Don_Pedro
22 06 2006, 22:19
Podczas tegorocznego E3 SONY pokazalo trailer gry o nazwie Afrika...no własnie, czy to gra? czy tylko pokaz mozliwosci nowego dziecka SONY? Szukajmy jakichś świerzych informacji odnośnie projektu japońskiego teamu Rhino... grafika jest naprawdę bardzo ładna, moze cos z tego byc!
Litwin25
22 06 2006, 22:23
Nie masz żadnych linków?
Master Pain
22 06 2006, 22:27
Don_Pedro
22 06 2006, 22:27
One Tiny Afrika Detail
The most mysterious PS3 title of them all has at least one talented staff member.
by IGN Staff
July 12, 2006 - Perhaps the most mysterious PS3 game from Sony's pre-E3 press conference was Afrika. The game's trailer showed realistic views of animal life in what most presumed to be a recreation of the African wild. But aside from that, details on the game were not revealed, and Sony spokespersons were notably shy about giving anything away in subsequent interviews.
Today, thanks to Japan's Weekly Famitsu magazine, we have exactly one tiny bit of information about the game. The magazine reveals that Sony Computer Entertainment's Daisaku Ikejiri has a hand in the game's development. Ikejiri previously worked as producer on Hot Shots Golf 3, 4, Portable and Online.
And that's all we know! We expect further details on the game around the September Tokyo Game Show.
http://ps3.ign.com/articles/718/718190p1.html
Nowe info.
Originally Posted by PS2 Mag
At last! Just what every PS3 naturalist has been waiting for - a savannah simulator. And (we've been waiting to say this for years) it's got the most realistic giraffes we've ever seen. As it stands, there's no sign of anything so course as actual gameplay in this tech-demo, but we're assured it isn't along the lines of Cabela's Big Poacher. Instead, it's a virtual safari enabling animal enthusiasts to get up close to exotic beasts without the risk of a savaging. As a bonus, at the moment, it doesn't seem to be set in the near-future.
So there you have it folks, mystery revealed
hmm...savannah simulator???
Mastah27
8 09 2006, 11:48
Nowy screen:
http://www.watch.impress.co.jp/game/docs/2...08/afrika02.jpgWidzę, że to jakaś nowa taktyka Sony. Jak gra nie wymiata graficznie (HS) to wypuszczamy screeny albo na których nic nie widać, albo z blurem na maksa.
Master Pain
8 09 2006, 12:13
gra powinna byc zakazana, bo uzywaja klonowanych zwierzat - wszystkie zebry wygladaja identycznie

a tak bardziej serio... czy taki produkt moze osiagnac jakis mniejszy czy wiekszy sukces marketingowy? albo chociaz zwrocic koszty produkcji?
Mastah27
8 09 2006, 13:31
QUOTE(Milo @ 8 09 2006, 13:09)

Tyle, że to screen z targów E3, a ja mówię o tych wypuszczanych od tamtego czasu.
OsciBosci
8 09 2006, 13:33
QUOTE(Mastah27 @ 8 09 2006, 14:31)

Tyle, że to screen z targów E3, a ja mówię o tych wypuszczanych od tamtego czasu.
To jest screen z dzisiaj.
QUOTE(killer-san @ 8 09 2006, 13:33)

killer-san oczywiscie nie masz racji.
http://translate.google.com/translate?u=ht...Flanguage_tools
OsciBosci
8 09 2006, 13:54
QUOTE(Hela @ 8 09 2006, 14:37)

QUOTE(killer-san @ 8 09 2006, 13:33)

killer-san oczywiscie nie masz racji.
http://translate.google.com/translate?u=ht...Flanguage_toolsWlasnie ze jest z dzisiaj, tylko pochodzi z trailera i jest w 720p.
ututaj macie zlepek kilku screenów w jednym
Afrika TGS 2006 Trailer
http://www.gameklip.com/v/1543/Nie wiem na czym bedzie polegała ta gra, ale wyglada i porusza sie NIESAMOWICE!
0______________o
PS. Swietna muzyka!
Mastah27
22 09 2006, 08:53
A ja już chyba wiem

