Od dawien dawna po necie krazyly plotki na temat 5 odslony kultowego cyklu. Wiadomo bylo ze ma sie owa czesc opierac glownie na "wspominkach" stanowiac prequel do calosci, jednak dopiero przed chwila zdalem sobie sprawe ze gre zapowiedziano i przedstawiono na E3, co wczesniej jakos umknelo mojej uwadze. Glownym bohaterem Travis O'Grady - kierowca ciezarowki, ktory przeworzac towar wjezdza do Silent Hill. Bedzie on swiadkiem poczatkow powstania alternatywnej jego wersji (wiecie, wydarzenia z Alessa, Dahlia i calym kultem) co moze byc nadzwyczaj ciekawe, bowiem ow jegomos slynie z tajemniczej przeszlosci w ktorym halucynacje odgrywaly znaczny epizod. Gra wyglada cudnie, po trailerze dostalem padaczki. Toz to niemal jak PS2! problem tylko czy horror sprawdzi sie na tak malym ekranie? Z nowosci - innowacyjny system walki - Barricade system. Opieral sie on bedzie na przesuwaniu roznych przedmiotow (mebli, jakichs gruzow i innych duperelow) celem zabarykadowania sie i odgrodzenia od co bardziej mocarnych przeciwnikow. Moze to byc super pomysl, wyobrazcie sobie ze goni was po jakims zalozmy hotelu Piramidoglowy, a wy w kazdym pomieszczeniu zamykacie za sobe drzwi i zaslaniacie je czym popadnie, a on powoli acz sukcesywnie przebija sie dalej. Panika i walka z czasem jak znalazl. Oczywiscie PH raczej w grze nie wystapi, ale akcje podalem tak, dal przykladu mozliwosci wykorzystania tego patentu. Ale mam nadzieje ze choc gaz-rurke dadza do lapy;). Zapowiada sie ciekawie, a co wy o tym myslicie?
Zapewne masz na mysli Silent Hill Origins, co?
"We got a chance to take a look at this original tale, which reveals the history about what turned Silent Hill into such an incredibly twisted town to begin with."
Czyli, ze to ma byc prequel. Troche nie doczytales ;p
O so chossi?? Przeciez chyba wyraznie napisalem ze to bedzie prequel i ze bedziemy swiadkami powstania alternatywnego SH, czyli wydarzen sprzed pierwszej czesci:). To chyba ty nie doczytales mojego posta;). Tak, chodzi mi o Origins. Konami juz dosc dawno ostrzegalo ze maja zamiar zerwac z numerowaniem swojej serii skupiajac sie na podtytulach, zatem Origins (tytul roboczy) nazywam "piatka".
super, polecam obejrzec trailer:
http://siriusmag.pl/aktualnosc.php?id=1237, muzyka mansona robi, co ?

a swoja droga to swietnie ze poznamy jak SH przeksztalcilo sie w to czym obecnie jest. Dodatkow hypowanie klimatu, jak np granie w opuszczonej szkole pod miaastem bedzie podnosilo przyjemnosci czerpana z gry. Trzeci obowiazkowy tytul, zaraz po MGS: PO i Vice City stories
Jeno mnie denerwuje ze ja doskonale znam cala ta historie:(. Mam nadzieje ze Konami wcisnie dodatkwoe watki o ktoych absolutnie nie wspomnialo we wczesniejszych czesciach gry, zeby akcja byla ciekawa nawet dla fanow, albo wyjadaczy studiujacych Lost Memories. Ja wierze w ten tytul i wlasnie po obejrzeniu tegoz trailera stwierdzilem ze najwyzszy czas na zmiane handhelda (wciaz mam GBA).
szczurek
28 05 2006, 09:40
po trailerze raczej nie wiele mozna powiedziec [tylko, ze ktos kierowcy i jego ciezarowki zrobil po lebkach]. Ot, typowo Cichowzgórzowo.
Martwi mnie jednak sam fakt, czy granie w autobusie, pociagu nie zepsuje troche klimatu? Tak samo brak wibracji. Jakos mi sie nie widzi, zebym jechal na jakies dresiarskie osiedle, zeby podbic sobie poziom adrenaliny we krwi podczas gry;)
Pozyjemy, zobaczymy
Extra, jak najbardziej zamierzam kupic ten tytuł.
A nie znacie może tej nutki z trailerka
?
Pawel1992
28 05 2006, 10:15
Ta a pograj sobie w opuszczonym domu, na cmentarzu, w nocy w ustym pokoju to moze byc lepsze niz granie w jednym miejscu przed tv.
O strach tez sie w sumie w pewnym sensie martwie. Obowiazkowe beda dobre sluchawki, ale czy tak "maly" ekranik bedzie "straszyl"? A kto tu mowil o graniu w Silenta w autobusie?

