Albert Wesker
28 07 2006, 17:14
Kto to jest Clarkson chyba nie musze tlumaczyc (ale zrobie to, to ten wysoki koles z Top Gear). Clarkson. oprocz prowadzenia Top Gear, pisze felietony do Sunday Times, no i ta ksiazka to zbior takich felietonow. Koles ma swietne poczucie humoru, ostre pioro i bardzo specyficzne poglady, ksiazke czyta sie swietnie. Generalnie polecam
ps. wymagana jest dosyc dobra znajomosc realii panujacych w Wielkiej Brytanii (np na tematy polityczne)
pps. jezeli ktos oczekuje wywodow na temat motoryzacji zawiedzie sie, ksiazka porusza wiele tematow ale motoryzacji akurat NIE
Danilo1972
28 07 2006, 18:12
Właśnie kończę czytać ową książkę.
Posmarać się można z niektórych spostrzeżeń.
Rewelacyjna pozycja dla miłośników lekko absurdalnego humoru i oczywiście dla fanów Jeremiego.
Czyta się lekko i przyjemnie - idealna pozycja na wakacje.
Saunter
29 07 2006, 00:36
Kupiłemm, przeczytałem.Clarkson posłużył się wyolbrzymieniem, ale zrobił to doskonale i takie absurdy śmieszą. Niektórych rozdziałów nie rozumiałem, bo są typowo angielskie.
Czy ta książka jest ogólnie dotępna w polsce czy trzeba się trochę pomęczyć z jej zdobyciem? I czy jest tłumaczona na polski czy w oryginale?
Albert Wesker
29 07 2006, 10:52
ksiazke mozesz kupic w empiku, 29 zeta kosztuje, jest zlokalizowana ;]
podcast
29 07 2006, 12:45
mam tą książkę... GENIALNA!
szczurek
29 07 2006, 14:28
Przeczytalem juz jakis czas temu. Czyta się jednym tchem i jest rzeczywiscie bardzo dobrze napisana, ALE ALE. Z tego co zauwazylem sa to poprostu przepisy z jego rubryki w Sunday Times. To raz. Dwa, tak samo jak w "Top Gearze" wystepuje sporo porownan do ludzi znanych wylacznie w Anglii (no chyba, ze ktos np odbiera tutaj Radio 1 czy Radio 2 oraz sledzi na biezaco wiekszosc wydarzen na wyspach....). Zaburza to troche przyjemnosc z czytania, bo nawet przypisy niewiele dadza skoro nie widzielismy zachowania, wygladu lub jakis specyficznych "wpadek" danego delikwenta do ktorego jest cos/ktos porownywany. Moja uwage szczegolnie chyba zwrocily rozdzialy o Concordzie. Po przeczytaniu ich jednak zrobilo mi sie jakos "smutno".
Anyway, ksiazka jest idealna na lato. Latwa oraz przyjemna. Czekam na kolejne (tym razem chyba juz o motoryzacji wnioskujac po nazwach).
podcast
29 07 2006, 18:50
kiedy będą kolejne?
czytałem, o autach nie ma słowa, ale czyta się przyjemnie i tak dla rozluźnienia.
szczurek
21 10 2006, 16:49
Druga książka Clarksona - "Wiem, że masz duszę" w sprzedaży już od 6 Listopada. Można zamawiać na Merlinie;]
"Czy maszyna może mieć duszę? Według Jeremy'ego Clarksona - tak. Ten ceniony brytyjski dziennikarz motoryzacyjny, zafascynowany techniką, zaprasza nas do podróży w czasie i przestrzeni, by przedstawić sylwetki 21 wybranych przez siebie maszyn, które są czymś więcej niż tylko zlepkiem blachy, plastiku, przekładni i przewodów. Z charakterystycznym dla siebie, niepowtarzalnym poczuciem humoru, wyjaśnia, co sprawia, że każda opisywana maszyna ma w sobie "to coś".
A są to relacje z pierwszej ręki. Clarkson przez kilka dni mieszkał na lotniskowcu USS Eisenhower, był pasażerem naddźwiękowego odrzutowca Concorde, pływał wyścigową łodzią Riva, prowadził Rolls-Royce'a Phantoma, dotykał poszycia samolotu szpiegowskiego Blackbird, strzelał z karabinu maszynowego AK47 i na własne oczy widział, jak Amerykanie niszczą jeden z reliktów zimnej wojny - bombowiec B-52.
Z książki dowiemy się, dlaczego Clarkson chciałby trafić do marynarki wojennej i zostać kapitanem łodzi podwodnej. Poznamy też jego pomysł na film z Benem Affleckiem, Nicole Kidman i Jeanem Claude'em Van Dammem. Czy pięciokrotny udział w koncercie grupy The Who uodparnia na hałas wytwarzany przez silniki wahadłowca? Z czym kojarzy się Clarksonowi wygląd samochodu Alfa Romeo 166? Co przesądziło, że Brytyjczycy wygrali wojnę z Niemcami? O tym wszystkim przeczytacie w tej książce.
Nie macie zainteresowań motoryzacyjnych? Nie fascynuje was technika? Myślicie, że to książka nie dla was? Mylicie się! Z wypiekami na twarzy poznacie historię Zapory Hoovera, dowiecie się, co niezwykłego ma w sobie samolot Boeing 747 i dlaczego Yamato - najpotężniejszy pancernik drugiej wojny światowej - okazał się zupełnie bezużyteczny."http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/487375
Wiśnia San
31 10 2006, 21:36
również w inbook ja narazie zamówiełm "Świat wg Clarksona" a następnie zaopatrze się w "Wiem, że masz duszę"
juz zamówiłem "Wiem że masz duszę" i teraz czekam .
Cos mi merlin się spóźnia !
Wiśnia San
1 11 2006, 11:44
Wdług tego co jest napisane na inbook premiera książki bedzie 06.11.2006, albo tego dnia będą wysyłane książki.
Jestem w połowie książki i mogę śmiało ją polecić, wiem że na 100% kupie "Wiem że masz Duszę"
http://www.merlin.com.pl/frontend/browse/p...t/1,514215.htmlW czerwcu wychodzi druga część zatytułowana podchwytliwie "Świat według Clarksona 2"
Jestem przy końcówce drugiej części, wpadła mi inespodziewanie w łapy w jednej z księgarni, jak dla mnie bomba

jest pare wspominek o motoryzacji, choćby wyśmiewanie się z nowego modelu samolotu A320 czy jakiegoś takiego ;P no i coś na temat telefonów komórkowych. Pare felietonów jest troche naciąganych i tak jak w pierwszej części z tego co piszecie to i w drugiej dużo na temat realii panujących w WB. Nie będę spoilerował, powiem, że warto. ok. 400 stron połknąłem w 4 dni więc musiało mi sie dobrze czytać

edit: nie czytałem pierwszej części i ani "wiem, że masz duszę.." chętnie wymienię ta na "Wiem, że masz duszę.." stan idealny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.