Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstydliwy problem mojego GC
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
Beregond
Witam,
od pewnego czasu mam maly problem z moim Gackiem. Jaki? Otoz grajac w niektore gry (nie wszystkie- probowalem w tym znalezc wine ale te gry w ktorych wystepuje taki zonk nie maja ze soba nic wspolnego) ekran nagle robi sie czarny i pojawia sie napis 'An error has occured. Please turn the power off and refer to the Nintendo Gamecube intstruction booklet'. Sek w tym, ze odkupilem go uzywanego kilka m-cy temu od sklepu z grami w Cambridge, (Nie wiem, moze tu chodzi o napiecie?) ktory memorke dorzucil, ale instrukcje niestety juz nie. Chociaz i tak nie sadze, by instrukcja w jakis sposob mi pomogla. Czy ktokolwiek, z Was, czytajacych, nie widzi, w czym moze byc rzecz? Bylbym bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc, ekranik wyskakuje coraz czesciej i bardzo mnie to martwi.

Dziekuje za uwage i pozdrawiam

PS: Aha, zapomnialem dodac, ze w czytniku kreca sie tylko i wylacznie legalne kopie gier, wiec oskarzenie, ze zapchalem swojego Gacka jakimis piratami jest zupelnie bezpodstawne!

Przepraszam za:
-brak polskich znakow
-zasmiecanie forum tym tematem
Nightmare90
Moze przeczyść soczewke lasera wacikiem do uszu. Mozliwa jest takze opcja ze bedziesz potrzebowal wymiany lasera ale to juz w ostatecznosci.

PS.Jak sie nie myle czyszczenie soczewki i ewentualne "podkręcenie" powinno pomoc. smile.gif
Fidel
po co nowy laser wystarczy troche podkrecic:]
Czappi
To jest normalne w GameCube. Pisze o tym nawet w instrukcji. Z moim poprzednim gackiem miałem tak samo, kupilem nowego i tak było odrazu po zakupie. Teraz w nowym nie spotkałem sie z tym. Spróbuj poodłanczać wszystkie kable i powtykać z powrotem, z laserem to nic nie ma wspólnego.
CassSept
Beregond, to może nie być wina GaCka lecz płytki. Sprawdź czy nie ma żadnej, chociaż małej plamce na płytce... ja tak miałem, wystarczyło wyczyścić płytkę i konsola działa bez zastrzeżeń po dziś dzień biggrin.gif
Czappi
Płyt to wina nie jest, moje płyty były idealne a jednak błąd wyskakiwał. Poczytaj o tym w instrukcji, tam coś o tym pisze.
Fidel
w tym senk ze on nie ma instrukcji:] ja zreszta tez
Psychonaut
QUOTE(Czappi @ 12 06 2006, 20:50) *

To jest normalne w GameCube. Pisze o tym nawet w instrukcji. Z moim poprzednim gackiem miałem tak samo, kupilem nowego i tak było odrazu po zakupie. Teraz w nowym nie spotkałem sie z tym. Spróbuj poodłanczać wszystkie kable i powtykać z powrotem, z laserem to nic nie ma wspólnego.

A co? Pomagalo u Ciebie ponowne powtykanie kabli? To wina bledu odczytu danych. Czy to brudna plyta, czy to slaby laser - jedno badz drugie. W przypadku przerobionych gackow i plyt kiepskiej jakosci/ slabego lasera ten problem jest na porzadku dziennym. Jesli to nie plyty, to potrzebny bedzie tweak lasera i po problemie.
Beregond
Pieknie dziekuje wszystkim za odpowiedzi happy.gif

