Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Gry z przełącznikiem na 60Hz.
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Maniaczek
Witam!
Niedawno nabyłem po okazyjnej cenie PS2. Uznałem, że dla kilku tytułów warto ją mieć.
Konsolki nie przerobiłem i kupuję do niej oryginały w PAL'u. Interesują mnie tylko najlepsze ekskluzywne tytuły niedostępne na innych konsolach. No i teraz mam pytanko dotyczące kwestii technicznych. Czy istnieje gdzies spis gier wydanych na PS2 w PAL'u, które posiadaja opcję 60Hz? Ewentualnie czy moglibyście (tu kieruję pytanie do osób posiadające konkretne tytuły) udzielić mi odpowiedzi czy wymienione poniżej gry takową opcję posiadają?

- Killzone
- Soul Calibur III
- Final Fantasy X
- Metal Gear Solid 3

Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.S. Jak można było wydać GT4 w PAL'u bez przełącznika na 60Hz (że o progressive scan juz nie wspomnę)? Toż to blamaż!!!
mlokon
Fahrenheit,
Resident Evil 4,
Black

Może nie są to exclusive'y na ps2 ale mają takowy przełącznik (jesli dobrze pamiętam) i wiem, że napewno warte są swej ceny.
Emet
Nie wiem jak MGS3 ale FFX na pewno nie posiada trybu 60Hz.
ghost.
Soul Calibur III - nie wiem, MGS3 i Final - nie, Killzone - nie pamiętam, nie mam jak w tej chwili sprawdzić (pożyczona)

Jeszcze do listy moge dorzucić:

- Ico
- Jak & Daxter (na pewno jedynka, nie pamiętam jak dwie pozostałe, a JAK X nie miałem)
- Herdy Gerdy
- Wipeout Fusion (chociaż tu nie jestem pewien)
Emet
Soul Calibur 3 też ma. I przy okazji mam pytanko. Czy ktoś wie czy ta sprawa z savem, które się "psuje" obowiązuje też w wersji PAL??
dark_grzyb
QUOTE(Emet @ 30 05 2006, 00:01) *

Soul Calibur 3 też ma. I przy okazji mam pytanko. Czy ktoś wie czy ta sprawa z savem, które się "psuje" obowiązuje też w wersji PAL??

Obowiązuje. Starczy, że save z SC3 będzie pierwszy na karcie i powinien być spokój [ja tak mam].
Może nie exclusive ale Silent Hill 3 ma napewno przełącznik na pal/ntsc. Z tego co mi wiadomo to Shin Megami Tensei - Lucifer's Call też ma [aczkolwiek nie na 100% bo nie grałem]
Di_
Soul Calibur 2
Soul Calibur 3
Tekken 4
Tekken 5
Dead or Alive 2
Castlevania: Lament of Innocence
Pro Evolution Soccer 4
Pro Evolution Soccer 5
Megaman X7
Dragonball Z Budokai 3
Shadow The Hedgehod
Virtua Fighter 4: Evolution

Z tych, które pamiętam w tej chwili.
MasterShake
burnout revenge ma
White
A Killzone nie ma. Mają za to Devil May Cry 3 oraz Energy Airforce: Aim Strike.
Maniaczek
A czy "God Of War" posiada takowy przełącznik?
ghost.
uu, niestety... a szkoda
White
Tfu, ftu, wypluwam moje słowa- Killzone jednak ma przełącznik PAL/ NTSC, jak najbardziej. Mea culpa.
Arek_
Burnout3 i 4 też mają 60hz i kupa innych gier.
QUOTE(Maniaczek @ 29 05 2006, 20:50) *

P.S. Jak można było wydać GT4 w PAL'u bez przełącznika na 60Hz (że o progressive scan juz nie wspomnę)? Toż to blamaż!!!

Żaden blamaż!!! A twoja ksywka jest tu idealna: Maniaczek. Otóż nie ma żadnej różnicy między 50 a 60 hz, tylko maniaczki mogą zauważyć więcej fps w 60 hz (niemal niewidoczne!) i gorszą rozdzielczość-pikselozę też niemal niezauważalne.

