Pod warunkiem ze masz prezent który jej sie podoba.
Lalalilo
3 09 2007, 22:12
O myślałem że to napisałem
Apropos randek, czy jak podniesiesz s-link którejś z dziewczyn do 10 poziomu, to czy później jak będziesz się umawiał z innymi to jej link nie zamieni się w reversed/broken?
Lalalilo
4 09 2007, 09:40
Ja tam tego nie wiem. Wiem za to że jak w większości JRPG-ów nagle bez ostrzeżenia podskakuje ostro poziom trudności w okolicach 3/4 gry. Gorzej że mam save przed walka i nie moge się podpicować. Grrrrrrrrrrrrrrrr................
CYTAT(Markus @ 4 09 2007, 00:15)

Apropos randek, czy jak podniesiesz s-link którejś z dziewczyn do 10 poziomu, to czy później jak będziesz się umawiał z innymi to jej link nie zamieni się w reversed/broken?
jAk dochodzisz do maksymalnego levelu linka to staje się on niezniszczalny i mozna dana postac olac już. Na wcześniejszych może dojśc do reversed jak przestaniesz się kontaktowac z postacią
diesvindu
4 09 2007, 13:56
moze mi ktos powiedziec czy gdzies mozna kupic itemy, aby odnawiac SP ?
W centrum handlowym kupuje się itemy w aptece jest jescze ten sklepik obok gdzie tez cos jest
itemów do SP kupic nie mozna, przynajmniej ja sie nie spotkałem o_O
gianbuffon
4 09 2007, 15:33
jestem dopiero na 15 poziomie, ale znalazlem duzo itemow do sp w skrzyniach. po prostu trzeba lazic i szukac i wcale nie trzeba nic kupowac. jedynie czego mi brakuje do itemow do odnawiania zycia i zmeczenia. mozna to gdzies kupic? jak to jest w koncu z tymi personami, laczyc je czy nie? mam 5 person na levelach4-5, ja jestem na 8. szkoda, ze nie ma poradnika do tej gry...
O ile się orientuję, zmęczenia nie można leczyć itemami. Przedmioty odnawiające hp można kupić w mieście, np w aptece(pharmacy) w p.mall. Z łączeniem preson bym poczekał, aż dostaniesz możliwość ich zapisywania(encyklopedia), ale jak chcesz to łącz, wszystkie oprócz orpheus`a.
i aspharasa, on tez jest ptrzebny do Cadenzy xD
Itemy odnawiajace SP mozna wymienic za krysztalki w sklepie z antykami w Paulina Male. Ja jestem obecnie na 46 lvl (12x floor) i nie martwie sie w ogole o spki. Skill Cool Breeze (odnawia hpki/spki po walce ~10% (w FAQ to Triumph Breathe i ponoc odnawia 25%, u mnie jak widac troche mniej)) + introvigocostam (odnawia spki w kazdej turze) daja rade ;]
@do kogos kto skonczyl gre
Czy w New Game+ zatrzymuja sie nam persony i social linki? Co przechodzi do kolejnej gry, a co nie.
Info zebrane z forum gamefaqs:
Przechodzi:
- charm, courage, academics
- persony zapisane w encyklopedii
- level gł. bohatera
- niektóre przedmioty(broń, zbroje, itemy za wymaksowanie s-linków)
- pieniądze
Kasują sie:
- levele innych
- s-linki
- persony nie zapisane w encyklopedii
- przedmioty, które noszą na sobie postacie przy finałowej walce/końcu gry
- przedmioty typu medicine, gems, itp
gierka jest całkiem spoko - ale tylko Persony i walka - bo ten motyw z chodzeniem do szkoly i nabijaniem wskaźników to totalne dno....
chodzenie w tą i z powrotem....żadne to sim date i żadne to chociażby w przybliżeniu simsy...tyle tam wkładu gracza i inteligencji ze tak na prawde mogłoby sie to sprowadzić do porannego wstawania i wybierania tylko, ktory wskaznik dziś chcemy by nam podrosnął.
Dlaczego Atlus zawsze coś w swoich grach spieprzy? oni chyba nigdy nie wypuścili w pełni przemyślanego i składnego produktu.
Poza tym szkoda ze gierka jest tak liniowa - szukanie przedmiotów nie sprawia satysfakcji bo bron i zbroja to to samo co w sklepie...zdarzają sie jedynie niewielkie różnice w parametrach.
Więc jedynie persony nadają możliwość kombinowania i stworzenie unikalnej postaci plus dodatkowe questy.
Przynajmniej takie mam spostrzezenia jak narazie przy 13 levelu postaci i 25 poziomie wiezy.
na szczeście to co dla mnie najwazniejsze - czyli system walki jest bardzo fajny i jest tu miejsce na kombinowanie.
CYTAT
Dlaczego Atlus zawsze coś w swoich grach spieprzy? oni chyba nigdy nie wypuścili w pełni przemyślanego i składnego produktu.
Ja wiem? W SMT:Nocturne nie przypominam sobie jakiegoś specjalnie s(pipi)ego motywu