Wiadomo, ze w tego typu gry ciora sie w domowym zaciszu. Nikt chyba nie zapuszczal silenta na imprezce jako party game, tylko gral wieczorami/nocami, zwykle sam w pokoju albo najlepiej w domu. Tak wiec w SH5 tez nalezy grac w pokoju noca (albo w lozku pod koldra - to bedzie mocne), tudziez w innym ciemnym i osamotnionym miejscu. Wiem, ze to troche mija sie z celem konsolki - gry gdzie popadnie, ale taki urok horroru:). Przynajmniej bedziesz mogl wyjechac po namiot z Silentem;).
O so chossi?? Przeciez chyba wyraznie napisalem ze to bedzie prequel
lol...moglbym przysiadz, ze przeczytalem w twoim poscie co innego... No coz, chyba najwyzszy czas polozyc sie spac po 2 granych nocach ;p
Martwi mnie jednak sam fakt, czy granie w autobusie, pociagu nie zepsuje troche klimatu?
A grasz w jakies inne gry na PSP w miejskim autobusie? Nawet jesli, to nikt Ci nie kaze w nim grac w SH: O.
Tak samo brak wibracji.
To mysle, ze bedzie najmniejszy problem. Wazne, ze gra bedzie sama w sobie budowala klimacik strachu, zaszczucia i nie beda do tego potrzebne wibracje, tylko jakies nowe elementy gameplayu np. Barricade System.
Wiadomo, ze w tego typu gry ciora sie w domowym zaciszu.
Dokladnie. W SH sie gra w nocy, z wylaczonym swiatlem, z sluchawkami na uszach (no chyba, ze ktos ma dobry zestaw glosnikow 5.1 podpiety do PS2). I mysle, ze tutaj raczej nie bedzie inaczej. Noc, psp, sluchawki, fotel i cioranie w SH pelna geba.
Komodo - raczej przestan uzywac SH5, bo taki prequel moznaby co najwyzej nazwaj SH0. Nie ma numerka, jest podtytul, wiec uszanjmy to, bo jeszcze sie okaze, ze prawdziwe SH5 to bedzie, ale na negt-geny i ludzie beda mylic oba tytuly.
To jest Silent Hill Origins
Ta gra nie ma nic wspolnego z SH5!!!
Sory, moj blad. Dokonalem blednej interpretacji. Od dawien dawna juz sie slyszalo pogloski o SH 5 ktore to mialo bazowac na poczatkach, na ukazaniu stworzenia alternatywnego miasteczka. Konami rowniez stwierdzilo ze pewnikiem czesc 5 nie bedzie juz miala numerka tylko podtytul i ze tak ma juz zostal, zatem wywnioskowalem ze to jest wlasnie ta zapowiadana "piatka" (podtytul jest, prequel jest). Dopiero dzis sie dowiedzialem ze "Konami is working on the fifth part in the series at the same time as this PSP prequel." Wiec 2 Silenty za jednym zamachem? Czemu nie, tylko w tym momencie zaczynam sie bac... ale nie samej gry ale o gre. Juz niejedna firma udowodnila ze gry "poboczne" (choc SH origins wcale pobocznym watkiem nie jest) nie posiadajace numerka a jeydnie sam tytul serii z reguly sa do bani (no zobaczecie serie FF w nienumerycznej postaci). Mam nadzieje ze SH odetnie sie od tej strasznej reguly:).
Sunderland
9 07 2006, 19:47
Podoba mi się pomysł z barykadowaniem pomieszczeń.Oby podkręcili klimat na maxa bo wiadomo, że panowie z Konami potrafią.Ale zastanawia mnie fabuła.Bo wątki są już raczej znane i samo stworzenie prequela jest dość odważnym ruchem bo może zburzyć co nieco.Oby tego nie pokręcili za bardzo i trzymali się obranej całości.
Ktoś wie czy jest jakaś szansa na ukazanie się tej gry na duże konsole?A dokładniej na PS2.Jeśli fabuła ma czymś zaskakiwać to powinna wprowadzać nowe wątki, a to byłby dziwny pomysł gdyby jej wtedy nie wydać na duże konsole.
moim zdaniem zadnych szans a jak z grafiką bedzie ??? dobra??
SH Origins raczej się na duże konsole nie pojawi, ale ma być wydana książka opisująca wydarzenia z pierwszej części plus dodatkowy rozdział, który ma "rzucać nowe światło na historię" <-- tak to chyba brzmiało. To może będzie dobra dla tych, którzy PSP nie posiadają.