Cała ta żenująca historia z 50 i 60 Hz wiąże się z pewną lamerską firmą: Namco-"spece" od Tekkena i Ridge Racera. Te lamy tak zrobiły te gry, że w Pal-u są o 20% wolniejsze np. rekordy wykręcone w RR w NTSC są nie do pobicia w Pal-u. Podczas gdy w Burnoucie rekordy są te same, nic dziwnego: PC-towcy zasuwają na swoich złomach i wypasach ze zróżnicowaniem 10fps-100fps (i więcej) i jakoś to 10 razy wolniej nie chodzi na złomach. O ile przychodzą mi do głowy problemy z Tekkenem to RR 20% wolniej to meganieudolność.
White
Ja tam się nie znam, ale jedno wiem: jak odpalam tą samą gre w trybie NTSC, gra jest jakaś ładniejsza- kolory są żywsze i w ogóle smile.gif . Widzę to gołym okiem, a maniakiem nie jestem (może trochę).
szeni
QUOTE(Arek_ @ 3 06 2006, 15:21) *
Otóż nie ma żadnej różnicy między 50 a 60 hz, tylko maniaczki mogą zauważyć więcej fps w 60 hz (niemal niewidoczne!) i gorszą rozdzielczość-pikselozę też niemal niezauważalne.

Nieprawda. Różnica w animacji jest, i to znaczna. Jeśli jej nie zauważasz - trudno, twój problem. W końcu to aż 5/10 klatek. A jeśli chodzi o rozdzielczość - PALowa gra w 60hz nie ma jej niższej niż w 50hz! Zawsze zostaje taka sama, nie ma więc mowy o żadnej 'pikselozie'.
CHINDOOS

Żaden blamaż!!! A twoja ksywka jest tu idealna: Maniaczek. Otóż nie ma żadnej różnicy między 50 a 60 hz, tylko maniaczki mogą zauważyć więcej fps w 60 hz (niemal niewidoczne!) i gorszą rozdzielczość-pikselozę też niemal niezauważalne...

Oj widać widać... Odpal sobie na przykład takiego VF4 najpierw w 60Hz a potem w 50Hz to będziesz miał wrażenie że w drugim przyadku oglądasz slideshow.
Emet
Oj weź przestań. Różnicy w płynności nie widać. Gry 50Hz są poprostu wolniejsze (w 90% przypadków). Na szczęście wszystkie gry na PS3 (tak myślę) będą chodziły w 60Hz (lub będą raczej będą miały taką opcję) bo dla HDTV to bez różnicy (PAL / NTSC).
palo
ja do listy bym jeszcze Primal'a dodał
Maniaczek

Burnout3 i 4 też mają 60hz i kupa innych gier.
QUOTE(Maniaczek @ 29 05 2006, 20:50) *

Żaden blamaż!!! A twoja ksywka jest tu idealna: Maniaczek. Otóż nie ma żadnej różnicy między 50 a 60 hz, tylko maniaczki mogą zauważyć więcej fps w 60 hz (niemal niewidoczne!) i gorszą rozdzielczość-pikselozę też niemal niezauważalne.

Mam PS2 podpięte przez Komponent do TV z obsługą HD.
Gry w PAL'u idą w 576i - obraz jest brzydki. Gry w 60Hz idą w 480i - obraz jest przyjemny w oglądaniu. Natomiast w przypadku progressive scan gry chodzą w 480p (jak każda na Xbox'a) i obraz jest najpiękniejszy.
Wpadnij kiedyś do mnie a zobaczysz różnicę tongue.gif.
sebad
Tu masz liste gier w PALu ,ktore maja przelacznik 50/60hz
Rewet
resident evil 4 ma przełącznik i black
Sztajniec
Mi się wydaje, że jeszcze Silent Hill 3 ma. Nie jest to exclusive PS 2, ale gra jest imo świetna i warta swojej ceny ;]
Cris
Własnie pogrywam sobie w SPARTAN - TOTAL WARRIOR i rowniez ma przelacznik na 60HZ
Sonotori
CYTAT(ghost_spike @ 29 05 2006, 23:47) *
- Jak & Daxter (na pewno jedynka, nie pamiętam jak dwie pozostałe, a JAK X nie miałem)

