Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: -< Jak połączyć dwa kompy? >-
Forum PSX Extreme > Platforma > PC
Marcin$
Jestem kompletnie ciemny w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Sprawa ma się tak. Mam w domu PC i laptopa. Chciałbym je połąćzyć, aby np. móc grać na LANie. Czy ktoś mi może OD PODSTAW wytłumaczyć co mam robić? Jeśli piszecie o jakimś kablu, to fajnie żeby załączyć zdjęcie tego kabla, bo wogóle nie znam się na tych nazach tongue.gif Z góry wielkie dzieki happy.gif
szeni
1. Jeśli Laptop kosztował więcej niż 2 tysiące złotych, to powinien mieć wbudowaną kartę sieciową. Sprawdź - jeśli ma, to z tyłu, obok USB-ków i innych powinno być gniazdko podobne do telefonicznego, tylko nieco grubsze i większe (tzw. RJ-45). Jeśli jest - przejdź do punktu 3.
2. Jeśli w laptopie nie znalazłeś karty sieciowej, to musisz takową dokupić. Jako że laptopy mają to do siebie, że ich wnętrze niełatwo modyfikować - kup kartę sieciową zewnętrzną. Będzie to wyglądało jak mała skrzyneczka, którą podłączasz do portu USB w laptopie, i wtykasz do niej końcówkę tzw. kabla RJ-45.
3. Do komputera stacjonarnego musisz dokupić kartę sieciową. Z powodów czysto estetycznych i komfortowych radzę Ci zakupić wewnętrzną, która wyglądem i sposobem instalacji podobna jest do modemu czy karty graficznej. Razem ze sprzętem dostaniesz potrzebne sterowniki. UWAGA: Możliwe, że Twoja płyta główna ma już wbudowaną kartę sieciową. Upewnij się, przeglądając jej instrukcję i oglądając tył komputera (patrz pkt. 1.)
4. Do połączenia komputerów będzie Ci potrzebny kabel RJ-45. Jest podobny do zwykłego kabla telefonicznego (RJ-11), z tą różnicą, że jego wtyczka jest większa.
Wikipedia, na której znajdziesz wszystkie potrzebne informacje: http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ-45
Kiedy będziesz kupował taki kabel w sklepie komputerowym, zapytają, czy chcesz zwykły, czy skrosowany. Powiedz że skrosowany (taki służy do łączenia dwóch komputerów bezpośrednio; zwykły - za pośrednictwem huba lub switcha, takich innych małych skrzyneczek smile.gif ).
5. Kiedy w obu komputerach masz już zainstalowane karty sieciowe, łączysz je ze sobą kupionym kablem. W instrukcjach obsługi kart powinno być napisane, co teraz zrobić - moja pamięć niestety w tym punkcie się kończy smile.gif . To kwestia paru kliknięć w Windowsach.
6. I gotowe - masz dwa komputery połączone w sieć. Miłej gry/wymiany plików biggrin.gif
Marcin$
Wielkie dzięki! Zgadza się, w laptopie jest wbudowana sieciówka i w płycie głównej też. No to muszę jeszcze skoczyć do sklepu po kabel. A ja próbowałem je połąćzyć zwykłym R-11 laugh.gif

--- edit ---
nie zamykajcie tematu, bo znając życie pojawi się jakiś problem przy konfiguracji smile.gif Jakby co to zedytuje i napisze 'close' happy.gif
kotlet_schabowy
Ja mam podobne pytanko, ale dotyczy dwóch "stacjonarnych" PC (narazie).
W jednym mam internet : osiedlowy LAN, przez jakąś tanią kartę sieciową (jedno weście RJ-45), chcę go podłączyć jak najtańszym kosztem z drugim PC, tak, żeby na obydwóch jednocześnie funkcjonowało połączenie internetowe (to samo, to, które teraz działa dla tylko jednego PC). Domyślam się, że muszę :
- kupić kartę sieciową do drugiego PC
- kupić kabel RJ-45.
Interesuje mnie kwestia, jak jeden kabel ma wchodzić do PC, a drugi z niego wychodzić (w jednym PC, jak się domyślam, musi być taki motyw) ? Czy muszę w nim mieć dwie karty sieciowe ? Co trzeba zrobić w Windows (98), na którym obecnie jest internet, włączyć jakieś udostępnianie połączenia internetowego ? Może trochę głupie pytania, ale przydałyby mi się konkretne informacje. Z góry dzięki za odpowiedzi.
--wojtas--
kotlet_schabowy
Czy muszę w nim mieć dwie karty sieciowe ?

Tak. Do jednej idzie net, a druga łączy kompy.

Co trzeba zrobić w Windows (98), na którym obecnie jest internet, włączyć jakieś udostępnianie połączenia internetowego ?

Udostępnianie połączenia internetowego w Windows 98 SE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.