Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PREY
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
aux
Dziś rano pojawiło się nareszcie grywalne demko. Po 11 latach gra jest ukończona i teraz tłoczy się w tłoczni smile.gif Premiera na początku lipca. A tymczasem pogramy sobie w demko, zawiera aż 5 etapów single i waży całkiem przyzwoite 449MB. A jak ktoś jeszcze nie wie co to za gra to polecam rewelacyjny trailer z E3 2005, 12 minut gameplay'a który ryje beret i zachęca do gry. Gra chodzi na mocno ulepszonym silniku Doom3. Jedną z broni będzie wypasiony łuk smile.gif Platformy: PC oraz Xbox360.

Demko:
http://gamershell.com/download_14372.shtml

Filmiki i inne ciekawe materiały:
http://www.3drealms.com/prey/index.html

Stronka oficjalna:
http://www.prey.com

Screeny:
http://www.gamespot.com/pc/action/prey/screenindex.html

12 minut gamaplya'a z E3 2005 (wersja HD, 276MB)
http://www.gametrailers.com/player.php?id=...ype=wmv&pl=game

12 minut gameplay'a z E3 2005 (wersja normal, 88MB)
http://www.gametrailers.com/player.php?id=...ype=wmv&pl=game

Wymagania sprzętowe tej gry: (całkiem przyzwoite jak na taką grafikę)

Minimum:

* CPU Speed: Intel Pentium 4 2.0Ghz / AMD Athlon XP 2000+ processor
* RAM: 512MB system RAM
* Video Card: 100% DirectX 9.0c compatible 64MB video card with latest manufacturer drivers (see supported chipsets below)
* Drive: 8X CD-ROM (standard edition), DVD-ROM (Limited Collector's Edition)
* Hard Drive: 2.2GB of uncompressed free hard drive space
* Sound Card: 100% DirectX 9.0c compatible 16-bit sound card
* Operating System: Microsoft Windows 2000 or XP with latest service pack installed
* DirectX Version: DirectX 9.0c

Recommended:

* CPU Speed: Intel Pentium 4 2.5Ghz / AMD Athlon XP 2500+ processor
* RAM: 1GB system RAM
* Video Card: ATI Radeon X800 series or higher video card with latest manufacturer drivers
* Sound Card: Creative Sound Blaster X-Fi series sound card
* Internet: Broadband internet connection or LAN required for multiplayer

Supported Video Card Chipsets:

*ATI: ATI Radeon 9600 series, ATI Radeon 9700 series, ATI Radeon 9800 series, ATI Radeon X300 series, ATI Radeon X550 series, ATI Radeon X600 series, ATI Radeon X700 series, ATI Radeon X800 series, ATI Radeon X1300 series, ATI Radeon X1600 series, ATI Radeon X1800 series, ATI Radeon X1900 series, or better with latest manufacturer drivers

*NVIDIA: NVIDIA GeForce3/Ti series, NVIDIA GeForce4/Ti, NVIDIA GeForce FX 5800 series, NVIDIA GeForce 5900 series, NVIDIA GeForce 6200 series, NVIDIA GeForce 6600 series, NVIDIA GeForce 6800 series, NVIDIA GeForce 7300 series, NVIDIA GeForce 7600 series, NVIDIA GeForce 7800 series, NVIDIA GeForce 7900 series, or better with latest manufacturer drivers.
Mejm
Pierwsze skojazenia jak przyszly mi na mysl gdy zobaczylem strone Prey'a to: turok, unreal, kosmos i wielka kupa. Pamietam jak bardzo podobaly mi sie pierwsze etapy turoka 2 wsrod przyrody a jak bardzo nienawidzilem ostanich klaustrofoicznych, ciemnych etapow w kosmosie. Jak tylko zobaczylem ze w Prey kolo biega po dziwnych alieniastych korytarach odrzucilo mnie na 100m. Ale z czystej ciekawosci czy mam racje demo zassalem. I powiem tak:
Odrazu widac ze robila to ekipa 3d realms biggrin.gif Bar rzadzi wink.gif Lezka sie kreci jak czlowiek sobie przypomni jak bardzo (jak na owe czasy) interaktywne serdowisko mial duke. Teraz jest podobnie ale czuc ze to engine id software.