. Pod sam koniec filmiku widać kolesia w jeepie, który także prawdopodobnie wcześniej został przegoniony przez nosorożca (w rzeczywistości to pewnie nikt niezaryzykowałby podejścia na taką odległość, ale to przecież gra hehe). Wychodzi więc na to, że będziemy fotografować albo obserwować zwierzaki, chociaż jak to ma wyglądać, żeby się nie znudziło po kilku godzinach nie mam pojęcia.
To ma byc SYMULATOR SAWANNY, moze byc tak jak mowisz (ale mam nadziej ze wymysla cos lepszeg)
A tak w ogole wracajac do tego niesamowitego trailera, na roznego rodzaju forach ludzie nie moga wyjsc z podziwu ze to jest real-time i posiada taka animacje.
Powiem wam ze ostatni raz takiego kopniaka miedzy oczy dostalem ogladajc Eighty Days i Nughty Dog Game.
massssaaa!
Obsolete
22 09 2006, 10:57
Jezeli gra bedzie oferowala strzelanie do malych sloniatek, czy pedzenie jeepem na pelnej szybkosci i przejezdzanie nim stada zwierzat przy wodopoju, to ja w to wchodze. Yay!
jezeli to ma byc tylko lazenie po Afyce i ogladanie zwierzat, nawet w tak ladnej grafice, to ja dziekuje. Btw Hipcio zawodowo ziewa.
Hmm powiem szczerze ze ta gra mnie zauroczyla

Cos w tym jest i nie zgodze sie ze jesli to bedzie cos w stylu zwyklego safari to ludzie tego nie kupia. W Japoni lykna to bez problemu, a i poza jej granicami znajda sie chetni. Pptostu to jest cos innegoo i jesli ktos lubi/kocha zwierzeta to nawet nie bedzie sie zastanawial... a tacy co lubia sobie postrzelac to maja strzelanki do tego... i to w duzej ilosci
Obsolete
22 09 2006, 11:46
lol jasne, ze w Japonii kupia, tam kupuja jeszcze wieksze bzdury;p To jest zaden wyznacznik dobrej gry.
Ja mowie o normalnym, zdrowym czlowieku z PL, ktory majac ps3 i wybor gier, nie wybierze pudelka za 260 zl, po to by ogladac sobie zwierzeta "bo je lubi"...pop.ierdolke Fantavision tez ludzie kupowali, tez byla inna i sluzyla do pokazania mocy konsoli, a ze kupienie tej gry bylo bez sensu (kosztowala tyle ile inne gry, a powinna byc za darmo w pudelku z konsola) to inna sprawa;f
Nie chce jechac po grze, ktorej jeszcze nie ma (w sumie stricte gameplayu tez nie..ale obstawiam ,ze bedzie sie chodzilo w fpp, ogladalo scenerie i robil ozdjecia zwierzetom, by je pozniej wydrukowac w elo drukarce sony, przeniesc do elo psp i pochwalic sie kumplom, a nawet uzyc elo eye toya i wsadzic swoja morde do gry), ot tak sobie ironizuje, zycze "Afryce" jak najlepiej (nawet i z tego prozaicznego wzgledu, zeby firmie sie zwrocila kasa z nawiazka, by mogli tworzyc kolejne gry - tworcy Eternal Darkness po slabej sprzedazy swietnej gry maja teraz nieciekawy zywot), ale nie zgodze sie z tym, ze jezli to bedzie polegalo na zwyklym lazeniu jakie opisalem, to bedzie to hit. Jakichs klientow na pewno znajdzie. Popi.erdolka probably;]
Wlasnie sobie uswiadomilem... po obejrzeniu calego trailerka ze to moze byc cos w stylu zycia w afryce z punktu widzenia zwierzat

Szczegolnie wymowna jest ostatnia scena i widok z oczu geparda goniacego antylopy.. Moze bedziemy sie wcielac w jakies tam role zasuwac takim lwem w poszukiwaniu zwierzyny.. hmm kto wie
Ale to raczej mniej prawdopodobna wizja ;] Zreszta o czym tu mowic, narazie moze byc to nawet jkolejny DOA, pamietacie arene ze sloniami?

