalem raptem 40), bo i po co - gdy biega sie z wylaczona latarka, w zasadzie nas nie widza, wiec omijac je mozna jak dzieci we mgle, nawet w ciasnych korytarzach. To najwieksza porazka gry - latwosc.
Natomiast zagadki sa rewelacyjne, A/V kapitalne, podobnie jak sposob opowiadania fabuly, przypominajacy (sam scenariusz zreszta tez) genialne SH2. W polaczeniu z watkami z nieparzystych czesci gry tworzy to bardzo fajna mieszanke. Lepsze AI + 2x dluzszy czas gry = bylaby bardzo, ale to bardzo wysoka ocena.
ListuniO
10 11 2007, 12:18
Dokładnie.. czas gry jest wręcz żałosny... Przechodziłem bez pośpiechu... zbadałem każdy kąt... Zabijałem dużo przeciwinków a zginałem tylko raz jak walczyłem z bossem na końcu....Czas 4 godz. i 38 minut...masakra
Czas.. łatwośc i żałośni bossowie są jedynymi minusami..
A jeśli chodzi o fabułe to ona nie dorasta tej z dwójki do pięt... Jest niezła ale porównywać ją choć troszke z 2 to całkowicie nie trafiona opinia...
Nie mówię o poziomie, tylko o sposobie prowadzenia całej historii. Tajemnica, która kryje się w bohaterzejego przeszłość itd. - nie będę spoilował, ale to wszystko bardzo przypomina SH2. Choć rzecz jasna pod kątem zaskoczenia i ogólnej wartości, Origins ani przez moment nie zagraza dwojce.
ListuniO
10 11 2007, 13:07
Silent Hill:Origins ma jednak coś co przewyższa wszystkie silenty jakie do tej pory sioę ukazały... A mianowicie ścieżke dzwiękowa... W mojej opinii jest najlepszym OST silentowym jaki wyszedł... Świetne podkłady... dużo wokalu... Po prostu masakra... to co nam zeserwowali twórcy przeszło moje oczekiwania....
A tak przy okazji... bałem się troche tego żę za 5 silenta nie bierze się ekipa z japonii tylko z USA i wyjdzie gniot... Origins też nie robili japończycy i wyszło fenomenalnie...
Co do osta to bym się spierał bo najlepszy nie(chyba jeszcze nawet nie wyszedł bo słuchałem tylko ripa z gry). Brakuje mi czegoś takiego jak Theme of laura co długo siedzi w głowie.
Gra za długa nie jest ale dobrze przynajmniej że więcej niz jedno zakończenie
czesio83
10 11 2007, 20:51
czas gry

na psp to jest norma i troche to glupie jak sie lata w kieszeni majac 2 stojaki lampe przenosny telewizorek itp:)
pytanko male czym sie kierowac przy zagadce z pralkom? ta kartka z manualem
Czy to tylko moje wrażenie czy też ten licznik czasu w grze działa jakoś... dziwnie?
Wszyscy narzekają, że ukończenie gry zajęło im +/- 4:30h. Sam rozwaliwszy dopiero drugiego bossa mam na liczniku 2:30h ale dałbym sobie paznokcia uciąć, że przy samej grze (bez zgonów czy pauz) spędziłem znacznie więcej czasu - przynajmniej 4h. Czyżby gra nie liczyła czasu spędzonego w menusach lub też podczas cut scenek i przeglądania mapy?
Nie wiem, o ile moment w którym jestem nie jest już prawie końcem gry to osobiście na czas nie narzekam. Ukończenie poprzednich silentów (poza czwórką, na którą nie miałem cierpliwości) zajęło mi około 6-7h jeśli dobrze pamiętam (dawno to było) ale właściwej zabawy, nie z licznika na koniec.
Z czasem na zabawę krucho niestety, gram od paru dni tylko nocą po około 1-1,5h ale zastrzeżeń nie mam większych prawdę mówiąc. Bawię się dobrze, gra jest ciekawa i godna nazwy Silent Hill (w przeciwieństwie do SH4...). A jak na pozycje na handhelda to już w ogóle super. Zobaczymy jak będzie dalej bo niestety ze strachem kiepsko na tle SH 1 czy 3 (brak sytuacji godnych szafki z kotem czy pomieszczenia z zakrwawionym lustrem itp.)
Zgadza sie - licznik dziala dziwnie. Ale to znak rozpoznawczy SH. W kazdej czesci tak dzialal. Po prostu liczy TYLKO czas w ktorym sie "poruszasz". Np. loadingi miedzy drzwiami czy wejscia do menu musza nie byc liczone. Tak przynajmniej wnioskuje albowiem 1 h gry w dowolnego SH przeklada sie na ok 35-40 min na liczniku gry. Zatem do czasu koncowego mozna doliczyc sobie 1-2h:).
ListuniO
13 11 2007, 13:22
No faktycznie wczesniej o tym nie pomyślałem tylko się zasugerowałem sumą na końcu gry... A faktycznie grałem dłużej... Pierwsza noc ok. 1 godziny... Nastepnego dnia w pracy ok.3 godzin... Nastepna noc ok 1,5 godziny i ostatni dzień w pracy ok 2 godzin... Co daje łącznie około 7,5 godziny...
Może recenzent (Koso) weźmie to pod uwage... napisał że gdyby czas gry byłby dłuższy to ocena by znacznie skoczyła...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.