Na razie tylko w Japonii, ale jak fani nie zawiodą, to może będzie też w zrozumiałym dla większości języku. Książka ma bodaj coś około 300 stron i nie jest zbyt droga. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nie więcej niż 2000 yenów.
QUOTE(Sunderland @ 9 07 2006, 20:47)

Podoba mi się pomysł z barykadowaniem pomieszczeń.Oby podkręcili klimat na maxa bo wiadomo, że panowie z Konami potrafią.Ale zastanawia mnie fabuła.Bo wątki są już raczej znane i samo stworzenie prequela jest dość odważnym ruchem bo może zburzyć co nieco.Oby tego nie pokręcili za bardzo i trzymali się obranej całości.
Ktoś wie czy jest jakaś szansa na ukazanie się tej gry na duże konsole?A dokładniej na PS2.Jeśli fabuła ma czymś zaskakiwać to powinna wprowadzać nowe wątki, a to byłby dziwny pomysł gdyby jej wtedy nie wydać na duże konsole.
Dlaczego dziwny pomysl? Nie rozumiem zupelnie. To co? Konsole przenosne nie kwalifikuja sie jako sprzety pelnoprawne? Nie zdziwilbym sie gdyby ten SH zmierzal np na GBA, ktorego moc nie pozwolila by na zrobienie z niego prawdziwego Silenta (pamieta ktos "jedynke" na GBA? Crap!), ale przeciez PSP potrafi wygenerowac grafike bliska tej z PS2, wiec nie rozumiem czemu mialoby to byc chybionym pomyslem. Zapowiedz Origins ostatecznie przekonala mnie do PSP i jesli wszytsko pojdzie zgodnie z planem, za miesiac powinienem sie zagrywac na tymze sprzecie:). A SH Origins bedzie dobry - SH nigdy nie byl zly. Takie moje glupie zalozenie:). Pomysl z baricade system moze byc ciekawy. Barykadowac sie przed takim piramidoglowym, mialoby klimat (choc rzecz jasna PH nie bedzie z oczywistych przyczyn). Martwi mnie tylko sprawa grafiki. Na razie te screeny niewiele mowia, wiecej bedzie mozna rzec gdy pokaza choc troche czystego gameplayu. Widze poki co, ze nie zapowida sie powrot do korzeni (znow "jasne" lokacje). Bedzie dobrze:).
Sunderland
9 07 2006, 21:38
Właśnie wylookałem trailer i już mam plan.Robie w nocy nożykiem dziurę w Empiku, małe CQC na ochraniarzu (fanie, że ktoś tam będzie) chwytam PSP i zostaje tylko ucieczka w wielkim stylu, ale to opracuje potem.Ale tak serio zastanawiam się czy dla SHO nie kupić swojej pierwszej mini-konsolki.
Co do tej książki to jest great pomysł, ale jakie nowe światło? Oby tego nie popsuli dodając nowe-bezsensowne wątki.
(...)ale chyba nie więcej niż 2000 yenów.
Ile to PLN?
Ale byłem ostrożny co do tej ceny...

