Pożyczyłem tutka od kumpla z innego forum

1. Otwieramy program.
2. U góry mamy menu DESKLETY. Klikamy.
3. Wybieramy NOWY.
4. Mamy menu. Jeśli chcemy dodać ikonkę np Nero Burning Rom to klikamy na PidlShortcut i naciskamy DODAJ. (jeśli chcemy dodać np mój komputer/kosz to należy rozwinąć podmenu PidlShortcut np klikając 2x na napis PidlShortcut)
5. Mamy już ikonę na pulpicie (taki biały napis UNNAMED czy tam UNTILTED) Najeżdżamy na nią i naciskamy prawy przycisk myszki i dajemy WŁAŚCIWOŚCI DESKLETU.
6. W zakładce SHORTCUT podajemy ścieżkę (path) do tego naszego nero za pomocą przycisku przeglądaj (browse) (domyślnie jest to C:\Program Files\Ahead\Nero\nero.exe ) i klikamy ZASTOSUJ.
7. Teraz możemy sobie wybrać dowolną ikonę do tego aby odpalało nam sie to nero (gdzie znaleść ikonki? O tym później) Wystarczy w zakładce ICON zaznaczyć "use costom images" i nacisnąć SET IMAGE (i wyszukać ikonkę jaką chcemy dać do nero U mnie jest to korba od roweru )
8. Teraz klikamy zakładkę WYGLĄD i możemy ustawiać sobie nazwę ikony. Wysokość, szerokośc, położenie, kąt nachylenia itp , następnie na dole widać EFEKTY. Wystarczy jakikolwiek wybrać, nacisnąć ZASTOSUJ i najechać myszką na ikonkę na pulpicie
9. W zakładce ETYKIETA możemy robić wiele ciekawych rzeczy z opisami ikonek. Bardzo mi się podoba to, że jak najeżdżam na ikonkę to mi sie pojawia jej opis (wystarczy zaznaczyć opcję "widoczne tylko po wskazaniu kursorem") Czcionkę, jej rozmiar, kolor, tło możemy sobie dowolnie wybierać. Odstęp opisu, z której strony ma być podpis ikonki.