Grafa jak to grafa. Q4 normalnie. W max ustawieniach wyglada poprostu ladnie ale nie ma sie czym podniecac.

Gameplay mnie rowniez nie zachwycil. Idziesz, strzelasz, idziesz, strzelasz, rozwiazujesz nieskomplikowana zagadke, idziesz, strzelasz itd. Co jakis czas twoja podroz przerywaja zdarzenia typu: wrzeszczacy czlowiek ciagniety gdzies przez huntersa, dziwna zjawa atakujaca dzieci itd. Sielanka. Dobry patent jest z obcymi i barem (humoru w grze nie brakuje).

Bronie w demie sa tylko alienowate (no moze oprosz klucza francuskiego wink.gif). Nie uswiadczysz shotguna czy bazooki. Szkoda. Zawsze wolalem olowiane pociski od wszelkiego rodzaju laserow. A druga bron to nic innego jak... sami bedziecie wiedzieli odrazu. Luk tyz jest. Ale daleko mu do turokowatego.

Podsumowujac Prey jest tym czego sie spodziewalem przed zagraniem w demo czyli wielkim mixem. Q4 (engine, klimat, mielenie ludzi, obcy), Duke 3d (interakcje, humor, obcy), Turok (bohater, luk, obcy). Napewno nie jest rewolucja. Miejscami jest odtworcza ale i tak chce sie grac. Z checia zobacze jak wyglada pelna wersja zeby przekonac sie czy tworcy w rekawie chowaja jeszcze jakies ciekawe patenty. Ocena na podstawie dema 7+/10
Specu
moje odczucia:

in+
grafa
wyglad statku kosmicznego
grawitacja biggrin.gif
ciekawe bronie
diabelsko szybki multi

in-
'wychodzenie z ciala'- mam wrazenie ze jest takie naciagane jak rozwalanie scian w red faction 2, czyli tylko tam sie naprawde przydaje gdzie tworcy sobie tego zazycza
brak urywanych konczyn xD

nie no, ogolnie po demku wrazenia sa bardzo sympatyczne, czekam z niecierpliwoscia na pelna wersje bo po tym co zobaczylem w gameplayach jest na co czekac biggrin.gif
tewus
wrazenia z obcowania z wersja demo :

plusy:

-wymagania (wbrew temu co myslalem, mozna to odpalic w full detalach i plynnie grac na mid-endowym sprzecie;) )

-grafika/design (niby dooomek ale jednak jakos tak lepiej)

-klimat niezapomnianego Duke Nukem 3D (nie zawsze ale jednak. interakcja z otoczeniem, odzywki bohatera itp)

- niektore pukawki

minusy:

-mi tam smierdzi monotonia...

-male zroznicowanie przeciwnikow

-...czasami mozna sie pogubic (te wszystkie sufity, sciany, bleh...)

-brak urywanych konczyn;)

-ogolnie siakos tak te ostatnie wrazenia zostawia takie dziwne ehh...
Dante
Demko jest całkiem niezłe.
Plusy i minusy były już wymienione więc nie ma co pisać.
Ps. takie pytanko
w tej grze można zginąć??
Mejm
QUOTE(Dante @ 1 07 2006, 09:42) *

w tej grze można zginąć??

