Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sega Saturn
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Radzik
Temat swego czasu był w dziale DC, ale po reformach się upłynnił. Wydana 11 listopada konsola Saturn za równowartość 499 dolarów przez pierwsze dwa tygodnie sprzedała się w 2.5 miliona egzemplarzach jednak po wkroczeniu na rynek PSX'a Saturn szybko ustąpił tronu, głównie przez niedopracowanie techniczne i dosć nieprzyjazne dev-kity. Konsola była wspierana do 1998 w USA i do 1999 w Japonii.

Kto posiada jeszcze ten sprzęt, kto gra na nim, w co warto zagrać i dlaczego (jeśli tak) warto mieć jedną z ostatnich konsol niebieskich ?

Mario64
Ja jej nie posiadam ale czy mógłbyś dać jakieś screeny z gier na Saturna?
Radzik
Sparwdź stronę, masa screenów z saturnowych gierek.
MasterShake
Radzik, nie zapominajmy o http://www.emulationgalaxy.co.yu/images/sy...URN_Shenmue.jpg tongue.gif Ciekawe jaka ta gra by byłą gdyby wyszła na saturna
Radzik
QUOTE(MasterShake @ 5 07 2006, 13:55) *

Radzik, nie zapominajmy o http://www.emulationgalaxy.co.yu/images/sy...URN_Shenmue.jpg tongue.gif Ciekawe jaka ta gra by byłą gdyby wyszła na saturna

Normalnie smile.gif Jeśli grałeś w Shenmue II na DC to po przejściu odblokowywał się filmik z Shenmue na Saturna, polecam obadać, a jeśli nie to zajrzyj na stronę
MasterShake
grałem ale w połowie mój laser od dc stwierdził że on już nie robi hyh.gif
pod latarnią najciemniej tongue.gif
kurde musze sobie zn owu dc kupić coby shenmue 2 skończyć bo gra piękna hyh.gif
Dabman
co do shenmue2 to xbox tez ma ta gre:) anyway: szpile warte uwagi to z pewnoscia doa i seria sonic:)
Radzik
Poza tym na Sata jest jeszcze masa fighterow (killerskich IMO) jak: Last Bronx, Fighting Vipers czy nawet Virtua Fighter 2.

PS. polecam obadac te filmiki
Policenauts
UKRockers
_Dreamcast_Fan_
Miałem Satka z 90-cioma grami, ale sprzedałem za 200zł + 30 gier na DC, nie żałuje, ale mi szkoda confused.gif
Albert Wesker
na satka najlepsza gra jest oczywiscie Nights into Dreams - przepiekna, wykonana z artyzmem wrecz, megagrywalna, cudowna, szczyt umiejetnosci Segi, poziom ktory jest dla nich nieosiagalny w tej chwili
sonix
Ze wszystkich konsol jakie miałem- nes, saturn i ps2 to saturn jest moim ulubionym sprzetem. Miałem go przez 3 lata (i to dawno po jego "smierci"), grałem tylko w 6 gier z czego na własnosc miałem 4 ale i tak darze satka ogromnym sentymentem. Takej fascynacji sama konsola jak i grami nie doswiadczyłem wczesniej ani pozniej. Ostatnio znowu mi sie przypomniał i postanowiłem, ze znowu bede go miał. Brakuje mi tak arcadeowych tytułow na ps2, takich zeby bez konca masterowac wyniki zamiast bawic sie w jakies kariery czy puchary po prostu "pure arcade". Daytona Usa, Sega worldwide soccer 97 miałem opanowane w 100%, tomb raidera przeszedłem 7 razy, Do tego jeszcze Panzer Dragoon, Sega Rally i Virtua Fighter 2. Oby jeszcze lezał w szafie u siostry ciotecznej (ktorej oddałem go po tym, jak zawitała u mnie ps2). A jak nie trzeba bedzie kupic. Jesli ktos ma saturna do sprzedania (z padem i okablowaniem) moge byc chetny na kupno (jesli "odzyskanie" nie wypali). BTW: wie ktos czy w Wawie jest komis gdzie mozna znalezc saturna albo gry na niego? Pamietam ze moj saturn tez był z komisu ale juz chyba go nie ma...
ogqozo
Saturna kojarzę głównie z trzema gierkami - Nights, serią Panzer Dragoon i przede wszystkim Radiant Silvergun - tę ostatnią ma pewnie ze cztery osoby w Polsce, a szkoda - przegenialna pozycja. Do dzisiaj nie zrobiono w tym gatunku nic miodniejszego. Gdyby był gdzieś do zdobycia za rozsądną cenę (a w to raczej wątpię), to bym może pomyślał nad kupnem Saturna tylko dla Radianta.
sonix
Własne zajrzałem na ebay i jest w cenie... 140 funtów (ok. 800 zł).
kubicz
Swojego Satka kupiłem na allegro (a raczej dogadałem się z kolesiem poza aukcją) 3 lata temu za 80 zł z 3 grami smile.gif Obecnie posiadam kolekcje kilkunastu gier. Jeśli chodzi o akcesoria to dokupiłem tylko memory card (trudno było ją zdobyć). Plany na przyszłość ?
Zdobyć arcade sticka i Die Hard Arcade (super giera, kto grał ten wie smile.gif).