No wlasnie..
Wiemy cos wiecej (tak jakby

)
Phil Harrison actually says what Afrika actually is.You're the head of Sony's worldwide development studios. What the hell is up with that Africa game?
Video games have a function in life, and that is: wish fulfillment. You can become a mercenary, a fighter pilot. On PS3, we can expand the realm of that experience. Africa allows you to experience a very interesting part of the world, a safari in the plains of Africa. The gameplay is entirely non-violent. You don't kill the animals. It emphasizes the positives rather than the negatives.
It's about collecting experiences and keeping them for posterity.
What's up with the guy riding in the Jeep, shown at the end of the trailer?
That's you. Or rather, that's one of the people you'll control. (He stops himself from saying anything else.)
Czyli raczej motyw z wcielaniem sie w lwy zyrafy itp odpada

hyhy a zawsze chcialem byc zyrafa
Mastah27
22 09 2006, 17:14
QUOTE(YETI @ 22 09 2006, 17:37)

"W grze chodzi o zbieranie doświadczeń i zachowanie ich dla przyszłych pokoleń" WTF?
Jeśli chodzi o to co będziemy w Afrika robić, to jednak wyszło na moje, przynajmniej częściowo

. Tak jak przewidywałem będziemy kierować ludźmi, ale skoro gameplay nie będzie w żadnym stopniu brutalny to na myśl przychodzą mi tylko dwie czynności - filmowanie i fotografowanie oraz obserwowanie. Samo obserwowanie zwierzaków odpada jako główny tryb gry, bo przecież nie dostaniesz misji "zobacz jak kopulują zebry" czy cuś, więc pozostaje tylko jedna możliwość, mianowicie po długiej analizie

wyszło mi na to, że będziemy kręcić scenki dla programów przyrodniczych lub fotografować zwierzaki (i to tłumaczyłoby wypowiedź Łysola nt. gry).
A może ktoś ma jeszcze inny pomysł?
Moze tez byc cos w rodzaju badan nad zwierzakami... bedziemy obserwowac je w roznych sytuacjach, np. jak poluja.. i w ten sposob zaliczac kolejne etapy. np. 1) znajdz zyrafe podczas godow, 2) znajdz gniazdo jakiegos tam ptaka.. to moze byc ciekawe takei zwiedzanie ogromnego terenu w poszukiwaniu roznych rzeczy

Oczywiscie tryb krecenia filmow i robienie zdjec tez w to by wchodzily.
Ciekawe ciekawe.. no i ta grafa (animacja)... miazga.
Ja obstawiam bym bardziej za opcja Mastahy, krecenie filmow i robie fotek (a później umieszczanie ich w necie?)
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby gra wymagała od nas jakis zadan (jak pisze Gemi), np. nagraj krokodyla rozszarpujacego swoja ofiare?
Mam prośbę a zarazem pytanie
Czy ktoś ma i zarazem mógłby umieścić linka do stronki skąd można ściągnąć ten trailer(na gameklip można niestety jedynie patrzeć)?
Swoją drogą dalej nie potrafie wyjść z podziwu nad grafiką(najładniejsza gra na TGS na ps3 wogóle,a z grywalnych zdecydowanie Lair) i również zastanawiam się czym będzie ta gra-stawiam na to co już napisało parę osób-robienie fot i filmików i umieszczanie ich w necie.Gra sama w sobie nię bedzię wg mnie miała fabuły ,a będzie wypuszczona tylko do celów pokazowaych mocy PS3.Pamiętacie pokaz Getaway na Ps3?Sony pokazało żyjące miasto z tłumem przechodni i samochodów co spotkało się z szalenie pozytywną reakcją publiczoności(zero gameplaya z właściwej gry ,a jedynie pokaz jak można przedstawić "zyjące" miasto na PS3).Może ktoś wykorzystał ten motyw i otrzymamy grę ,w której oddany do dyspozycji gracza zostanie kawałek sawanny -ileś tam km2 z zyjącymi na nim ileś tam gatunkami zwierząt ,każde z osobnym AI,a sama gra będzie miała wymiar edukacyjny dzięki któremu japończycy(tak bardzo zapracowani) jak i reszta świata pozna zachowania i zwyczaje dzikich zwierząt( będziemy je podglądać w ich naturalnym środowisku jak na Discovery Chanel w tv