Jak II ma przełącznik (a nawet progressive scan), 3 i X o ile wiem też mają. The Getaway - i przełącznik, i progressive scan. Wydaje mi się, że gry Capcomu wydane po roku 2001 standardowo mają przełącznik (a więc DMC i Onimusha: Warlords jeszcze nie, ale Onimusha 2 i DMC2 itd. już tak). Na pewno przełącznik jest w Ōkami (a w to trzeba grać).
Niestety bardzo pożytecznej listy, do której ktoś podał tu linka, już pod tym linkiem nie ma. Zapamiętałem stamtąd, że w Kingdom Hearts 1 i 2, a także w Zone of the Enders: The 2nd Runner NIE MA (nie wiem jak w europejskiej Special Edition). Stąd wiem, że Metal Slug Anthology NIE MA przełącznika. (Porównał ktoś wersję PAL z NTSC? Jest różnica tempa?)
P.S. Czy Ratchet & Clank (1, 2 i 3) mają przełącznik?
P.P.S. Dragon Quest: The Journey of the Cursed King NIE MA, ale więcej niż 30 fps chyba nie wyrabia, więc różnica jest czysto BHP-owska, niegameplayowa (podobnie jak w MGS3), choć tego Dragon Questa europejskiego z amerykańskim nie miałem okazji porównać. Zresztą w DQ walki są 100% turowe.
P.P.P.S. Czy jest przełącznik w Odin Sphere? Podobno europejskie wydanie jest w ogóle usprawnione technicznie.
pawel_k
jeszcze jeden przydatne linki
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HD_Enhanced_PS2_games
http://www.hdtvarcade.com/hdtvforum/index....&page=ps2ab
czasem wyniki są jednak rozbieżne, więc tam gdzie się różnią lepiej chyba zapytać, dlatego ja zacznę od gry Prince of Persia: The Two Thrones, na Wikipedii jest napisane że gra ma 480p i 16:9, pod tym drugim linkiem że ma tylko 480p - więc jak jest w rzeczywistości, znajdę 16:9 w opcjach? PoP: SoT i Pop: WW nie miały 16:9 tylko sam 480p więc podejżewam że tak też tutaj jest ale wolę się upewnić smile.gif
Sonotori
Odin Sphere MA przełącznik. Poza tym można włączyć japońskie dialogi (mówione, bo napisy pozostają po ang.). Z tego względu grę polecam szczególnie oglądaczom anime. Rozpoznają seiyuu z wielu znanych bajek... Zwłaszcza jeśli prawdą jest, że wersję PAL zoptymalizowano lepiej od wersji NTSC, wszyscy europejscy gracze powinni uderzać do sklepów po oryginał Odin Sphere. Gra jest boska. Swoją drogą, skoro na takim forum jeszcze nie ma o niej wątku, to forum chyba umiera.
Burgund
Większość gier w PAL'u zawiera prosty kod, który wymusza 50Hz na grze zwalniając ją. Developerzy po prostu olewają sprawę. Jednak w niektórych grach się postarano i 50 Hz działa praktycznie tak samo .
Jeśli masz jakąś grę w 50 Hz i nie ma ona przełącznika na 60Hz to odpal ją Swap Magic'iem ustawiając w nim region na NTSC i już masz 60 Hz w każdej grze.
Re
zakładając że się piraci to tak:)
Burgund
CYTAT(Re @ 5 05 2008, 17:40) *
zakładając że się piraci to tak:)

tak się składa że piracić nie trzeba...
oryginały przez swapa działają bez problemu, więc jeśli chcemy zmienić tylko region to nie ma obaw...
tongue.gif
Paweł_PS
Pro Evolution Soccer 2008 i wcześniejsze
Re
dzięki Burgund żem był wobec tego nie doświadczony w tym temacie bo PSX jak PSX ale PS2 mając na gwarancjach i przy tkaich cenach gier nie opylało mi się kominowaćbiggrin.gif
Metal
Różnica tempa jest w niemal kazdej grze na PS2 między 50 a 60Hz. W takim VF4 w 60Hz czas leci szybciej niz w 50Hz.

Swego czasu dość mocno dostawało się w MGO1 od graczy ze Stanów, bo grali w 60Hz na europejskich kopiach gry. Wychodziły przez to dziwne rzeczy heh.

Edit:
Aha co do VF4 to i w jednym trybie i w drugim sekunda mijała po 60 klatkach animacji. Wniosek z tego, ze sekunda w 50Hz mijała w rzeczywistości po wiecej niż jednej sekundzie smile.gif.
Burgund
CYTAT
Swego czasu dość mocno dostawało się w MGO1 od graczy ze Stanów, bo grali w 60Hz na europejskich kopiach gry. Wychodziły przez to dziwne rzeczy heh.

ekhem... tak się składa, że D.N.A.S. nie pozwala zagrać online na grze, która ma inny region niż konsola na której jest odpalana.
Czyli napisałeś nieprawdę.

Co do tępa gry to różnica jest nie "w niemal każdej grze" tylko w wielu, ale o przeważającej ilości nie ma mowy. Jest wiele gier ze spartaczoną konwersją ntsc->pal, ale jest wiele gier, które działają poprawnie.
Baazyl
Oczywiście nowy Alone ma przełącznik na 60Hz, oraz Battlefield 2 Modern Combat smile.gif
Sonotori
Lista gier na PS2 z przełącznikiem i bez przełącznika. Zastanawia mnie informacja, że Zone of the Enders: The 2nd Runner ma przełącznik, bo w recenzji na Eurogamerze stoi jak byk, że nie ma. Może jest dopiero w PAL-owskiej Special Edition?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.