Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: 50Hz vs 60Hz
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Hardware
Di_
Ostatnio zauważyłem, że nie tylko w Tekkenie 5 w 50Hz na początku rundy jest mały lag, ale również w SC3. Wiecie może skąd to się bierze?

I jaka jest przyczyna tego, że gry (chyba tylko Namco, ale nie jestem pewien) w różnych trybach różnią się nie tylko szybkością, ale również gwarantami, itp?
CheeseOfTheDay
Z tego co wiem to SC3 na 50 i 60Hz działa z tą samą prędkością (nie wiem jak jest z T5 bo nie mam ver. PAL). Jedyna różnica to mniejsza o 10, maksymalna ilość klatek, więc w trybie 50hz jest 50i (w praktyce, w SC3, rzadko kiedy ma te 50:P).
Jeżeli chodzi o gwaranty to nie wiem jak jest dokładnie, ale jeżeli w 50hz coś wchodzi a w 60hz już nie, to zazwyczaj jest to spowodowane małymi błędami (typu cios wchodzi jedną klatkę szybciej/wolniej).
Czemu takie różnice powstają? Nie mam zielonego pojęcia:P. Jednak, można przyjąć że 2 wersje mają 2 oddzielne frame daty. W wersji 60hz, cios mający 30i będzie miał ich w wersji 50hz zaledwie 25i i niby nie ma problemu, z innej strony cios 10i będzie trwał... . No właśnie ile, 8i czy 9i a może coś pomiędzy:P ?
Może takie rzeczy powodują to że gdzieś coś siedzi, a gdzie indziej spóźnia się o jedną klatkę.
Za czasów TTT i wcześniej, wersje 50hz były wolniejsze, ponieważ ciosy trwały te samą ilość klatek co w 60hz. Z tym że 50i cios w 50hz trwał sekundę, w 60hz już trochę krócej itp.

Oczywiście to co napisałem wyżej ma się nijak z prawdą (prawdopodobnie;]) koderem nie jestem:P, ale może taka odpowiedź Cię usatysfakcjonuje ;].
=PiT=
Taki bezsens jest mozliwy tylko w 3D
Krakers
Na 50hz sie gra wybitnie gorzej, np. Pawłem w T5 punche w juggleach sie robi
"lekko" trudniej.
Wacha
W VFie i w SC2 jest tak samo jak w TTT. Gra jest po prostu wolniejsza, bo ciosy mają tyle samo klatek. Ale wszystko siedzi (jest trochę problemu z JF z powodu zmienionego "taimingu").
Iron Savior
Mi sie wydaje, ze roznica polega na tym, iz w 50hz masz obraz wyswietlany z 5/6 predkosci z ktora gra smiga w realnym tepie w pamieci konsoli (co powoduje kwiatki pokroju utrudnienia przy sadzeniu panczy).

Ale koderem rowniez nie jestem (jeszcze;)
szyper
W ogóle co ta za porównanie?
Kazdy chyba gra na 60.
Ja nawet juggla w TK5 nie moge zrobic na 50.
Di
QUOTE(szyper @ 14 11 2006, 19:44) *

W ogóle co ta za porównanie?
Kazdy chyba gra na 60.

Nie chodzi o to kto gra w którym trybie, tylko w jaki sposób one się różnią i skąd te różnice się biorą wink.gif
tHrol
Witka.. Mam pytanie odnośnie 60Hz. Z góry prosze by nikt mnie nie bił, bo pytanie jest debilne, a ja jestem w tym zielony wink.gif Mianowicie cały czas grałem na 60Hz telewizorze, takze RGB, itp mi nie były potrzebne. Jednak teraz mam 50Hz tv i by miec kolory zakupiłem RGB. (Dokładnie ten: http://www.allegro.pl/item144970971_markow..._out_od_ss.html ). Niestety kolorów nie ma sad.gif Tzn. Nie wiem co zrobic by były.. Probowałem juz wszystkiego. Możliwe tez, że kabel jest uszkodzony.. Moje pytanie: Co musze zrobic by grac na 60Hz w kolorze i co zrobiłem źle ? smile.gif Proszę o pomoc wink.gif
GLC
QUOTE(tHrol)
(...) Proszę o pomoc.