Mnie takze sie wydawalo, ze to blad przy odczytywaniu danych...
Gacek jest nieprzerobiony. Niemniej wydaje mi sie, ze to raczej zabrudzone plyty, niestety choc nie wiem jakbym sie staral, to nie moge je zachowac w dobrej kondycji... sad.gif Osobiscie nie przyjmuje do wiadomosci jak tak solidna konstrukcja jak dziecko Nintendo potrafi w tak brutalny sposob przerwac zabawe z powodu jakiejstam rysy/plamki czy nie do konca czystego lasera. Z tego co wiem w innych konsolach nie ma czegos takiego, w takim wypadku wyskakuje podobny ekranik, ale mozna spokojnie wyjac, przeczyscic plytke/laser i kontynuowac gre tam gdzie sie ja przerwalo! Jesli chodzi o wymiane lasera, to udam, ze nie slyszalem, jest mi to wybitnie nie na reke... Zwlaszcza ze nie bardzo jest co gier kupowac, a na jesien zarzadzi Wii... W kazdym razie ladnie wszystko przeczyszcze i zdam relacje czy pomoglo (nie, zeby to kogos tam obchodzilo, ale... blush.gif ).
Fidel
po co laser kupowac?? podkrec go troche i pujdzie:p

a co do konstrukcji gacka to lepie(pipi)y wywalilo blad niz zawiesilo konsole? tak jak jest w PS2:]
Nightmare90
Beregond wez sobie poszukaj o kalibracji lasera pobawisz sie godzinke z miernikiem i bedzie smigało jak nowe tongue.gif
Beregond
QUOTE(Fidel @ 13 06 2006, 20:10) *

po co laser kupowac?? podkrec go troche i pujdzie:p

a co do konstrukcji gacka to lepie(pipi)y wywalilo blad niz zawiesilo konsole? tak jak jest w PS2:]

Eee... nie wiem, to byl przyklad oparty na Xboxie, chcialem udac madrego, i powiedziec ze na wszystkich current genach tongue.gif Bo grania na PS 2 to ja raczej unikam, ostatnio denerwuje mnie ta platforma...

Aha, wyczyscilem soczewke, przeczyscilem wszystkie plyty (ale sladow po paluchach bylo ninja.gif ), wkladam do czytnika najbardziej problematyczna pod tym wzgledem gre, FIFA 2006... (co ciekawe, zjawisko wystepowalo jedynie w meczach miedzy klubami, w meczach miedzy reprezentacjami wszystko bylo git) Jeden mecz, drugi, piaty... YAY!!! Nic sie nie dzieje!!! happy.gif Jeszcze raz slicznie dziekuje wszystkim za pomoc happy.gif Jakby co to temat IMHO jest do zamkniecia...
bart-blank
Ja mam ten sam problem. Yylko mi wywala każdą grę po około minucie i wyskakuje "An error has occured. Please turn the power off and refer to the Nintendo Gamecube intstruction booklet"

Czytałem cały ten temat i czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak mam podkręcić laser? Bo nie mam pojęcia jak, i skąd mam wziąć klucz jeżeli potrzeba rozkręcić konsolę?
Halcos
Podkręcałka lasera znajduje się za osłoną spodu całego napedu (musisz go zdjąć, żeby się tam dostać). A śrubokręt do odkecenia obudowy zrób z długopisu (imo cienkopisy Stabilo są najlepsze do tego) - roztop go zapalniczką, rozciapanego włóż do dziury ze śrubką, zaczekaj aż zaschnie i kręć smile.gif
bart-blank
ok dzięki, spróbuje, czemu nie

a jak mam podkręcić ten laser ; ) ?
wymiot
http://modthatcube.pxn-os.org/main.htm
guides/adjust the pot...
btw w wiekszoci gackow sie tak dzieje ze po jakims czasie laser cza ustawic... wiec nic dziwnego
sonic100
podkręc Potencjometr....
pewnie masz wartośc grubo ponad 200 Ohm...
skręcaj na początku o 50 ( W DÓŁ!!) jeśli masz grubo powyżej 200 Ohm jeśli nie wiele to do 200 Ohm
jeśli dalej bedzie to samo to o 10 w dół z 2-4 razy a później o 5 w dół
radziłbym ci nie przekroczyć 80 Ohm'ów bo szlak trafi laser
wogóle to nie zniżaj sie poniżej 150 (tak dla pewności bo na tych 80 Ohm pochodziłby pewnie z kilka godzin/dni/tygodni)
miłej zabawy smile.gif
Nightmare90
napewno kolega sobie juz poradził z tym GC przeciez ostatni post był napisany ponad 2 miesiace temu cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.