Książka kosztuje niecałe 1000 yenów (dokładnie 980), czyli gdzieś 25zł. Jednak może sprawdź jeszcze na własną rękę, bo mogę się mylić.
Pojawi się w pierwszej połowie sierpnia.
Skoro wciaz byles nie przekonany o do kieszonsolek, czas najwyzszy zmienic poglady. O ile GBA nie przekonal wszyskich malkontentow, tak na widok PSP powinni zamilknac na wieku w kwestii "gorszych gier". Ja na nowe SH juz zacieram lapki i mam nadzieje ze wreszcie zacznie sie prawdziwy wysyp gier na PSP i tylko na PSP, bo poki co exluciwow must have nie bylo zbyt wiele. W wiekszosc dalo sie zagrac na duzych konsolach:/.
Sandking
5 08 2006, 14:52
Granie w nocy + słuchawki = sugestywny klimat
Mam nadzieję, że w grze walki będą trudniejsze, bo wtedy częściej będziemy uciekać. A mieszanka ucieczki, muzyki i szybkiego zastawiania wejść do pomieszczeń może zdziałać cuda (palpitacja serca gwarantowana ^^).
Z resztą, ja się cieszyłem z samej konwersji jedynki na PSP, ale nową grą też będe sie cieszył
Po coz robic konwersje pierwszego Silenta, skoro na PSP zmierza emulator PSX'a?

A co do SH Origins (mam nadzieje ze nazwa sie zmieni), to mam nadzieje ze ne bedzie wiele walki. Ba, na bank nie bedzie. W wywiadzie czytalem, ze ludzie po "trojce" domagali sie wiecej walki i... otrzymali w SH4, a koniec koncow ludzie narzekali na nadmiar walki:/. I wez tu dogodz ludziom:). Mam nadzieje ze to barykadowanie sie nie bedzie zastepowalo walki. Ze bedzei to dobrze, ale powinno byc tylko w okreslonych momentach. Np. gdyby Gracza przesaladowal jakis Nemesis czi inny kat ktorego nie da sie zabic. Bo uciekanie przed wzyklymi potworkami moze draznic podczas eksploracji. Zreszta, na bank to jakos rozwiarza. Musza:).
miodny gameplay

i ta mgla, klimat jak z 1

urwane ulice ^^
Sandking
23 08 2006, 17:53
W pewnej chwili miałem łudzące wrażenie, ze to jest Resident Evil 4 ;]
Ardel12
23 08 2006, 23:15
QUOTE(Sandking @ 23 08 2006, 18:53)

W pewnej chwili miałem łudzące wrażenie, ze to jest Resident Evil 4 ;]
Też miałem to odczucie jak zobaczyłem kamerke,a potem ten celownik laserowy. Czyżby Silent miał sie przemienić w bezmyślną rąbanke?? Oby nie!! Grafa jest świetna, ale i tak wszystko rozbije się o klimat, którego jakoś w demie nie zauważyłem.
Mastah27
24 08 2006, 18:57
Zapowiedź:
http://www.gamespot.com/psp/adventure/sile...434&mode=recent-2/3 lokacji w mieście będzie całkowicie nowe, reszta jest już znana z poprzednich części
-jeśli chodzi o grafikę to w demie nie zaimplementowano filtrów charakterystycznych dla serii
-premiera w 2007 roku
Dwa gameplaye:
http://www.gamespot.com/psp/adventure/sile...l?mode=gameplayZ tego co przyuważyłem przez większość czasu poruszamy się w widoku rodem z RE4, tylko w niektórych momentach (jakiś pokój, wąskie przejście pomiędzi budynkami) kamera ustawia się "sajlentowo". Co do klimatu to ja go też niezauważyłem - wygląda mi to na grę w stylu ostatniej "Rezydencji Zła"

