Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z (pipi)m netem.
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Panek
Elo. Niedawno moi starzy wpadli na genialny pomysł że kupią router aby podzielić nasze Chello 2mb/ps na dwa.

Przed tym, 'incydentem', gry przez neta (np. World of WarCraft, w którego się zagrywałem) hulały bez problemowo. Po podłączeniu tego D-Linkowego (D-Link Dl-604 Ethernet Broadband Router) szajsu wszystko stanęło. Nie mogę już grać w WoW, CS'a nie mogę używać nawet Steam'a! Najlepsze jest to, że gdy podłączę modem (jakiś Arris Touchstone, Cable) tak jak poprzednio - czyli bezpośrednio do komputera, to PC łapie neta, ale DALEJ nie mogę grać w ww. tytuły! To jakaś (pipi)a paranoja, zupełnie jakby ten srouter wprowadził virusa który uniemożliwia granie po ODŁĄCZENIU go confused.gif Czytałem na www.PortForward.com jak odblokować porty do przeróżnych programów, że trzeba do tego uzyć Static IP - gdy się tym bawiłem, to neta już w ogóle nie było - nagle padał i dopóki nie zmieniłem opcji na Default, nie działał. Wyłączałem firewall w Windowsie i wszystko firewallo-podobne co tylko wypatrzyłem w PC i dalej nic.

Generalnie potrzebuję oczywiście informacji jak ten problem rozwiązać. Po prostu BŁAGAM o pomoc!

Wymyśliłem sobie możliwe rozwiązania (uwaga: format PC w żadnym wypadku nie wchodzi w grę)

1. Potrzebuję jakiegoś programu, hack'a, exploit'a, który zrobi w mojego routera po prostu pudełko które dzieli łącze na dwa - bez blokowania (pipi)ch portów i bez 100000000 firewalli.
2. Jesli ktoś zna takie urządzenie, które właśnie po prostu rozdziela, bez żadnego crap'u, proszę powiedzieć.

Swoją drogą, zastanawiałem się nad rozwiązaniem sieci, że dwa kompy łączy się za pomocą kart sieciowych. Zapewne ktoś z takiego rozwiązania korzysta, więc mam kilka pytań: Czy można szpilać po necie w gry bez żadnych ograniczeń? Nie ma żadnego blokowania portów ani innego syfu?

Jeszcze raz błagam o pomoc, i zarazem dzięki z góry.
mario87
te static ip to chodzi o to że za każdym razem router przydziele ci inne IP sieci czy o to że chello ma zmienne IP?
jeśli to pierwsze to sprawdz czy masz opcje w routerze przypisania stałego IP w sieci dla karty sieciowej o konkretnym adresie MAC
jak to nie pomorze to sprawdz czy możesz wybrać pule adresów sieciowych z których dostaniesz IP w sieci i jak masz to ogranicz do 2(jesli masz 2 komputery)
jesli chodzi o drugą opcje to nic nie szkodzi, poprostu przekieruj porty do swojego adresu w sieci

jeśli chodzi o adres w sieci to u mnie np. jest 10.0.0.xx
Panek
Tak w ogóle to sorry że dopiero teraz odpowiadam tongue.gif

QUOTE(mario87 @ 10 06 2006, 23:56) *

te static ip to chodzi o to że za każdym razem router przydziele ci inne IP sieci czy o to że chello ma zmienne IP?

Chodzi o to że czytałem o odblokowanu portów na PortForward.com, tam napisali że trzeba do tego sobie zrobić stałe IP. Gdy się tym bawiłem, czyli ustawiałem to krok po kroku według poradnika, internet w ogóle nie działał. A więc po prostu wróciłem do defaultowych opcji. Nie wiem co tam mój srouter mi przydziela, a Chello ma chyba zmienne IP (teraz nie mam jak sprawdzić)?

jeśli to pierwsze to sprawdz czy masz opcje w routerze przypisania stałego IP w sieci dla karty sieciowej o konkretnym adresie MAC
jak to nie pomorze to sprawdz czy możesz wybrać pule adresów sieciowych z których dostaniesz IP w sieci i jak masz to ogranicz do 2(jesli masz 2 komputery)
jesli chodzi o drugą opcje to nic nie szkodzi, poprostu przekieruj porty do swojego adresu w sieci

jeśli chodzi o adres w sieci to u mnie np. jest 10.0.0.xx

Sorry za kłopot, ale można tak jakoś bardziej łopatologicznie? Nie jestem ekspertem w tych sprawach więc nie umiem odpowiedzieć tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.