Nie mam juz dema na dysku wiec nie sprawdze. Ale o ile pamietam to jak kipniesz w realnym swiecie przenosisz sie do swiata duchow i tam musisz nabic iles pkt zeby sie odrodzic. A czy w swiecie duchow mozna zginac to nie wiem bo nie probowalem wink.gif
ako
Bleee... jak widze engine z Dooma 3 to mnie bierze na wymioty confused.gif

Metal, bump-mapping dookola, ciasne pomieczenia... a fizyka to smiech na sali, choc pod wzgledem fizyki to nawet F.E.A.R. mnie troche zawiodl (HL2 rzadzi po dzis dzien). Jak widze ta grafe a'la Doom to mam dosc. Cale szczescie ze Duke Nukem Forever ma chodzic na Source (dobrze slyszalem?), i to wlasnie w Duke'u widze wielki powrot 3D Realms biggrin.gif

Gameplayowo Prey jest schematyczny i po czasie nudny. Wieeeelki sredniak ta gra.
g_w_b_b_a
Sin tez byl na Source i jakos biednie wygladal
Specu
QUOTE(ako @ 26 07 2006, 18:45) *

Metal, bump-mapping dookola, ciasne pomieczenia... a fizyka to smiech na sali, choc pod wzgledem fizyki to nawet F.E.A.R. mnie troche zawiodl (HL2 rzadzi po dzis dzien). Jak widze ta grafe a'la Doom to mam dosc. Cale szczescie ze Duke Nukem Forever ma chodzic na Source (dobrze slyszalem?), i to wlasnie w Duke'u widze wielki powrot 3D Realms biggrin.gif

Gameplayowo Prey jest schematyczny i po czasie nudny. Wieeeelki sredniak ta gra.

hehahaha

nie wiem co maja metal, bump mapping i ciasne pomieszczenia do enginu laugh.gif
fizyka smiech na sali? staary, ilosc (pipi) latajacego po planszy nie jest wyznacznikiem jakosci fizyki, FEAR MIAZDZY fizycznie hl2. a dn4ever ma ponoc jednak chodzic na twoim 'ulubionym' silniku d3, widac 3drealms dobrze sobie z nim poradzilo w przypadku PREY i wycisneli z niego jeszcze wiecej miodu optymalizujac go tak ze smiga na sprzecie na ktorym d3 by sie udlawil.

gameplayowo to 90% fpp jest schematyczna do bolu, i nie mow ze hl2 sie od tego uwolnil bo chyba padne :}
gierka ma mase miodu ale jest to raczej fpp na raz, gora dwa przejscia. co nie zmienia faktu ze z tych co wyszly w tym roku jest chyba najlepszy.
Firekage
QUOTE(ako @ 26 07 2006, 18:45) *

Ciekawe gdzie ty widziales ta super fizyke w HL2....Rozumiem tych co grali w FERA i o nim tak mowia.Ale fizyka HL2 to nic wypasionego.Ot..gravity gun i cala frajda.....

Nie zgodze sie tez co do silnika D3.Jak ktos mial trupa to i marudzil ze mu sie nie podoba.Moge powiedziec , ze sama gra byla troche nuzaca,ale sam silnik mnie pozytywnie zaskoczyl.Bardzo ladna grafa i ciekawy dizajn leveli.Tego to nawet FEAR moze zazdroscic(niestesty,plansze w nim to porazka,gram w niego drugi raz,stad refleksje).Wracajac do kwesti technicznej D3.Jest masa addonow do niego,dziki ktorym nawet na trupach da sie w nigo grac i wyglada to jeszcze dobrze.

A co do Preya.Wole grac w nigo z 10x z rzedu niz w HL2 drugi raz,i mimo to ze oceniam tylko gameplay Preya po demie.Jest tu akcja.W HL2 jak sie rozkrecalem to albo byl koniec levelu albo nie bylo do czego strzelac.

Dla mnie w kategori Cena....to HL2 jest bieda....mozna miec lepszy FPP za te 80 zl.