...
Szkoda jednak, jeśli rzeczywiście ta sprawa ze szkołą w Personie niezbyt wyszła. Z drugiej strony, zdania są w tej kwestii podzielone, więc trzeba będzie się samemu przekonać...
Heh, czekam z niecierpliwością na europejską premierę Persony 3....
gianbuffon
5 09 2007, 13:10
1. moglby ktos jeszcze napisac o co chodzi z tym compendium. bo wlasnie to odlokowalem, ale nie wiem co tam tzreba zrobic. rozumiem, ze aby zatrzymac persony trzeba za nie zaplacic. ale dlaczego moge kupic orpheusa na levelu 1, a ja go mam na chyba 6? czy teraz jak wejde do tartarusa to juz nie bede mial tych person? jak wybiore jakas persone pod X jest jakis summon, co to oznacza?
2. jesli chcialbym polaczyc persony ze soba, ktore najlepiej ze soba pasuja? jakie wy laczyliscie?
3. kiedy spedze z kim czas pojawiaja sie karty np magican arcana, hermit arcana itd, u kazdego cos innego. co one oznaczaja, czy to ma wplyw na laczenie person? albo najprosciej: co to i po co sa te arcany:) ??
1.Persony zapisujesz pod opcją register persona a summona to przywołanie jej za kase
2.sprawdż opcje zanim napiszesz bo tam masz pokazane co powstranie z połacznie
3było o tym wcześniej, tak maja wpływ na łacznie person i odblokowywanie nowych
Te karty pojawiaja sie jak nabijesz nowy level w social linku. Im wyzszy level tym wiekszy boost do expa przy fuzji. Przy S.Linku 10 Persona praktycznie leveluje na tyle, ze sama uczy sie wszystkich swoich skilli. Fajniutka sprawa ;]
Lalalilo
5 09 2007, 15:38
He a ja mam na odwrót wolę chodzić do szkoły i podnosić s-linki niż latać po głupim tartarze
Ja tak samo. Tartarus jest nudny ;]
gianbuffon
5 09 2007, 18:25
nie rozumiem o co chodzi z tym przywolywaniem za kase ( summon). jesli dam register to ja juz mam, po co mam ja jeszcze kupowac? moze mi to ktos blizej wytlumaczyc? jeszcze nie zarejestrowalem zadnej persony, bo nie mam kasy. wlasnie wchodze do tartaru i mam dalej te persony. czyli po co je zapisywac? czy je po jakims czasie utrace? jesli je kupie czy zapisze to one beda na tym smym levelu?
i jeszcze jedna sprawa dotyczaca fuzji:
wchodze w opcje i np:
angel + ara =yom... level 9 Hermit
nekomata+ara=lilim level 8 Devil
Pixie + nekomata = level 7Emperor
to na koncu to arkany? co to oznacza?
ktore z nich polaczyc/ktore wy laczyliscie/czy oplaca sie te persony?
A ja mam tez takie pytanko.
Kiedy nasi przyjaciele z druzyny zmienia persony (zalicza jakis upgrade)?
Lalalilo
5 09 2007, 20:24
Automatycznie po pełni w październiku po pewnym wydarzemiu.
@ gianbuffon
Compedium:
Jak już masz compedium, to jak znajdujesz nową kartę persony(po walce) lub jakąś stworzysz(fuzja) to automatycznie zapisują się w compedium. Odnosi się to tylko do person, których wcześniej nie miałeś. Jak chcesz zapisać personę, aktualnie używaną, która jakikolwiek sposób została zmieniona, np osiągnęła następny level/nauczyła się jakiś skilli itp, możesz nadpisać wersję, która jest w compedium. Służy do tego opcja "register persona"(bezpłatna