).
Już widzę oczami wyobraźni posty na forum "dzięki grze Afrika na ps3 wkońcu wiem w jakiej pozycji śpi żyrafa" lub "parzenie się słoni jest bardzo interesujace"
Mendrek
22 09 2006, 23:40
Eee, ja bym chcial zeby ta gra byla brutalna. Wiadomo - prawa natury. Bo jeszcze amerykanskie dzieci beda myslaly ze wszystko tam tak pokojowo i czysto, pojada kiedys i co? ;p
Jesli juz biora sie za symulator, to niech symuluja wszystko. Symulator natury bez zabijania i rozmnazania sie? No a moze dadza to w blura jak w Simsach? ;p Gra tez powinna byc pelna bezwzglednej i instynktownej przemocy. Mala chora antylopa zabijana przez stado drapieznikow, albo hiena miazdzona przez cielsko przewracajacego sie na nia slonia.
Trailer w HD
http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=2484IMO jeśli to będzie TAK wyglądało, to ja (pipi)e !!
Jeśłi to rzeczywiście jest real time to myślę, ze ta "gra" będzie głównie pokazem możliwości PS3.
Obsolete
23 09 2006, 12:37
QUOTE(Mendrek @ 23 09 2006, 00:40)

Eee, ja bym chcial zeby ta gra byla brutalna. Wiadomo - prawa natury. Bo jeszcze amerykanskie dzieci beda myslaly ze wszystko tam tak pokojowo i czysto, pojada kiedys i co? ;p
Jesli juz biora sie za symulator, to niech symuluja wszystko. Symulator natury bez zabijania i rozmnazania sie? No a moze dadza to w blura jak w Simsach? ;p Gra tez powinna byc pelna bezwzglednej i instynktownej przemocy. Mala chora antylopa zabijana przez stado drapieznikow, albo hiena miazdzona przez cielsko przewracajacego sie na nia slonia.
Pokazali hipopotamy, wiec moze bedzie ostro;p Nie wiem, czy wiecie, ale to wlasnie te zwierzeta sa uwazane za najbardziej niebezpieczne i krwiozerce na kontynencie afrykanskim. moze bedzie quest typu poglaszcz hipcia i .. p**zd lapa uje.bana
Nie można wprawdzie tak naprawdę na razie określić, czym będzie ta gra, ale jedno jest pewne - takiej oprawy i przede wszystkim animacji oczekuję od nowej generacji! Naprawdę oglądając filmik z daleka można spokojnie pomylić go z prezentacją na National Geographic

.
Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, to opcja z fotografowaniem zwierząt wydaje się być najbardziej prawdopodobna, choć mam nadzieję że gra nie będzie nużyć juz po kilkudziesięciu minutach

...
QUOTE(Sarge @ 23 09 2006, 17:20)

Nie można wprawdzie tak naprawdę na razie określić, czym będzie ta gra, ale jedno jest pewne - takiej oprawy i przede wszystkim animacji oczekuję od nowej generacji! Naprawdę oglądając filmik z daleka można spokojnie pomylić go z prezentacją na National Geographic

.
w 100 sie z toba zgadzam!
QUOTE(Sarge @ 23 09 2006, 17:20)

Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, to opcja z fotografowaniem zwierząt wydaje się być najbardziej prawdopodobna, choć mam nadzieję że gra nie będzie nużyć juz po kilkudziesięciu minutach