A co do schematycznosci Preya.Jak kazdy FPS tak i ten jest do przejscia raz czy dwa.W tej kwesti tylko Deus i Fr Cry sie wyrozniaja.Mozna grac non stop pd nowa(szczegolnie na modach do Deusa z nowa fabula itd).
g_w_b_b_a
maly offtop

do Doom3 jest mod demo ktory zamiania D3 w Quake2 (total conversion) wiec mozna porownac sobie Q4 smile.gif oraz w Dooma 2 (jedynie levele,itp reszta bez zmian procz miniguna smile.gif
Specu
stary, jak dasz linka to bede mega heppi biggrin.gif
a grywal ktos w prey na multi? imo ostry zajob, nie wiadomo co gdzie jest jeszcze bardziej niz w single biggrin.gif
g_w_b_b_a
Q2 http://meanarena.planetquake.gamespy.com/quake2_lostmarine/

classic doom http://cdoom.d3files.com/index.php?option=...id=29&Itemid=15

ps. jest kilka czy moze nawet kilkanacie modow zmienaijace Doom3 w Dooma1/2 wiec konkretnych linkow nie mam hyh.gif
ako
QUOTE(Specu @ 26 07 2006, 19:37) *

hehahaha

nie wiem co maja metal, bump mapping i ciasne pomieszczenia do enginu laugh.gif
fizyka smiech na sali? staary, ilosc (pipi) latajacego po planszy nie jest wyznacznikiem jakosci fizyki, FEAR MIAZDZY fizycznie hl2. a dn4ever ma ponoc jednak chodzic na twoim 'ulubionym' silniku d3, widac 3drealms dobrze sobie z nim poradzilo w przypadku PREY i wycisneli z niego jeszcze wiecej miodu optymalizujac go tak ze smiga na sprzecie na ktorym d3 by sie udlawil.

gameplayowo to 90% fpp jest schematyczna do bolu, i nie mow ze hl2 sie od tego uwolnil bo chyba padne :}
gierka ma mase miodu ale jest to raczej fpp na raz, gora dwa przejscia. co nie zmienia faktu ze z tych co wyszly w tym roku jest chyba najlepszy.

Zdanie o metalu i bump-mappingu bylo wyraznie oddzielone od zdania o engine, to raz. Inna sprawa ze 99% gier na tym silniku wyglada tak samo. W ch*j bump-mappingu i jakies ciasne, metalowe zad*pia. Nawet mod zamnieniajacy Dooma 3 w Quake 2 tak wyglada. Quake 4 tak wyglada. Prey tak wyglada. Duke Nukem Forever tez bedzie tak wygladal (oby nie).

Co do miazdzacej przewagi pod wzgledem fizyki F.E.A.R nad HL2, to nie wyolbrzymial bym az tego tak bardzo. Oba tytuly maja swoje mocne strony, ale jednak HL2 bardziej mnie przekonuje, jest bardziej naturalny. Oczywiscie to tylko moje zdanie. "Fizyka smiech na sali" odnosila sie do Prey/Doom 3/Quake 4, ktore niebardzo maja sie czym pochwalic pod tym wzgledem.

Schematycznosc - Half Life 2 zaliczylem juz 5x, i za kazdym razem odkrywalem cos nowego, jakis inny sposob zaliczenia levelu. W Doom'ie/Prey'u jest ciagle to samo. Ten sam korytaz, te same drzwi do otwarcia, ciagle to samo. Raz mozna przejsc i skasowac na zawsze.

QUOTE(Firekage @ 27 07 2006, 04:15) *

Ciekawe gdzie ty widziales ta super fizyke w HL2....Rozumiem tych co grali w FERA i o nim tak mowia.Ale fizyka HL2 to nic wypasionego.Ot..gravity gun i cala frajda.....

Nie zgodze sie tez co do silnika D3.Jak ktos mial trupa to i marudzil ze mu sie nie podoba.Moge powiedziec , ze sama gra byla troche nuzaca,ale sam silnik mnie pozytywnie zaskoczyl.Bardzo ladna grafa i ciekawy dizajn leveli.Tego to nawet FEAR moze zazdroscic(niestesty,plansze w nim to porazka,gram w niego drugi raz,stad refleksje).Wracajac do kwesti technicznej D3.Jest masa addonow do niego,dziki ktorym nawet na trupach da sie w nigo grac i wyglada to jeszcze dobrze.

