Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką kamerę wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
dudi
Mam zamiar kupić kamerę cyfrowom, niestety nie moge się zdecydować. Może znacie jakieś kamery cyfrowe godne polecenia? Napiszcie prosze czy nośniki mini DV są dobre, jakczęsto trzeba je zmieniać? Czy może odrazu kupić kanere z slotami na karty pamięci? Mam na oku Canona http://www.canon.com.pl/produkt/kategoria,...V800,p,492.html
Co o nim sądzicie? Jak długo trwa zgrywanie z mini DV na PC (FIRE WIRE)? Wszystko leci w czasie rzeczywistym?
szeni
Kasety mini-DV mają to do siebie, że zgrywasz je na kompa własnie przez firewire w czasie rzeczywistym - tzn że zgranie standardowej godzinnej kasety zajmie Ci nie mniej, ni więcej niż godzinę. Kiedy już zgrasz film, możesz nagrać na niej nowy - jak na zwykłej kasecie, z tym, że z tego co wiem, mini-DV nie ulegają zniszczeniu i jakość filmu będzie zawsze taka sama niezależnie od tego czy nagrywasz na nowej, czy na kilkanaście razy już użytej kasecie. Nie widziałem jeszcze kamery cyfrowej na karty pamięci, z tego co wiem - nie istnieją takie. Nawet jeśli, to godzina filmu w jakości z kamery cyfrowej SD to ok. 2 gb.

Jedna rada - nie bierz Samsunga. Są podobno tanie, może i sprawiają wrażenie porządnych, ale takie nie są. Mi się ostatnio w moim Samsungu zrypał obiektyw.
tewus
ile masz na to pieniedzy?
dudi
Zastanawiam, sie czy odłorzyć z 2500 i kupić kamera z HD, bądź taką która nagrywa bezpośrednio na DVD, Początkowo chciałem wydać około 1500 zeta. Moim celem jest nieliniowy montaż, więc możliwość nagrania dużej ilości filmu, jak i jego szybkie zgrywanie na PC są dlamnie bardzo ważne, ale z drugiej strony jest to moja pierwswza kamera i cieszył bym sie nawet z najprostrzej kamerki za 800 zeta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.