). Druga opcja:"view compedium", poza informacjami jakie persony odkryłeś pozwala na kupowanie/odzyskanie(summon) person za pieniądze, np jak jakieś zużyłeś do fuzji, albo wyrzuciłeś by mieć miejsce na inne.
Arcana:
Ogólnie mówiąc, persony są powiązane z s-linkami. Kiedy po raz pierwszy rozmawiasz z niektórymi postaciami pojawia się karta z odpowiednim typem persony(np: kumpel z klasy związany jest z typem magician) i informacja:"you have established new social link". Im więcej czasy spędzasz z daną osobą(posiadając personę odpowiedniego typu) levelujesz s-link(max lev 10). Jeżeli stworzysz poprzez fuzje personę tego typu, to automatycznie podniesie się jej level o tyle o ile masz rozwinięty s-link.
Arcana to karty tarota
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarothttp://altreligion.about.com/library/graphics/tarot4.jpgFuzje
Twórz takie persony, jakie są Ci potrzebne. Na początku warto mieć przynajmniej takie, które posiadają agi, garu, zio, bofu.
gianbuffon
6 09 2007, 12:15
aha czyli jak mam te 8 person, to je nie musze kupowac. bo myslalem, ze ktos mi je pozniej zabierze czy cos:) i jak np stworze fuzje pixie i nekomaty i powstanie cos tam, to moge sobie kupic te 2 persony znowu? bo wczesniej ktos pisal, zebym nie laczyl orpheusa i ta lodowa na litere a.. bo maja cadenze. ale jak moge je kupic to o co chodzi?
teraz mam testy w szkole i chyba nie dalem dobrych odpowiedzi ( w faqu nie ma...), lepiej dac load game jak cos, czy nic nie strace waznego jak zle odpowiem?
Lalalilo
6 09 2007, 15:00
Nie przejmuj się testami aż nie będziesz miał academics na 6. I nawet wtedy możesz to olać. Dostajesz tylko badziewne wzmocnienie do Persony (ja np. za często je zmieniam żeby to miało dla mnie sens) jak w jednym będziesz na topie to będziesz mógł po 21 listopada chodzić na randki z Mitsuri ale egazmianów do tego czasu jest chyba 5 więc spokojanie zdążysz jakby coś..
to znaczy co dla Was jest takiego fajnego w tej szkole? przeciez to jest totalnie liniowe i praktycznie zadnego główkowania nie wymaga.
time knight
7 09 2007, 17:41
CYTAT(Lalalilo @ 4 09 2007, 00:43)

Trzeba mieć Chram na 6 i już ona nasz zagada i się kręci. Jak z dziewczyną spotykasz się to po osiągnięciu któregoś poziomu social links możesz dać jej prezent co spowoduje jeszcze szybszy wzrost tego social linku.
Wielkie dzięks.
I oficjalnie mam jeszcze jedno pytanie:
W pewnym momencie otrzymujemy prezent od przyjaciela w postaci gry video. Czytałem na gamefaq, że można na niej czasami zagrać w ,,święta'', o co z tym chodz? Czy faktycznie można grać, jak tak to gdzie?
w niedziele podchodzisz do kompa w swoim pokoju i dajesz Play MMORPG, jedyne co mozna robic to chatowac, szkoda, liczyłen na minigre
W Wakacje i inne dni wolne od szkoły też się da ale zajmuje to cały dzień.
Lalalilo
9 09 2007, 22:06
[Spojler] Hehe a czatujesz ze swoją nauczycielką która nie wie że jesteś w jej klasie i że z chęcią wyrwałaby ... (tu nazwa bohatera). Nieźle się przy tym uśmiałem
[end spojler]
A wie ktoś jak zdobyć plum of dusk (czy coś w tym stylu) Zaczynając grę miałem parę. Gdy umierasz to Cię automatycznie pryzwraca do życia. Teraz jest mi strasznie cięzko walczyć z bossami bo wystarczy jeden death na głównego bohatera i po ptakach. Można gdzies to dostać czy mam szykować się na dalsze frustracje podczas walk???
lalalilo....nawet jak napiszesz "spoiler" to każdy baran kątem oka przeczyta 3 nastepne słowa....ja wiem ze bardzo sie cieszysz ale sie powstrzymuj troche
Plume of dusk dostajesz tyko 10 na początku(w trybie easy) i nie można ich zdobyć więcej.
diesvindu
10 09 2007, 13:53
za to mozna zdobyc homonulcusy, ktore wskrzeszaja naszego glownego bohatera.
ja dzisiaj skonczylem Persona 3. Na liczniku 48h. BARDZO zawiodlem sie na tej grze. Praktycznie akcja w szkole jak i SL sa DO BÓLU liniowe. Wystarczy tylko wciskać X, zeby zdobyc SL

tragedia. Nie mam zamiaru przechodzic tej gry jeszcze raz.