.
Bez przesady, nie ma tak zle. Nowy widok niespecjalnie mi przeszkadza. Ot, nie widze nog bohatera. Zadna strata moim zdaniem. Za to nie do konca czaje po co tak dokladny system celowania. Zwiastuje to duzo walki, choc to niedorzeczne bo w wywiadach tworcy zarzekali sie, ze nastepnym razem walki bedzie mniej bowiem w 3 i 4 bylo jej ze duzo. Moze chodzi o to ze amunicji bedzie jak na lekarstwo, stad head shoty moga okazac sie zbawieniem? Wiem, brzmi to troche nie sajelntowo, ale calosc prezentuje sie okazale - kazdy przyzna. Zamglone miasteczko wyglada znakomicie, a i mysle ze klimat bedzie w nim "tradycyjny". Poki co jak dla mnie bomba (tylko ten celownik laserowy...).
Ardel12
24 08 2006, 22:39
Najbardziej ten celownik mi się nie podoba. Walka z bossem i musze walić w konkretny punkt aby go uśmiercić??A może zwykłe bolki też takie coś będą mieli?? A jak chciałbyś zrobiś heada takiemu manekinowi z SL2?? Ten laser i widok mnie odepchnęły. Może jednak wszystko skończy się dobrze i będziemy się cieszyć kolejną doskonałą grą!!
Adamgermany
27 10 2006, 11:22
Mam wrażenie że to RE4. Po piersze kamere i celownik laserowy (ale gierka napewno bendzie świetna)
White Storm
11 12 2006, 14:08
Konami revealed new details on Silent Hill: Origins for PSP:
* The game is developed by Climax, it was originally planned as a remake of Silent Hill 1.
* The story takes place before Silent Hill 1, at the end of story there is a connection to Silent Hill 1
* The flashlight and radio elements will be in the game again, with some emerging changes
* The laser target has been removed, there is a new mechanism to aim at targets
* To manage items, players need to deposit items in crates and return to the same crate to pick up items
* Many scenes from Silent Hill 1 will be in the game, except Toluca Lake district
* There are additional places to explore such as hospital, hotel, theatre, psychological institute and a meat factory
* Composer Akria Yamaoka will provide 15 tunes for the game
* The game is 70% completed, and aiming for a February 2007 release
* The producer is examining a possible PS2 version of the game
* To manage items, players need to deposit items in crates and return to the same crate to pick up items
No Pięknie, Nie Lubiłem Tego w RE a teraz bedzie w SH
niby nic .. ale psychicznie tak torturuje świadomosc ze czegos zapomniałeś ; D
QUOTE(Kimari @ 11 12 2006, 15:51)

No Pięknie, Nie Lubiłem Tego w RE a teraz bedzie w SH
niby nic .. ale psychicznie tak torturuje świadomosc ze czegos zapomniałeś ; D
Przynajmniej nie bedzie celownika laserowego - glownej "wady" gry. Ale drazni mnie troche to, ze gra planowana bylo jako remake, wiec zwiedzimy te same miejscowki co w SH1. Troche to drazniace. Smierdzi mi troche obiema czesciami GTA na PSP.
eee tam. bedzie wymiatało i tak, bo imo jedynka to najlepszy silent jest. więc pośmigać tam na nowo to nic złego... a i miejscówki się dobrze zapowiadają, jakiś teatr pewno z manekinami i tego typu chwytami, instytut dla psychicznych i przetwórnia mięsa... mniam!
Ardel12
14 12 2006, 12:12
Też jestem zdania, że Silent pomiażdży. Tylko mam nadzieje, że nie zrobią jakiegoś głupiego slashera
maciejj
11 04 2007, 16:19
witam
czy ktos moze wie kiedy owa gra zostanie wydana( o ile w ogole)?
Na dzień dzisiejszy mówi się o trzecim kwartale 2007, ale nie jest to żadna pewna data więc może jeszcze ulec zmianie
Coś ruszyło w temacie - dwa nowe filmiki z Silent Hill'a
http://www.gametrailers.com/umwatcher.php?id=58998http://www.gametrailers.com/umwatcher.php?id=59005Zapowiada się bardzo smakowicie, i widać twórcy poczynili pewne zmiany od czasu ostatnich materiałów (koniec z kamerą a'la RE4, i bardzo dobrze). Dla tej gry byłbym skłonny kupić PSP (tylko gdzie ta kasa?