Co do samego Saturna to moim zdaniem jest to konsola nie doceniana. Zwykle wspomina się nią przy okazji historii PSX'a i konkurencji którą pokonał. Nie wiem czemu ludzie uważają, że Saturn jest znacznie gorszy od PSX'a.
To prawda ze Saturn kuleje w grach 3D (jeśli porównamy je z PSX) ale wynika to z przykrego faktu krótkowzroczności SEGI. Natomiast jeśli chodzi o gry 2D to moim zdaniem Saturn przebija PSX'a.

Sama konsola jest super, jak to ktoś powiedział: Jest to domowy salon gier.
To stwierdzenie jest w 100% prawdziwe. W końcu większość hitów SEGI z automatów miało swoją premiere na Saturnie (szkoda że nie przeniesiono kultowej gierki "Harley Davidson & L.A. Riders" choć nie wiem czy Sat by sobie z nią poradził).
Na Saturna wyszła masa wspaniałych gier zaczynając od Virtua Figther 1&2, Fighting Vipers, Daytona USA, SEGA Rally, Panzer Dragoon a kończąc na genialnym i nie docenionym Nights.
Jak więc widać dobrych gier na Satka nie brakowało. Szkoda tylko, że przez swoją beznadziejną politykę, SEGA pogrzebała szanse na zwycięstwo Saturna w walce z PSX'em i N64.
Mimo niezbyt długiego żywota uważam że SEGA Saturn jest warta uwagi (zachęcam do czym szybszego zakupu), gdyż jest to wspaniała konsola z dużą ilością dobrych gier (to co wymieniłem to tylko malutka część całości) i w której drzemią wielkie możliwości (w końcu Shenmue miało pierwotnie ukazać się na Saturna biggrin.gif).
STIVI

Satur był super wink.gif miałem kiedyś takie cudo i mój ojciec to opchnoł (bo niby to jego było ) Panzer Dragon to było coś pięknego, jest w sumie jedyną grą którą jesze mam z Saturna wink.gif bo jakoś się schowała przypadkiem, Nights też był zajefajny ;p taki fajny pad był do niego wink.gif
sonix
Saturn był dla mnie swietny bo podobnie jak dreamcast był konsola nastawiona na natychmiastowe, arcadeowe gry. Zreszta z saturna wyniosłem cos troche dziwnego- odrzucaja mnie gry np. wyscigowe w ktorych mamy 30 tras plus 20 bonusowych i jeszcze z 200 wozow. Na co to komu? Daytona USA czy Sega Rally miały kilka tras i były niesamowicie grywalne a teraz... dlatego wymiekłem przy Burnout 3 te 100 crash eventow, masa tras z ktorych zadnej nie pamietam... a w Daytona grałem przez 3 lata a trasy miałem wymasterowane prawie na max moich mozliwosci (choc i tak brat był ode mnie lepszy) co do dzisiaj miło wpominam.
vuoh
dokladnie zgadzam sie w 100% z porzedmowca masterowanie tras w daytonie tez to mam za soba i co najwazniejsze wcale mi sie nie nudzilo to byly czasy ehhhhh szkoda ze juz nie wroca ale najwazniejsze ze zostana wspomnienia ide odkurze satka;]
ping
pytanie do ekspertów, ile mniej więcej jest wart zestaw złożony z białego satka, 4 mb memorki, pada w stanie bardzo dobrym i z około 40 grami w komplecie (oryginalne, większość z pudłami i instrukcjami)?
sonix
Pytanie wprawdzie sprzed miesiaca ale i tak odpowiem chociaz w tym temacie raczej jestem laikiem ale mysle ze taki zestaw (zalezy jeszcze w jakim stanie sa gry) jest wart z tysiaka albo wiecej.
A ja przygotowuje sie do odkurzenia saturna ktory, jak sie okazało, przelezał gdzies u mnie te 4 lata szkoda tylko ze bez gier... Na razie czekam na tytuły kupione na ebayu (Daytona USA, Sega Rally i Virtua Fighter 2) no i jest jeszcze jeden problem mianowicie kabel euro/scart jest troche rozje,bany tzn. kilka kabelkow sie odłaczyło ale znalezlismy z braciakiem w necie odpowiedni schemat i sie go naprawi, najwyzej kupimy nowy... Eh, Nie moge sie juz doczekac kiedy znowu go włacze! Wprawdzie jakis czas temu sprawdzałem sobie emulatory saturna ale to nie bawi. Ciekawe czy zachowały sie jeszcze save'y z daytona usa czy bateria juz padła. Mam nadzieje ze z czasem uda mi sie "odzyskac" tytuły ktore miałem a potem zaczne dodawac kolejne (marze o całej serii Panzer Dragoon), z Tomb Raider, Sega Worldwide Soccer 97' nie powinno byc wiekszych problemow ale z Panzer Dragoon bedzie gorzej , jeszcze rok temu jak patrzyłem na aukcje łatwiej go było znalezc no i taniej a teraz...
TroniC
CYTAT(sonix @ 23 11 2007, 15:25) *
Panzer Dragoon bedzie gorzej , jeszcze rok temu jak patrzyłem na aukcje łatwiej go było znalezc no i taniej a teraz...

Mam namiar - ale gość chce 450 plz za P.D. Sagę... To i tak w sumie do przełknięcia patrząc na ceny Ebay , ale ja wymiękłem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.