Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: MS Vista
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Stron: 1, 2
freak.4
Niedawno microsoft udostępnił najnowsza beta wersję swojego OS'a "Windows Visty". Każdy kto zechce może wziąść udział w beta testach pod adresem http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx ktoś chętny? Ja właśnie ściągam tego kolosa (4GB) i fajnie by było wymienić opinie na temat zbugowanej wersji wink.gif

dodam aby nie zniechęcać się rozmiarem pliku poniewaz średnia transferu to 200 kb/s smile.gif serwery Windy robią swoje
g_w_b_b_a
jest wersja PL?? latwo ja pozniej usunac?? bo mam Xp i dalbym sobie Viste to pewnie mialbym Bootmenu gdzie do wyboru byly by 2 windowsy
Firekage
Elo.
Srednia trensferu u mie to 50kB/s,jest tylko jedna wersja visty jesli idzie o jezyk.Nikt sie nie musi rejestrowac aby to zassac,nawet seriale znajdziecie na necie...hehe.Sa 2 visty pod 32 bity i pod 64 bitowe procki.A serio jesli ktos chce sobie na tym podzialac,wg MS minimalny ram to 512,kumple mowili ze 1gb to malo bo na tym chaczy....
Pozdro.
freak.4
Mi się nie tnie pod 512. Mam wersję 64x więc to moze dlatego? No ale nie sądze żeby bity coś zmieniały... Enyłej, nowy Windows stawia na funkcjonalność. Nowy Explorer (nie IE) jest znacznie wygodniejszy i bardziej funkcjonalny. Wszędzie okienka do szukania, no i do tego, szukanie trwa sekundy po ówczesnym z indeksowaniu plików. Zamiast alt+TAB teraz możemy używać [Wind]+TAB które robi rzut 3D naszych uruchomionych aplikacji i możemy w nich przebierać, em.... trudno to wytłumaczyć. W sumie najwięcej zmeiniło się w sprawach interfejsu, szukania, i synchronizowania z różnymi pierdółami typu tablet PC i inne takie. Na razie męcze się z driverami do karty muzycznej, Vista nie chce jej nawet zobaczyć...
Nara

edit

QUOTE(g_w_b_b_a @ 13 06 2006, 22:31) *

jest wersja PL?? latwo ja pozniej usunac?? bo mam Xp i dalbym sobie Viste to pewnie mialbym Bootmenu gdzie do wyboru byly by 2 windowsy

Nie ma wersji PL, są tylko polskie czcionki.
Co do usuwania wystarczy że masz dwie partycje i możesz się przełączać między obydwoma systemami.
sterna
Mi zawiesil sie instalator pidczas usuwania staej partycji i dysk poszedl w pizdu confused.gif
freak.4
:| No bez jaj...
Keymaker
Ale przypal z tym dyskiem...Dlatego uzywam linux'a tongue.gif
Dabman
pld mini iso tez mial jaja... wiec niegadaj !! odpalilem go i sam mi zaczol partycjonowac dysk:| wszystko poszlo do du.... bez pytania sie:)
Pavlus
DirectX jest produktem zamkniętym i własnością Microsoftu. Natomiast OpenGL jest
standardem otwartym a co gorsza (dla MS) wieloplatformowym. Gry oparte na OpenGL elegancko
chodzą pod Linuksem (pod Wine/Cedega) oraz daje się je łatwo przeportować na Linuksa.
Jeśli MS przestanie wspierać OpenGL to producenci sprzętu również (bo windows to ponad 98%
desktopów). W efekcie Linux i inne alternatywne systemy zaczną mieć problemy z obsługą
akceleratorów grafiki 3D i 3D audio bo systemy te nie obsługują DirectX. Bardzo sprytnie
:-(
lukaszek
vista ch.uj
freak.4
...bo? wytłumacz czemu tak sądzisz.
LegionPolski
QUOTE(freak.4 @ 18 07 2006, 22:06) *

moge ja za niego wytlumaczyc? prosze.
Er_WolvEr
QUOTE(LegionPolski @ 1 08 2006, 17:35) *

QUOTE(freak.4 @ 18 07 2006, 22:06) *

moge ja za niego wytlumaczyc? prosze.

Dawaj smile.gif To jest forum, jak Ty zapomniesz cośwpisać, to ktoś (pipi)e
Firekage
QUOTE(lukaszek @ 7 07 2006, 21:25) *

vista ch.uj

Bo koles ma slabe lacze i nie chce mu sie zasysac prawie 4GB,dodatkowo jesli juz zassal to zalamal sie ze ma 256 MB ramu i procesor 1GHz....co przy Viscie jest nie za bardzo swieze...Dodatkowo nie zna angielskiego a polskiej wersji nie ma...ponadto nie zdazyl i nie moze zassac seriala do tego...ponadto tyle tych wersji ze nie wie ktora wziasc.....
Arox
Ohahahahhahehehhe normalnie zaraz pęknę ze śmiechu takiś ty zabawny...
Stachu
QUOTE(Firekage @ 1 08 2006, 19:11) *

QUOTE(lukaszek @ 7 07 2006, 21:25) *

vista ch.uj

Bo koles ma slabe lacze i nie chce mu sie zasysac prawie 4GB,dodatkowo jesli juz zassal to zalamal sie ze ma 256 MB ramu i procesor 1GHz....co przy Viscie jest nie za bardzo swieze...Dodatkowo nie zna angielskiego a polskiej wersji nie ma...ponadto nie zdazyl i nie moze zassac seriala do tego...ponadto tyle tych wersji ze nie wie ktora wziasc.....