A co do Preya.Wole grac w nigo z 10x z rzedu niz w HL2 drugi raz,i mimo to ze oceniam tylko gameplay Preya po demie.Jest tu akcja.W HL2 jak sie rozkrecalem to albo byl koniec levelu albo nie bylo do czego strzelac.

Dla mnie w kategori Cena....to HL2 jest bieda....mozna miec lepszy FPP za te 80 zl.

A co do schematycznosci Preya.Jak kazdy FPS tak i ten jest do przejscia raz czy dwa.W tej kwesti tylko Deus i Fr Cry sie wyrozniaja.Mozna grac non stop pd nowa(szczegolnie na modach do Deusa z nowa fabula itd).

Moze wlasnie o to chodzilo zeby z Gravity-Gunem byla cala frajda. Ale to nie temat o Half Life 2, niewazne.

Silnik Dooma 3 mialem okazje zobaczyc na maksymalnych detalach, bo i sprzet stojacy obok trupem nie jest. Jesli ladna grafa to dla Ciebie bump-mapping, sztywne cienie i takie tam bajerki, to znaczy ze mamy inne gusta smile.gif, natomiast nie wiem jak tu przelknac ciekawy design leveli w D3. Hmmm... Moze ja mialem inna wersje, jakas beta czy cos smile.gif

Jesli chodzi o akcje, to HL2 na Hard tez daje rade. Poza tym jesli chce akcji to odpalam Blacka na PS2 biggrin.gif
Royal
Przelazłem cool.gif. W sumie żadna rewelacja. Trochę ciekawych pomysłów z grawitacją i wychodzeniem z ciała, nieskomplikowana fabuła, ta sama grafika co w Doomie i Quake'u, liniowe parcie przed siebie, bardzo niski poziom trudności i kpina w postaci długości gry (za pierwszym razem w 6-7h? WTF?)...dry.gif Oczekiwałem więcej; myślałem, że z tymi wszystkimi portalami i grawitacją levele będą odpowiednio zakręcone, że czasami nie będę wiedział ocb, że trochę pobłądzę... Lipton - wszystko łatwizna. Przeciwnicy tacy jacyś... standardowi - tu coś pobiega/poskacze, tu pozwisa, tu polata, ten zrobi duże kuku, a ten małe; nic nadzwyczajnego... Nawet zwłoki znikają w ten sam sposób co w Kłeju i Dumie (w pyłek się zamienaiją, odpowiednio zielony i pomarańczowy, w Preju z kolei... niebieski biggrin.gif). Jedyne na co nie ponarzekam to humor (Indianiec rzuca fuckami na prawo i lewo biggrin.gif) i miejscami klimat. Daję 7/10. Niestety obawiam się, że od Prey'a to nawet HL2 lepszy ninja.gif.
Matt3o
Dla mnie gra jest świetna ukończyłem bez problemów poniżej ośmiu godzin ale zabawa była przednia,całe mnóstwo zagadek nowych rozwiązań powoduję że gra jest ciekawsza od innych FPP-ów.
Muza jest Z.a.j.e.b.i.s.t.a gra ma power i to się liczy dla mie jest czymś nowym w tym gatunku!!!
Lecz jak na grę którą robiono 11lat jest biedna, przynajmniej za krótka...
Mackal21
Szczerze mówiąc nie wiem nad czym się tak zachwycają wszytkie gazety i portale(hi HIV).
Prey żywcem przypomina mi Doom 3(kosmos i te sprawy).
Że niby nowarorskie pomysły(grawitacja,nieśmiertelność i możliwość opuszczenia ciała),o ile dobrze pamiętam nieśmiertelność już była w grze Soul Reaver na psx closedeyes.gif
Powoli kończę tą gierkę(całe szczęście bo robi się coraz bardziej monotonna),moja ocena brzmi 7+.
Labik
deleted by labik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.