Chyba przyszła pora na temat poświęcony tylko P3 FES

jako, że liczba zmian jest taka, że można potraktować FES jako nową grę....
Od niedawna mam wreszcie moją kopię FES, pograłem narazie w sumie 4h, po dwie na Journey i Answer...Więc co się zmieniło? Na dzień dobry wita nas intro z FES, a później możemy wybrać, czy chcemy grać w Journey czy w Answer. Jeśli wybierzemy Journey to przy opcji New Game możemy wykorzystać stan gry z orginalnej P3 żeby przenieść część rzeczy z P3.
To co przechodzi to: academics/charm/courage, kompendium zresetowane i wszystkie itemy z MAX social linków. Odrazu widać zmiany, bo np car key od Mamoru nie daje nam możliwości fuzji Lucifera ale Halala, widać Atlus kapnął się, że Lucifer z VC i Satan dawali radę xD
Nie przechodzą za to, Levele postaci....tak tak nasz MC jest zresetowany do Lvl 1 i dostaje na otarcie łez 3000 yenów, tak że nawet z kompendium nie można sobie wezwać Persona top tier, bo trzeba normalnie lvlować.
W the Answer, nie ma kompendium, nie ma S.Linków więc Persony trzeba lvlować.....ale żeby cokolwiek zfuzjonować to trzeba się nawalczyć i zebrać karty Personami.
*Co do samej rozgrywki to epizod Aigis jest trudny, zdaje mi się że jest to poziom Hard z normalnej wersji, w trakcie biegania po dungeonie możemy poprosić Fuuke, żeby nam zmieniła jedną z 4 dostępnych muzyczek BGM! to się zdziwiłem na serio, fajny bajer, bo jedna muzyczka jest na gitarach grana i wpada w ucho. Nie wiem czy później jest tych muzyczek więcej bo narazie jestem na pierwszych drzwiach; tak teraz są drzwi, każde prowadzą do innego dungeona.
*Ponadto co zauważyłem to kompletnie zmienione szanse na natychmiastową śmierć od Hama i Mudo, jakby to Junpei powiedział "Believe it or dont!" ale przetestowałem to na Kenie i koleś 6 razy z rzędu nie trafił z Hamy w cienia, który miał weak na light....ciekawe czy działa to w obie strony....
*Inny bajer to "summon" jak za długo walczyłem z jednym cieniem to sobie wezwał kolegę na pomoc....
*Cień na lvlu 24, bił mi Kena na lvlu 25 za 80-100 z physicali....
*Bardzo często nie trafiałem z magii...
*Metis fajnie wygląda, ale jej Voic Acting jest dziwny

choć nie tak zły jak Fuuki.
*Zauważyłem szybsze loadingi,
Ogólnie jest świetnie, w orginale na hard można dostać apopleksji, i to nie tylko z powodu kompendium, gdzie Persony są 4x droższe niż na normal....ale np cowardly maya to prawdziwy potwór.....już nie dawałem rady robić 1 hit KO....trzeba teraz wykorzystywać w pełni All out Attack , który i tak nie daje już praktycznie 99% na killa. No i cienie zaczęły używać skilli statusowych, zauważyłem że lubią zwłaszcza panic....
Coż nie mogę się doczekać, kiedy spotkam się z pierwszym poważnym bossem....o ile dobrze pamiętam to jest to chariot na piętrze 14.....chyba tak

jutro od południa będę mieć czas, żeby pograć więcej.....pogram z kilka godzin, to będe w stanie napisać coś więcej.
PS: jeśli wyjdzie wersja PAL, to kupię do kolekcji no i po to, żeby P4 też wyszło w Europie, przerobić save'y z PAL na NTSC i odwrotnie jest bardzo łatwo....właśnie do FES używam moich PALowskich savów, które przekonwertowałem abym mógł grać w FES bez potrzby nabijania statystyk ~_~;;.
EDIT:
Ah zapomniałem, za uzyskanie MAX we wszystkich S linkach w trakcjie jednej gry dostaje sie item do fuzji Orpheus Kai, który jest Strong na wszystkie ataki i może nauczyć się wszystkiego czego się chce....Ja myśle o czyms takim:
Morning Star
Spell Master
Salvation
Mind Charge
Unshaken Will
Enduring Soul
Victory Cry (uczy sie na lvlu 97)
High Counter
xD