Właściwym miejscem do zadawania takich pytań jest forum Pomoc.
Iron Savior
GLC wybacz OT:P
tHrolu, to zalezy od tego czy masz przerobiona konsole, czym masz przerobiona konsole i czy Twoj TV wyswietla kolory w trybie NTSC. Jakby co wal do mnie na GG
kaizer
QUOTE(tHrol @ 4 12 2006, 17:25) *

...cały czas grałem na 60Hz telewizorze, takze RGB, itp mi nie były potrzebne. Jednak teraz mam 50Hz tv i by miec kolory zakupiłem RGB. ... Niestety kolorów nie ma sad.gif Tzn. Nie wiem co zrobic by były.. Probowałem juz wszystkiego. Możliwe tez, że kabel jest uszkodzony.. Moje pytanie: Co musze zrobic by grac na 60Hz w kolorze i co zrobiłem źle ? smile.gif Proszę o pomoc wink.gif

1. Telewizor nie był 60 hercowy, tylko pracował w NTSC. Przecież teraz masz "50Hz tv" a gra idzie w 60Hz - tylko że bez koloru.

2. Mało prawdopodobne że kabel jest uszkodzony. Gdyby 'strzlił' jeden z sygnałów to brakowałoby jakiejś składowej na ekranie - np. bez czerwonego, obraz byłby niebiesko-zielony).
Ja obstawiam że telewizor nie obsługuje wejścia RGB - pomimo że ma EURO złącze, to go nie wykorzystuje w pełni. Może się też okazać że ma jakiś przełącznik RGB<>composit. Szukaj w pobliżu gniazda EURO, szukaj wszędzie. Piszę to z doświadczenia - jeden taki odbiornik mam na biurku (przełącznik z przodu) drugi dałem kumplowi (przełącznik z tyłu).
Hmm, bierz konsolę i ten kabel, idź się wpiąć w inny TV, to się przekonasz. Chociaż markowe telewizory w większości nie mają z tym problemu.

QUOTE(Iron Savior @ 5 12 2006, 13:27) *

...tHrolu, to zalezy od tego czy masz przerobiona konsole, czym masz przerobiona konsole i czy Twoj TV wyswietla kolory w trybie NTSC...

Nie ma znaczenia czy sprzęt jest przerabiany - przecież gra działa.

Gdyby telewizor wyświetlał kolory w systemie NTSC to by nie potrzebował tego kabla RGB - zresztą sam to napisał wcześniej.
Na tym polega cały bajer że w RGB sygnały kolorów lecą 'bezpośrednio' na kineskop pomijając ich kodowanie (stratne przy okazji) w jakikolwiek system. Każda składowa ma swój przewód.

Reasumując: każdy tv wyświetla RGB (no chyba że jest czarnobiały wink.gif ), tylko nie każdy ma podpięte odpowiednie sygnały na wejściu.
Jeżeli TV ma problem wyświetlać 60Hz (obraz pływa/lata w górę lub w dól) to trza by się zapytać w serwisie czy mogliby go wyregulować (w starszych sprzętach to był jeden potencjometr).

Powodzenia happy.gif

EDIT:
A tak wracając to tematu różnic w Tekkenie.
Ta cała sytuacja PAL/NTSC przypomina lub też jest jakby analogiczna do konwertowania filmów kinowych (24fps) na PAL (25fps) i NTSC (~29.7 fps).

W pierwszym przypadku jest płynnie i podobnie do sytuacji tych starszych tekkenów. Film po prostu idzie szybciej o tą jedną klatkę - dlatego wersje PAL są krótsze excl.gif od tych z USA o kilka minut.
W przypadku tekkena... wiadomo, szedł wolniej.

W drugim - NTSC - jest już mocno to po_____ne. Nazywa się to “telecine” lub “3:2 pulldown” i dużym skrócie polega na zduplikowaniu jednej klatki na odcinku 4. Dokładniej to dokładane jest 2x0,5 klatki na odcinku 4 - żeby nie rwało animacji.
W przypadku tekkena 5 jest tak jak tu kolega Iron Savior napisał: 5/6. Tyle że 5/6 tempa oryginału (60Hz). I konsola nie liczy tego wcale w pamięci szybciej tylko tyle co widać.
Myślę że było by łatwiej gdyby PAL miał połowę szybkości NTSC bo wtedy odpuszczałby co drugą klatkę a nie wedle jakiegoś nieparzystego/'"niesprawiedliwego" wzoru.