ocena : 6/10
Lalalilo
10 09 2007, 14:29
A jak zdobyć homunculusa???
Homunculus jest nagrodą za wypełnienie zlecenia od Elizabeth(24). Można też je znaleźć czasami w złotych skrzynkach w tartarusie, czy wymienić w Paulownian Mall za klejnoty.
@diesvindu
To chyba sie troche pospieszyles. Ja mam 75h i jestem w listopadzie ;]
gianbuffon
12 09 2007, 12:05
jak stworzyc jacka frosta? w faqu jest napisane, ze musze polaczyc orpheusa i forneusa, ale jak je lacze to w wyniku powstanie cos innego. i czy jesli zrobie fuzje z orpheusem i zeby go odzyskac kupie go z podana kwote, to on bedzie na levelu 1, czy na tym na ktorym go mialem przed fuzja?
Na tym na którym zapisałeś go w książce
gianbuffon
12 09 2007, 14:56
ale jak stworzyc tego jack frosta?? orpheusem i forneusem sie nie da, wiec jak? i jeszcze mam drugie pytanie: mozecie napisac jakie persony laczyliscie, ktore sa najlepsze itd? bardzo prosze o pomoc!
Nie pamietam już dokładnie ale chyba to był Orpheus plus ta persona co przypomina kota(chyba na N).Najłatwiej po prostu sprawdzic wszystkie kombinacje person i się trafi a najlepsze są te po wymaksowaniu social linków
Jack Frost:
Pixie x Apsaras x Nekomata albo
Unicorn x Pixiea tak w ogóle, to:
http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/932312/44370
Stosunkowo latwo jest wymaxowac Tower Social Link (Club Escapada w Evening od czwartku do niedzieli), a Persony tworzone za jego udzialem naprawde daja rade ;]
ciepiel
13 09 2007, 12:21
czy wart zaczynac od persona 3, jesli nie gralem w zadne inne czesci? czy to tak jak z finalami?
Znajomość poprzedników nie jest niezbędna do grania w tą część ale jeżeli masz czas i możliwości (ale innocent sin wyszło chyba tylko po japońsku).
ciepiel
13 09 2007, 21:14
CYTAT(Dante @ 13 09 2007, 14:08)

Znajomość poprzedników nie jest niezbędna do grania w tą część ale jeżeli masz czas i możliwości (ale innocent sin wyszło chyba tylko po japońsku).
aha dzieki za odpowiedz, chyba zagram od razu w 3., bo z kolei slyszalem ze jest najlepsza
gianbuffon
14 09 2007, 14:06
jestem na poczatku czerwca, wlasnie dolaczyla do mnie fuuka i rosmieszyla mnie jedna sprawa: dlaczego ta yukari nie wierzy w duchy, i jak cos sie stanie ( np. w szkole te kroki) to sie tak bardzo boi? a niby co to jest w tym tartarusie? normalka, zadne duchy/potwory? hehe
a teraz pytanko: mam quest, aby stworzyc jack frosta i uzyc dia. stworzylem go, ale on nie ma takiej magii. caly czas go uzywam, bo moze po paru levelach dostanie dia, ale juz jest na L12 (+2) i nic. czy i kiedy on bedzie mial ta magie?
Trzeba było go stworzyć od razu z Dia. Trzeba dobrać odpowiednio Persony i wtedy powinna ta umiejętność być mu przekazana.
Wybierajac persony od nowa, za kazdym razem losuje ci inny skill do fuzji. Dzieki temu teraz wiekszosc moich Person ma Growth3 (dostaje calego expa niewyekwipowany). Super sprawa.
gianbuffon
18 09 2007, 13:31
co oznacza serce przy jednej z moich person? czy fuzje moge robic ile tylko chce, czy sa jakies ograniczenia? bo zrobilem juz 4 fuzje i np nie moge teraz polaczyc pyro jacka z chyba apsaras i jakas jeszcze. tak ma byc, czy po prostu jak juz zrobie jakas fuzje to pozniej z tym samym social linkiem nie moge?
i jeszcze jedno pytanko: orpheus ma u mnie tylko 3 albo 4 umiejetnosci ( z tego 2 ataki- bagi, bash). od 6 leveli zadnych nowych nie dostal, dlatego chcialem zapytac, czy jemu jakies ataki jeszcze przybeda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.