...
robienie zdjec plus krecenie filmow, jezeli zwierzeta beda sie zachowywac w miare naturalnie to jest jak najabardziej na TAK
Plus do tego jakies zadania (to co wspomniałem wczesniej)
Sadze ze ta gra bedzie własnie tak wygladała (bo innego pomysłu nie mam)
Master Pain
24 09 2006, 23:15
moze bedzie mozliwosc zagrania zwierzeciem, tzn: raz polujesz, innym razem zwiewasz z reszta stada, innym razem jako przywodca grupy masz doprowadzic swoje zwierzaki gdzies tam... albo zaplodnic jakas samice
QUOTE(Obsolete @ 22 09 2006, 11:57)

Jezeli gra bedzie oferowala strzelanie do malych sloniatek, czy pedzenie jeepem na pelnej szybkosci i przejezdzanie nim stada zwierzat przy wodopoju, to ja w to wchodze. Yay!
jezeli to ma byc tylko lazenie po Afyce i ogladanie zwierzat, nawet w tak ladnej grafice, to ja dziekuje. Btw Hipcio zawodowo ziewa.
a ja własnie wtedy wychodze bo to by było cholernie mało pomysłowe
ja chce bieganie małym zwierzakiem po sawannie:blush:
wszystko zayyebiscie poki nie zobaczyłem frajera w jeepie
moze bedzie wybor zwierzaka ktorym chcemy grac i symulatorek? oby
Kenshin
25 09 2006, 01:35
Graficznie gra wymiata po calosci nigdy nie widzialem takiego czegosc , ale jesli mam zaplacic 250 - 270 zl za to zeby sobie po fotografowac i poobserwowac zwierzaczki to .... wole ogladac Discovery Chanel bo wcale mnie nie jara latanie i pstrykanie fotosow zebra itp.
Tak sobie pomyślałem, że np. pogonie mogłyby się opierać na zasadzie events'ów jak np. w RE4 w kilku miejscach. Chyba wiecie co mam na myśli? Wciskasz w odpowiednim momencie np X i jak ci sie uda to pogoń trwa dalej, nie uda się to jeśli jesteś gonionym kończysz źle

a jak jeteś napastnikiem.... nie będziesz miał kolacji
[quote]Tak sobie pomyślałem, że np. pogonie mogłyby się opierać na zasadzie events'ów jak np. w RE4 w kilku miejscach[/guote]
ta zasada eventsow to kompletna padaka, zarowno w re4 jak i w shenmue. Naciskanie guziczka w odpowieniej chwili zeby zobaczyc przekosmiczne akcje? Nie dzieki, nie tego oczekuje od ps3. Niech grafika bedzie jakotaka, ale nie nie ida na łatwizne z grywalnosci
ja chce symultor małego tygrysiatka
Sony announced there will be 15 playable PS3 titles at the upcoming Akihabara Entamatsuri 2006 Festival, which takes place in Tokyo Japan between October 21 - 29, 2006, the games include:
*
Afrika (Sony)* Devil May Cry 4 (Capcom)
* Minna no Golf 5 (Sony)
* Formula 1 (Sony)
* Genji: Kamui Souran [Genji: Days of the Blade] (Sony)
* Gran Turismo HD (Sony)
* Heavenly Sword (Sony)
* Lair (Sony)
* Mobile Suit Gundam: Target in Sight (Namco Bandai)
* MotorStorm (Sony)
* Resistance: Fall of Man (Sony)
* Ridge Racer 7 (Namco Bandai)
* The Eye of Judgement (Sony)
* Virtua Fighter 5 (Sega)
* flOw (Sony)
http://ps3forums.com/showthread.php?t=34379Wiec juz niedługo dowiemy sie o co chodzi w tej grze
osobiście bardzo jestem ciekaw tego tytułu...ale obawiam się że to bedzię tylko filmik pokazujący możliwości PS3
Don_Pedro
22 10 2006, 19:00
Nic z tego... nad ta produkcja ekipa siedzi juz kope czasu i zapewne wrzucono w to zbyt duzo siana zeby mowic o filmiku... To zapewne bedzie gra, po(pipi)ka, niemniej jednak z naprawde ladna grafika. Zobaczymy
Sorka że wygrzebuje stary temat, ale... czy wie ktoś już może coś więcej? Jak dla mnie nie ważne jaka miałaby to być gra (czy symulacja bycia zwierzakiem, czy robienie zdjęć i filmowanie ich) i tak jest to dla mnie ciekawy tytuł.
Swoją drogą jak nad tym myślę, to jeżeli będzie to symulacja robienia zdjęć i filmowania zwierząt, to nie byłoby to takie złe o ile np. doświadczalibyśmy różnych pór dnia (dzień i noc) i np. moglibyśmy obserwować zwierzęta nocą i za dnia bo jak wiadomo w nocy też zwierzęta są aktywne, oczywiście w grę wchodziłby też odpoczynek (sen w namiocie albo coś). Musiałoby znaleźć się też akcje typu: fotografujemy sobie nosorożca który nas zauważa i atakuje (na filmiku było coś takiego