Pytanie teraz czy te klatki, które sobie odpuszcza zostały usunięte przez autorów (inaczej: są w ten sposób predefiniowane i zapisane na płycie jako osobny zestaw dla PALu) czy sobie program decyduje (wedle jakiegoś wzoca tak jak w “telecine”) i pomija je 'w locie'.
LiShinron
roznica miedzy NTSC/PAL ? pamietam jak kiedys gralem w jakims turnieju w tekkena3. zacierajac swoje brudne łapy przystapilem do walki pewien swego... icon_twisted.gif pierwsze niepokojace doznanie to dziwnie waski ekran?! a potem to juz w kaftanie bezpieczenstwa powinienem byc wyniesiony ... cale zycie gralem w 60Hz i akcje ktore mialy miejsce na tym "turnieju" byly dlamnie jakims nieporozumieniem! przyklad: gram leiem i powalam oponenta na glebe, podbiegem wale okazime ile sie mu nalezy i dochodzi do momentu kiedy ja stoje a biedak lezacy na glebie ma do wyboru kopniaka do wyboru (low) podcinka (LK) lub (RK) kopniak na klate/morde (mid). niestety wciska X-sa (LK/podcinka) normalnie to blokuje i nalezy mi sie gwarantowany WS... ale nie w PALu bo tu gosc ktory gra Jinem rob mi kontre!!!??! na mojego WS-a ohmy.gif a wiec ja mowie tak -zaden tekken w PALu to nie tekken! tekken5 na PS2 i przelacznik PAL60Hz to juz troche inna sprawa. to co zobaczylem pewnego razu rowne jest spotkaniu 3-ego stopnia (z obcymi) ale o tym ju nie pisze bo mi sie niechce. no chyba ze ktos bardzo chce to sie kiedys zmusze...
modest
Ja tak po krótce odpowiem:
Ostatnio grałem 2 Tkk5 najpierw na 50 potem na 60. Efekt??? W 60 nie potrafie wykonać elekryka ani Sky rocket hworangiem...
Iron Savior
Kaizer czy Ty kiedykolwiek odpalales gre NTSC na konsoli PAL bez modchipa?
kaizer
Tak. Miałem Magic Swap Disk czy jak się to nazywa, przez 3-4 tygodnie ale nie pamiętam co dokładnie miałem w z US.
Z punktu widzenia tej rozmowy nie ma to żadnego znaczenia czy opalasz grę przez modchipa, Swapa czy to pirat czy oryginał itp. Ważne jaki sygnał gra generuje. Bo ani modchip ani Swap (itp) nie zmienia niczego w strukturze gry.

Modchip obchodzi zabezpieczenia na nośniku i tylko tyle. Pierwszy taki powstał żeby złamać zabezpieczenia regionalne (dla miłośników importu) ale okazało się że i CD-R'y też odpala. blush.gif

A co do tego PAL60, które Namco (i inni pewnie) wypisuje na swoich grach (ps2) - to nie jest PAL60. Prawdopodobnie żadna gra na PS2 nie ma naprawdę PAL60 (podobno na Dreamcasta były). To jest po prostu NTSC.

PAL60 to hybryda PAL i NTSC - struktura z NTSC i kodowanie koloru z PAL. Gdyby np. Tekken 5 miał na prawdę PAL60 to by nie potrzeba kabla RGB żeby mieć kolor.

Właśnie wróciłem od kumpla u którego grałem przez tydzień na projektorze. PS2 podłączyłem do niego przez kompozytowy kabel (chinch) i miałem kolor ustawiając ten "PAL60". Projektor zgodnie z oczekiwaniem zgłaszał że sygnał to NTSC 3.58 - co odpowiada 3.58 MHz sygnału nośnego koloru w NTSC.
Czyli że taki sam sygnał otrzymamy w wersji US i JAP.

@Iron Savior - a jaką ty widzisz różnicę w odpalaniu gier przez modchipa lub bez. Może coś mi umknęło. blush.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.