Bo koles jezdzi na linuxie i ma du*pie M$

fakju
ejcu
kiedyś było C64 i było cacy...
neospiderman
Normalnie w nawiązaniu do sytuacji zacytuje sobie swój sig tongue.gif :
W 1968 wystarczyła moc obliczeniowa 2 C-64 aby posłać rakiete na księżyc

Teraz 2006 potrzeba siły obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalić Windows Vista

... coś poszło nie tak.
Pawel1992
Hmmm czy jest wogóle sens aby to ściągać przy:

Celeron 2.53ghz, 512 ddr2 ram, radeon 9250 128 mb?
Firekage
QUOTE(Pawel1992 @ 6 08 2006, 10:24) *

Hmmm czy jest wogóle sens aby to ściągać przy:

Celeron 2.53ghz, 512 ddr2 ram, radeon 9250 128 mb?

huh.gif
Serio.Daruj sobie.Wersji najbardziej stabilnej juz z MS'a nie zassiesz(5472) a dodatkowo Vista wymaga leoszej grafiki do efektow oraz at least 1GB ramu.

Sam mam akurat zassana starsza (5382),ktora jest mniejstabilna i moj komp to bez problemu wytrzyma ale po kiego mi to.Mam oryginalnego XP,wiec Vista mnie wali.Zreszta zanim bedzie jakas finalna dobra beta to i tak minie sporo czasu,a zasysac 4Gb nie ma sensu(dodatkowo jesli masz slabe lacze).
il capitano
Ja sobie to padaruje tą viste - na o ma mi żreć kompa pare nowinek xD.

Zostane przy xpeku który mi nie robi fochów.
1giga ramu potrzebuje na stabilną pracę? hmm ja z moimi 768mb nie jestem w stanie stawać w szranki wink.gif
Foxpl
Pelna wersja jest juz dostepna w sieciach p2p. Testowal juz ktos?
mord00k
Ściągnijcie se Glass 2k będziecie mieli to samo co oferuje vista w wyglądzie a ma mniejsze wymagania. Nakładka na XP to jest
stona
Glass2k to fajny progs (sam używam) ale on nie daje tego samego co AERO. On wrzuca tylko przezroczystość okien. AERO to jednak kilka dodatkowych bajerów (systemożernych na maksa).
signap
mam pytanie co do Visty - czy MS zmienil cos w Paincie ? (np. pytanie sie gdy wklejami jakis duzy obrazek bo w XP tego juz nie robi a w 98 robil)
ATG
Ogólnie Vista to kolejny spam od MS który chce wszystkich kontrolować. Jeszcze Dx10 fajnie tylko po to mam kupić Viste, tylko OpenGL oferuje takie same możliwości można powiedzieć dostał update, ale to nie istotne przecież dx10 jest super, wypas.
Zeratul
ok mysle nad kupnem Visty... upgrade Home Premium to w sumie tylko $159, wiec da sie przezyc. Pytanie czy warto...? Skoro malo siedze na kompie w domu... i czy moj komp pociagnie tego kombajna... w sensie takim, ze to w miare ladnie z programami bedzie chodzilo... a mowie o Athlon 64 Xp+ 3400 1Gb RAM, grafa hmm Radeon XT800 (albo 1600) 256Mb (chyba)... cos wiecej trzeba?
stona
Skoro mało używasz kompa to po co Ci nowy OS? XP w zupełności wystarcza i wystarczac powinien przez kilka kolejnych lat.
Pajda
ja nie wiem na co idzie tyle mocy obliczeniowej w viscie. ciekawostka jest fakt ze u znajmoego mialem "przyjemnosc" bawic sie vista odpalona przy pomocy vwmare pod mandriva 2007 powerpack.

znajomy ma kompa w okolicach durona 1300 2 kosci ramu 512+256 i geforce 2 64mb i windows chodzil stabilnie i szybko (szybko jak windows). wiadomo ze nie byo wszystkich wodotryskow ale z tego co widzialem i tak prezentuja taki poziom ze mozna sobie je smialo podarowac.

tak wiec stona dobrze pisze- lepiej narazie sobie podarowac viste, zwlaszcza ze jej premiera odbyla sie niedawno.
Yacek
a mial odpalone Aero czy nie ?
Kazuma-san
http://ati.amd.com/technology/windowsvista...VistaReady.html
Prosta stronka która sprawdzi czy wasz komp nadaje sie do visty
Pajda
QUOTE(Yacek @ 1 02 2007, 19:13) *

a mial odpalone Aero czy nie ?

