Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Świat wg Clarksona
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Albert Wesker
Kto to jest Clarkson chyba nie musze tlumaczyc (ale zrobie to, to ten wysoki koles z Top Gear). Clarkson. oprocz prowadzenia Top Gear, pisze felietony do Sunday Times, no i ta ksiazka to zbior takich felietonow. Koles ma swietne poczucie humoru, ostre pioro i bardzo specyficzne poglady, ksiazke czyta sie swietnie. Generalnie polecam
ps. wymagana jest dosyc dobra znajomosc realii panujacych w Wielkiej Brytanii (np na tematy polityczne)
pps. jezeli ktos oczekuje wywodow na temat motoryzacji zawiedzie sie, ksiazka porusza wiele tematow ale motoryzacji akurat NIE
Danilo1972
Właśnie kończę czytać ową książkę.
Posmarać się można z niektórych spostrzeżeń.
Rewelacyjna pozycja dla miłośników lekko absurdalnego humoru i oczywiście dla fanów Jeremiego.
Czyta się lekko i przyjemnie - idealna pozycja na wakacje.
Saunter
Kupiłemm, przeczytałem.Clarkson posłużył się wyolbrzymieniem, ale zrobił to doskonale i takie absurdy śmieszą. Niektórych rozdziałów nie rozumiałem, bo są typowo angielskie.
lechu
Czy ta książka jest ogólnie dotępna w polsce czy trzeba się trochę pomęczyć z jej zdobyciem? I czy jest tłumaczona na polski czy w oryginale?
Albert Wesker
ksiazke mozesz kupic w empiku, 29 zeta kosztuje, jest zlokalizowana ;]
podcast
mam tą książkę... GENIALNA!
szczurek
Przeczytalem juz jakis czas temu. Czyta się jednym tchem i jest rzeczywiscie bardzo dobrze napisana, ALE ALE. Z tego co zauwazylem sa to poprostu przepisy z jego rubryki w Sunday Times. To raz. Dwa, tak samo jak w "Top Gearze" wystepuje sporo porownan do ludzi znanych wylacznie w Anglii (no chyba, ze ktos np odbiera tutaj Radio 1 czy Radio 2 oraz sledzi na biezaco wiekszosc wydarzen na wyspach....). Zaburza to troche przyjemnosc z czytania, bo nawet przypisy niewiele dadza skoro nie widzielismy zachowania, wygladu lub jakis specyficznych "wpadek" danego delikwenta do ktorego jest cos/ktos porownywany. Moja uwage szczegolnie chyba zwrocily rozdzialy o Concordzie. Po przeczytaniu ich jednak zrobilo mi sie jakos "smutno".

Anyway, ksiazka jest idealna na lato. Latwa oraz przyjemna. Czekam na kolejne (tym razem chyba juz o motoryzacji wnioskujac po nazwach).
podcast
kiedy będą kolejne?
Tori
czytałem, o autach nie ma słowa, ale czyta się przyjemnie i tak dla rozluźnienia.
szczurek
Druga książka Clarksona - "Wiem, że masz duszę" w sprzedaży już od 6 Listopada. Można zamawiać na Merlinie;]

"Czy maszyna może mieć duszę? Według Jeremy'ego Clarksona - tak. Ten ceniony brytyjski dziennikarz motoryzacyjny, zafascynowany techniką, zaprasza nas do podróży w czasie i przestrzeni, by przedstawić sylwetki 21 wybranych przez siebie maszyn, które są czymś więcej niż tylko zlepkiem blachy, plastiku, przekładni i przewodów. Z charakterystycznym dla siebie, niepowtarzalnym poczuciem humoru, wyjaśnia, co sprawia, że każda opisywana maszyna ma w sobie "to coś".

A są to relacje z pierwszej ręki. Clarkson przez kilka dni mieszkał na lotniskowcu USS Eisenhower, był pasażerem naddźwiękowego odrzutowca Concorde, pływał wyścigową łodzią Riva, prowadził Rolls-Royce'a Phantoma, dotykał poszycia samolotu szpiegowskiego Blackbird, strzelał z karabinu maszynowego AK47 i na własne oczy widział, jak Amerykanie niszczą jeden z reliktów zimnej wojny - bombowiec B-52.

Z książki dowiemy się, dlaczego Clarkson chciałby trafić do marynarki wojennej i zostać kapitanem łodzi podwodnej. Poznamy też jego pomysł na film z Benem Affleckiem, Nicole Kidman i Jeanem Claude'em Van Dammem. Czy pięciokrotny udział w koncercie grupy The Who uodparnia na hałas wytwarzany przez silniki wahadłowca? Z czym kojarzy się Clarksonowi wygląd samochodu Alfa Romeo 166? Co przesądziło, że Brytyjczycy wygrali wojnę z Niemcami? O tym wszystkim przeczytacie w tej książce.

Nie macie zainteresowań motoryzacyjnych? Nie fascynuje was technika? Myślicie, że to książka nie dla was? Mylicie się! Z wypiekami na twarzy poznacie historię Zapory Hoovera, dowiecie się, co niezwykłego ma w sobie samolot Boeing 747 i dlaczego Yamato - najpotężniejszy pancernik drugiej wojny światowej - okazał się zupełnie bezużyteczny."

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/487375
Wiśnia San
również w inbook ja narazie zamówiełm "Świat wg Clarksona" a następnie zaopatrze się w "Wiem, że masz duszę" smile.gif
MeL
juz zamówiłem "Wiem że masz duszę" i teraz czekam .

Cos mi merlin się spóźnia !
Wiśnia San
Wdług tego co jest napisane na inbook premiera książki bedzie 06.11.2006, albo tego dnia będą wysyłane książki.
SoNy
Jestem w połowie książki i mogę śmiało ją polecić, wiem że na 100% kupie "Wiem że masz Duszę" biggrin.gif
kicek_
http://www.merlin.com.pl/frontend/browse/p...t/1,514215.html

W czerwcu wychodzi druga część zatytułowana podchwytliwie "Świat według Clarksona 2" wink.gif
mlokon
Jestem przy końcówce drugiej części, wpadła mi inespodziewanie w łapy w jednej z księgarni, jak dla mnie bomba wink.gif jest pare wspominek o motoryzacji, choćby wyśmiewanie się z nowego modelu samolotu A320 czy jakiegoś takiego ;P no i coś na temat telefonów komórkowych. Pare felietonów jest troche naciąganych i tak jak w pierwszej części z tego co piszecie to i w drugiej dużo na temat realii panujących w WB. Nie będę spoilerował, powiem, że warto. ok. 400 stron połknąłem w 4 dni więc musiało mi sie dobrze czytać smile.gif

edit: nie czytałem pierwszej części i ani "wiem, że masz duszę.." chętnie wymienię ta na "Wiem, że masz duszę.." stan idealny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.