) po czym odnosimy obrażenia i musimy się na przykład wyleczyć czy coś. xD
Ja tak to widzę. POZDRO
Haha

ja kdla mnie powinna to byc ciekawa przygodowka a nie jakies tam po(pipi)kowate fotografowanie bo to sie znudzi bardzo szybko.. Ot poprostu smigamy po Afryce rozwiazujemy jakies tam zagadki, biegamy po sawannie itp

a przy okazji obserwujemy zwierzeta.. pstrykami jakies tam fotki by np. wypelnic jedna z misji.. Przedzieramy sie przez trawy by odnalezc jakies tam mlode powiedzmy Lwa.. itd itp.. poprostu gra nie moze byc nudna ale przy okazji moze byc piekna..
Myślę, że celowo dezorientują nas tymi zwierzakami. Gemi może mieć rację. Po tym tytule można w sumie oczekiwać wszystkiego-dla mnie to tylko efektowne pokazywanie miejsca akcji. Jakiś symulator kłusownika, ostre porachunki w jakiejś biednej afrykańskiej osadzie?

Mnie by pasowała jakaś przygodówka w duchu filmu Blood Diamond-jakieś przemyty, etc. Developer dobrze strzeże tajemnicy. Za dużo w to kasy poszło, żeby to był jakiś monotonny simsowy symulator życia zwierzątek, czy jakieś popierdzielanie i oglądanie widoczków. Afrika to kolejne marketingowe dziecko, ale cosik mi się widzi, że będzie udane ;]
Mastah27
18 02 2007, 19:48
Ależ doskonale wiadomo, o czym ta gra będzie mniej więcej będzie traktować

:
QUOTE(YETI @ 22 09 2006, 16:37)

Wiemy cos wiecej (tak jakby

)
Phil Harrison actually says what Afrika actually is.You're the head of Sony's worldwide development studios. What the hell is up with that Africa game?
Video games have a function in life, and that is: wish fulfillment. You can become a mercenary, a fighter pilot. On PS3, we can expand the realm of that experience. Africa allows you to experience a very interesting part of the world, a safari in the plains of Africa. The gameplay is entirely non-violent. You don't kill the animals. It emphasizes the positives rather than the negatives.
What's up with the guy riding in the Jeep, shown at the end of the trailer?
That's you. Or rather, that's one of the people you'll control. (He stops himself from saying anything else.)
Non-violent :/ Mimo wszystko dalej jestem ciekaw co tam utworzą. Wszak w tym newsie zbyt dużo nie powiedziano :d Oby to nie była słodka wypucowana popierdółka dla nielicznych.
Fajnie by bylo gdyby sie okazalo ze w tej grze jestes jakas zwierzyna np gepardem lub zebra i musisz przetrwac
Alibaba
23 07 2007, 00:21
Kurcze, ktos wyczesał jakiekolwiek nowe wiadomosci o tej grze? Coś niebezpiecznie cicho się o niej zrobiło. Mam nadzieje że to tylko z uwagi na zbliżajace sie premiery Lair-a i HS.
Niestety od czasu E3 2006 żadnych nowych konkretnych informacji ani materiałów z gry

Myśle ze to był jeden z wielu renderów i chłopaki pocą się i robią co mogą żeby to tak wyglądało i dopóki nie osiągną czegoś zadowalającego to niczego nowego o tej grze sie nie dowiemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.