)
wakacje ida , znajdz sobie jakas prace.
a co do Silent Hill , to odzyskalem wiare w to ze gra moze byc dobra, wczesniej widzialem tylko jakis filmik gdzie koles przez pare minut tylko biegal po miescie i zabijał rurką jeden typ zombiaków
Najnowsze trailery pokazują, że odsłona na PSP nie będzie klimatem odbiegać od odsłon na duże platformy, i nie będzie to tępa młócka jak się z początku wydawało. Nie pozostaje nic tylko czekać na premierę, konami nie zdradza zbyt wiele przed premierami swoich gier.
KasiaMajuszka
23 04 2007, 11:53
http://www.gametrailers.com/umwatcher.php?id=59339 Jeśli ktoś jeszcze nie widział najnowszego gameplay. Od siebie dodam że JEST na co czekać. Silent Hill wraca do korzeni...
http://www.youtube.com/watch?v=_bGfkhP2vlUPlastyczność Postaci Jest Troche Fe.. Ale Sie Wie że Do Premiery To Naprawią : D
Pamiętam Psy z MGS na Pierwszych Trailerkach ... (Walce na Patykach)
Uchwycili Loading ... 6 Sekund
CYTAT(KasiaMajuszka @ 23 04 2007, 12:53)

http://www.gametrailers.com/umwatcher.php?id=59339 Jeśli ktoś jeszcze nie widział najnowszego gameplay. Od siebie dodam że JEST na co czekać. Silent Hill wraca do korzeni...
Nooo to sie chwali, prawdziwe Silent Hill. To co Konami zaprezentowało na TGS nie nastrajało optymistycznie, ale widze ze mam kolejny tytuł na PSP ktorego bede musiał dopisac sobie do listy must have...co tylko cieszy
Wiele wywnioskować z trailera nie można ale jasne jest, że wróci klimacik z jedyneczki. Mniam
Premiera jeszcze w tym roku?
KasiaMajuszka
23 04 2007, 18:32
CYTAT(Watsu @ 23 04 2007, 17:38)

Wiele wywnioskować z trailera nie można ale jasne jest, że wróci klimacik z jedyneczki. Mniam
Jest kilka zródeł kiedy premiera, niektóre mówią nawet o maju, a niektóre o pazdzierniku.
Pewnikiem jest raczej że to bedzie 2007

więc już niedługo.
Już zacieram rączki.
CYTAT(KasiaMajuszka @ 23 04 2007, 19:32)

CYTAT(Watsu @ 23 04 2007, 17:38)

Jest kilka zródeł kiedy premiera, niektóre mówią nawet o maju, a niektóre o pazdzierniku.
Pewnikiem jest raczej że to bedzie 2007

więc już niedługo.
Już zacieram rączki.
Dziewczyna i gra w horrory? No no:).
A data premiery pewnie ustatkuje sie gdzies na jesieni. Watpie by byl to maj:P. Chociaz byloby milo. Niemniej Wszystkie Silenty wychodza w podobnym okresie. Z tego co pamietam - SH2 - listoapd, SH3-pazdziernik, SH4- wrzesien. Jakos tak. Wiec i etraz nie powinno byc inaczej.
KasiaMajuszka
23 04 2007, 22:19
Z tego co ja pamiętam sh3 wyszedł w maju 2003(EUR). Nie wiem jak to było z japonią i USA.
PS: No wiem Komodo że to sie nie często zdarza, ale SH to moja ukochana seria od zawsze...

ehh to już 8 lat.
No i jeszcze wiecej filmików.
Naprawdę robią wrażenie.
http://pspupdates.qj.net/Silent-Hill-Origi...pg/49/aid/90216Mnie osobiscie najbardziej interesuje to:
http://shop.gameplay.co.uk/webstore/produc...nt_hill_origins 25 maj?
Ale to raczej nie prawda
hehe... Tak sie jaram tą grą , że chyba kupie(czyt. naprawie) swoje PSP. Taki mały offtopic zarzuciłem ale i tak uważam , iż jedynki z szarego dobrego psx'a nic nie zmiażdży. Kolejne cześci dla mnie nie miały tego coś tej wewnętrznej "fazki" być może to dlatego , że byłem wtedy troszke młodszy. Mam nadzieje , iż ktoś kto tu pisze myśli tak samo jak ja. Choć patrząc na tą produkcję to może(musi?) być hit ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.