Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Monitor LG
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
MichAelis
Problem mam taki ze siedzialem sobie jak zwykle przy komputerze i nagle zobaczylem, ze obraz sie zmienil. Stal sie jakby ciemniejszy, kolory jakby mniej wyrazne...Zdjecia teraz sa zupelnie ciemne, niemal nic nie widac. Ustawienia w monitorze sie nie zmienily, jasnosc na maxa jest i dalej lipa. Programowo moge zwiekszysc jasnosc ale wtedy to bardzo zle wyglada.
Obraz zmienil sie sam z siebie... Slyszalem ze sa rozne problemy z LG, moze ktos wie co to moze byc? To wina monitora czy moze karty?
Pzdr
bede wdzieczny za pomoc
Yacek
Ja Ci raczej nie pomoge ale w przypadku mojego monitora Hivision ktory mam juz dosc dlugo bo z 6 lat, pojawily sie podobne objawy. Obraz jest jakby lekko ciemniejszy. Przegladajac fotki i tapety przegladarka czasami ciezko jest mi cos zobaczyc a do komputera siadam tylko w okularach bo dzieki nim widze swiat normalnie(;D) i jakosc obrazu jest gorsza niz kiedys. Teraz zeby to jakos wygladalo w ustawieniach karty graficznej (GF2MX) mam ustawione tak: Brightness/Janosc: 101% | Contrast 100% | Gamma: 1,31

Niby jest jasniej ale ciemne zdjecia i apety dalej wygladaja gorzej, do tego monitor czasami sobie pomryga czyli wlacza sie i wylacza. Kabel ktory podlaczam do grafy tez juz umarl bo musze go pod biurkiem szturchac noga aby tak sie ustawil by byly normalne kolorki. Jak nie jest szturchniety to mam wszystko na fioletowo lub zielono. Moze to byc tez wina karty graficznej bo jest uszkodzona, ale wielce prawdopodobne jest ze poprostu monitor juz umiera, zuzyl sie. Moze Twoj monit tez jest juz dosc stary i umiera.
MichAelis
Monitor ma nie caly rok confused.gif
z chwili na chwile jest coraz ciemniejszy i wlasnie tez mam problem ze zdjeciami. Wydaje mi sie ze to jednak wina monitora, bo menu(z ustawieniami monitora) jest całkiem czarne.
_Milan_
a odkurzasz go wink.gif
Pavlus
Najprawdopodobniej dziala elektronowe nie dzialaja juz jak nalezy, albo co jest malo prawdopodobne karta grafiki jest niedokladnie wlozona do gniazda, chociaz w tym przypadku najczesciej obraz zmienia kolory na odcienie niebieskiego. Duzo monitorkow lg ma takie dziwne wady, zamazywanie obrazu, sciemnianie itd.

Wybralbym sie z nim do serwisu na twoim miejscu.
MichAelis
No wlasnie jutro sie wybiore. Wydaje mi sie ze to nie jest wina karty graficznej, bo menu w monitorze jest tez jest bardzo ciemne (niemal niewidoczne) a ono przeciez jest wyswietlane "przez monitor", bo nawet bez jednostki centr. mozna je wyswietlic. Mam racje?
Pavlus
A tego nie wiem. Jesli mialbys ochote, to mozesz odkrecic obudowe monitora, przydaloby sie znalezc jakis schemacik i znalezc trzy potencjometry, rozjasnienie, kontrast i jakis jeszcze jeden, mozena podkrecic sprzetowo i pewnie na serwisie to zrobia biggrin.gif Trzeba tylko uwazac na obudowe kineskopu, tam siedzi po kilka tysiecy volt smile.gif wiec radzilbym nie dotykac, mozna to z czasem rozladowac masa, ale juz nie pamietam jak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.