powiem ci ze nie wiem czym sie charakteryzuje aero ale nie bylo polprzezroczystych okien. z wygladu ogolnie to wygladalo jak vista. wiadomo ze na takim sprzecie nie odpali visty z full efektami ale liczy sie sam dakt ze odpalil, a bezposrednio nie mogl zainstalowac na hdd
Rusek
Ja mam Viste na AMD AThlon 3800+ i 1024 Ramu śmiga jak nie wiem co biggrin.gif biggrin.gif smile.gif
Pajda
jak windows
the_m
Czytam tak sobie te wasze posty i wnioskuje ze nie oplaca sie inwestowac w Viste. Niestety bety nie testowalem, Viste widzialem na obrazkach ale zastanawialem sie nad zmiana XP na Viste, bo XP mnie wkurza, a tak jak sobie poczytalem to zaczynam watpic w sensownosc tego. Krotko czy Vista jest o wiele bardziej funksjonalna niz XP i lepiej mniec Viste niz XP? Czy to naprawde taki wielki krok wprzod jezeli chodzi o Windy?
freak.4
nie, daruj sobie to g,ówno
zolwik777
Ola boga jaki shit.
Siostrzeniec za pieniążki z komunii kupił sobie kompa z Vistą. Wbijam dzisiaj by mu poinstalować co ważniejsze programy, jakieś gry itp.
Zainstalowałem winampa, instaluje alkohol 120% i mi wyskakuje, ze to nie wiedomo skąd czy chce zezwolić na instalacje, nacisnąłem, że tak. I (pipi) zje.bało się. Niebieski ekran jakiś błąd coś tam się odlicza i restart kompa.Po ponownym włączeniu 3 sekundy działa i znowu to samo. Jakie (pipi), młody się biedny popłakał bo czekał niewiadomo ile a tu takie cyrki. Jutro mu XPka instaluje.
Yacek
Instalowales alcohola triala czy wersja scrackowana ? Ta druga czesto jest zawirusowana i jaka zje bana wiec nic dziwnego.
Maiden
No to siostrzeniecowi trzeba było kupić Macintosha.
Goldi69-PL-
CYTAT(zolwik777 @ 28 05 2007, 22:09) *
Ola boga jaki shit.
Siostrzeniec za pieniążki z komunii kupił sobie kompa z Vistą. Wbijam dzisiaj by mu poinstalować co ważniejsze programy, jakieś gry itp.
Zainstalowałem winampa, instaluje alkohol 120% i mi wyskakuje, ze to nie wiedomo skąd czy chce zezwolić na instalacje,

bo on ma 7 lat a alkohol jest od 18 ;P
zolwik777
Typuniu był dzisiaj mu robić i powiedział, że ten alkohol był za starą wersją na Viste i dlatego.
Ja pierdziele jaki zaje.bisty system, jak program nie jest kompatybilny to albo powinien nie pozwolić zainstalować, albo być chociaż dopracowany w takim stopniu by się od razu nie roz.(pipi)ał po jego instalacji.
stona
Miałem to samo kiedyś na XP'ku. To wina z(pipi)anego alcohola, zassałem inna wersje z wiarygodnego źródła i wszystko jest si . Poza tym sprawdź czy Alco w ogóle działa pod Vistą ( zamiast tego zainstaluj mu Deamona - lepszy imho )
McDrive
Mam pytanko dotyczące Visty. Otóż:
O co chodzi tej płycie. Kiedy ją włożę do DVD'ka w PC wyskakuje mi takie oto okienko:
http://img128.imageshack.us/img128/5042/beztytuu4yn7.jpg

Zaznaczę, że mam zainstalowanego XP'ka bez żadnych SP.
neospiderman
CYTAT(McDrive @ 6 09 2007, 16:23) *
O co chodzi tej płycie. Kiedy ją włożę do DVD'ka w PC wyskakuje mi takie oto okienko:

Jest napisane że instalacja nie może być przeprowadzona na aktualnym systemie i żebyś zabootował kompa z płyty i spróbował, tak w wolnym przekładzie oczywiście. wink.gif
McDrive
CYTAT(neospiderman @ 6 09 2007, 18:19) *
CYTAT(McDrive @ 6 09 2007, 16:23) *

Jest napisane że instalacja nie może być przeprowadzona na aktualnym systemie i żebyś zabootował kompa z płyty i spróbował, tak w wolnym przekładzie oczywiście. wink.gif

Wielkie dzięki.
J.D
Orientuje sie moze ktoś czy w Viscie Ultimate jest tzw. opcja ready boost ??? chodzi o wykorzystanie pamieci urzadzenia przenośnego typu pendrive do przyśpieszenia systemu. Wiem ze opcja ta byla dostepna w wersji beta Visty, a jak jest w finalnej ???
stona
Jest.

http://www.omegasoft.pl/?zobacz=578&producent=

...30 sekund z google smile.gif
J.D
CYTAT(stona @ 25 10 2007, 14:18) *

Heh google twoim przyjacielem xD

I jeszcze jedno czy oplaca sie kupić pendrive 1GB czy nawet 2 GB (link) do przyśpieszenia pracy i wydajności systemu (chodzi tez o gry), czy bedzie to równie dobre jak dokupienie RAMu ???

http://www.pendrive.com.pl/index.php/,browse,id_gr,5.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.