Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: HDR
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Kwas_91
Niedługo będe miał Half-Life 2 Episode One, przeglądam strony poświęcone tej grze, no i czytam że "Gra wykorzystuje HDR" czy cuś w tym stylu. Fajnie, tylko o ćo chosi question.gif Czy HDR to Pixel Shader 3.0 question.gif Czy jedynym efektem HDR jest efekt oślepienia w tunelu question.gif Jaka karta i za ile obsłuży HDR, no i jak to wygląda w Oblivionie i HL2Ep1 question.gif
mario87
google.pl

http://pl.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_rendering wyjaśnienie po polsku
http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_rendering lepsze wyjaśnienie po angielsku + screeny
Kwas_91
Dzięki biggrin.gif Ale czy ktoś tak sam porównywał 2 wyżej wymienione gierki bez i z HDR
Mike
http://www.bit-tech.net/gaming/2005/06/14/...overview/1.html

Przeczytaj powyzszy artykul, razem ze screenami porownawczymi.
Kwas_91
Dzięki, HL pięknie to wykorzystuje, szkoda że te karty graficzne tyle kosztują mad.gif
stona
QUOTE(Kwas_91 @ 28 07 2006, 10:16) *

Dzięki, HL pięknie to wykorzystuje, szkoda że te karty graficzne tyle kosztują mad.gif

Kurde, a mi się wydaje(nie wiem czy słusznie) że HDR obsługują wszystkie karty z pixel shader min. 2.0 .
Mam na HDD demko HDR,które pokazuje możliwości tej technologi , a odpalam je na R9600pro, a więc karcie z SM 2.0 .
Firekage
QUOTE(stona @ 13 08 2006, 20:47) *

QUOTE(Kwas_91 @ 28 07 2006, 10:16) *

Kurde, a mi się wydaje(nie wiem czy słusznie) że HDR obsługują wszystkie karty z pixel shader min. 2.0 .
Mam na HDD demko HDR,które pokazuje możliwości tej technologi , a odpalam je na R9600pro, a więc karcie z SM 2.0 .

Tyle o ile.
Wez zobacz sobie testy Far Cry albo Obliviona na kartach z PS3.0
Kruhol CPE
Ale nie wszystkie karty obługują naraz HDR i antyliasing + inne tego typu duperele... Nawet GeForce7900GT.... A on już kosztuje 1200zł ninja.gif
mario87
już od dawna wiadomo że karty nvidi nie obsługują HDR i AA ze względu na swoją budowę(7950 raczej też nie bo budową od reszt z serii 7x się znacząco nie różni), tylko karty ATI z serii 1900 obsługują HDR i AA naraz, możliwe że też 1800 ale zabardzo się tym nie interesowałem

karty z SM 3.0 obsługują HDR, karty z SM 2.0 mają coś podobnego co nazywa się BLOOM , przynajmniej tak mi się wydaje ;p
stona
QUOTE(Firekage @ 13 08 2006, 20:55) *

QUOTE(stona @ 13 08 2006, 20:47) *

Tyle o ile.
Wez zobacz sobie testy Far Cry albo Obliviona na kartach z PS3.0

Heh, potrafie rozpoznać różnice między SM 2.0 a 3.0 ale chodzi mi o sam fakt ze HDR jest już obsługiwane przez karty z SM 2.0 (Jestem na 90% pewien że HDR jest od 2.0 , bo o ile mnie pamięć(bynajmniej nie RAM;) ) nie myli to w CRC2005 zapodawałem w opcjach HDR) .

Marian, co do bloom to to swoją drogą (wersja HDR dla ubogich (co nie znaczy że efekt jest zły) wink.gif Jestem na 90% pewien że HDR jest od 2.0
Kwas_91
QUOTE(stona @ 13 08 2006, 22:22) *

Heh, potrafie rozpoznać różnice między SM 2.0 a 3.0 ale chodzi mi o sam fakt ze HDR jest już obsługiwane przez karty z SM 2.0 (Jestem na 90% pewien że HDR jest od 2.0 , bo o ile mnie pamięć(bynajmniej nie RAM;) ) nie myli to w CRC2005 zapodawałem w opcjach HDR) .

Marian, co do bloom to to swoją drogą (wersja HDR dla ubogich (co nie znaczy że efekt jest zły) wink.gif Jestem na 90% pewien że HDR jest od 2.0

Sprawdziłem, HDR jest na PS 2.0, ale tylko Half-Life 2 Lost Coast i Episode One to wykorzystują. Inne gry muszą mieć PS 3.0 mad.gif
Specu
zalezy od gry. nie tylko hl2 wykorzystuje hdr w ps2.0 pamietam ze gdzies jeszcze odpalalem a mam radka9600pro wiec ps2.0
stona
QUOTE(Kwas_91 @ 16 08 2006, 10:17) *

Sprawdziłem, HDR jest na PS 2.0, ale tylko Half-Life 2 Lost Coast i Episode One to wykorzystują. Inne gry muszą mieć PS 3.0 mad.gif

Chiba źe pań pogźebać w configu gri, to być trudna ale moźliwa źe w inna gra teś być HDR wink.gif

Napewno jest więcej gier które to wykorzystują , np TOCA 3 o ile się nie mylę.
Kwas_91
QUOTE(stona @ 16 08 2006, 12:38) *

Chiba źe pań pogźebać w configu gri, to być trudna ale moźliwa źe w inna gra teś być HDR wink.gif

Taa...to włącz mi HDR w Oblivionie na PS 2.0
Chodzi o to że tylko kilka gier wykorzystuje HDR na PS 2.0 sad.gif Co do TOCA to nie jestem pewny mellow.gif
stona
QUOTE(Kwas_91 @ 17 08 2006, 19:44) *

QUOTE(stona @ 16 08 2006, 12:38) *

Taa...to włącz mi HDR w Oblivionie na PS 2.0
Chodzi o to że tylko kilka gier wykorzystuje HDR na PS 2.0 sad.gif Co do TOCA to nie jestem pewny mellow.gif

a to tylko oznacza że programistom się nie chce. Skoro na ps2.0 niektóre gry to mają to znaczy że gdyby Bethseda tylko chciała to by w oblivionie też zapodała ten efekt na ps2.0
Czyli PS2.0 ma HDR ale programiści nie umieją tego wykorzystać mad.gif
Kwas_91
QUOTE(stona @ 17 08 2006, 22:06) *

a to tylko oznacza że programistom się nie chce. Skoro na ps2.0 niektóre gry to mają to znaczy że gdyby Bethseda tylko chciała to by w oblivionie też zapodała ten efekt na ps2.0
Czyli PS2.0 ma HDR ale programiści nie umieją tego wykorzystać mad.gif

Prawda closedeyes.gif Po prostu na PS 3.0 HDR jest łatwiej programowalny i daje lepsze efekty, ale żeby odrazu wykluczać posiadaczy statszych kart mad.gif
Kruhol CPE
Macie tu porównanie wykonane przezemnie na grze "Lineage II".

1 screen: http://img53.imageshack.us/my.php?image=shot00002dh5.jpg

2 screen: http://img459.imageshack.us/my.php?image=shot00001fg2.jpg
HDR w akcji hyh.gif Od razu gra wyglada "żywiej" smile.gif

3 screen: http://img463.imageshack.us/my.php?image=shot00004uu1.jpg smile.gif

Pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.